Kawałek szczęścia cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałek szczęścia cz. 2

Post »

Witam serdecznie w kolejnym dniu upałów.
Najpierw może odpowiem wszystkim miłym gościom, a potem pokażę kilka ostatnich zdjęć.

Marysiu dalie w tym roku mam takie igiełkowe, w ubiegłym były inne. Nasionka mam, więc na przyszły rok wysieję mieszankę i chyba już nie będę bawić się w sadzenie karp, bo nie bardzo jest gdzie je przechować. Tu za zimno, tam za gorąco. Malwy mam dwie od mojej mamy. U niej rosły już drugi, czy trzeci rok i nie kwitły. Zabrałam dwie do siebie na wiosnę i proszę za chwilę pokaże zdjęcia, że już kwitną. Mama ma mi oddać resztę, bo u niej coś im nie pasuje. Co do rączników, to masz rację, moje dzieci już są duże i nie czepiają się roślin, ale chyba na przyszły rok zrezygnuję z tych roślin, bo kręci się u nas trochę dzieci i nie będę wszystkim tłumaczyć, żeby nie dotykali roślin.

Bogusiu lilie chyba jednak wolą grunt, więc je przesadź. Co prawda teraz nie wygląda to już tak ładnie, bo stoją badyle, ale róże teraz rosną w krzaki, bo przestały kwitnąć. Co do dyń, to my bardzo lubimy zupkę dyniową. Kto tam by marnował taki zdrowy towar na lampion :).

Iwonko z dyń bardzo się cieszę, choć susza jest, więc nie bardzo porosną, ale mam trochę gnojówki, więc może je podleję, żeby lepiej im się rosło.

Ewuniu witaj w moim ogrodzie. No sierpień to najlepszy miesiąc na sadzenie truskawek, ale w tym roku ciężko to wygląda. Poziomki się trzymają, a truskawkami się nie martwię, bo to było dosadzanie i mam jeszcze dużo odrostów, żeby dosadzić.

Lucynko oj miłe mi życie, miłe :). Jeszcze mam dużo planów na swój ogród :).

Julciu u mnie też coraz coś dopada roślinki, ale nie stosuję chemii, więc jest jak jest, ale coraz coś przynoszę z ogrodu i zjadamy :).

A teraz kilka zdjęć z mojego ogrodu, który pomimo suszy jakoś sobie radzi.

Ostatnia lilia
Obrazek

Rozkwitła moja nowa budleja. Jest mała, ale ma olbrzymie kłosy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to stara budlejka
Obrazek

I jeszcze jedna, która za chwilę zakwitnie.
Obrazek

Aksamitka cytrynowa
Obrazek

Różyczki mają chęć zakwitnąć
Obrazek

A to moja rabatka koło domu. Powstała nagle i w pośpiechu, ale w tym miejscu ładnie rośnie. Są tu dalie, jeżówki od Reni i wilce.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kosmosy
Obrazek

Moje malwy
Obrazek

Obrazek

No to jeszcze warzywka (głównie pomidorki, ale z nich jestem bardzo dumna).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I takie coś mi rośnie :). Rodzynek brazylijski.
Obrazek

Pozdrawiam i do następnego razu :).
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Asiu ogród radzi sobie wspaniale i mnie już przewago suszek ;:138
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Owszem strasznie sucho, ale roślinki u Ciebie dają radę ;)
Zainteresował mnie ten rodzynek, cóż to takiego?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

matt55 pisze:Owszem strasznie sucho, ale roślinki u Ciebie dają radę ;)
Zainteresował mnie ten rodzynek, cóż to takiego?

Mnie też zaintrygował rodzynek. podaj info na jego temat, plisss! ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu ślicznie wszystko rośnie, aż gęba się śmieje ;:173 Smaczne pomidorki, ta cudna kapusta ;:215 wygląda jak ozdobna!
Rudbekia wyszła bardzo ładna czy to bylina? bo moja ruda jest jednoroczna, ale jakbyś zbierała nasionka to poproszę ;:180 A ja Ci nie posyłałam patyczka z mojej budlei, jakbyś chciała? Czy będziesz coś robiła z rodzynka brazylijskiego, bo ja raz miałam ale potraktowałam jako roślinę ozdobną :D Dobrej niedzieli, bo Ty chyba w Częstochowie :wit
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julciu wczoraj wieczorem ogród wyglądał strasznie. Nie było nas w domu jeden dzień, więc dwa podlewania i wszystko padło. Dziś jest trochę lepiej. Wieczorem podlane, dziś rano też i roślinki wstały.

Mateuszu
duże ilości wody idą codziennie w ogród. Mamy swoją studnię, więc wodę lejemy. Na razie dna nie widać. Trzeba jednak płacić wyższe rachunki za prąd, bo pompa pompuje wodę, ale szkoda pracy, jaką już włożyliśmy w ogród. Rodzynek brazylijski to inaczej Miechunka jadalna. Coś w rodzaju rodzynek na krzakach. Mam pierwszy raz i pielęgnuję od nasionka. Nie wiem, czy zdążą zaowocować, bo inni już jedzą, ale zobaczymy.

