Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Beatko gdyby się udało zdobyć nasiona byłoby wspaniale, ale wiem że Iwonka która mi te nasiona przysłała próbowała powtórnie zdobyć ale się nie udało ;:185 Niestety tajemnicy cebuli tez nie zgłębiłam, bo dlaczego raz się udało z dymki, raz z nasion a potem już nie mimo że nie w tym samym miejscu siana :?:
Za pochwałę zdjęć dziękuję ;:180 Lubię fotografować rośliny i ostatnio mam 95 % zdjęć tylko przyrody.
Ja też mieszkam w termosie ale jest to tradycyjny stary dom o grubych murach.
Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu
Mój dom też stary , przedwojenny . Kiedyś był kryty strzechą . Warmiacy , którzy w nim mieszkali przed wyjazdem do Niemiec oddali gospodarstwo na skarb państwa . Dom przez kilka lat marniał , potem kupili go mili państwo , podremontowali , traktowali jako letnisko i na początku tego wieku sprzedali go nam . Dokładnie ile ma lat nie wiadomo . Cały czas coś przy nim robimy , jak to przy domu .

Poz. B .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko ja mieszkam jedynie w tzw kostce w berecie z okresu gierkowskiego, ale zmieniliśmy wygląd i funkcjonalność domu na tyle na ile się dało i jestem szczęśliwa, że nie wracam do szuflady na I piętrze w dobrej dzielnicy Krakowa tylko do mojego domu z ogrodem. Co prawda ogród nie ma wymarzonego kształtu, ale kocham go bo jest MÓJ ;:167
Twój dom jest z duszą ala też jest TWÓJ i to najważniejsze :D
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu
Dokładnie tak ! I nie ma bezpośrednio sąsiadów za płotem , są ale za lasem . :heja
I do jeziora blisko . Łódka stoi na podwórku , a nie na wodzie bo w tym roku brak czasu na łowienie . Robimy nowe ogrodzenie .
Właśnie okazało się , że doszedł brakujący panel i muszę po niego pojechać . Dobrze , że auto z klimą .

Do usłyszenia . B.
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Ja chyba także wysieję tą cebulę Exhibition bo wszyscy bardzo ją chwalą. Szkoda tylko, że nasiona tak szybko tracą siłę kiełkowania bo całego opakowania nie zużyję i polecą na kompost :roll:

Beatko Jeśli mogę prosić o nasionka Malachitowej, to będę wdzięczna. Ja rozkroiłam kolejnego i także pusty. Nie wiem od czego to zależy :roll:

Marysiu, Twój dom także ma swój charakter, głownie za sprawą gospodyni Obrazek
Może troszkę z zewnątrz przypomina kostkę ale wnętrze już nie. No i wyspa kuchenna pełna smakołyków ;:215
Ja zawsze twierdzę, że dom to ludzie a nie ściany.

Beatko W Małopolsce trudno znaleźć takie poniemieckie budynki więc dla mnie Twój dom jest szczególnie atrakcyjny. Ja opatrzyłam się już góralskich a w architekturze lubię urozmaicenie.

