Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

No tak , nie dość ,że dalie śliczne kolory , to jeszcze wszystkie ponazywane ;:oj jak to u Ciebie ;:138 ja nie mam gdzie przechowywać to odpada :? Twoje śliczne kolory - co to za uroczy kwiat ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Super dalie mi jeszcze 4 nie kwitną Rebecca's World fajna
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Zingaro ;:167 Cudna jest.
Zaczyna się wspaniały spektakl u Miłki. Będzie trwał....wiadomo do kiedy. :wink: A ja obiecałam sobie, że będę nazywać moje dalie. Na razie rozkwitły te bez znaczników, co przeżyły zimowisko. Posadzone kilka sztuk ma nazwy ale jeszcze nie kwitną.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko! Rebeca's World było dość późno kupiona i posadzona, i nawet nie miałam pewności, co z niej urośnie, bo to w kapersie było i z firmy , której nie znałam. Tak też jestem nią zachwycona, bo zakwitła jako jedna z pierwszych i jest jeszcze ładniejsza w naturze jak na zdjęciach wszelakich.

Karola! Jedynie moje dalie tak skrupulatnie nazywam, no może jeszcze róże i większość host. Do reszty nie mam głowy. Liliowce na przykład mam nazwane 2 odmiany, reszta nie nazwana i nie przywiązuje do tego wagi. Wszystkie te dalie pierwsze kwiaty mają tak jakby nie do końca wykształcone, z lekka podjedzone, koślawe. Ale kolejne już będą ok :wink:

Sylwia! One mi też wpadły w oko :wink: Mam je pierwszy rok w ogrodzie, są cudowne ;:173 Nn to taka dalia, którą miałam w skrzynce bez oznaczenia i myslałam, że to tzw Dagmara, ale to nie ona :roll:

Justyna! Mam nadzieję, że będzie coraz piękniej!

Krysiu! Spodziewałam się tam niespodzianki, bo karpa była nieoznaczona. Nie ma to teraz znaczenia, co to jest, ale mam podejrzenia :wink: A na dalie usiądź w loży, tam lepiej widać :D

Mariola! Przez te dalie, to reszta leży! Zaczął się festiwal, a np warzywnik zarośnięty ;:306 Chyba szybko wszystko pozjadam i zaoram ;:306

Aniu! Zawsze bardzo mi miło, że zaglądasz i inni też zaglądają. Dalie będę wstawiać regularnie i zapraszam do oglądania. Wiem o co chodzi! Ja też skaczę po wątkach i ślinię się na widok liliowców i lilii, ale często niewiele pisze lub wcale, bo ... aż słów brak :D

Mati! Ty to mnie zawsze potrafisz rozbawić! :wink: Moje dalie na razie są tylko delikatnie ładne,bo to tzw pierwsze śliwki robaczywki. Ale będę się starać, żeby Twoje oklaski nie szły na marne ;:172

Z różnych tam powodów niewiele robiłam w ogrodzie. Nawet odłożyłam malowanie ostatniego okna w altanie. Ale jutro przewiduję trochę krzątaniny. Muszę się wreszcie ogarnąć, choć nastroju brak. Dalie cieszą oko, aż się wzruszam widząc kolejne kwiaty.

Na dziś rośliny i inne dalie ;:306

Hortensja ma w tym roku sporo drobnych kwiatów, ale i tak ją kocham ;:173
Obrazek

Korbole na kompoście
Obrazek

Dyńka, która mi rośnie wśród kann. Podejrzewam makaronową, ale nie jestem pewna. Wiecie, co to może być?
Obrazek

Poesie
Obrazek

Julia Renaissance
Obrazek

Lawenda - moje lekarstwo na smutki :wink:
Obrazek

Pierwsza lilia - dziś ścięłam i dałam mamie ;:173
Obrazek

Liliowiec od Małgosi Deirde
Obrazek

Eukomis od Grzesia
Obrazek

No i dalie !

Wczoraj juz wiedziałam, że to nie Franz Kafka, którego kupiłam, ale cieszę się bardzo, bo to prawdopodobnie Musette, którą bardzo chciałam mieć ;:306
Obrazek

