Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Witam przemiłych gości :wit

Na dworze skwar z nieba się leje zamiast wyczekiwanego przez wszystkich ogrodników deszczu. Od czerwca nie chowam węża, bo dzień w dzień jest w użyciu. Wylałam hektolitry wody i tylko patrzę kiedy zobaczę w studni dno ;:224

Joasiu robię co mogę, by nie stracić wiosną zakupionych róż, bo one najbardziej cierpią z powodu suszy. Reszta musi sobie sama radzić. Od czasu do czasu dostaną wody, ale to wszystko mało.
Hortensje u mnie rosną pod sosnami, więc cienia troszkę mają ale zarazem konkurenta jeśli chodzi o wodę. Wiele kwiatostanów opadło i nic nie można na to poradzić.
Niby na jutro zapowiadają u nas deszcz, ale tyle tego naleci co kot napłakał.
U mnie glina, więc troszkę wilgoć trzyma, ale jak już wyschnie to się robi skała. Czarno widzę drugie kwitnienie róż.

Jadziu, to moja wina, że nie mogłaś trafić do nowego wątku :oops: , nie mogłam sobie poradzić z linkiem. Zawstydzona przez Monikę dopiero się zawzięłam i poprawiłam :D . Ciągle mam kłopot z tymi linkami, ale już chyba zapamiętam, no chyba żebym zapomniała ;:173 I kto tu mówi o kuszeniu ;:170 , oj Jadziu u Ciebie to dopiero jest dobra wszelakiego ;:224 , Ale nie będziemy się licytować ;:173 Pokazuję te róże, które skradły mi ;:167 , one same robią sobie reklamę, ja biedny robaczek tylko chodzę i pstryk, pstryk, pstryk, to cała moja zasługa :D

Dorotko mieczyki zaskoczyły również mnie ;:306 . Widzisz, kolor niebieski nie tylko wśród róż robi zamieszanie ;:224 . Skusił mnie kolor mieczyków, który na opakowaniu był błękitny ;:333 , no wprost cuudny. Więc ja naiwna, po raz któryś nabita w butelkę, łaps za opakowanie, obok podobne, ale białe w niebieskie paseczki, no to oczywiście co robię- do koszyczka ;:224 .
Szczęście moje trwało krótko, ;:131 jak widać kolorek zupełnie nie ma nic wspólnego z błękitem a paskowane mieczyki pozostały białe jak śnieg.
Dobrze, że chociaż się całkiem dobrze komponują z kolorkami róż rosnącymi na rabacie. Nie ma więc co narzekać i trzeba cieszyć się z tego co się ma. Tak hortensje kwitną wspaniale już 2-gi rok, chociaż zimy nie przeżył Blue Bird. Za to Diamand Rouqe pięknie przezimowała i będę Ci wreszcie mogła pokazać jak przebarwia się jesienią. Wstyd, :oops: ale w ubiegłym roku zapomniałam , za co bardzo Cię przepraszam. Nadrobię to w tym sezonie. ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaguś jak ja Ciebie mogłam nie zauważyć ;:224 . Przepraszam za swoje gapiostwo, dzięki za fotkę Barona. No troszkę łazik z niego jest, zwłaszcza, że chyba niezbyt długo u Ciebie mieszka, ale widać mu pasuje, bo się już na dobre rozgościł :wink:

