Tajemniczy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tajemniczy ogród

Post »

z tym bluszczem to świetny pomysł też o tym pomyślałam :) ja również nie lubię takich ogrodzeń bo smętne są a ja w ogóle nie mam ogrodzenia to też jest bolączka :D
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja myślę że na jesień mogłabyś przenieść parę host w inne miejsce żeby nie miały za ciasno...Może stwórz jeszcze jedną rabatę np. hostowo- żurawkową... ;:138
I tam przesadź też te do których mają dostęp psiaki...Szkoda by ich było. ;:218
Ja mam suczkę to nie mam takiego problemu a jeszcze nauczyła się że na siku trzeba wychodzić poza teren i na placu zrobi tylko jak już musi... ;:333
Bluszcz bardzo ładnie wygląda jak już oplecie się porządnie na jakiejś podporze to sobie rośnie spokojnie.
Wsadź sobie go jak najszybciej , niech rośnie i zagarnia to płocisko...
Ja mam puszczony na pergoli i rośnie już 10 lat.Był wsadzony już wcześniej ale przy jakimś koszeniu mąż mi go wyciął...
Teraz zaplatam go coraz dalej na ogrodzeniu z siatki...
werbena74
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 wrz 2012, o 21:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Bardzo mnie zainteresowała ta mała roślinka z okrągłymi listeczkami. Taka niewysoka rośnie w kępkach niewielkich. Jak to maleństwo się nazywa? Śliczne jest!
Agnieszka - pozdrawiam
mataforgana
50p
50p
Od: 22 cze 2014, o 18:29

Post »

Filemon24, no tak, nie wiadomo co gorsze - brzydkie ogrodzenie czy brak ogrodzenia :P Muszę się sprężyć i porobić te sadzonki...

Ola2310, dzięki za radę - chyba tak właśnie zrobię, bo na tej rabacie przy siatce na pewno będzie im ciasno, jeśli w przyszłym roku równie ładnie pójdą - a zamierzam je zasilić własnej roboty kompostem, więc liczę na to, że będą miały z czego czerpać moc! I czytasz w moich myślach, bo właśnie rozkminiam pomysł rabaty hostowo-żurawkowej! :D
My mamy sukę 8-letnią i dwóch piesów 3-letnich braci bliźniaków. O ile suńka większych szkód sikaniem nie robi, o tyle chłopcy, wiadomo... Zdaża im się narozrabiać.

Werbena74, te kępki koło rynny rosnące z paprocią? To kopytnik :) Rośnie w lasach i z tego co czytałam jest pod ochroną. Dawniej był wykorzystywany w ziołolecznictwie, obecnie rzadziej, niewłaściwie stosowany może być trujący. Mi się ostał w spadku po babci. W pierwszym szale pielenia myślałam, że to chwast, ale "za ładny" mi się na chwast wydawał mno i rósł tak jakoś fajnie, więc poszperałam i się dowiedziałam tego i owego o nim ;) Jest stosowany jako roślina zadarniająca, ale rośnie powoli. Za to efekt daje piękny :) Ach, i z jego listków plecie się wianki do święcenia! Nie miałam o tym pojęcia, ale w tym roku sąsiadka wypatrzyła go u mnie i poprosiła, bym jej zrobiła wianek.

Efekt był taki:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No jaki piękny wianuszek wyszedł.super.

-- 26 cze 2015, o 18:32 --

No jaki piękny wianuszek wyszedł.super.
werbena74
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję bardzo. Szkoda, że pod ochroną i szkoda, że leśny, bo przepiękny jest. A u mnie raczej nie leśnie. Niby nic, ale wcale się nie dziwię, że plecie się z niego wianki. Bardzo ładne Ci wyszły z tymi stokrotkami. Popróbuję, może uda mi się gdzieś go kupić mimo wszystko. Strasznie mi wpadł w oko.
Agnieszka - pozdrawiam
mataforgana
50p
50p

Post »

Ola2310, dziękuję :) Ja się w kwiaciarni wychowałam praktycznie, to jednak coś tam czasem zrobię z takich rzeczy ;)

Werbena74, a tobie wysłałam na priv link do aukcji, bo widzę, że są sadzonki na allegro dostępne. I zapomniałam dopisać o jeszcze jednej zalecie kopytnika - jest zimozielony!
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Hej Mataforgana :wit Najfajniejsze jest to tworzenie czegoś z niczego :D Zachwaszczały teren robi się zielony, trawiasty. Pojawiają się kwiaty i krzaczki owocowe...ACH ;:138 Życzę ci pięknego ogrodu no bo jaki ma być z takimi pomocnicami? :D Będę do ciebie zaglądać! Pozdrawiam cieplutko ;:168
werbena74
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzięki za link. Zainteresowałam się i sadzonkami i nasionami kopytnika, pogrzebałam i znalazłam go i też między innymi na allegro. Dziękuję bardzo za link i, że Ci się chciało. Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia.
Agnieszka - pozdrawiam
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Ach te hosty, cudne :) moje jakieś marne, ale i tak musze je mieć.

