Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Wandziu! Dobre pytanie! :wink: Starałam się sadzić grupami, ale bez konkretnego klucza. Skupiłam się na wysokości, w drugiej kolejności na kształcie kwiatów, potem na kolorze. Na pewno nie sadziłam przypadkowo i starałam się, żeby do siebie pasowały. Ale też czasami rosną obok siebie pozornie nie pasujące do siebie, ale wzajemnie się tonują i uzupełniają. Ale przyznaję, że kilka jest posadzonych na chybił trafił, bo nie za bardzo wiedziałam co to za dalia, albo dostałam ją, jak juz wszystko było posadzone. ;:173

Kasiu! Wiosną znów pewnie będzie w sprzedaży! :wink: Nie poddawaj się!

Jacku! Autumn Fairy dopiero teraz zakwitła. Jest spóźniona jak Creme de Cassis. Pożarły ja ślimaki, ale po wygranej wojnie odrosła. Jak jakaś dalia zaczyna wypuszczać niezbyt ładny kwiat - od razu ja obcinam bez skrupułów. Codziennie obrzynam taczkę kwiatów, żeby pobudzać rośliny. Wszystkie niskie dalie zaczęły niefortunnie, ale po "goleniu" odbijają gęstwiną pędów z kwiatami.
Też jestem ciekawa tej legutkowej nowości!

Jak wspomniałam dni mijają mi pod znakiem usuwania przekwitłych i nieforemnych kwiatów dalii. Podlewam też i ... planuję co tu i tam będzie rosło w przyszłym roku.
Zaczyna się czas planowania nasadzeń cebul. Poszukuję dobrego źródła cebulek narcyzów.

Na dziś:

Kennenmerland
Obrazek

Yellow Happines
Obrazek

Rebbeca's World
Obrazek

Color Cpectacle
Obrazek

Lemon Merengue
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rebecca's World dużo białych płatków ma. Pierwsze kwiaty chyba inne pokazywałaś. Moją zeżarły ślimaki i chyba nornice im pomogły. Jakbyś mogła jej jakies portreciki porobić - przynajmniej na Twoją sobie popatrzę....
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wreszcie jest 'moja' ulubienica, czyli Autumn Fairy ;:63 . Jakoś od ubiegłego sezonu upodobania pozostały ;:306 . Mogłabym jeszcze mieć Kageboushi, czy jakoś tak :oops: i finito - miejsca brak.
Jedno, co sprawdziłam: muszą rosnąć w pełnym słońcu, w półcieniu powyciągały się do ponad 2 m i się łamią ;:108 . Szykuję im taką miejscówkę na przyszły rok, jak przeżyją karpy ;:224 . Wygrały z różami, bo dla róż za ciepło ;:173 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłeczko, w Biedronie pokazały się cebulki m.in. narcyzów w kilku odmianach. Paczuszki z serii premium.
Nigdy nie miałam z nimi złych doświadczeń. Zawsze były zgodne odmianowo i zdrowe.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

To nie taki-sobie ogród tylko Eden!!! ;:138 Pięknie tutaj, romantycznie....Szpaki, biedronki.... Bardzo mi się podoba ta wiśnia z hostami u stop... idealne miejsce na rozmyślania lub śniadanie na trawie ;:3

A propos roślin, które przypadkiem rosną gdzie nie powinny- u mnie tak rośnie ogromny słonecznik, tuż pod domem. Zasiały go ptaki, bo mieliśmy karmnik dla nich na garażu...Miejsce na tyle mu spasowało, że wypuścił mnóstwo słoneczniczków- dzieci z głównego pędu!!! Jest ich około 20 sztuk :heja No i tym sposobem będziemy mieli karmę na zimę ;:215
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Miłko, 'Color Spectacle' chyba rozpoczyna swój spektakl? :) 'Kennemerland' - super jest! Tyle lat ją znam/mam i wcale mi się nie znudziła!
Może masz rację z tym radykalnym obrywaniem niewłaściwie wybarwionych czy zdeformowanych kwiatów. Przecież dalie można nawet kosić jak żywopłot (widziałaś filmiki?), jak to robią na plantacjach. To im tylko pomaga a nie szkodzi! Mi daleko do radykalizmu i zostawiam te "niedorobione" kwiaty. 'Myrtles Brandy' nie miałbym ani jednego kwiatu, bo wszystkie na razie "niedorobione". Podobnie 'Mingus Tony' i jeszcze kila innych.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Pięknie u Ciebie kwitną dalie. Ostatnio byłam w naszym botaniku - postanowili zasadzić dalie.
Podziwiałam różne kolory i kształty - szkoda tylko że nie było nazw podanych.
Może byś się wybrała jak znajdziesz czas?
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

JacekP pisze:Może masz rację z tym radykalnym obrywaniem niewłaściwie wybarwionych czy zdeformowanych kwiatów.
Ja co prawda mam dalii sztuk 5, dwie odmiany, ale gdy jedna z odmian miała dziwne kwiaty (wyglądały jakby były na czubkach mocno zasuszone albo przypalone) obcięłam, zgodnie z radami Miłki, wszystkie. Przyjdzie mi jeszcze poczekać na pierwsze kwiaty, ale pąki wyglądają ładnie, więc mam nadzieję, że wyjdzie im to na dobre.