Tak rozplenice też mi się podobają, szczególnie te z bordowymi "szczotkami", ale też widziałam rozplenice o ciemnych liściach, super. Na żwirze ładnie by się prezentowały, muszę to przemyśleć.
Nie chcę sadzić traw na rabatach , bo niektóre są ekspansywne i po jakimś czasie okaże się, że zamiast róż mam łąkę do koszenia.
No nie wiem, muszę się dobrze zastanowić, na początek 2 trawy mam a to już więcej niż nic ;:130
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jakie róże ;:oj matko :!: jak można się czegoś taki9ego dohodować ;:oj nie dość ,że piękne ko,ory, to jeszcze jak obficie kwitną , no niesamowite :shock: przepiękne ;:138 A i mieczyki, dorodne i kolorowe hortensje ;:oj o cudnym kocie nie wspomnę :lol: śliczny, a jaki obraźliwy :lol: a oczka n iebieskie i tak widać :heja A co to za plecionka :?: rozumiem ,że lawenda, ale w takiej formie :?: :shock:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko ja też robię takie wielkie oczy, jak wchodzę do Ciebie i widzę tak pięknie kwitnące hibiskusy. Ostatnio byłam na rynku i już byłam skłonna do kupna, ale jak pomyślałam, że znowu nie zobaczę ich wiosną, to zrezygnowałam.
Jednak po ostatniej wizycie u Ciebie chyba jednak spróbuję jeszcze raz, ale już naprawdę ostatni.
Tak, to lawendowe wrzeciona, zobaczyłam w internecie i postanowiłam sama spróbować, no i jak widać pierwsze koty za płoty, coś tam wyszło. Pierwsze robiłam w zeszłym roku, ale widok był opłakany, więc nie było co pokazywać. W tym roku zamówiłam wstążeczki i podjęłam kolejne wyzwanie, bardziej udane :D
Hortensje to chyba mogę powiedzieć moja 2-ga miłość, trudna bo bardzo długo czekałam na kwiaty, ale jak się rozhulały to jest na co popatrzeć. Widać tylko, że nie mam odpowiednio kwaśnej ziemi, bo zachowują różowy kolor kwiatów, ale i tak je lubię.
Cieszę się, że zrobiłam Ci przyjemność kwiatowymi rabatami :D

Specjalnie dla Ciebie różyczki,które rozpoczynają drugie kwitnienie w tym sezonie

Jej Wysokość Królowa Szwecji :D

Obrazek
Obrazek

Towarzysząca jej dwórka My Girl, widać też przypaliła swoje płatki, ale niestety nie ma możliwości się schować, gdyż ma typowo plażowe miejsce

Obrazek
Obrazek

No i moja piękna nieznajoma wielkokwiatowa, nie przypalona przez słońce, bo ma miejscówkę w głębokim półcieniu i chyba w tym roku to miejsce jej bardzo odpowiada :D

Obrazek

Hortensje można tylko pokazać wczesnym rankiem, kiedy jeszcze maja kwiaty w dobrej kondycji, później niestety, mimo podlewania łepki spuszczają i już nie są tak atrakcyje.

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wow Daysy ale masz piękne pomyłki ;:oj to znaczy mieczyki :lol: chyba nawet lepiej że nie są niebieskie ,te są cudne!!
Widzę że twoja królowa rośnie koło lawendy ,czy nie masz z tym problemu ,to znaczy czy nie widzisz aby róża przez to towarzystwo cierpiała ,ciekawa jestem ,bo u mnie lawenda ewidentnie zaczęła źle oddziaływać na róże :( bardzo lubię lawendę ale bardziej zależy mi na różach ,chyba jednak tego duetu nie pogodzę i będę musiała go rozdzielić ;:222
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinko, nie powiem, że jestem rozczarowana, ale czego innego się spodziewałam. Ważne, że ładnie kwitną, bo u mnie z mieczykami różnie bywało, więcej klęsk, niż zwycięstw. A te skusiły mnie właśnie innymi kolorami.
Moja biała rabata jest a jedej strony cała obsadzona lawendą, jednak nie zauważyłam, aby róże z tego powodu gorzej rosły.
Sama widziałaś jak pięknie kwitnie Garden, chociaż bliziutko ma lawendę. Nawet się do siebie przytulają, popatrz.

Obrazek

A w tym roku lawenda wyjątkowo dorodna, pogoda wręcz wymarzona dla niej

Obrazek

Nie wiem dlaczego wiele osób ma taki pogląd, ja u siebie nie zauważyłam tej zależności. Może dlatego, że trzymam ją krótko, ;:306 po kwitnieniu bardzo mocno przycinam i nie pozwalam się panoszyć na rabacie. Wiosna przycinam drugi raz, więc skupia się na kwitnieniu a nie na wzroście ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
x-ja-a

Post »

