Zawsze za krótkie lato cz. 26

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zawsze za krótkie lato cz. 26

Post »

Marysiu ja swojej cytrynowej nie posiałam w tym roku .Z braku czasu i miejsca bardzo wielu roślin nie posiałam :oops:
A u Ciebie jak zwykle jest co oglądać.I dobrze ,że miałaś lenia .Taki leń czasem jest bardzo wskazany ;:306 .
Miłego dnia ;:168
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu sory za kiszkę , no nazwijmy ogród długi jak nadrzeczne bulwary , zielony, urokliwy :lol:
A w tym właściwym ogrodzie to masz piękne róze, liliowce, cudne niebieskie hortensje ;:138 A na gałęzi to morele ? oj mniam mniam ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Marysiu chciałam tylko powiedzieć, że zaglądam często ale jakoś w tym sezonie nie mam weny do pisania nawet u siebie.
Mam pytanko czy te kuleczki przebarwiające się na pomarańczowo to te włoskie obrazki czy jak im tam?
Moje miały liście na wiosnę i tak się cieszyłam, że wyrosły, a niedawno się zorientowałam, że liście przepadły.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu, tak to pysznogłówka cytrynowa, mi nie przeżyła zimy, trzeba nasionka zbierać ;:108 , a hortensja taka sama ;:215 , ja dziś wpadłam na chwilkę, rehabilitacja zakończona i znowu jadę, teraz ja do dzieci, bo są wszyscy na wsi, więc pocieszę się nimi trochę :tan
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Marysiu ale masz świetne hortensje z patyczków. Ja swoje też wstawiłam do wody, miały już piękne liście ale korzonka żadnego, wysadziłam do gruntu , bo były za duże i padły ;:202. Także tym bardziej gratulacje bo z patyczków i do tego już kwitną ;:196 . Lucynie wcale się nie dziwię, wiem co to znaczy obawa, że karetka nie dojedzie, teraz cały czas tata siedział na działce, a jest w kiepskiej formie, obawy były, czy coś się nie stanie, czy karetka zdąży do Warszawy dojechać......Ale mimo wszystko wielki pokłon ;:180 dla osób , które zostawiają miasto daleko w tyle i decydują się na taki krok. Ja mało odważna chyba jestem.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu dziękuję za rozpoznanie roślinki i wiem że na pewno takiej nie siałam, czyli któreś nasiona musiały być pomylone. Ładna jest ;:333

Alu a dzisiaj jeździłam do miasta i już całkiem mam dość, zresztą wieje i chmurzy się u mnie.
Muszę chyba wprowadzić dyscyplinę tych moich wysiewów, bo najpierw dużo sieję, potem sadzę gdzie popadnie, część wyschnie, część zjedzą ślimaki i w końcu nie wiem co mam ;:oj Miłego popołudnia Alu ;:196

Karolinko zostawmy już kształt mojego ogrodu, a skupmy się na roślinach, bo to one są ważne ;:215 W naszym terenie tego typu pasków ziemi jest bardzo dużo, są to tzw. poletka galicyjskie :wink: Ja nie mam ambicji wielkich upraw czy aranżacji roślinnych, mnie bardziej interesuje różnorodność roślin. Jak byłoby szerzej byłoby lepiej, ale jak nie jest to ważne że mam gdzie w ziemi pogrzebać. Ludzie mają 3 a działki i też są szczęśliwi ;:173

Olu masz tyle zajęć, że doskonale Cię rozumiem, zresztą już nieraz tłumaczyłam Cię, a to dlatego że też wychowałam troje dzieci i prowadziłam dom (tylko mieszkanie) z gotowaniem itp. A Ty jeszcze masz większy metraż do wysprzątania i ogród do zadbania :D Moje obrazki włoskie też teraz są niewidoczne i nie martw się, bo ja się tak martwiłam rok temu. Te na zdjęciu to obrazki plamiste i przebarwiający się owocostan :D

Iwonko ciesz się swoimi bliskimi i czytam u Ciebie, że jak psioczyłaś na rehabilitację to Ci szkoda, że to już koniec :;230 Pysznogłówka wszędzie opisywana jest jako jednoroczna, więc miała prawo zginąć ;:108 a z hortensji to się ucieszyłam :lol:

