Ogródek Marty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
November23
200p
200p
Od: 8 wrz 2008, o 10:05

Post »

Martuś - amonity dotarły, całe i zdrowe! :mailbox Są wspaniałe, baaaardzo Ci dziękuję!!!!! ;:168

Ewa - tak, jak większość, jestem pod wrażeniem Twoich opowieści o Braciach, nie dość, że ciekawe to świetnie opowiadane. :) Chcemy więcej!
Beata :)
Cor gaudens exhilarat faciem...
Ogródeczek / domownicy i pracusie
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

November 23 dzięki,w wolniejszej chwili chętnie jeszcze coś opowiem.Może założę swój wątek, jak mnie ku temu nakłaniają.
Jeśli macie w pobliżu sklep benedyktynów z Tyńca zachęcam do odwiedzin i obejrzenia towaru, proszę nie kupować, zdzierają w zbożnym celu na odbudowę i remont klasztoru,lecz przesadnie!A jak się zobaczy i przeczyta skład to zrobić samemu musztardę anielską, konfitury nowicjackie z cytryn itp.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuniu, przywiozłam owoce pomarańczowego i koralowego ognika, jak podeschną to włożę do koperty i wyślę. Podaj mi na P.W. adres.

Mała instrukcja, jak ja z nasionek wyhodowałam roślinkę ;-)

Czekając w samochodzie na męża, zauważyłam śliczny krzew obsypany koralikami, nie mogłam powstrzymać się, żeby go nie dotknąć, a jak dotknęłam to zerwałam owoce na pamiątkę.
W domu włożyłam do miseczki, a gdzieś po miesiącu (chyba w grudniu) wysuszone nasionka włożyłam do ziemi w ogrodzie, za krzakiem, od strony północnej. Tak robię z większością zerwanych nasionek. Kiedy jesienią, następnego roku, zauważyłam młodziutką roślinkę, przykryłam gałązkami świerkowymi, a już w następnym roku ukazał się krzak z ślicznie błyszczącymi listeczkami. Dopiero w trzecim roku pokazały się pojedyncze owoce i wtedy zorientowałam się, że to ognik, i posadziłam go obok zakupionych ogników.

Pozdrawiam cieplutko ;-)
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maruniu, owoce dla Ciebie ;-0

Obrazek

Prawy górny róg - owoce koralowe;
Lewy górny róg - owoce pomarańczowe.

Dla porównania, na dole owoce czerwone :-D
Zdjęcie robione tel. komórkowym, wiec nie wiem czy dobrze widać różnicę.

Jak owoce wysuszą się, to wyślę same nasionka :-)
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marta tymi nasionkami będziesz mogła obsiać hektary :twisted: , sporawo tego :) .

Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Marta- pozwoliłam sobie na rewizytę :D . Fajnie się to wszystko o Ciebie zapowiada, już tak wiele zrobione! Koło dziękuję masz słońce czy półcień? Może udałoby się tak wymyslić jakiegos niewymagającego kwiatka. Fajne amonity. I zauważyłam, że chyba tego samego dnia byłyśmy na targach i wystawie. Może nawet mijałaś całą grupę "nawiedzonych" - od 10.30 okupowaliśmy stoiska. Oto ja na początku zakupowego szału :D
Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, skąd ja znam to Twoje zdjęcie ? :-) ... zzzzzzzz "Blog dla ciekawych" ;-)
Buziaczki dla Ciebie :*:*:*
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Pozdrawiam

;:15
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

zofia majowska pisze:świetny zakup w obi zrobiłaś ja kiedyś pojechałam zobaczyć to obi i wyszłam ze sklepu z cyprysikiem,szkoda że mam do niego daleko na pewno teraz są tam fajne sadzonki
W tym moim OBI to - za przeproszeniem - guzik teraz mają. Tylko mnóstwo dekoracji swiątecznych, a jak u mnie w ogródku jeszcze róże kwitną, to ja tych Świąt w ogóle nie czuję.

A'propos róż: dzisiaj przyjechało do mnie 5 chodunek!!! HURRA! Ale będę miała do pokazywania w przyszłym roku :D
R. rugosa ‘Ritausma’, Martha :D , Biedermeier, Maria Antoinette, Heritage. Krzaczory piękne że szok. Od rana w pracy chodziłam od okna do okna i wypatrywałam kuriera. Jak pokopana :) Albo jak z owsikami w.. :)

November - cieszę się że już są u Ciebie i się podobają :D Trochę się bałam żeby się nie pokruszyły..

Widzisz Ewa - wszyscy mają w nosie moje roślinki; czekają na Ciebie :D Wróć szybko, bo ja też czekam! :) A ze swoim wątkiem to koniecznie - masz tyle do opowiadania!

