Oto moje Storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja dzisiaj też kilka pędów podpinałam, rosną bardzo szybko. zdejmowałam storczyka z okna i delikatnie, by nie uszkodzić pędu, przypinałam go spineczką do patyczka. jak patyczek jest wbity blisko pędu to nie ma większych kłopotów, ale czasami przez korzenie nie można wbić obok pędu, tylko dalei i wtedy łatwiej złamać pędzik, bo musi się wygiąć, by być przy patyczku... najgorszej jest dawać pierwszą spinkę, potem już jest łatwiej, bo pędzik rośnie już w górę, tylko co jakiś czas go trzeba mocować...
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Dzięki Mambo za podpowiedź, mam u mojego seledynka 2 stare pędy i rosną 2 nowe, podepnę je chyba do tych starychMamba pisze:Ja czasem mocuję nowy pęd do starego, jeśli oczywiście jeszcze taki jest. Bywa, że ułatwia to mocowanie nowego, bo nie ma konieczności wtykania dodatkowego patyczka.

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Misiaczkowa
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 lis 2008, o 16:12
-
- 500p
- ljlj100
- 100p
- Od: 1 paź 2008, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem co zrobić z moim rosnącym zupełnie poziomo pędem kwiatowym phalenopsisa. Ma już ponad 10 cm i nie zamierza "skręcać" w górę. Taka jego uroda? Nie chcę na siłę go przywiązywać żeby nie złamać, a bardzo chcę zobaczyć kwiaty, bo kupiłam go po kwitnieniu. Stoi przy szybie, więc to nie brak światła. Pozdrawiam. Bożena.
-
- 500p
Bożeno o mocowaniu takiego pędu jest w wątku AGNESS; a dokładniej to podaje link do tego opisu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=256 i wiem że jeszcze Asia - Orion ma doświadczenie z tymi pędami, to zapytaj u niej w wątku
Powodzenia przy mocowaniu twojego