Dorotko moje patyczki hortensjowe ukorzeniałam w ziemi nie w wodzie i wiesz na chyba 10 rodzajów jakie dostałam przyjęły się i rosną 4 i jedna marnie, z tego trzy kwitną. Ukorzeniałam 2 lata temu. W tym roku dostałam od zresztą Dorotki kilka patyczków , które wadziłam na rozsadniku. Część pokazała liście, jedna nawet kwiat, ale kiedyś rosły ta cebulki przybyszowe i teraz mam las cebulek i te ukorzenione (i nieukorzenione) krzaczki...i jak ja to wykopię ;:oj
Teraz co do mieszkania na wsi, to my mieszkamy 14 km od granic Krakowa. Jak mnie ukąsił szerszeń karetka była za chyba 10 min, ale wezwał ją lekarz z ośrodka. Mój M chodził 3 dni z zawałem i dopiero doprowadzony do LPK miał w ośrodku rozpoznanie i to jeszcze pozwolili zawieźć do autem do szpitala, za to z jednego szpitala do drugiego jechał na sygnale, więc wiesz tak różnie lekarze podchodzą do nas chorych. Już nie wspomnę, że ja wierzę że każdy ma swoje przeznaczenie ;:218
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Marysiu ;:196 za całokształt :oops:
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś! zazdroszczę no zazdroszczę lwia paszcza jest u Ciebie moje uschły :(
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu, mieszkanie tuż przy granicy miasta to dla niektórych marzenie. Z dala od zgiełku, w bliskim kontakcie z przyrodą. Rano człowiek wstaje i słyszy wiatr i śpiew ptaków. Na spacer wychodzi i już jest na łące, albo w lesie, sama przyjemność. Są i tacy co na spacer w niedzielę, z rodziną do marketów jeżdżą jak na jakąś atrakcyjną wycieczkę. Dobrze że można wybierać.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olu dzięki ;:4

Misiu siałam chyba w marcu a teraz dopiero widzę że są, tak powoli w tej twardej glinie rosną. A co ja bym dała żeby mi się lwie paszcze rozsiewały. Miałam kiedyś takie niskie i żadnej siewki na drugi rok :shock:

Danusiu oj widzę ja tych Krakowian co w sobotę i niedzielę walą do marketów. W naszej Ikei to cały parking z zapasowym zajęty ;:oj a ja nawet na plac nie lubię chodzić w sobotę. Nienawidzę tłumów sklepowych ;:202 A przebywanie wśród przyrody to dla mnie sama radość ;:173 Nawet jak mieszkaliśmy w Krakowie to wyrywaliśmy z miasta ;:65
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, ja podobnie jak Ty, wierzę w przeznaczenie, ale mimo tego, podobnie jak Dorotka, jednak jestem małym tchórzem. ;:222
Wyżliny specjalnie wysiewałam, ale albo mi nie powychodziły, albo - i to jest najbliższe prawdy - powyciągały je gołębie. Ale i tak je lubię, gołąbki oczywiście.
Kiedyś próbowałam też zaprzyjaźnić się z obrazkami włoskimi, ale mnie nie polubiły. A szkoda, bo bardzo mi się podobają.
Piękne lilie znowu u Ciebie zoczyłam. ;:215
Zainteresowała mnie też pysznogłówka cytrynowa - ciekawa roślina. Muszę o niej poczytać, ale może zimą ... Zapisuję sobie, coby nie zapomnieć.
Dobrej nocki. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko za oknem pada deszcz, a co jakiś czas jakby się chmurka oberwała ;:215 Obrazki włoskie dostałam od Marty, a plamiste przyklejone do kupionego hibiskusa bylinowego i nie wiem jak je rozdzielić ;:306 Pysznogłówka ciekawa może uda mi się zebrać nasionka i wysiać na wiosnę :D
Nie da się tak zakończyć dnia bez zdjęć, więc coś na dobranoc!

Taki ładny duecik!

Obrazek

Trzmiele pojadły i zasnęły

Obrazek

Klasztorna powtarza :D

Obrazek

Lilia od Zosi w rozkwicie, jeszcze czekam na jedną od Julci!

Obrazek

I jeszcze takie malwy

Obrazek

A głowaczek olbrzymi jest tak olbrzymi, że jestem w stanie sfotografować tylko niższe, mniejsze kwiatki :oops:

Obrazek

Dobranoc!
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Oj, jak ja wiedziałam kiedy zaglądnąć- moja/Twoja Klasztorna znów się pokazała ;:167 I taki duecik jak na pierwszym zdjęciu chętnie zaprosiłabym do siebie ;:215
A wiesz, że u siebie też takie drzemiące trzmiele widziałam? Nawet zastanawiałam się dlaczego takie dziwne, niemrawe łażą po rudbekiach. Myślałam, że się czymś zatruły ;:124
Głowaczek tys piękny ;:215

PS
Chyba namierzyłam tą winnicę w Szcz. Jest po drugiej stronie wsi ale niestety nikogo tam nie znamy. Czy coś konkretnego Twój eM chciał wiedzieć?
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu nie wiem czy M chce coś konkretnego, nawet nie wiedziałam że o niej wie ;:185
Klasztorna pokazała kwiatki ale jak będzie lać to zbrzydnie, a leje cały wieczór z różną intensywnością :wink:
A nie dałam Ci werbeny hastaty? bo patyk RiB dostałaś :D
Nieraz wieczorem widzę trzmiele takie obąbane i wręcz z pyłkiem na grzebiecie jak siedzą nieruchomo, ale potem ich nie ma to może przekimają i lecą dalej ;:306
Zmykam do spania :wit
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Masko, cudne malwy, cudny głowaczek, cudny duecik, tylko nie zapomnij sfotografować swoich cudnych wielkich hortensji o kolorach nie do opisania :wit A w Ogrodowisku pojawiła się nowa niska werbena, może w ramach przyjaźni międzyforumowej trafi szybko do nas? Jest na co popatrzeć :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”