Różyczki u Ewki

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki

Post »

ewka36jj pisze:Candelight - myślałam, że już po kwitnieniu, a ona ciągle mnie zadziwia

Obrazek
:wit Dzień dobry Ewo,
Candelight i mnie zadziwiła :;230 ma tyle kwiatów w pionowej pozycji ;:333 moje się pokładały.
Czy ją podwiązujesz?
Ładnie wybarwiona Camilla Pissarro ;:333 ... a, ja myślałam, że jest bardziej czerwona z małymi smużkami innego koloru. :D
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo zabijasz tymi swoimi różami ! Przepiękne i obsypane kwiatami ! ;:303 ;:167
Rabaty masz z korą , ja zrezygnowałem z powodu trudności w kopczykowaniu i mam wrażenie że siedzą w niej szkodniki ;:224
Ale twoje to już Rosarium ! ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowne róże Ewo, ale Rout 66 ze swoim kolorkiem wpadła szczególnie mi w oko, podobnie jak Candelight, I pomyśleć, że miałam ją na swojej liście rok temu ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Ewa jak patrzę na twoją Candlelight to aż mi dech zapiera ,moja jest taka mizerotka nie może się zabrać ;:174 może powinnam zmienić jej miejsce....czy twoja rośnie na słońcu?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu poproszę o Blue for You, ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewuniu masz cudne różane kwitnienie, a Candelight i moje serce tez skradła, bo brakuje u mnie takich kolorków.Ogromny krzaczor Bonici moja też rośnie w słonku ,ale bardziej oszczędna w kwitnieniu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jadziu - Bonikę mam w dwóch miejscach posadzoną po dwie sztuki. Odległości trzymam, bo przerwa miedzy krzaczkami wynosi 1 m. Rosną na słońcu i chyba je lubią. W ubiegłym roku i dwa lata temu była nieco niższa, w tym wybujała. Wniosek jest więc oczywisty - nie można jej ciąć zbyt wysoko, ja to zrobiłam na ok. 40-50 cm.
Żółte róże, jak Candelight, bardzo lubi mój M., stąd w ogrodzie jest ich coraz więcej. Polecam ten kolor, bo i pszczoły, mam wrażenie, do żółtych chętniej przylatują i ogród Dzięki żółci jakby bardziej rozświetlony.
Daysy - też bym chciała Blu for you, ale to drugie kwitnienie jakoś takie niewydarzone. Zakwitła może 3, może 4 kwiatkami, które tak szybko przekwitły, że nawet nie zrobiłam zrobić im zdjęć. W dodatku słońce przypaliło im płatki, mimo że przez pół dnia ma cień. Nie rozkrzewia się na razie tak, jak bym sobie życzyła, więc :( Znacznie lepiej ma się Rout 66 - własnie zaczyna kwitnąć drugi raz i to całkiem dobrze.
Tolinko - Candelight rośnie na zboczu ( jak rosną winogrona), osłonięta od wiatru i w słońcu. Stanowisko ma naprawdę odpowiednie, a do ziemi dodatkowo dostała glinę. Do tej pory cudowne miała tylko pierwsze kwitnienia, kolejne nigdy nie były zjawiskowe. W tym roku mam nadzieje, że będzie inaczej, bo puszcza już kolejne zdrowe pędy właśnie na następne kwiaty.
Majko- nigdy nie podwiązywałam Candelight, żadnej z nich. Ma dość grube pędy i nie ma takiej potrzeby. Kwiaty ma jednak na tyle duże i ciężkie, że po deszczu spuszczają czasem główki, ale na to nie ma rady. Jedyna wada Candelight polega na tym, że w okresie przekwitania, po deszczu, gdy zaczynają chorować - na pięknych płatkach pojawiają się czerwone kropki. Ja ich nie lubię. Mimo to jest różyczka, bez której nie wyobrażam sobie mojego rozarium.
Mateuszu - też zastanawiam się, co z tą korą robić? Ma być czy nie? O kopczykowanie się nie boję, bo przecież to właśnie korę wykorzystuję do kopczykowania. Ale z tymi grzybami, które w niej siedzą , może być prawda. Różne są opinie na ten temat.
Sylwio - po nocnej nawałnicy, większość róż straciła płatki, ale prawda jest taka, że powoli już przekwitały. Te, które były w pełni kwitnienia, mają się dobrze. Tę noc spędziłam u koleżanki, która także ma róże. Wichura przewróciła jej pergolę na której oparte były 2- 2,5 m krzaki. Na szczęście nie zostały one wyrwane z ziemi, choć razem z pregolę na niej leżały. Żal było patrzeć.
Miłko - ciekawa jestem Sir Lancelota, bo mam różę, która go przypomina. Choć on podobno jest pełną różyczką?
Taro - Olympic mam drugi raz, w ubiegłym roku mi zmarniała. Nastąpiło zamieranie pędów i usunęłam ją. Może przedwcześnie? Ta nie kwitnie tak pięknie jak poprzednia, ale powoli pięknie się rozkrzewia. Mam wrażenie, że gdy się zadomowi, będę z niej zadowolona. Piano rzeczywiście nie wymaga rekomendacji i wszystko wskazuje na to, że białe będzie równie udane. O Boniki się nie boję, bo odnoszę wrażenie, że odległości 1m - wystarczają :wink:
Gorzej z tymi, co to ich nie znam. Może mi pomożesz i znajdziesz dla moich NN właściwą nazwę?
Gosiu1704 - a mnie ciągle mało :;230 Teraz jest troszkę spokoju, bo większość odpoczywa przed następnym kwitnieniem.
Dyskrecjo- dziękuję za słowa uznania i zapraszam częściej ;:196
Anastazjo - nie zniechęcaj się i daj czas swojej Bonice, to przecież terminatorka!
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak już nie jest