Halinko - jak ja Ci podziękuję! :D Już lecę na pw, wysyłam adres ;:26
Jak mi urosną, to będę się dzielić z Wami :D Będę wtedy piszczeć z radości jeszcze głośniej niż przy zimowitach.

Aska - dziękuję za wizytę ;:7 Koło dziękuję jest sporo słońca. Widziałaś - tam na tym betonowym kołnierzu nawet trawa marnieje :( Jest jakieś 5 cm ziemi. Coś wymyślę - mam całą zimę. Będe zaglądać do Waszych ogródków, to na pewno coś podpatrzę :) Słuchaj - my się musiałyśmy minąć na tych targach! Też tam byłam rano. Tylko że jak zobaczyłam tyle roślin, to dostałam obłędu i na ludzi już nie patrzyłam w ogóle :)

I żeby było kolorowo: kapusta płacząca :)
Obrazek
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

5 cm to kupa ziemi dla np. niektórych rozchodników czy macierzanek :D .

Chodziłam w większej grupie, ale jak Ty - z szałem zakupowym w oczach. Dobrze, że doświadczone ogrodniczki hamowały moje zapędy co do niektórych roslin :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Post »

Faktycznie :D nie pomyślałam o rozchodnikach i macierzankach! Ale ze mnie czasem .. Pomysł super :D dziękuję!
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Kocina pisze:
zofia majowska pisze:świetny zakup w obi zrobiłaś ja kiedyś pojechałam zobaczyć to obi i wyszłam ze sklepu z cyprysikiem,szkoda że mam do niego daleko na pewno teraz są tam fajne sadzonki
W tym moim OBI to - za przeproszeniem - guzik teraz mają. Tylko mnóstwo dekoracji swiątecznych, a jak u mnie w ogródku jeszcze róże kwitną, to ja tych Świąt w ogóle nie czuję.

A'propos róż: dzisiaj przyjechało do mnie 5 chodunek!!! HURRA! Ale będę miała do pokazywania w przyszłym roku :D
R. rugosa ‘Ritausma’, Martha :D , Biedermeier, Maria Antoinette, Heritage. Krzaczory piękne że szok. Od rana w pracy chodziłam od okna do okna i wypatrywałam kuriera. Jak pokopana :) Albo jak z owsikami w.. :)

November - cieszę się że już są u Ciebie i się podobają :D Trochę się bałam żeby się nie pokruszyły..

Widzisz Ewa - wszyscy mają w nosie moje roślinki; czekają na Ciebie :D Wróć szybko, bo ja też czekam! :) A ze swoim wątkiem to koniecznie - masz tyle do opowiadania!

Halinko - jak ja Ci podziękuję! :D Już lecę na pw, wysyłam adres ;:26
Jak mi urosną, to będę się dzielić z Wami :D Będę wtedy piszczeć z radości jeszcze głośniej niż przy zimowitach.

Aska - dziękuję za wizytę ;:7 Koło dziękuję jest sporo słońca. Widziałaś - tam na tym betonowym kołnierzu nawet trawa marnieje :( Jest jakieś 5 cm ziemi. Coś wymyślę - mam całą zimę. Będe zaglądać do Waszych ogródków, to na pewno coś podpatrzę :) Słuchaj - my się musiałyśmy minąć na tych targach! Też tam byłam rano. Tylko że jak zobaczyłam tyle roślin, to dostałam obłędu i na ludzi już nie patrzyłam w ogóle :)

I żeby było kolorowo: kapusta płacząca :)
Obrazek
wróciłam z konferencji z jeszcze jednym referatem do tłumaczenia na jutro rano, właśnie skończyłam, ponagrywałam, podrukowałam, nakarmiłam kota Konstantego i muszę go wygłaskać, bo to dużo kilo stęsknionego zwierza.
Co do OBI potwierdzam spotkane tu opinie.Poza tym jestem zdegustowana,że jeszcze nie minęło na dobre święto zmarłych a tu już narzucają nam nastrój świąteczno-bożenrodzeniowy w wersji USA, dobrze,że kolęd nie puszczają!Zresztą paskudne te sztuczności, nie ma to jak święta z prawdziwym drzewkiem chocby w doniczce!Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Martuś, przynoszę trochę słońca na dzień dobry Obrazek
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Martuś, miałam bardzo zalatane kilka dni, aż sie za Wami stęskniłam :D
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Post »

Aska pisze:Witaj Martuś, przynoszę trochę słońca na dzień dobry
daj słońca, daj! Tutaj szaro, ponuro i tylko obiecują że po południu się niby "przetrze".

Nie chce mi się pracować...

Rivendel - buziaki :wit

Ewa - te wszystkie ozdoby świateczne były już w Zaduszki :? Przykre..
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”