O, o, no właśnie, już od paru dni chciałam o tym napisać! O tym na co zwróciła uwagę Tolinka, czyli współżyciu (jakkolwiek by to nie zabrzmiało) róż i lawendy. U mnie lawenda rośnie blisko róż w kilku miejscach i mam wrażenie dokładnie odwrotne: to sąsiedztwo róż ma zły wpływ na moją lawendę :D Z wielkim żalem widzę, że ta śliczna krzewinka kiepsko sobie u mnie radzi. Może za wilgotno, może za mało słońca przez cały dzień, nie wiem, ale tylko jeden krzaczek lawendy trwa i trwa i się nawet rozrasta, ale nie ma mowy o wysiewaniu. W tym roku wydłubałam lawendowe trupki z dwóch rabat. Zabiły je mordercze róże, jak nic. Natomiast mam zastrzeżenia do innej panny, często polecanej jako dobre sąsiedztwo dla kolczastych - ostróżka. Pisałam o tej sytuacji u siebie i owszem, ta odmiana ostróżki to jakiś potwór, chociaż wcale się na to nie zanosiło. Róże rosnące w jej bezpośrednim sąsiedztwie miały się coraz gorzej im lepiej ONA rosła. Jak ją wywaliłam, to dosłownie w oczach ruszyły Leoś i Morden Blush. Zostawiłam na razie te mniejsze egzemplarze ostróżek (bo baardzo je lubię), ale od teraz będę pilnie obserwować te ich relacje z królewnami.
Daysy, już wiem co mam dosadzić mojej Panience-Gardence. Może lawenda wytrzyma takie wesołe towarzystwo. Pięknie to u Ciebie wygląda! ;:167
x-ja-a

Post »

daysy pisze:Jaguś jak ja Ciebie mogłam nie zauważyć ;:224 . Przepraszam za swoje gapiostwo (...)

Tak rozplenice też mi się podobają, szczególnie te z bordowymi "szczotkami", ale też widziałam rozplenice o ciemnych liściach, super. Na żwirze ładnie by się prezentowały, muszę to przemyśleć.
Nie chcę sadzić traw na rabatach , bo niektóre są ekspansywne i po jakimś czasie okaże się, że zamiast róż mam łąkę do koszenia.
No nie wiem, muszę się dobrze zastanowić, na początek 2 trawy mam a to już więcej niż nic ;:130
A nie ma za co, nie ma za co. Tym bardziej, że ja tez przegapiłam powyższy post :;230
Doczytaj jeszcze, bo coś mi się wydaje, ale nie jestem pewna, że ta ciemna rozplenica ma kłopoty z zimowaniem.
A ja odwrotnie. Właśnie kombinuję jak tu na środku każdej rabaty posadzić trawę, wysoką o parasolowatym pokroju, żeby ocieniała w takie upały moje ślicznoty. Pomysł jest o tyle mało sensowny, że trawy startują późno i cień dadzą różom w okolicach września :? Ale są miskanty, które rosną w zwartej kępie i cudownie by wyglądały razem z różami. Tylko jak je (miskanty) namówić, żeby w czerwcu były już duże i najlepiej kwitły... :roll:
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę u ciebie i pięknie to wygląda ;:167 u mnie też z Abrahamem wydawało mi się że mają wspólny język,ale do czasu.... w tym roku lawenda rośnie w oczach i ma już u mnie spore rozmiary mimo że była bardzo krótko przycięta i zaczęła włazić na Abrahamka co mu się najwyraźniej nie podoba ,a biedny Charls A. zupełnie zmarniał i stoi łysy ....obcięłam jej kwiaty żeby nie wchodziły na róże i myślałam że to pomoże,niestety lawenda jest nienajedzona i wszystko co dobre wyciąga różom ;:174 i już postanowiłam że zamieniam ją na bukszpan :wink: poszukam lawendzie inne miejsce gdzie będzie sobie mogła rosnąć jak tylko będzie chciała ;:224
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagna na temat "współżycia" :oops: ostróżek z różami nie będę się wypowiadała, bo z wielkim żalem stwierdzam, że ich nie mam tzn ostróżek. A lawenda z różami dogadują się u mnie całkiem dobrze. Takie sąsiedztwo trwa już 3 lata, więc mogę przypuszczać, że sobie wzajemnie nie szkodzą :D
Lawenda faktycznie lubi lekką ziemię i słońce, ale u mnie jest glina i też sobie daje radę. Może dlatego, że róże jej wilgoć podkradają ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Tolinka pisze:... Widzę że twoja królowa rośnie koło lawendy ,czy nie masz z tym problemu ,to znaczy czy nie widzisz aby róża przez to towarzystwo cierpiała ,ciekawa jestem ,bo u mnie lawenda ewidentnie zaczęła źle oddziaływać na róże :( ...
Dziewczyny , wlasnych doswiadczen nie mam , ale p. Cwik w programie "Maja w odrodzie" mowil na ten temat.
Byl , nawet juz link do tego programu w " rozanym" . Podobne problemy moga byc z bukszpanami... , tez nie mam wlasnych doswiadczen... ;:108 .