Coraz piękniej, coraz piękniej, u mnie robota stoi, na dowóz ziemi muszę czekać...
mataforgana
50p
50p

Post »

:wit

Dzień dobry! Tak na szybko z telefonu wpadam tylko pochwalić się nowymi mieszkańcami ogrodu! :)

Obrazek

Robiłyśmy z mamą w sobotę wiązanki ślubne z lawendą i hortensjami i zamiast ciętych mama wzięła z myślą o mnie doniczki :) Trochę podskubane ale przecież odrosną -moje cudeńka :) A teraz poszukuję pomysłu na rabatę dla hortensji :D

Poza tym chciałam wam powiedzieć, że kamienna nawierzchnia zaczyna pięknieć :) A tata obiecał mi długą "donicę" z kamienia koło domu, wzdłuż kojca :) Chyba będę w niej trzymać dalie albo wreszcie zrobię w niej lawendową alejkę - nie wiem co lepsze ;)
Awatar użytkownika
kasia126126
1000p
1000p
Od: 8 cze 2010, o 18:21

Post »

Zajrzałam tu przez przypadek ale szybko stąd nie wyjdę ;:oj Cudnie wszystko się zapowiada. Ogrom pracy włożyłaś już w swój ogród. Brawo ;:303
Brak funduszy na ogród to chyba bolączka większości z nas. Zawsze są inne wydatki- dom, dzieci itp. Jak my zakładaliśmy ogród powiedzieliśmy wszystkim że zamiast prezentów urodzinowych, imieninowych czy rocznicowych chcemy roślinki do ogrodu. I tak przez kilka lat powolutku zagospodarowaliśmy ogród krzewami. Potem zmęczyła mnie zieleń i zaczęłam szukać kolorów tj. kwiatów. I tak po trochu zwiozłam dalie od sąsiadek, poprzywoziłam sadzonki od bardzo życzliwych forumek. Teraz już prawie wszystko jest tak jak być powinno, ale ciągle jeszcze coś dosadzam, przesadzam ;:108 My ogrodnicy widać tak mamy :tan
Hortensje widzę masz cudne. Pamiętaj tylko o wsadzeniu ich do kwaśnej ziemi. Jak podrosną będą prawdziwą ozdobą ogrodu.
Pozdrawiam i życzę dalszej wytrwałości w ogrodowych poczynaniach :wit

P.s. Podaj mi adres na priv, podeślę ci kilka sadzonek roślin, które u mnie się rozrosły.
Pozdrawiam.
Kasia
Mój mały zielony świat
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj:)

Co za piękny,klimatyczny ogród się tworzy ;:63 wszystko mi się podoba ;:108
Właśnie stare domy,cegły tworzą klimat,czar,skupiają uwagę...Do tego wszystkiego kochasz lawendę tak jak ja.
Ścieżka z kamienia już wygląda pięknie,piszesz,że brak funduszy...hmm na pewno z czasem wszystko powoli zrobicie.
Przez to będziecie mieli jeszcze ładniej,bo wiele pomysłów przyjdzie w trakcie realizacji.
Poziomki i zioła w skrzyniach to świetny pomysł....chyba zgapię? :oops:
Gratuluję dwóch córeczek ;:333

Miłego ogrodowania:)
asiuszka85
50p
50p
Od: 15 lip 2011, o 09:19

Post »

Podglądam to się przywitam ;) Znam ten ból. Ja też się porwałam z sentymentu na gospodarstwo po dziadkach, a później po wuju. Babcia przez kilkanaście lat była wdową z czwórką dzieci jednak nie sprzedała nawet ara. Na pewno było jej ciężko. Ja nie potrafiłam inaczej. Mimo fochów męża daję radę. Dlatego też serdecznie Ci kibicuję i będę zaglądać.
Ściskam mocno.
Pozdrawiam ;)
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
mataforgana
50p
50p

Post »

:wit
Witam serdecznie nowych gości! :) Obiecuję odpisać porządnie wieczorem :) Teraz w biegu wpadam pokazać:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”