A droga kamienna jest fantastyczna ;:215

Internet mi szwankuje więc jutro wstawię fotki
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Marysiu-Beatko jak już do jesieni uporam się z pozyskiwaniem nasion pomidora to wam podeślę wyjątkowe w/g mnie odmiany tylko powiedzcie mi coś o kolorach,kształcie i smaku jaki preferujecie.
Beatko Exhibition to wyjątkowa cebula i u mnie w domu innej nie używamy.Taki dom to skarb i jeszcze ten las z tyłu. ;:63
Małgoś urodziłaś się zdecydowanie za daleko.Kiedyś z naszymi dziewczynami z twojego wątku musimy się spotkać.Mam takie wrażenie od pewnego czasu że odwiedzając twój zakątek i spotykając się z tobą ,Marysią i Beatką jest tak jakbym wracał po ciężkim dniu do domu i przyjaciół.
Nasion jodły już nie mam ;:145 ale jeśli chcesz od początku mieć radość z jej wzrostu znajdę stronę gdzie kupowałem i Ci podeślę.Żebyś uwierzyła że i chwaściory potrafią ze mną wygrać pokażę Ci stan mojej truskawki obecnie.Koszenie starych liści i plewienie musi niestety poczekać i to dłuższą chwilę. Obrazek
W mnożarce mam piec gdzie pali się i węgiel,drewno i trociny.Następnym razem zrobię zdjęcie.Astry w zimie będę zamawiał holenderskie odmiany to pomyślę o tobie i wyśle.70-80 cm. do takiej wysokości mają dorastać.Susza szczególnie źle teraz działa u mnie na paprykę która zrzuca zawiązki i ogórka który powoli zasycha. Przed chwilą spadło dosłownie parę kropel deszczu i to wszystko. ;:185 Chałupinka bliżej:
Obrazek Obrazek
Red Pear to dla mnie niebo w ustach.Myślę że w gruncie tez da radę.Zdjęcie w przekroju dam Ci następnym razem.Rośnie wysoki,2-2,5 metra ale w gruncie zawsze można go wcześniej ogłowić.Jest jeszcze takie codo w smaku ,tymczasowo nazywam go Dyno żółty bo kiedyś dostałem nasiona bez nazwy.W przekroju zrobię mu zdjęcie.Pełny w środku,praktycznie bez wodnistej galaretki,samo mięcho.

Obrazek
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie wieczorem ! burza delikatna przeszła nad moją wsią i podlała mi ogród, wcześniej udało mi się zabrać borówkę amerykańską, bo tak grzmiało że bałam się gradu ;:oj

Beatko ja mam sąsiadów i to może różnych ale nie jest źle. Mam też przyjaciółkę parę domów dalej, a to już jest bardzo dobrze ;:215 Jezioro to wspaniała sprawa, ale ja nie pływająca więc pewnie wykorzystałabym inne walory niż pływanie, nawet łódką (boję się wody ;:oj ). Bardzo jestem ciekawa Twojego płotu :D

Małgosiu bardzo Ci dziękuję i zgadzam się z Tobą, że tam dom Twój gdzie Twoja rodzina. ;:4

Witku a Ciebie zostawiłam na deser, bo bardzo słodko mi się zrobiło po Twoich słowach, dziewczynom pewnie też będzie miło ;:4 Truskawki rzeczywiście do oplewienia i powiem Ci, że jak doprowadzam do takiego stanu to przenoszę uprawę w inne miejsce, nie mam siły do pokonywania takich chwastów ;:224
Chałupinka to kawał domu a łączy Cię z Beatką dach, zwróciłam uwagę bo kiedyś z synem planowaliśmy zielony dach, ale skończyło się na zielonym domu i brązowym dachu. Po paru latach uprawiania pomidorów wiem, że bardzo odpowiadają mi właśnie żółte pomidory. Dostaję co roku nasiona od kolegi z USA i właśnie od niego dostałam żółtego wielkiego pomidora z delikatną skórką prawie nie wyczuwalną, mięsistego ale też tak delikatnie ;:333 poezja :!: Nie wiem czy w tym roku go mam, bo wszystko mi się z nazwami pomieszało. Takie żółte małe z ogonkiem miałam rok temu od kogoś i też były pyszne. Przerażają mnie pomidory zielone i czarne ;:oj W tym roku coś będzie ale tylko z ciekawości ;:306 Poza tym tradycyjnie czerwone słodkie, bez tego zielonego knotka przy ogonku :;230 i z delikatną skórką. Tak ogólnie :D
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu cieszę się że na deser bo Ci powiem że ja jestem pies na wszelkiego rodzaju słodkości ;:306 a placki to szczególnie.Jak lubisz żółte pomidory to Dyno nasiona masz u mnie zaklepane.A Red Pear bezwzględnie jeśli lubisz czerwone,słodkie i z delikatną cienką skórką.Po trzech miesiącach mojego pobytu u Małgosi odnoszę wrażenie że znam Was ładnych parę lat.Bardzo miło jest mieć przyjaciół i mówię to szczerze od serca.Z czarnych pomidorów mam w tym roku trzy odmiany słodkie,słonawe i zrównoważone,ale ich podstawową wadą jest to że zbyt szybko miękną,upały tez robią swoje. ;:4
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witku i ja jak widzisz dobrze się wśród Was czuję. Zdobyłam na tym FO nowy sposób na życie, poznaję ludzi, ludzi w różnym wieku ale co najważniejsze o wspólnych zainteresowaniach. Jeżdżę po kraju i jeszcze męża w to wciągnęłam :;230 do nas przyjeżdża sporo osób więc wierzę, że kiedyś w naszej grupce się spotkamy ;:4 Niestety i ja lubię słodycze, więc co gość forumowy w dom to ciasto na stole ;:306
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze to powiedziałaś-nowy sposób na życie,też tak to odczuwam w stosunku do siebie.Nawet gdy jestem padnięty po całym dniu albo kilku z rzędu chociaż nie piszę u Małgosi to duchem jestem i zawsze lubię poczytać co piszecie. ;:215
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na dobranoc jeszcze parę roślin z mini ogródka. ;:306
Czarna jeżyna bezkolcowa.