Nie pamiętam gdzie to wyczytałam, ale mam wrażenie, że właśnie u Ciebie Miłko - że jeśli pompon ma być ładnie zaokrąglony to można oberwać działki kielicha. Prawda li to?
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia! Tak to u mnie. Ale to raczej rada dla amerykańskich daliomaniaków, których dalie na wystawie wyglądają jak wycięte z papieru i to maszynowo ;:306 ;:306 ;:306 Oni wszystko zrobią dla idealnego kształtu kwiatu na wystawę ;:224
Melduję, że cały czas obrzynam przekwitłe kwiaty i pokręcone pąki i chyba im to służy, bo kwitną jak głupie :wink:

Gosiu! W sumie fajny pomysł! ;:173

Jacek! Kennenmerland chyba od Ciebie z 2014 ;:301 W życiu nie widziałam takiego okazu, jaki mi urósł w tym roku. A w zeszłym roku miał 2 kwiaty i wyglądał jak psu z gardła wyciągnięty!
Mi też byłoby żal tak radykalnie, ale jak widzę te pokurcze, to szlag mnie trafia! Wkurzyłam się na Leila Savannah, bo pokazuje środki, jak wyrodzona. Ale Apache też miałam w zeszłym roku jedną taką i jak posadziłam w tym roku, to kwiaty ma już dobre. Więc poczekam do przyszłego sezonu, a potem ... na kompost! :twisted:

Ela! Witaj ! Cieszę się, że Ci się podoba ;:196 Oj nie starczy na zimę ;:306 ;:306 ;:306 ! Ja skarmiam około 45kg ziarna zimą ;-) A podejrzewam, ze jak sikorki i inny drobiazg wyczai, ze dojrzewają słoneczniki, wyskubią, zanim zdążysz zerwać ;:306 Miałam kiedyś własnie tak!

Zuza! Dzięki Kochana! Muszę koniecznie jutro podjechać! Pamiętam, sadziłam tulipany od nich i fajne były! Masz rację!

Aniu! W tym roku mniej atrakcyjna, bo ją ostro podzieliłam! W przyszłym sezonie nie dzielę, chcę mieć gęstą i wielką! Masz rację! Na patelni róże ledwie zipią, a jak dalie podleje się co trzeci dzień, albo nawet rzadziej, dają radę! Trzeba pamiętać, że to kwiat Ameryki Południowej i raczej nie z obszarów dżungli, a suchych stepowych terenów. Jak zobaczyłam Kageboushi u Basi, to oniemiałam! Zamówiłam u Stanisława i dostałam, ale coś mi się nie podobała, bo podgniwała. Obcięłam do czystego, posypałam węglem i tego mizeroka wsadziłam w marcu do donicy. I sadziłam już sporą zieloną. Pieknie się rozrosła i obficie kwitnie. Chyba to jej natura!

Kasiu! Pierwsze kwiaty Rebbeca's World były całkiem spore i faktycznie trochę była inna proporcja barw. Jak nastała susza, kwiaty stały się drobniejsze. Ale nadal fajnie, atrakcyjnie wygląda bo obficie kwitnie. Postaram się zrobić jutro dla Ciebie jakieś fajne zdjęcia, bo dzis za późno wróciłam do domu. ;:131

Cały czas podlewam partiami kolejne zakątki ogrodu. Na cały nie starcza wody w studni. Pomidorki dojrzewają, zajadamy się. Ogóreczki też. Zakwitła mi indiańska kolorowa kukurydza. Od koleżanki zza oceanu dostałam nasiona z ostrzeżeniem, żebym nie próbowała tego jeść, bo sobie zęby połamię. Kiełkuje rukola samosiejka. Już się stęskniłam za jej smakiem ;:173
Jutro z rana muszę porobić zdjęć!
A rano obudził mnie głos wilgi. Ptak, który śni mi się po nocach przyleciał (kilka sztuk) na moją brzozę! Zrobiłam dokumentacyjne zdjęcie przez szybę, ale przy próbie odchylenia okna dachowego spłoszyłam je.

