Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Soniu, dotarłam nareszcie po urlopowej przerwie i do Ciebie.
Ciężko nadrobić dłuższą nieobecność w zaprzyjaźnionych ogrodach na Fo, jak w pracy i w swoim "żywym" ogrodzie człowiek spędza większość czasu ;:198
A lubię do Ciebie zaglądać i z chęcią podczytuję i oglądam twoje "wypociny" ;:333
Widzę że rozwar już Ci zakwitł - i jakie masz wnioski po jego przycięciu?
Ja swojego nie cięłam, ale związałam i powiem Ci że nawet dobrze wygląda w takiej gęstszej kępie ;:108
Trawy też chętnie u Ciebie podglądam, ale nie wychodzi mi to na dobre, bo potem dokupuje a miejsca już nie mam zbyt wiele :wink:
Hakonechloa, zebrinus i rozplenica (jakaś z czerwonymi liśćmi, nie pamiętam nazwy) ostatnio trafiły do mojego ogrodu.
Gdzie ja to pomieszczę ;:223
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

śliczne jeżówki zwłaszcza nn ja nie mogę nigdzie spotkać białej pełnej ;:223 może do końca sezonu spotkam w którymś ogrodniczym za rozsądną cene
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka jak nie pomieścisz to zapraszam do mnie. ;:215 ;:183

Soniu zachwycam się Twoją kępą białej jeżówki. Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu lilie jakoś co roku mnie kuszą i dokupuję. Dziś u Zuzy wypatrzyłam Muskadet i już u mnie nie jest NN. Dziękuję za identyfikację pewnie to Pink Double Delight. ;:180 Smagliczkę siałam jeden raz w 2012 roku i co roku mam siewki. Siej u siebie, zawsze można samosiejkami załatać jakąś dziurę, zrobić obwódkę. U mnie jeszcze sporo gołej gleby, bo część roślin jeszcze mam niewielkich, smagliczka świetnie się sprawdza, jest bezobsługowa. Jak przekwita, ścinam nożycami i ma ponownie kolor do mrozów. ;:215 Dla Ciebie lilie pachnące mocno. ;:196
Muscadet I NN

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sabinko dzięki. ;:196 Chyba jednak Pink DD, ma bardzo jasny kolor, a Secret Passion na wszystkich zdjęciach ma dość mocny kolor. ;:218 Hot Papaja to prezent od Mewy, nawet nie pomyślałam, że zakwitnie. Powinnam oberwać pąki u wszystkich maluchów, żeby się ukorzeniły, ale zwyciężyła chęć zobaczenia kwiatów. Swoją przywiązałam, choć nie lubię sterczących patyków. Skoro jednak kazałam jej kwitnąć, muszę o nią dbać. :) Trzeba chyba sadzić je w takich grupach, jak moje Alby, one się nie przewracają. ;:215

Małgosiu ja na razie boję się jeżówek odmianowych, jak się do nich przekonam pewnie też powiększę ich liczbę. Na razie cieszę się zwykłymi, są niezawodne.

Obrazek

Madziu pierwsza lilia to chyba Renoir. Jest w kolorze różowo-łososiowym. Na początku nie przywiązywałam wagi do nazw, teraz zapisuję. Tnę lawendę dość radykalnie, wtedy jest gęściejsza, bardziej zwarta. Moje lawendy już przekwitły, ale czasu brakuje na prace w ogrodzie.

Ewuś jeżówki od Ciebie są cudne, Guawa Ice taka malutka, a kwiatów. ;:oj Właśnie ją i Hot P posadziłam przy hortensjach. :) Moje ubiegłoroczne zwykłe różowe musiałam przywiązać, mają około 130 cm i leżały na cisach. Natomiast dwuletnie, też wysokie już są ładnie wyprostowane.

Obrazek

Zuza dzięki. ;:196 Jak mam czas, to biegam z ciekawości, co nowego w wątkach. Jednak nie możemy czuć się winne, że nie jesteśmy wszędzie, nie da się, tym bardziej po długiej przerwie. Rozwar przycięty jest trochę niższy i bardziej zwarty. Zdecydowanie w przyszłym roku przytnę wszystkie, już nie wybiórczo. ;:108 Trawy to moda ostatnich lat. Ja się w nich zakochałam, nawet Jak trend minie, będę je mieć w ogrodzie. Nie tylko są świetnym tłem dla kolorów, ale same kwitną i szumią cudnie. Miskanty przy tarasie słyszę nawet przy lekkim wietrze. Miejsce na nie zawsze się znajdzie. :) Rozplenica z czerwonymi liśćmi nie zimuje w gruncie, chyba że jakaś nowa odmiana się pojawiła. ;:218 Dla Ciebie miskant Gracillimus, na razie malutki, bo oczywiście jak każdy nowy nabytek, podzielony na dwa. ;:306 Ma bardzo wąskie, delikatne liście.