Obrazek Obrazek
Mini iglakowo.
Obrazek Obrazek
Mini malwa w porównaniu z twoimi Małgosiu koło ganku.
Obrazek
Jabłoń Kronselka,taka malizna a już ma sporo owoców. ;:306

Obrazek
I Złota Reneta,i krzak i owoce malizny. [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek
/ac35e61fddf38dd8.html]Obrazek
[/URL]
:wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
My u Małgosi wszyscy czujemy się dobrze . Ja zaś bardzo szczególnie . Słyszę tu od Was wiele miłych słów . Dobrze być w gronie przyjaciół .
Witku
Marysia doskonale powiedziała o tym co do nas napisałeś . Mnie też zrobiło się niezmiernie miło i cieszy , że piszesz o tym . Trochę brakuje mi słów by opisać to co czuję . Jakieś takie masło maślane mi wyszło .
Marysiu
Ja w przeciwieństwie do Ciebie , mam nie wielu znajomych . I nie tylko na forum , ale również w codziennym życiu . Natomiast Ci , którzy są , są na zawsze .
Marysiu , mój płot jak już kiedyś pisałam teraz będzie praktyczny , a nie romantyczny . Brama i front działki to brzozowe sztachety z desek odzyskanych z szalunku . Wymagały sporo pracy , ale nie dużo kosztowały . Resztę ogrodzenia stanowią druciane panele ogrodzeniowe . Robimy to wszyskto własnymi siłami , bo wzięcie fachowców przerasta nas finansowo i psychicznie . Psychicznie , bo jak się patrzy jak większość z nich pracuje na od....ol , to cholery można dostać . Po za tym robimy to popłudniami , a przy fachowcach trzeba brać urlop i ich doglądać .
Wyślę Małgosi kilka zdjęć i poproszę :D o wstawienie to sami ocenicie naszą pracę .

Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie!

Witku podziwiam owocujące drzewka, bo ja mam niektóre już chyba 10 lat i owoców nie ma. Zresztą co się dziwić skoro drzewka obgryzają nornice z wszystkich stron i jak po zimie ręką wyjmuję drzewka i wsadzam w innym miejscu to muszą walczyć o przetrwanie od nowa. Czy odginasz gałęzie jabłonek?
Mam taką dziwną dawno temu kupioną jeżyna bezkolcową o niespotykanych liściach ale odrosty daje z kolcami :D Zrobię zdjęcie liści.

