Szkodniki i choroby róż
- asik76
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 kwie 2015, o 00:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prośba o pomoc schnie mi krzak róży
Bardzo dziękuje za pomoc 

Kwiat za oknem gwałtownie kwitł W obawie, że się spóźni.
Wietrzyk, deszczyk, serce i mit. Pracowały jak w kuźni.
J.Tuwim
Wietrzyk, deszczyk, serce i mit. Pracowały jak w kuźni.
J.Tuwim
- waga65
- 200p
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też schną pędy.wczoraj parę powycinałam .Widać, że rośliny nie są przystosowane do tych upałów.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Jeśli zakwitła to znaczy, że się jednak przekorzeniła. Bądź dobrej myśli. Moje pierwsze kwitnienie miały piękne a drugiego ciężko coś sfotografować bo pączki malutkie, ale nie sądzę żeby róże miały padnąć.jagusia111 pisze:Ja swoje podlewam, a i tak od strony słonecznej wyglądają tak samo. To chyba wina poparzeń słonecznych. Natomiast jedna sadzona wiosną z gołym korzeniem po kwitnieniu nie dała żadnych przyrostów i chyba mimo podlewania nie przetrwa.
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Re: Szkodniki i choroby róż
Witam wszystkich mam pytanie nie cierpiące zwłoki,
po obchodzie trafiłam na podgryzione doszczętnie największe moje róże jedną z nich wcześniej jeszcze wsadziłam w inne miejsce może odżyje te jednak 3 następne nie maję ni jednego pozostawionego korzonka obgryzione do zera co to może być i jak zwalczyć? 

- mimoza55
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
witam
miłej soboty
.
Jolu prawdopodobnie masz w ogrodzie ,, karczownika,, oj ciężko go wytępić . W moim ogrodzie zniszczył różanecznik i 2 krzaczki róży.
Mam nie mały problem , ukorzeniam patyczki róż i na listkach zauważyłam białe kropki a pod spodem całe kolonie skoczka różanego
.Zrobiłam oprys z ,, KARATE zone ,, może nie uschną i wypuszczą korzonki.

Największy problem w tym że moje róże w ogrodzie są zarażone skoczkiem , bo patyczki do rozmnażania róż pozyskiwałam z mego ogrodu 21 stycznia .
. Kupiłam , promanal 60 ec i mam zamiar róże oporyskać zanim puszczą pąki i nastepny oprysk ,, miedzianem ,, nie mam w tej dziedzinie doświadczenia
i liczę na Waszą pomoc 

Jolu prawdopodobnie masz w ogrodzie ,, karczownika,, oj ciężko go wytępić . W moim ogrodzie zniszczył różanecznik i 2 krzaczki róży.
Mam nie mały problem , ukorzeniam patyczki róż i na listkach zauważyłam białe kropki a pod spodem całe kolonie skoczka różanego

Największy problem w tym że moje róże w ogrodzie są zarażone skoczkiem , bo patyczki do rozmnażania róż pozyskiwałam z mego ogrodu 21 stycznia .

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Wandziu Promanalem pryskałam wczesną wiosną zanim zaczną pękać pąki liściowe. Pryskałam na gołe krzewy tylko z czerwonymi noskami. Jak sa liście juz się nim nie pryska bo to preparat olejowy .Jeśli skoczek fruwa to powieś żółte tablice, a listki zmyj wodą z mydłem potasowo czosnkowym ,wrotyczowym lub płynem do naczyń.Jednak młode listki są bardzo delikatne i łatwo je wyłamać .Ja bym zerwała te mocno zaatakowane z jajeczkami .Masz fajne przedszkole
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
A ja bym Was bardzo poprosiła o wiadomość kiedy Promanolem popryskać, jestem sklonna wypryskać cały ogród i zakleić gęby wszystkim ssącym i gryzącym 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
To zimowe uszkodzenie .Po prostu trzeba ściąć poniżej tego uszkodzenia lub czekać może jeszcze sie ożywi
- Allhambra
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wykopałam wczoraj padnięty krzew róży. Przy korzeniach zauważyłam całe grona żółtych kuleczek, kulki zgniecione lekko trzaskają w palcach. Średnica kuleczek to około 2 do 5 mm, wygląda mi to na jaja jakiegoś stworzonka.Zdarzało się, że gdy róża przyjeżdżała ze szkółki ,miała już te kuleczki w donicy, w ziemi ze sobą. Część tych kuleczek leżakuje też w ziemi , oderwane od gron, pojedyncze takie, na różnej głębokości.
Czy ktoś spotkał się już z czymś takim?... bo padła mi Pashmina....
Czy ktoś spotkał się już z czymś takim?... bo padła mi Pashmina....
Sylwia
-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
Te kuleczki to może być po prostu nawóz długodziałający ( właśnie jest w formie takich kuleczek). Jak byś mogła wrzucic zdjęcia byłoby łatwiej odpowiedzieć
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Ja
też jestem za nawozem długodziałającym

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
- Allhambra
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 21:54
Nawóz też przyszedł mi do głowy, ale skomasowanie kuleczek jak grona, jak kokon... bardziejmysle o jajach szkodnika jakiegoś, kuleczki płynnawe w środku.... nie umiem wrzucac zdjeć

Sylwia