Zawsze za krótkie lato cz. 26

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zawsze za krótkie lato cz. 26

Post »

Marysiu jestem na krótko ale korzystając z chwili nie mogłam pominąć forum i moich ulubionych ogrodów . ;:168 Nie zawsze mam dostęp do internetu. Czy w tym roku warzywnik jest u ciebie w skrzyniach? czy taka forma sprawdza się?
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Marysiu, na zdjęciu bez dwóch zdań gipsówka. Już wykopałaś czosnek? Muszę i ja zajrzeć do swojego. U nas dzisiaj popadało dosyć solidnie. ;:196
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, będziesz plotła warkocze czosnkowe?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, będę trzymać kciuki, a także zawiążę potrójny supełek na kawałku białego płótna. Wtedy na pewno Ci się uda ukorzenić tę piękną różę. ;:333
A'propos supełków: jeden z moich działkowych sąsiadów, notabene niesamowicie przesądny gość, rozpowszechnia rozmaite zaklęcia i sposoby na różne okazje. Ubaw mamy z niego niesamowity, ale na wszelki wypadek nie lekceważymy tych jego przesądów. A nuż się coś sprawdzi ... :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Alu nawet nie wiesz ile podejść było ;:oj ale mam nadzieję,że już teraz będzie :heja

Joasiu tak skrzynie dalej są w użyciu, a na grządkach stworzyłam coś na kształt skrzyni tzn nie zbijałam tylko ograniczyłam deskami powierzchnię. W ubiegłorocznych skrzyniach świetnie udaje się szpinak, niestety nie wyszła cebula z siewu (może stare nasiona) , ale za to teraz rośnie pole kalarepy. U mnie się sprawdza o tyle, że łatwiej wyplewić i z boków nie naciera trawa. Niestety jak sucho to wypadałoby podlewać, a trudno nosić konewki taki kawałek ;:222

Zosiu cieszę się że pomogłaś mi w zidentyfikowaniu jej ;:333 Była u mnie Gosia i ona już wykopywała jesienny więc po wyjęciu paru okazało się że mój też gotowy. Teraz schnie na deszczu :;230

Małgosiu jakoś mi to nie wchodziło więc wiąże po 10 jak na handel :;230

Lucynko ogarnęła mniemania rozmnażania i wszystkie patyczki wsadzam w doniczki, w nadziei że się ukorzenią...no to trzymamy ;:168 Ja też nie lekceważę chociaż i nie robię sobie wielkich nadziei :;230

Dzisiaj cały dzień co jakiś czas pada deszcze, raz mży a innym razem rzęsiście pada. Wykorzystałam aurę i poprzesadzałam trochę rośli, posadziłam coś w doniczek, a jak się rozlało to w tunelu zrobiłam trochę porządku. Wyplewiłam i porządnie podlałam wszystko. Zdecydowałam się też na kupno nawozu do pomidorów Substral i podlałam. Mam nadzieję na poprawę kondycji roślin. Kwitną liliowce, ale deszcz im nie sprzyja ;:131

Oto parę aktualnych zdjęć...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje tojady i jeden z nich dostał imię!

Obrazek Obrazek

Floks z targu ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensja nn z patyka od Eli z Łodzi!

Obrazek

Jedyna lewkonia z siewu ;:131

Obrazek

jest i stokrotka afrykańska z nasion

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

szparagi ładnie rosną :D

Dziękuję za uwagę i życzę dobrej nocy!
Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu :wit

Zapowietrzyłam się przy liliowcu Deek i rumianie rzymskim. Takich mi nie pokazywałaś ;:306
U mnie druga partia czosnku jesiennego czeka na wykopki- już w sobotę.
A czy do marchewki też już można zaglądnąć? Ma piękne duże liście i muszę zdążyć przed nornicą :;230
karolacha pisze:Mam nadzieję ,że u Margo przyjmą się roślinki od Marysi :) ja niedawno wykopywałam , bo likwidowałam rabatę i się przyjęły u córki :lol:
;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu przy liliowcu na pewno się zatrzymałyśmy i nawet powiedziałaś coś w rodzaju to on ;:oj a rumian rzymski mam od Marty i ma ponoć takie własności jak nasz rumianek. Płoży się po ziemi :D
Kazałaś wykopać czosnek to wykopałam :lol: chyba też zajrzę do marchewki ;:219
Uściski przesyłam ;:168
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Liliowce piękne ;:63 Już od dawna jestem nimi oczarowana. ;:167 A ostatnio zakwitł mi taki śliczny żółciutki od Ciebie ;:196 Bardzo spodobała mi się róża Mozart ;:215 Urocze ma kwiatuszki :)
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

