Oto moje Storczyki

ODPOWIEDZ
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No bo to trzeba delikatnie i z uczuciem, wtedy jest łatwiej ;:225

Mambo przyznaje rację za pierwszym razem też się bałam, ale potem poszło z górki ;:165 tak czy inaczej zawsze trzeba być ostrożnym.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolino, wszyscy mamy tak samo ;:80
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja dzisiaj też kilka pędów podpinałam, rosną bardzo szybko. zdejmowałam storczyka z okna i delikatnie, by nie uszkodzić pędu, przypinałam go spineczką do patyczka. jak patyczek jest wbity blisko pędu to nie ma większych kłopotów, ale czasami przez korzenie nie można wbić obok pędu, tylko dalei i wtedy łatwiej złamać pędzik, bo musi się wygiąć, by być przy patyczku... najgorszej jest dawać pierwszą spinkę, potem już jest łatwiej, bo pędzik rośnie już w górę, tylko co jakiś czas go trzeba mocować...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Ja czasem mocuję nowy pęd do starego, jeśli oczywiście jeszcze taki jest. Bywa, że ułatwia to mocowanie nowego, bo nie ma konieczności wtykania dodatkowego patyczka.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja w 1 phal. mam jeszcze zostawiony stary pęd, bo jeszcze nie uschnął, a dokładnie nad nim wyrasta nowy i może go przypnę do starego...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Mambo, ja właśnie zrobiłam tak jak Ty , podpięłam niektóre pędy do starych, nawet lepiej to wygląda, niż 4 patyczki w doniczce :D
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Mamba pisze:Ja czasem mocuję nowy pęd do starego, jeśli oczywiście jeszcze taki jest. Bywa, że ułatwia to mocowanie nowego, bo nie ma konieczności wtykania dodatkowego patyczka.
Dzięki Mambo za podpowiedź, mam u mojego seledynka 2 stare pędy i rosną 2 nowe, podepnę je chyba do tych starych :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Również u mnie się sprawdzi wasz pomysł, jeśli zdaży się taka opcja ze starym pedem i rosnącym obok niego nowym :) Bardzo ciekawe informacje :)
Awatar użytkownika
Misiaczkowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lis 2008, o 16:12

Post »

Orchideomaniak Dziekuje za zainteresowanie na moim watku :D
Oczywiscie "przybieglam" do Ciebie ...a tu takie pieknosci :!: :shock: :shock: Gratuluje! :D
Nie ma chyba brzydszych czy ladniejszych storczykow,wszystkie sa piekne :D :D
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Dziękuję Misiaczkowa :) Masz racje każdy storczyk ma w sobie coś pięknego :) tylko niestety nie każdy to piekno dostrzega :(
Awatar użytkownika
ljlj100
100p
100p
Od: 1 paź 2008, o 11:41

Post »

Nie wiem co zrobić z moim rosnącym zupełnie poziomo pędem kwiatowym phalenopsisa. Ma już ponad 10 cm i nie zamierza "skręcać" w górę. Taka jego uroda? Nie chcę na siłę go przywiązywać żeby nie złamać, a bardzo chcę zobaczyć kwiaty, bo kupiłam go po kwitnieniu. Stoi przy szybie, więc to nie brak światła. Pozdrawiam. Bożena.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Bożeno o mocowaniu takiego pędu jest w wątku AGNESS; a dokładniej to podaje link do tego opisu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=256 i wiem że jeszcze Asia - Orion ma doświadczenie z tymi pędami, to zapytaj u niej w wątku :) Powodzenia przy mocowaniu twojego :)
Awatar użytkownika
ljlj100
100p
100p
Od: 1 paź 2008, o 11:41

Post »

Dawidzie, bardzo dziękuję. Sposób wydaje się prosty i skuteczny. Już się zabieram do "podpierania". Pozdrawiam. Bożena.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Bożenko, daj znać jak udało Ci się podpinanie, czy pomysł sprawdził się :?:
misiak4
50p
50p
Od: 3 maja 2008, o 11:04

Post »

witam śliczne kwiaty całej kolekcji jeszcze nie przejrzałam ale już zauważyłam że mamy podobne: zielony, fioletowy, ... też mam dendrobium i ludisie ale nie mam pojęcia jak o nie dbać także w wolnej chwili zajrzyj i oceń :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”