Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Marysiu :wit
Potwierdzam to co napisał Witek . Spotykamy się u Małgosi bo kochamy rośliny , bo praca przy nich to nie tylko obowiązek ale i przyjemność . I przyjemnością jest rozmawiać z kimś z kim nawiązało się pewną więź . Ty , Marysiu jesteś na forum jakiś czas , masz mnóstwo forumowych przyjaciół . Zbiegiem okoliczności troje z nas pracuje w służbie zdrowia , ot i tyle w tym temacie .
Witku
Oczywiście chętnie skorzystam z Twojej pomidorowej bazy . Wiesz przecieź , że u Małgosi i u mnie to dopiero drugi sezon pomidorowy i przed nami jeszcze wiele testowania . Ja dzięki temu , że trafiłam na forum ten sezon też mogę zaliczyć do udanych . Być może moje specyficzne położenie działki , może konsekwentne stosowanie mikstur sprawiło , że nie stosowałam do tej pory żadnych środków ochrony roślin . Nie było takiej potrzeby .
Dzisiaj zrobiło się tu trochę śliwkowo . Ja też mam śliwkę , taką tutejszą . Dojrzewa pod koniec września , owoc nie jest duży , pestka odchodzi dobrze . Jest nie przyzwoicie słodka , jak się ją zacznie jeść to trudno skończyć . Zawsze mrozimy i suszymy , bo na inne wyroby nie ma amatora .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Dobrze że to w końcu powiedziałaś Marysiu bo czytam i przez chwilę prawie uwierzyłem o tych śliwkach. ;:306 Zwierzynę to miej gdzieś.Ja od początku czyli od ośmiu lat kiedy wsadziłem pierwsze śliwy do dziś mam nie ogrodzone jak widzisz na zdjęciu wyżej i jakoś sobie z nimi radzę. ;:163 Dasz osłonki przed zimą i będzie dobrze.A te odmiany są naprawdę warte grzechu inaczej bym Ci o nich nie mówił.więc przemyśl to jeszcze raz,byle dobrze. :wink:
Beatko ta Twoja śliwa wrześniowa przypomina mi nic innego jak tylko Węgierkę zwaną potocznie zwykłą. Jeśli się nie mylę to rarytas,lepszej w smaku nie znam.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Beatko :wit napisałam, bo wśród przyjaciół trzeba mówić co się czuje :D

Witku w moim tzw sadzie (podobnym do Twojego) sadziłam dziesiątki drzew, ale nie wiele przetrwało. Osłonek potem nie dawałam, bo jak spadł wysoki śnieg to zwierzynka górą nad osłonką zjadała drzewko ;:oj Jeszcze inni dołem konsumują ;:oj i na wiosnę wyciągam drzewko lekkim pociągnięciem. Jednak jak znajdę śliwki to spróbuję jeszcze raz :D
Dobranoc!
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Próba nie strzelba. :D Jakie dobranoc o tej godzinie spać, :;230 szczególnie że za chwilę będziesz odpowiadać Małgosi. ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja z drzewek owocowych mam jeszcze dziką , tutejszą wisienkę .
Próbowałam sadzić gruszkę i jabłoń , takie ze szkółek , ale las który rośnie do okoła i piach nie bardzo im pasowały .
Za to przy polnych drogach rośnie sporo dzikich jabłek i już wiemy , które z nich to smakowe perełki . Zawsze jakaś skrzyneczka dzikich jabłek wędruje do piwnicy na zimę . :heja
Z gruszkami gorsza sprawa , bo większość z nich marna w smaku . Wiemy gdzie rośnie jedna z pysznymi owocami , choć nie dużymi . Jest tylko jeden feler trzeba zdążyć przed krowami , bo niestety drzewo jest tak duże , że tych gruszek się nie rwie , tylko zbiera to co spadnie .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

O ho, ho- sie porobiło...
Marysiu Nasza grupa zawodowa to ogrodnik- pasjonata i tylko taka grupa ma znaczenie ;:4 . Podpisuję się dwoma a nawet czterema łapkami pod tym, co napisali Beatka i Witek. I absolutnie nie chciałabym abyś kiedykolwiek myślała, że jest inaczej.