Obrazek

Procyon
Obrazek

My Love
Obrazek

Treby Dainty w wiekszym rozkwicie
Obrazek

Małgosiu! Jak wysłałam post, musiałaś dopisać swój w tym samym czasie więc nie zauważyłam. :oops:
Dziękuję w imieniu Zingaro! ;:173 Musisz pokazać swoje dalie - najlepiej w wątku di identyfikacji, a będziemy działać!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Miłko, przebiegłam przez wszystkie strony Twojego ogródka, oczywiście zwracałam szczególną uwagę na róże, renesansowe Sandra i Julia zapadły do ;:167 . Podobał mi się zakątek hostowo - paprociowy, piękny, zawsze marzyłam o paprociach ale jakoś dotąd nie mam.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Och, Miłka, te Twoje dalie ;:63 Każda mi się podoba, tym bardziej że u mnie w tym roku ;:218
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Milko pięknie kwitną Ci dalie moje na razie tylko try.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Miłeczko ależ zaczął się u Ciebie spektakl ;:180
Nie można oderwać oczu od tych piękności, a na dodatek pięknie pokazanych na zdjęciach ;:167
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Miłeczko :wit no, no festiwal daliowy bardzo mi sie podoba :D
Dynia na kompoście ;:333 ciekawa jestem jaka wagę osiągnie ;:oj
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiem Ci ,że u mnie ta hortensja tez ma sporo ale drobnych kwiatków. W dodatku podlawam specjalnym nawozem żeby przebarwić na niebiesko i bez rezultatu . Lilie i dalie cudne ;:138
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko czosnek już wybrałaś :?: :wink: weź się do roboty bo Ci przerośnie :D
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

'Musette' śliczna!
Melduję, że dalie od Ciebie przodują w kwitnieniu, bo na pustawych jeszcze rabatach daliowych cieszą kwiaty 'Eveline', 'Creme de Cassis', 'Color Spectacle' i chyba 'Karma Red Korona'. Tylko 'By George' marniutki i chyba coś mu dolega :( Zobaczymy, może się pozbiera.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jacku! Nie masz pojęcia, jak się cieszę, ze dalie ode mnie ładnie się sprawują! Wiem, ze nie wszyscy byli zadowoleni, bo wysyłałam niewielkie kawałki, ale starałam się, żeby były widoczne oczka. W kilku przypadkach nawet wysłałam ładniejsze karpy niż zostawiałam sobie. W trzech przypadkach straciłam dzielona dalię. Tak miałam z By George. Choć zostawiłam karpę z oczkami - nie wyrosła mi w ogóle. Ale nie płaczę, bo w tym roku mam tyle, że dość, a jak zatęsknię do By George - popytam, może Ryszard będzie mógł się podzielić jeszcze raz. Karma Red Korona to nazwa nietrafiona. Potem ustaliłam, że to dalia Dana. Popatrz w necie!

Karolinko! Czosnek wyciągnę na dniach, bo naprawdę nie mogę teraz wiele robić w ogrodzie. Ale pilnuj mnie i dopytuj, bo kto mi o tym przypomni, jak nie Ty! ;:196 A moim hortensjom posypałam nawóz do rododendronów wiosną i też nie zaniebieściły się, choć bardzo je o to prosiłam! :wink:

Alicja! Na kompoście jest kilka dyń i to z odmian o takiej średniej wielkości. Trochę przesadziłam, ale mam nadzieję, że starczy im jedzenia. No i dzięki w imieniu dalii, ale zaraz zakwitną kolejne. W zasadzie już zakwitły, ale zdjęć nie zrobiłam. ;:223

Agness! Dziękuję! ;:196 I będę się dalej starać! ;:173

Beciu! Rozhulają się i Twoje. Moich nawet 1/4 nie zakwitła, ale ja sadziłam przez miesiąc.

Irminko! No właśnie!!! Gdzie Twoje cudne dalie? Franz Kafka? Chociaż przy Twojej mnogości kwiatów mogą być, albo nie! Chociaż masz ogród taki trochę z Pana Tadeusza, gdzie pszczoły wśród kwiecia wszelakiego bzyczą, a georginie gdzieniegdzie powinny wychylać głowy! ;:173

Heniu! Nie dziwie się, że z Twoją różaną pasją zwróciłaś uwagę na te róże ;:196 Bardzo je lubię i zastanawiam się, jak o nie dbać, by cieszyły oko. Paprocie - pióropuszniki strusie tworzą u mnie łan, bo tam i tak nic nie rośnie. Tylko czasami muszę je nieco pacyfikować, bo się rozłażą. Ale taka ich uroda!

Wszystkich przepraszam za brak świeżych fotek i forumową opieszałość. Poprawię się, ale teraz nie za bardzo mogę.
Zostawiam moją drabinę - jeszcze nie wiem, co z nią zrobię, ale na pewno będzie stanowiła architekturę ogrodową. To poniemiecka drabina, którą mój ojciec po wyzwoleniu Poznania przyniósł z bratem do domu z koszar niemieckich na Rolnej. (przyniósł wtedy również talerze, maszynę do szycia i trochę innych drobiazgów - tak mówi legenda rodzinna)

Obrazek

I pająk skakun na dalii My Love:

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Dzień dobry Miłeczko zaglądając do Ciebie zachwycam się jak zawsze tym co nam pokazujesz ;:168
Drabina bardzo piękna i solidnie wykonana. Może przeznaczysz ją na podporę dla pnącej róży ... wyobrażam sobie taką Spirit of Freedom z jednej strony, a St. Swithun z drugiej.... ;:170
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Też mam zdjęcie zbliżenie skakuna (z córką mamy lekkiego hysia na punkcie owadów) - mają wyjątkowo śmieszne pyszczki.

A drabina jak na wojenną jest w rewelacyjnym stanie.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”