
Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3967
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Ciekawy wątek - wpisuje się
Co tu tak cicho?

Pozdrawiam - Justyna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2004
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Problemy w realu niestety i więcej obowiązków. Postaram się jednak znowu coś dodać. Mam nadzieję, że w niedzielę się uda ;) Zeszyt z przepisami czeka na biurku.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2004
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Bułeczki Muszkatołowe
1 kg mąki
3 jajka
6 dkg drożdży
szklanka mleka
szklanka cukru
1/3 szklanki oleju sałatkowego
szczypta soli
1/2 gałki muszkatołowej
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z odrobiną cukru i mąki. Gdy podrosną do podwójnej objętości dodać je do mąki wraz z resztą składników (gałkę utrzeć na tarce). Wyrobić dość gęste ciasto i pozostawić w cieple do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Wyplatać z dwóch uformowanych i złożonych na krzyż wałeczków zgrabne bułeczki lub rogaliki; układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia, a gdy trochę podrosną posmarować z wierzchu białkiem, posypać cukrem lub makiem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku* na jasnozłoty kolor.
*nie ma podanych temperatur, ponieważ przepisy pochodzą z czasów pieców węglowych, bez mierzenia temperatury w piekarniku
1 kg mąki
3 jajka
6 dkg drożdży
szklanka mleka
szklanka cukru
1/3 szklanki oleju sałatkowego
szczypta soli
1/2 gałki muszkatołowej
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z odrobiną cukru i mąki. Gdy podrosną do podwójnej objętości dodać je do mąki wraz z resztą składników (gałkę utrzeć na tarce). Wyrobić dość gęste ciasto i pozostawić w cieple do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Wyplatać z dwóch uformowanych i złożonych na krzyż wałeczków zgrabne bułeczki lub rogaliki; układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia, a gdy trochę podrosną posmarować z wierzchu białkiem, posypać cukrem lub makiem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku* na jasnozłoty kolor.
*nie ma podanych temperatur, ponieważ przepisy pochodzą z czasów pieców węglowych, bez mierzenia temperatury w piekarniku
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13420
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Nie mogę sobie wyobrazić smaku, jeszcze nic podobnego nie jadłam...
-
- 200p
- Posty: 302
- Od: 31 lip 2013, o 03:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zamość/Hrubieszów
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Bardzo ciekawy wątek
Czekam na więcej 


Pozdrawiam Asia 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Może znajdzie się stary przepis na pasztet pieczony w korytkach?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1359
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gliwice
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Wspaniały wątek!
Też czekam na inne oldskulowe przepisy z zeszłego wieku
Też czekam na inne oldskulowe przepisy z zeszłego wieku
- halys
- 200p
- Posty: 203
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Może trochę odświeżę, bo zaciekawiło mnie to co tu wypisujecie i zainspirowało do tego, by pożyczyć od teściowej zeszyt z przepisami jej teściowej. Ma tam na pewno przepis na jakieś bułeczki albo ciastka z kożuchów po gotowaniu mleka więc go tu zamieszczę.
Życie, Ty wariacie...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Jak znajdziesz przepis na dobre ,pikantne ,kruche ciasteczka ze skwarków,to też podaj. 

- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Ciasteczka za skwarek wg. Mojej Babci
3 szklanki mąki
1 szklanka skwarek
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. skórka pomarańczowa
Przesianą mąkę wymieszać ze zmielonymi skwarkami, proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jaja ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietaną. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto i dać na ok. 1 godzinę do lodówki.
U mnie w domu robiło się te ciastka taką specjalną nakładką do maszynki do mięsa, ale można też wykrawać foremkami po rozwałkowaniu (nakłuć je widelcem).
Piec w temp. 180*C przez ok. 20 min. na jasnozłoty kolor.
Ew. po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Nakładka ze starej maszynki, ręcznej, zaginęła, ale udało mi się kupić nakładkę do elektrycznej - ciastka pyszne!
3 szklanki mąki
1 szklanka skwarek
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. skórka pomarańczowa
Przesianą mąkę wymieszać ze zmielonymi skwarkami, proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jaja ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietaną. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto i dać na ok. 1 godzinę do lodówki.
U mnie w domu robiło się te ciastka taką specjalną nakładką do maszynki do mięsa, ale można też wykrawać foremkami po rozwałkowaniu (nakłuć je widelcem).
Piec w temp. 180*C przez ok. 20 min. na jasnozłoty kolor.
Ew. po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Nakładka ze starej maszynki, ręcznej, zaginęła, ale udało mi się kupić nakładkę do elektrycznej - ciastka pyszne!
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Pasztet z królika wg. mojego Dziadka
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Beata