;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-ja-a

Post »

alexia pisze: Dziewczyny , wlasnych doswiadczen nie mam , ale p. Cwik w programie "Maja w odrodzie" mowil na ten temat.
Byl , nawet juz link do tego programu w " rozanym" . Podobne problemy moga byc z bukszpanami... , tez nie mam wlasnych doswiadczen... ;:108 .

;:100
To chyba właśnie Tolinka linkowała Ćwika. Ale jak widać i bukszpan nie ten-teges z różami. A dzwonki? Mam ich trochę wśród róż, ale to młodzież, jeszcze grzeczna.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O ho,ho widzę, że dyskusja na temat sąsiedztwa róż i lawendy rozgorzała na dobre :D Powiem tak, moje róże na sąsiedztwo nie narzekają, lawenda też ma się dobrze. Nie wiem od czego to zależy, może od zasobności gleby. U mnie dobrze rosną obie rośliny.
Kiedyś czytałam, że lawenda źle rośnie na glebie ciężkiej, gliniastej o wysokim poziomie wód gruntowych, dlatego jej nigdy u siebie nie sadziłam, bo myślałam, że się nie uda. Jednak spróbowałam i wiem, że trzeba kierować się swoimi doświadczeniami.
U każdego będzie to wyglądało inaczej. Dzięki Bogu w moim przypadku, jak na razie, ta zależność się nie sprawdza.
Czasem warto posadzić rośliny, którym nikt nie daje szans na przeżycie w danych warunkach. Później okazuje się, że one żyją i całkiem dobrze się mają.
Wiem, że są zarówno przeciwnicy jak i zwolennicy sadzenia lawendy i róż obok siebie, ja należę do tych drugich, ale nikogo nie zamierzam do tego namawiać, bo szanuję również zdanie tych pierwszych ;:108 :D

Jagna widzę, że mamy podobne przemyślenia, ja też na tyłach nowej tzw.północnej rabaty posadziłam 2 miskanty, ale nie jako parasole ;:306 tylko jako tło dla róż ;:306 . No i teraz jestem w kropce, bo jak one się rozrosną to się zrobi gaj, żeby nie powiedzieć małpi ;:224 . Może pójdę za radą Tolinki - wsadzę je do donicy i dopiero zakopę, póki są małe.

Tolinko, Alexio u mnie więcej stoi gołych i nie mają w swoim sąsiedztwie lawendy :D , więc sądzę, że taki stan róż nie ma nic wspólnego z sąsiedztwem. Mam kilka rabat z różami i powiem, że najzdrowsze róże mam na rabacie o którą najbardziej dbam, czyli tworzonej w tym roku wiosną, ale mają zapewnioną stałą wilgotność podłoża. Nigdy na rabacie ziemia nie była przeschnięta. Nie chorują nawet przesadzne z konieczności Novalis i Ilse Krohn Superior a o nie bałam się najbardziej.
Drugą jest właśnie biała rabata, gdzie panoszy się lawenda.
Natomiast tam, gdzie wilgoci okresowo w ziemi brakuje tam róże mają, albo mączniaka, albo czarną plamistość.
Całkiem jednak możliwe, że róże które kupujemy w szkółkach są odpowiednio zabezpieczane opryskami na cały sezon i nic ich nie rusza. Jeśli tak to jestem wdzięczna, bo nie muszę się o nie martwić.
Ale to tylko moje obserwacje ;:131

Spójrzcie na Reine des Violettes, nie wspomnę o Rhapsody in Blue, która chyba najbardziej ucierpiała tego lata. Nawet nie chcę jej pokazywać, bo żal patrzeć. Wolę ją pamiętać pięknie kwitnącą i mieć nadzieję, że przyszłe lato będzie łaskawsze.

Obrazek Obrazek

Dziewczyny, nie ma co się obrażać na nasze panny, to nie ich wina że "...sorry taki mamy klimat" :;230
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hi,hi,hi ten klimat ;:306
Alexio bukszpany są z różami u samego Austina ,nie strasz mnie ;:202
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Oj róże cudne ;:138 one chyba nie boją się tak suszy :) A hortensje to masz racje, tylko rano ładnie wyglądają :) A różowe to piękne i naturalne, nie farbowane :) A siewkę hibiskusa mogę wysłać , rosną pod macierzystym krzewem :) próbuj dalej :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”