na dziś:

Hortensje - pierwszy rok u mnie w ogrodzie!
Obrazek

Obrazek

Róża Harknessa - Sir Lancelot
Obrazek

Kingyo Hime ?
Obrazek

Zaczyna Rawhide
Obrazek

nn zza oceanu
Obrazek

Prinzessin Irene Von Preussen
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Czyli odpuszczę sobie to skubanie, bo już się zastanawiałam czy skubać czy nie :wink:

Dalie wszystkie mi wpadły w oko, a hortensję mam bardzo podobną - jako jedyna wygląda w miarę, bo po tych upałach ogrodowa, Anabelle i Angel's Blush wyglądają jak psu z gardła wyciągnięte.

A propos hortensji, w Lidlu można dostać sadzonki - całkiem ładne - Anabelle, Limelight i Diamant Rouge po 12 złociszy.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ta zza oceanu urocza jest. Ona bardziej biała czy ecru?
Hortensje bukietowe są piękne. A najbardziej lubię w nich to, że nie marzną. Teraz mają ciężko. ..wody mało.
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Jak na pierwszy rok w Twoim ogrodzie to hortensje wyglądają pięknie!

Cudne dalie, ale wolę podziwiać je u innych :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ta zza oceanu wysoka?
Nawet 'Prinzesin Irene' można się zachwycić na Twoich zdjęciach ;:333
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jacku! Ale Irenka jest urocza! Nie wiem, co od niej chcesz? :wink:

Iza! Rozumiem, że nie wszystko można mieć ;:306 Ja z wielu rzeczy też zrezygnowałam i podziwiam u innych ;:173 Mówisz, ze te hortensje przyzwoite? Mi się podobają, ale na razie delikatne są.

Małgoś! Fiołki od Ciebie szaleją! Pamiętasz, jak wysłałaś mi sporo listków? Już pół Poznania obdarowałam, a końca nie widać ;:306
Dalia zza oceanu jest bielutka. W zasadzie to śmieszne jest jej pochodzenie, bo przyleciała zza oceanu, ale pochodzenie ma holenderskie więc zatoczyła koło. I jak to u Holendrów bywa, co innego było na opakowaniu, a co innego wyrosło ;:306

Sylwia! Jak mas czas to sobie poskub, a jak nie masz czasu - nie skub! :;230 Dzięki za cynka o hortensjach, ale juz dość. Mam trzy i wystarczy ;:173
Dalie fajne są, koniecznie na wiosnę rozejrzyj się za kolejnymi, a do mnie nie masz daleko. :wink:

Dziś cudowna niedziela na hamaku ;:3 No trochę pobiegałam z konewkami i sekatorem, ale woda w studni się szybko kończy więc podlewanie nie za wiele...

na dziś:

Spassmacher - dalia od Rysia! Powaliła mnie jej delikatność i ogólny urok. Obficie kwitnie i nieziemsko wygląda!
Obrazek

Nuit D'Ete - mam ją od dawna. Posadzona w dobrym miejscu odwdzięcza się!
Obrazek

My Love - też od wielu lat w moim ogrodzie - niezawodna!
Obrazek

Danum Pinky? Nowy nabytek od Stanisława, nazwa raczej się zgadza, choć to zdjęcie nietypowe,
Obrazek

Silver Years - z kapersa z Castoramy i o dziwo zgodna! (De Ree) Piękna jest - takie lubię!
Obrazek

Canby Centennial - pierwszy rok w moim ogrodzie! Od Gabriela! Piękna wdzięczna dalia!
Obrazek

Harry Meggos - kolejna od Stanisława! Bardzo udana, choć nie zamawiana. I dobrze! Choć to jedna z tych o wielkich kwiatach, jest niewysoka i ma pięknie ułożone płatki.
Obrazek

Dla Kasi nowe zdjęcia Rebbeca's World:

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko przy większej ilości dalii zawsze są wpadki z wysokością bo koloru to nawet nie biorę pod uwagę ... Są też takie odmiany, które wyjątkowo się krzewią i potrzebują więcej miejsca więc te rosnące obok mają ciężko.
Dziś zauważyłam,że na dalii Cebu pojawiły się 2 kwiaty o szerszych niż zwykle czerwonych paskach i co Ty na to ?
Gdyby takie zjawisko miało miejsce przy rozchodnikach o kolorowych liściach to od razu wzięłabym ostry nóż i cały pęd u podstawy wycięła a tu .... szkoda :wink:
Uratowana Apache od Ciebie zakwitła - radość i duma rozpiera mnie i to bardzo ...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”