Lucynko tutaj więcej info o rodzynkach:
http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/rodz ... ijski.html

Marysiu słońce tyle dobrego daje roślinom, że pomidorki zaczęły szybciej dojrzewać. Kapusta to akurat czerwona, bo inne zjadły ślimaki, nawet te ozdobne. Rudbekie mam od Lucynki i mówiła, że jednoroczne, ale zbiorę nasionka, bo pięknie wyglądają. Budleje dawałaś mi, ale chyba nic nie będzie w tym roku z patyczków, chyba tylko jedna się ukorzeniła. Za sucho jest niestety. Nie wiem, czy spróbuję rodzynków, bo one dopiero są w takiej fazie, ale jeśli będą owoce, to mam zamiar jeść :).
W Częstochowie byliśmy w piątek i wczoraj. Dziś już w domku.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzięki, Asiu, zaraz poczytam. ;:196
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Ten rodzynek zimuje u nas?
Ja też leje wodę jak tylko mogę, choć moja studnia dość kiepska, bo wysycha ;x
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Asieńko :wit rodzynek jest rewelacyjny rósł 30 lat temu w ogródku mojej mamy .Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateuszu jest to roślina jednoroczna, ale jeśli utworzy owoce to można zebrać nasionka i znów siać :).

Alu dziękuję za informację, będę czekać na owoce, może zdąży :).
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Asiu, przeczytałam u Marysi [Maski], że byłabyś zainteresowana siewkami późnej brzoskwini. Możesz je dostać ode mnie, ale lepiej wiosną, wówczas będziesz pewna, że nic im się przez zimę nie stanie. Musisz mi tylko wczesną wiosną przypomnieć. Wprawdzie zapisuję sobie takie zapotrzebowania, ale może 'diabeł ogonem zakryć' .... :;230 :;230 :;230
Moje drzewko też urosło z takiej siewki, którą dostałam od sąsiadki i już drugi rok owocuje. Owoce mają specyficzny smak, ale bardzo je lubimy. Specyficzny, bo inny niż typowe brzoskwinki. Owoce nieco mniej soczyste, lecz bardziej 'mięsiste'. Również nieco mniejsze. Drzewko szybko rośnie! ;:215
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko oczywiście, że jestem zainteresowana. Chętnie spróbuję z siewkami, jeśli to nie będzie dla Ciebie problem. Na pewno się przypomnę :).
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie po wakacjach.
Skończyły się upały, zaczęły deszcze. Ogród zaczyna wracać do żywych. Trawa się zazieleniła, a to, co uschło trzeba będzie przyciąć i spalić. Teraz widzę, które rośliny trzeba przesadzić, bo nie radzą sobie w pełnym słońcu, a którym akurat to pasuje.
Część kwiatów jeszcze kwitnie. Niektóre róże powtarzają kwitnienie, inne nabierają masy.
W połowie sierpnia byłam w Częstochowie i podziwiałam przepiękne hortensje. Nie dały się upałom i kwitły jak szalone.
Obrazek

Mam nadzieję, że i moje kiedyś będą takie piękne :).
A tu już moje róże, które zakwitły kolejny raz.
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

I takie różne, które nie dały się upałom.
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już jesień.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ktoś podjada winogrona ;:306 .
Obrazek

Obrazek

I jakaś taka śmieszna papryka mi wyrosła. Nie wiem, czy ostra, czy słodka ;:oj .
Obrazek

Obrazek

Pomidorki.
Obrazek

W sobotę byliśmy w Warszawie i wstąpiliśmy na wystawę "Zieleń to życie". Szkoda tylko, że dopiero po południu można było coś kupić, ale dwie borówki są :).
O aparacie przypomniałam sobie, jak już prawie wychodziliśmy, więc tylko dwa zdjęcia.
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu a pisałaś kiedyś, że w ogrodzie nie ma co pokazać :lol: A tu rośliny widać że podlewane, bo w dobrej kondycji. Masz rację róże szczególnie te ukorzenione świetnie sobie radzą. Moje niektóre tylko zgubiły liście przez plamistość, ale dlatego bo ich nie pryskałam w obawie że prażące słońce może spalić roślinę. Hortensje masz rację też sobie radzą, a wyrosną Ci bardzo szybko, już za rok je będzie w ogrodzie widać ;:215 Kapustki to ozdobne? Winogrona uwielbiają ptaki, wszystkie ciemne owoce padają łupem, mój M okrywa je firanką, bo kiedyś te najsłodsze w jeden ranek zmłóciły i nic nie spróbowaliśmy ;:306
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu kapusta ozdoba :). Myślałam, że nic z niej nie będzie, ale teraz dopiero widać, że ładnie wyglądają. A jeśli chodzi o winogrona to u mnie kto inny podjada ;:306 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”