Witam, jak wyglądało pielęgnowanie sosny po przesadzeniu? Czy stosowałeś jakieś ukorzeniacze? Właśnie jestem na etapie przesadzania takiej 10 letniej i zastanawiam się jak to zrobić - raczej bryły nie zachowam - pozdrFallenangelv pisze:Gracjan z tego co widzę to już spore te sosny czarne wsadzałeś.Sosny trudniej się przyjmują niż inne drzewa.
W tym roku na wiosnę donicowaliśmy 10 latki sosny czarnej-wszystkie się przyjęły-dwie poszły do klienta(te które się wcześniej zregenerowały i rosną u nich)-igły się sypały,u jednych mniej u drugich więcej ale wszystkie się przyjęły(ale z dwiema było ciężko myslałem że padną).Rosną wszystkie.Także u ciebie podejrzewam że nie ma się o co martwić.
Sosna czarna (Pinus nigra ) - choroby,szkodniki
Re: Prośba o pomoc - sosna czarna ( pinus nigra )
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 50p
- Od: 16 paź 2009, o 15:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szanowni Forumowicze, potrzebuję waszej porady do kolejnego iglaka. Tym razem sprawa dotyczy sosny czarnej wsadzonej rok temu na wiosnę. Zaczęło się od tego, że ruszyła się chyba dopiero w lipcu. Zapewne w związku z tym, nowe pędy zdążyły urosnąć zaledwie na kilka centymetrów. Kiedy pojechałem na działkę po zimie, zobaczyłem, że igły na końcach wszystkich gałązek, łącznie z wierzchołkiem (tu właściwie nie całkowicie) są rude. Wszystko można zobaczyć na zdjęciach.

Czego to może być efektem?
Moja koncepcja jest taka, że powodem są te "skarlałe przyrosty" i igły na nich wyrosły zbyt gęsto. Słusznie podejrzewam? W takiej sytuacji, jak wyprowadzić to drzewko "na ludzi"?

Czego to może być efektem?
Moja koncepcja jest taka, że powodem są te "skarlałe przyrosty" i igły na nich wyrosły zbyt gęsto. Słusznie podejrzewam? W takiej sytuacji, jak wyprowadzić to drzewko "na ludzi"?
Sosna Czarna - czy to pasożyty ?
Witam serdecznie,
Postanowiłem założyć nowy wątek o mojej sosnie czarnej, gdyż poprzedni dotyczył zupełnie innego zjawiska Moje drzewko zostało dosyć obficie obsadzone przez jakieś bliżej mi nie znane robactwo. Szukałem oczywiście informacji na ich temat, ale nigdzie nie znalazłem informacji o tych stworkach Być może nie ma się czym przejmować, ale pro forma wolę zasięgnąc Waszej porady.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje, ewentualnie metody zwalczania.
Pozdrawiam
Gracjan

Postanowiłem założyć nowy wątek o mojej sosnie czarnej, gdyż poprzedni dotyczył zupełnie innego zjawiska Moje drzewko zostało dosyć obficie obsadzone przez jakieś bliżej mi nie znane robactwo. Szukałem oczywiście informacji na ich temat, ale nigdzie nie znalazłem informacji o tych stworkach Być może nie ma się czym przejmować, ale pro forma wolę zasięgnąc Waszej porady.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje, ewentualnie metody zwalczania.
Pozdrawiam
Gracjan

- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Sosna Czarna - czy to pasożyty ?
Ten owad to pewnie osnuja. Te małe czarne to pewnie jakaś mszyca.
Użyj DECis i po problemie będzie w tym roku.
Sprawdź też czy nic nie zjada Ci igieł lub czy w tegorocznych młodych pędach nie ma jakiś robali (pędy powinny być lekko przegięte, podsuszone - łatwo to idzie zauważyć. Robal siedzi u nasady wzrostu pędu).
Użyj DECis i po problemie będzie w tym roku.
Sprawdź też czy nic nie zjada Ci igieł lub czy w tegorocznych młodych pędach nie ma jakiś robali (pędy powinny być lekko przegięte, podsuszone - łatwo to idzie zauważyć. Robal siedzi u nasady wzrostu pędu).
Wiesz co a mi się to kojarzy z larwą świetlika ale mogę się mylić
-
- 50p
To małe to mszyca, te duże to larwa oraz poczwarka biedronki. Jeżeli w dodatku nie ma mrówek, to sytuacja jest opanowana. Nie używaj żadnej chemii, o biedronki trzeba dbać. Przekonałem się, że są najskuteczniejszym "środkiem" przeciwko mszycy.
No czyli się myliłem
masz racje to larwa biedronki:)