No tak, pewnie widziałam tego liliowca ale i tak się zapowietrzam na jego widok. Czy będziesz trzymała go na nasionka? Rumianki bardzo lubię nawet te nasze pospolite- to chyba wspomnienia z dzieciństwa. Jeździłam do cioci na wieś i na strychu wciąż było coś suszone. Pamiętam kwiat lipy, rumianek i chyba dziurawiec. Może dla tego nie chcę rozstać się z moim olbrzymem :wink:

Kurczę- czosnek kojarzę kiedy się wykopuje ale ta marchew to dla mnie tajemnica :shock: Mam ich ze.... pięć sztuk więc nie mam na czym eksperymentować :;230
Cebulę też nie wiem kiedy. Jak się szczypior złamuje?

Ale rzesz ze mnie ogrodniczka- sieje a nie wie kiedy zbierać ;:171

Ja Ciebie także ściskam a kociaki miziam pod bródką. Monię też choć wiem, że i tak ucieknie ;:333

;:196
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Amelciu chętnie poślę Ci i inne kolory tych co się rozrastają. Mozarta uratowałam od niechybnej zagłady, bo odbiła dziczka i zdominowała róże, ale po nitce do kłębka doszłam które listki szlachetne i uratowałam jeden pęd ale jest i teraz już go będę pilnować ;:223 Lubię puste róże, mają w sobie coś!

Małgosiu marchew to zależy jaką siałaś wczesną na pewno można kopać, a jak dłużej posiedzi w ziemi to albo urośnie albo ktoś inny skorzysta :;230
Cebula jak uschnie i zagnie się szczypior, ja tylko w jednym roku miałam cebulę a tak to klapa!
Czosnek z reguły sadzę jesienią a wykopuję w lipcu więc nie buntowałam się jak powiedziałaś o kopaniu :;230
Rumianek ten zwykły nie chciał u mnie róść ;:185 aż dostałam od Zuzi (nie ma jej już na FO) nasiona takie jak sieją Ci co uprawiają i teraz mam rośnie! A ten dostałam rok temu. U mnie też pęczki ziół się suszą dla mnie i dla kur ;:224
I liliowiec...nie zbieram nasion, bo potem nie mam gdzie tego sadzić :lol: ale jak chcesz mogę zostawić coś dla Ciebie ;:333
Kociaki uściskam jutro, bo wieczorem mnie zdradzają i idą do młodych na górę, a ja też zmykam do spania ;:196 Dobrego jutra :wit
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Maryś! wieczorową porą po cichutku i ja wdepnęłam do Twojego cudownego ogródka pełnego tajemniczych roślinek powiedzieć dobrej nocki ;:19
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Misiu uważaj bo u mnie tak strasznie leje, że można się poślizgnąć, a na pewno trzeba wziąć pelerynę, bo parasol to za mało ;:oj Dobrej nocy ;:196
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś! a u mnie za oknem nic nie dudni po szybach. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,lipy nie muszę kupić bo to u mnie ją rozłupił ten huragan po drugiej stronie domu,dzisiaj wreszcie zasadziłam parę roślinek i 2 nowe hortensje ,u mnie też padał dzisiaj deszcz przez dzień ,ale teraz nie pada,chociaż bardzo potrzebny,bo ziemia sucha,czerwono- pomarańczowy liliowiec piękny,bo taki żywy ma kolor i karczoch widzę już będzie kwitnął jak nie zostanie zjedzony,a ja zapomniałam zrobić zdjęcie rumianowi rzymskiemu,ciągle coś opuszczę jak robię zdjęcia,nie opanuję chyba nigdy tego ogrodu ,śpij słodko Marysiu, ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Misiu strasznie leje ;:oj nie lubię, bo już widzę leżące kwiaty i krzewy ;:222

Martuś to u Ciebie tym bardziej szkoda lipy :cry: Może coś wyrzeźbimy?
Ja też dzisiaj sadziłam i przesadzałam. Liliowca dostaniesz tylko nie wiem który to? Karczocha zjem, ale będzie ich więcej.
Rumian ślicznie się rozrasta i zadarnia grządkę ;:215 Wcale się nie dziwię, że nie jesteś w stanie ogarnąć wszystkich roślin,,,przecież tyle ich masz :D I Ty śpij spokojnie i śnij żeby nam deszcz jedynie podlał rośliny ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”