Storczyki jogi

ODPOWIEDZ
joga
50p
50p
Od: 21 paź 2008, o 18:40

Post »

Tak uważasz? Ja to się nie znam. Zajmuję się nimi dopiero od 10 października i już u jednego zauważyłam pleśń dlatego suszę korzenie.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wymiana podłoża przy atakującej pleśni, to konieczność, ale nowy nabytek jest śliczny i ma wszystko w porządku, więc po co go stresować wymianą.
joga
50p
50p

Post »

Wandziu dzięki Ci bardzo. Ja i mój nowy storczyk będziemy spali spokojnie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale piękny... jak ja uwielbiam białe z wielkimi kwiatami (z mniejszymi tez, ale te z dużymi strasznie mi się podobają). żeby mój też tak wyglądał gdy w końcu rozwinie pąki... ale mój nie miał aż tak dużych kwiatów...
joga
50p
50p

Post »

Właśnie dlatego się skusiłam na niego. Jeszcze nie minął miesiąc od zakupu pierwszego (właściwie prezent) a już dochowałam się trzech, aż nie chcę myśleć co będzie dalej.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no bo storczyki to bardzo ciekawe i wciągające hobby.u mnie też się zaczęło od kupienia jednego storczyka, było to 4 lata temu i tak mnie wciągnęło, że zbieram do dziś. skromną mam kolekcję jak na 4 lata zbierania, ale zawsze to już coś. pierwszego Phalaenopsisa kupiłam, ponieważ od zawsze interesuję się kwiatami, a ten mi się bardzo spodobał, ale już od dawna go nie mam, niestety.
joga
50p
50p

Post »

Masz naprawdę piękną i okazałą kolekcję, tylko pozazdrościć. Liczyłaś swoich podopiecznych?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

obecnie jest ich 46, w tym 31 Phal, 4 Vandy i trochę innych. a jeszcze wiele mi się marzy...
joga
50p
50p

Post »

Wow to imponująca kolekcja. Musisz mieć dużo miejsca żeby je wszystkie pomieścić. Ja mam tylko dwa pokoiki i w zasadzie jedyne miejsce, w którym mogą stać to komódka przy oknie balkonowym żeby miały światło.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joga, storczykomania czyni cuda i w mieszkaniach, które na początku tej pasji wydawaly się małe i niezbyt pojemne, jakimś cudem znajduje się całkiem sporo miejsca na nowe storczyki. ;:80
joga
50p
50p

Post »

To prawda. Ja już wczoraj biegałam i przenosiłam inne roślinki aby zrobić miejsce moim storczykom.
O matko dopiero teraz przejrzałam Twoją kolekcję, aż dech zapiera. Przepiękne okazy i takie zdrowe widać, że masz "rękę do kwiatów".
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joga, dziękuję. Niestety, hodowla storczyków nie obywa się bez kłopotów i w końcu dopadną każdego, ale wszystkie problemy trzeba potraktować jako kolejne doświadczenie ;:333
joga
50p
50p

Post »

Ja naiwna myślałam, ze wystarczy tylko podlać. Po przeczytaniu wielu wątków wiem, że uprawa storczyków nie jest łatwa. Sama tego doświadczam mimo iż mam do czynienia z nimi dopiero od miesiąca a już nie mogę spać w nocy myśląc co zrobić aby ich nie zmarnować i aby czuły się u mnie dobrze. Dzisiaj przesadzam mojego pierworodnego bo już zdążyła utworzyć się pleśń. Drugi w kolejności dendrobium przysycha od dołu, konkretnie liście i parę pąków kwiatowych. Na razie go obserwuję. Innymi słowy trzeba się naszymi ulubieńcami opiekować i już bo potem odwdzięczają się nam pięknymi widokami.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak źle to nie jest z ich uprawą. W końcu tylu osobom się udaje. Ponieważ są to żywe stworzonka, nie obędzie się bez miłych i niemiłych niespodzianek. I chyba cały w tym urok, bo gdyby było zbyt łatwo pewnie nie pasjonowałby nas tak bardzo ;:32
joga
50p
50p

Post »

Święte słowa. Ja właśnie odebrałam paczkę z Orchidsklepiku i parzę keramzyt. Za chwilę zabieram się za wkładanie mojego suszącego się w nowe podłoże. Mam nadzieję, że będzie mu już dobrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”