Obrazek

ale jest tak:
Whisky
Obrazek

Piano - białe
Obrazek

Piano - czerwone
Obrazek

Vanilla
Obrazek

Obrazek

Stockholm Castle
Obrazek

Queen Elizabeth
Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze
wiciokrzew, który zaplątał się w bluszcz na płocie
Obrazek

floksy, pewnie zostaną w ogrodzie do późna

Obrazek

Obrazek

hortensje- pierwszy raz kwitną, co nie jest dziwne, bo rosną u mnie dopiero od ubiegłego roku. Czerwona już właściwie przekwitła. Ta się jednak nie liczy, bo kupiłam ją "wyhodowaną" przez ogrodnika :wink:

Obrazek

Obrazek

tojeść
Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fakt, to co prawda niedalekie ale niestety wspomnienie ;:145 Ewuniu, ale przecież jeszcze będziemy się cieszyć naszymi księżniczkami w tym sezonie, oby był bardziej udany od minionego.
Vanilla cuuudowna ;:167
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Ewuniu bardzo ładne masz to piano czerwone moje mimo drugiego roku nie ma tak duzego krzaczka , a Vanilię też kupiłam , trochę taka marna , ale zobaczę na drugi rok pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Ewko jak oglądam, Twoje róże to tylko wzdycham ;:170.Mam wolny czwartek,a Ty :?:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

Vanilla prześliczna, u mnie też właśnie kwitnie. Do kwitnienia szykuje się też Barkarole. Wcześniej sobie myślałam, że się pomyliłam co do Ingrid Bergman, bo nawet nie pachnie, ale ona te wielkie, czerwone aksamitne bomby (2 pięści razem) trzyma tak dłuuugo. Chyba jednak zakwitnie mi Reine des Violettes (zobaczyłam 2 małe pączuszki :heja ).
No a teraz dla Ewy, kwiatek, który zakwitł mi 1 raz w tym roku.
Przedstawiam:
Albrecht Dürer Rose (z mojego ogródka)
Obrazek
Nie mogę się na nią napatrzeć ;:131
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

U ciebie Ewo chyba zimy łagodniejsze ? Bo u mnie z korą się nie sprawdza okrywanie np. okryłem ubiegłej zimy Biedermeiera i mi zmarzł :roll: . Ciekawe ile już masz róż w ogrodzie bo kolekcja wygląda okazale ;:oj :!:
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ależ Ty masz tych róż, Ewo. Najbardziej spodobała mi się biała Piano.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”