-
- 50p
Chociaż z drugiej strony przypomina mi azjatycką Harmonia auxyridis. http://www.cbe-pan.pl/harmonia/rozpoznanie.htm Przydałoby się bliższe zdjęcie.
Wtedy już nie byłby to taki powód do zadowolenia.
Ale mszycę i tak masz już z głowy. U mnie na razie tylko mrówki, czekam na nowych gości.
Wtedy już nie byłby to taki powód do zadowolenia.
Ale mszycę i tak masz już z głowy. U mnie na razie tylko mrówki, czekam na nowych gości.
Witam ponownie,
Dziękuje za pomoc ;) Oczywiście zdjęcia z bliska stworkom zrobię jak wrócę do domu. Przyznam, że z bliska nie przypomina to biedronki ( zdjęcie drugie od góry ). Jest to koloru pomarańczowego bez kropek ( no może jakiś kleks jeden czy dwa ;), jest z lekka pomarszczone i zastyga w bezruchu mocno trzymając się igły ;) Może to ta larwa ? Stworek z wieloma odnóżami to tak na 99% ( larwa ) z linka od kolegi john_clock. Dziękuje
Poniżej kilka zrobionych wczoraj zdjęć. Dodam, że poza przedstawionymi stworzeniami zauważyłem również mrówkę. Dokonująć obserwacji ku mojemu zdziwieniu zauważyłem nasze rodzime biedronki ;)

Dziękuje za pomoc ;) Oczywiście zdjęcia z bliska stworkom zrobię jak wrócę do domu. Przyznam, że z bliska nie przypomina to biedronki ( zdjęcie drugie od góry ). Jest to koloru pomarańczowego bez kropek ( no może jakiś kleks jeden czy dwa ;), jest z lekka pomarszczone i zastyga w bezruchu mocno trzymając się igły ;) Może to ta larwa ? Stworek z wieloma odnóżami to tak na 99% ( larwa ) z linka od kolegi john_clock. Dziękuje
Poniżej kilka zrobionych wczoraj zdjęć. Dodam, że poza przedstawionymi stworzeniami zauważyłem również mrówkę. Dokonująć obserwacji ku mojemu zdziwieniu zauważyłem nasze rodzime biedronki ;)

-
- 50p
To dobrze, że i nasze rodzime. Tym bardziej nie należy niczego truć.
Chociaż ta larwa na drugim zdjęciu to pasuje do wzorca azjatyckiej.
Chociaż ta larwa na drugim zdjęciu to pasuje do wzorca azjatyckiej.
Re: Sosna czarna
Jak nie żółkną i nie opadają to nic jej nie jest.A że poskręcana,to coś się jej tam poprzestawiało.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Witam
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co to za szkodnik. W szczelinach kory sosny czarnej skupiska brazowych kuleczek. Po rozcięciu kory obecne korytarzyki a w nich biala larwa ok 1cm dlugosci. Rok temu mialem to samo. Larwy zniszczyly drzewko. Podejrzewam ,że są to larwy przypłaszczka. Potrzebuję jakiegos insektycydu systemicznego, ale nie mam zupelnie doświadczenia w tej dziedzinie. Czy możecie coś polecić? Moglbym ewentualnie strzykawką wstrzyknać jakis preperat gleboko penetrujacy do zwalczania korników tylko czy jaki będzie to mialo wplyw na zywą tkanke rosliy?

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co to za szkodnik. W szczelinach kory sosny czarnej skupiska brazowych kuleczek. Po rozcięciu kory obecne korytarzyki a w nich biala larwa ok 1cm dlugosci. Rok temu mialem to samo. Larwy zniszczyly drzewko. Podejrzewam ,że są to larwy przypłaszczka. Potrzebuję jakiegos insektycydu systemicznego, ale nie mam zupelnie doświadczenia w tej dziedzinie. Czy możecie coś polecić? Moglbym ewentualnie strzykawką wstrzyknać jakis preperat gleboko penetrujacy do zwalczania korników tylko czy jaki będzie to mialo wplyw na zywą tkanke rosliy?