Koniecznie napisz nam, jak smakowały te żółte. Czy to pomidory "fruwające"?
Z tą skórką pomidorową jest dziwnie. U mnie Dancing With Smurfs miał na początku taką grubą i twardą a teraz jest inna- nie przeszkadza przy jedzeniu. Może to kwestia nawożenia lub braku jakiegoś składnika?
A tą Malachitową już zbierasz?

Beatko Doskonale ujęłaś temat ;:180
Czy czujesz już ten urlop? Mam nadzieję, że pokażesz nam jakieś zdjęcia z wypadów wakacyjno- urlopowych ;:215
Mam nadzieję, że u Ciebie burze nie narobiły bałaganu bo w radio wysłuchałam, że szaleją. Ale nie jestem pewna czy w Twoim rejonie ;:306 W radio inaczej wygląda mapa Polski ;:306 ;:306 ;:306

Witku Zaskoczę Cię- jestem Obrazek
Pięknie dziękuję, że podtrzymujesz konwersację i do tego pokazujesz takie piękności. Pole astrowe jest piękne i na nim nie widać suszy ;:215 Czy obok masz pole nawłociowe?
Oczywiście, że nasionka REBELPIK chętnie wysieję bo owoce wyglądają obłędnie. A jakie w smaku? Powiększam na jesień warzywnik- a raczej pomidornik więc jeśli masz jakieś ciekawe inne- to ja ;:180
Oczywiście, jeśli znajdziesz u mnie takie, których jeszcze nie masz a chciałbyś to pisz. Ja zbieram z tych, gdzie udaje mi się cokolwiek znaleźć.
A śliwkami zrobiłeś mi smaka- potrafię zjeść chyba każdą ilość ale ze sklepu już mi nie smakują. Takie ciepłe jeszcze.... prosto z drzewa Obrazek

ela151 Obrazek
Oczywiście zaglądaj do nas jak najczęściej. I oczywiście zapraszam do rozmowy, wymiany doświadczeń czy zadawania pytań.
Stare domy i ich ogrody mają to coś w sobie, co mnie pociąga. Wykopaliska gruntowe bywają zaskakujące a niektóre nawet nie miłe. Ja także wciąż wykopuję jakieś ciekawostki- wiosną na przykład wykopałam dwa słoiki pełne..... stonki Obrazek
Nie mam pojęcia w jakim celu ktoś to zakopał na głębokość szpadla ale znalezisko było obrzydliwe. Kości także znajduję i też nie lubię jak mi gdzieś wyłażą.
Przebiegłam prędziutko przez Twój warzywnik ale muszę do niego wrócić na spokojnie- robi wrażenie ;:215
Tematów pomidorowych nigdy dość ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam napisać Wam, że mam jakąś węgierkę chyba ale to raczej samosiejka jest. Rośnie bidukla niemal w ogrodzeniu i ni jak nie mam odwagi żeby ją wykopać. Jest już dość wysoka choć raczej wątłej budowy. Owoce w zeszłym roku miała także słodziutkie.
Od razu Was podpytam- wypuszcza cały czas takie "dziczki" jakby z korzenia. Możliwe to? Ja wycinam 3 sztuki a za jakiś czas wyrastają kolejne :roll:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu :wit
Witek nam mówił , żeby spokojnie poczekać , bo już za chwilę będziesz z nami . :heja

