Automatyczne podlewanie.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2012, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Automatyczne podlewanie.

Post »

Witam.
Piszę odnośnie automatycznego podlewania w ogrodzie. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto zna temat :D
Ogólnie rzecz biorąc obyłoby się bez tego lecz podczas upałów gleba strasznie wysycha, tworzy się "skała" i trawa żółknie. Z rana nie ma kto jej podlewać, a wieczorem nie zawsze wystarczy stąd pomysł na niewielki system z automatycznym podlewaniem.

Montaż od strony technicznej nie stanowi problemu lecz chciałbym się dowiedzieć jak sprawa ma się w praktyce.
Chodzi mi o pomoc w doborze: (w nawiasach podane są te, które wyczytałem i noszą opinie przyzwoitych)
- sterownika (RAIN-BIRD ESP-RZX 6-sekcyjny)
- dyszy wynurzanych (Rain Bird 3504-PC)
- elektrozaworów (Rain Bird 100-HV GW 1'')
oraz sposobu podziału obszarów podlewania na sekcje. Według moich pomiarów powinno wystarczyć 5 dyszy.
Pod uwagę brałem Zraszacz wynurzalny, obrotowy model: 3504-PC firmy Rain Bird. Teoretycznie przy ciśnieniu 2,5 bara przy promieniu do 6 metrów wydatek wody powinien oscylować na poziomie 5 x 0,2 m3/h czyli biorąc pod uwagę wcześniej zmierzony przepływ wody z kranu na poziomie 2 m3/h powinno wystarczyć. Jednak w praktyce różnie to bywa dlatego chciałbym się dowiedzieć czy na jedną sekcję mogę bez problemu podłączyć wszystkie 5 dyszy aby poprawnie się wynurzały?

Prezentowany poniżej obszar nie jest wielki lecz chciałbym zaznaczyć, że jest to obszar przed domem więc wartości takie jak 6 sekcji przy sterowniku są zawyżone gdyż w przyszłości montowany będzie podobny system na większym obszarze za domem.

Wymiary na obrazku są podane w centymetrach, czerwone punkty to dysze. Jeśli ktoś proponuje inne rozmieszczenie dyszy jestem otwarty na propozycję.

Obrazek

Wszystkie opinie, porady i sugestię są dla mnie bardzo ważne.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Automatyczne podlewanie.

Post »

A jaka wielkośc/szerokość ma teren, który ma być zraszany?
Co oznacza niebieska plama z numeami 110, 90 20 ?
I dlaczego dysze umieściłeś na granicy projektu? Czy to tylko fragment obszaru pzredstawiłeś?
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2012, o 09:08

Post »

A jaka wielkośc/szerokość ma teren, który ma być zraszany?
Obszar zraszany jest koloru zielonego. Każdy wymiar jest zaznaczony w centymetrach mierzonych od zaznaczonych punktów.
Jest to mniejsza część całego projektu. Pozostała część jest większa lecz zdecydowałem aby było albo całe automatyczne albo wcale dlatego ten obszar też wypadało zrobić.
Co oznacza niebieska plama z numeami 110, 90 20 ?
Jest to obszar na którym jest wyłożona folia wraz z roślinami i grysem.
I dlaczego dysze umieściłeś na granicy projektu? Czy to tylko fragment obszaru pzredstawiłeś?
Dysze o których myślałem mają regulację obszaru zraszania od 40 do 360 stopni. Ustawiłem je tak aby jak najmniejsza część wody leciała na kostkę, którą pokryty jest pozostały obszar przed domem. Tak jak wspomniałem nie jest jeszcze nic ruszone dlatego każda propozycja jest dla mnie bardzo ważna.

Pozdrawiam.
kizol
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lip 2015, o 13:58

Post »

Cześć Sayan,

nie wiem czy temat jeszcze aktualny ale napiszę, u mnie do sprawy nawadniania podszedłem następująco:
poprosiłem Gardenę o projekt rozmieszczenia wraz podaniem wszytskich urządzeń - robią to za friko + podają wycenę.
Z Twojej strony proszą tylko o szkic ogrodu w skali. Wtedy masz pewność, że wszystko będzie Ci działało - ilość lini nawadniających, gdzie i jaki konkretnie zraszacz itp.

Później warto porównać ceny które masz w kosztorysie ponieważ ja całość kupiłem w Leroy (było taniej niż bezpośrednio z Gardeny) tzn Gardena wyceniła mi całość na 530zł a w Leroy ten sam sprzęt (oprócz rury) kupiłem za 330zł...

Warto rozważyć też zamienniki np. zamiast rury Gardeny kupić zwykłą PVC (tam nie ma się co zepsuć więc po co przepłacać).

W razie czego pisz na prv to postaram się pomóc ponieważ trochę zgłębiałem temat nawadniania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”