Obrazek

Anitko może w czasie jakiegoś wyjazdu, uda Ci się kupić. Są też osoby na forum, które sprzedają w rozsądnej cenie, ale ja nie korzystałam jeszcze. Posadź sobie trochę zwykłych, a potem wymienisz.

Aniu dzięki, ;:196 ja nie aspiruję do kolekcjonowania odmian, cieszę się jak rabata w miarę dobrze wygląda. Nasadziłam Alby i różowej NN i cieszę się ich niezawodnością. Może kiedyś mi się odmieni. ;:131

Różowe przy Limelight na pniu, jeszcze mało kwitną, to ubiegłoroczne siewki.

Obrazek

Róża Pink Peace po raz drugi zaczyna.

Obrazek

Kleome ciernista to teraz moja miłość, dlaczego nie jest wieloletnia. ;:145

Obrazek

Obrazek

I przestroga dla sadzących hortensje. Rabata z czteroletnimi hortensjami i rododendronami. Zrobił się żywopłot z dwóch Limelight, a Pink Diamont z prawej została wiosną przycięta od strony rododendrona prawie do pnia. Z żurawkami się tu żegnam, słońce je wykończyło.

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, ja po każdym sezonie mam mnóstwo przeprowadzek i korekt w ogrodzie. Nie umiem planować odpowiednio, ale wiesz, coś trzeba robić, żeby się nie nudzić :D Już robię listę przeprowadzkową :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilie... Piękny powód do zazdrości ;:173
Moje zostały zamordowane a winowajcą jest podły przestępca rumianek ;:108
Kleome faktycznie cudna :D
Czy ma duże wymagania?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ja po zrobieniu elewacji, będę ze dwa lata robić porządek. Byliny też trzeba odnawiać, bo się starzeją. Kusi mnie też jak zobaczę u kogoś ładną rabatę, żeby poprzestawiać rośliny u siebie. ;:108

Aga lilie kocham jak kwitną i pachną, jak zostają wysokie badyle mniej. ;:222 Rumianek zagłuszył Ci lilie. :?: Kleome rośnie w różnych miejscach. Na bardziej gliniastej jest dorodniejsza, ale na piaskowej też sobie radzi, jest niższa i ma drobniejsze kwiaty. Tu ma 40 cm wysokości.

Obrazek

Na skarpie z nawiezioną gliną 70 cm.

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Rumianek... Rumiankus gigantus :wink:
Miałam go na fotkach, taki podobny do margerytki.
Rok temu była kępka a w tym roku nic poza nim aż wydarłam i przesadziłam bo inaczej tylko on zostanie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To fakt, sieje się w ilościach niewyobrażalnych, ;:202 choć na mojej glebie nie miał więcej jak 5o-60cm. Trzymałam go w kącie ogrodu dla cioci, ale już dałam jej nasiona, żeby sama uprawiała. Powyrywam siewki już jesienią.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Ja wyrywam siewki od wiosny i dalej mam...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie walka z nim będzie trudna, ale na szczęście miałam go między płotem a świerkami, mniej się rozsiewał.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Ja również uwielbiam lilie są piękne lubię te z kropeczkami w środku dlatego tak mi się te twoje spodobały. Hortensje masz imponujące ;:oj napisałaś ze to przestroga dla sadzących hortensje więc w jakiej odległości od siebie radzisz je sadzić? i innych roślin?
Co do jeżówki to może jak będę u Państwa Szmitów w Pęchcinie to kupie.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Dobrze że napisałaś tą przestrogę o hortenkach i rh. Miałam coś dosadzać na rabatę hortenkową. Sadzonki małe to pusto. A tu u Ciebie tak się gęsto zrobiło. Poczekam, czy przetrwają zimę. Może podrosną i też będzie tak gęsto. Lilie masz cudne.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Obawiam się że i ja będę za jakieś dwa, trzy lata psioczyć na moją rabatę hortensjową. ;:124 No nic. Będę martwić się później. :lol:
Mnie gubi to, że ja nie lubię wolnych, pustych przestrzeni miedzy roślinami a że sadzę młode... to potem latam i przesadzam. :roll:
Kleome jak kleome ale jaki piękny kłosowiec za nią!!! A moje samosiejki zaczynają kwitnąć. ;:215
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

No to ja też wpadłam z tymi hortkami. U mnie rosną za tujami, przed nimi piwonie, które też przecież się jeszcze rozrosną a jeszcze z przodu trawki.
To już myślę jak je "zaplatać" żeby wyszło coś w formie piennej, bo tak to widzę, że wszystko raczej się nie pomieści ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”