Ja cały czas walczę z takimi śliwkowymi odrostami . Rosną te odrosty po całym moim warzywniku . Podobnie z wisienką . Może pestkowe tak mają ?
Marysia i Witek pewnie wiedzą jak to jest , bo oni bardziej w tym temacie doświadczeni . ;:215
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mam Cie Małgoś,nie zaskoczyłaś mnie, ;:306 a wiesz dlaczego.Pomyślałem sobie tak jak napiszę że jesteś zmęczona to ty z kobiecej przekory napiszesz,i tym chytrym sposobem mi się udało. :;230 Nie na darmo w szkole z psychologii miałem najlepszą ocenę na koniec. :D Ale chwalipięta ze mnie.Obok pola astrowego to ja mam z lewej słynne pole truskawkowe,a z prawej jest ugór sąsiadki gdzie chwaściory aż strach. :( i przełażą na moje pole gadziny.Astry podlewam bo mi ich żal żeby po tylu staraniach teraz uschły.Rebelpik w smaku słodziutki,ja takie lubię.Jeśli powiększysz warzywnik to ja Ci z chęcią dam.Weź większą poprawkę bo za rok to już będziesz mieć plantację pomidorów jak znam życie. :tan Dobrej śliwki nie wykopuj-zabraniam,a te odrosty usuwaj na bieżąco.
Beatko śliwy z odrostami już tak mają,rosną wszędzie,należy je usuwać bo nic podobnego do oryginału z nich nie wyrośnie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku
Tak , tak Małgosia na pewno w przyszłym roku będzie miała plantacje , nawet jeśli nie dużą , ale plantacje .
Pamiętaj , że w zeszłym roku zaczynała pomidorową przygodę z Etną , a teraz jakie ma odmiany ! Odmiany , odmianami można je mieć bez owców na przykład . Na zdjęciach widzieliśmy , a jest na co popatrzeć .
No i dobrze , obgadałam ją . ;:162
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ja już od jakiegoś czasu wiem jakie myśli jej krążą w główce.Będzie plantacja jak nic. ;:63 ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko Dziś w Rabce było sporo obłoczków i gdzieś nie daleko była burza więc upał tak mnie nie zmęczył. Przed wyjazdem wypiłam flaszeczkę T...er, jutro wolne od pracy, więc mogę troszkę posiedzieć z Wami ;:168
Takie obgadywanie jest całkiem miłe ;:196
Może w następnym sezonie nie popełnię tych błędów co w tym ;:oj

Witku Masz mnie- jakkolwiek to brzmi :;230
A tego truskawkowego pola nie zauważyłam Obrazek
A nawłoć od sąsiadki na pewno mocno się sieje- przerabiałam to u siebie. Ciężko tego się pozbyć ale widok jest piękny. No i wszelkie bzyki miododajne je bardzo lubią.
Śliwkę chciałam wykopać i przenieść w ciekawsze miejsce ale to chyba zbyt trudne wyzwanie jak dla mnie
Ona rośnie tu
Obrazek
To ta sierota między doniczkami ;:oj

Plantacja raczej nie choć.... w zasadzie..... dlaczego nie? ;:306
Warzywnik zostanie powiększony a uprawy okrojone. Zostaną: pomidory, papryki, cebula, czosnek, fasole i może jeszcze jakieś dyniowate. Reszta OUT Za dużo nerwów tracę przy próbach z pietruszką czy marchewką. Sałata i brokuł, burak już drugi sezon porażka ;:222

-- 15 sie 2015, o 23:41 --

W piątek miałam pokazać, co w pomidorowym świecie się dzieje i padłam Obrazek
Nadrabiam więc zaległości

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektóre przerażają mnie swoją wielkością Obrazek

Beatko
O papryce Urzej napisałam Ci w wątku paprykowym ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu
Wiem , widziałam , też napisałam .
Zdjęcia ładne , owoce ładne , a jak odczucia smakowe ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś uprzedzę twoje pytanie,naprawdę doceniam to że będziesz siedzieć dziś na forum do drugiej. ;:306 Śliwę oglądnąłem i myślę że przy jej wielkości i bez szkody dla niej jesienią po zrzuceniu liści możesz spokojnie przenieść w inne miejsce tylko żeby miała jak najwięcej ziemi przy przenosinach, no i koniecznie ją obficie podlej.Pomidory,sam bym się nie powstydził,i to ma być początkująca amatorka? Śmiechu warte. ;:63 Jak mogą Cię przerażać tak duże pomidory. :;230
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odrosty od wiśni-cały rok z nimi walczę-straszna plaga-wyłażą mi w irysach i nie mogę kopać, bo uszkodzę kłącza. W tym roku pod koniec lata muszę wszystko poprzesadzać i się do nich wreszcie dobiorę.

Margo_ margo- słoików ze stonkami jeszcze nie trafiłam ( co za pomysł zakopać w słoiku) , za to ciągle wykopuję fragmenty potłuczonego serwisu w niebieskie kwiaty. Było tego tyle, że gdybym nie wyrzucała, tylko zbierała, to miałabym chyba cały komplet :;230 Na szczęście przekopałam już prawie całą działkę ( jest znacznie mniejsza od Twojej) i chyba wykopałam już wszystko- mam nadzieję. Na samym początku najgorsze było, że gdzie wbiłam szpadel, to wyciągałam kilometry rajstop ;:306

Pozdrawiam serdecznie wszystkich biorących czynny udział w tym wątku :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”