Beatko a ja bez ludzi ani rusz, rozmawiam często w środkach lokomocji potem rodzą się z tego wręcz przyjaźnie. Nie wspomnę już o FO, tu mam bardzo dużo znajomych obecnych ale i byłych. Jednak takich stałych i na zawsze mam też spośród tych co dbali o naszą przyjaźń ;:4 Bardzo chętnie obejrzę płot o jakim piszesz, bo my mamy jeszcze ogrodzenie po poprzednikach. Nową część ma tylko nasz pies w ramach woliery :D
Wreszcie czerwienią mi się pomidorki ;:333
Miłego popołudnia :wit

To dodam zdjęcie jeżyny bezkolcowej, o której pisałam Witkowi (jednak dodam zdjęcie ;:306 )

Obrazek

I chciałam zapytać czy takie papryki mam już zerwać?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie dotarłam do Was- jakiś chochlik zabrał mi internet a ten, który zamówiłam nie został odpalony na czas. Teraz jest szansa, że do woli będę mogła z Wami siedzieć- o ile nie padnę na twarz ;:306

Witku Napisałeś zdanie, które spowodowało u mnie wzruszenie ;:167 Jest mi niezmiernie miło, że tak postrzegasz naszą znajomość i zapewniam Cię, że z mojej strony jest tak samo. Czytam, że i Marysia i Beatka odbierają to w ten sam sposób. Ja co dzień czekam na moment, w którym mogę spokojnie usiąść, poczytać co u Was słychać, jakie tematy przewijają się przez wątek i z Wami podzielić się dniem dzisiejszym. Jeśli przez pewien czas, ktoś się u mnie nie odzywa- szukam Was w innych wątkach ;:215 Jak znajdę- jestem spokojna, że wszystko jest ok Jeśli nie znajdę zaczynam rozmyślać czy u Was wszystko dobrze.
Ot, takie odruchy jak u kokoszki ;:306
Nie wiem czy dobrze to napisałam i czy wszystko jest zrozumiałe. Tak jak u Beatki wyszło chyba masło- maślane :roll:

A tak przy okazji to j Was ;:4

Spotkanie- ja jestem za, Marysię przekonamy a Ty Beatko? Wybierzesz się do nas na południe kiedyś?

Witku? A gdzie to pole truskawkowe? Nie mogę znaleźć ;:306
Dom na moje oko solidny i bardzo zgrabny a pomidorów szczerze zazdroszczę. Ale to taka pozytywna zazdrość pomieszana z podziwem.
Jabłoneczki choć malutkie wyglądają pięknie a taka jeżyna bardzo się rozrasta?
Mnie córka chce "ubrać" w jeżynę zimozieloną. Hoduje patyczaki i nie wiem, co będą jadły w zimie. Na razie pałaszują młode liście truskawki ;:215

Marysiu Ja tak jak Beatka, nie mam zbyt wielu znajomych. Niestety w ostatnim czasie Ci, którzy byli serdecznymi okazali się być fałszywymi. Wykorzystali i odwrócili się na pięcie ;:145
Teraz staram się nie angażować emocjonalnie ale charakter mam jaki mam i pewnie nie raz w tyłek dostanę.

Ale bardzo się cieszę, że mam WAS!!!

Beatko Ja mam zdjęcia, jak zaczynaliście nowe ogrodzenie więc przyślij mi jakąś aktualizację i pokażemy wszystkie ;:215
Wczoraj u nas trochę podlało i mam nadzieję, że moje pomidory nie mdleją. A jak u Ciebie z wilgocią? Bo na brak ciepełka chyba nie narzekasz teraz ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu A ta czarna ma być czarna? Jakie kolory miała po drodze? Ta żółta na moje oko już ale trzeba ją jeszcze pomacać :wink:
Ale znawcą w tym temacie jest Witek więc poczekamy na jego opinię ;:333
Jerzyna obwieszona owocami- super ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”