Tu na razie jest ściernisko ale będzie ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko ale będzie ...

Post »

Dorotko Ta róża zastała zakupiona na giełdzie kwiatowej jako novalis a czy to rzeczywiście ona, to okaże się niebawem, jak zakwitnie ;:65
I wiesz, możesz mieć rację, moje piękna NN to być "Shopshire Lad" ;:108
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marlenko u mnie na mszyce świetnie się sprawdził Substral róża 2w1 ;:108 W pewnej chwili wredne małpy zaatakowały mi powojniki, hosty, złotokap, nawet złocień maruna. Były dosłownie czarne od mszyc, złapałam więc jedyny środek jaki miałam (ten do róż właśnie) i po mszycach ani śladu, a roślinki mają się bardzo dobrze :heja
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Witajcie,

Bardzo zaniedbałam swój wątek - musicie mi wybaczyć ;:131 Za to regularnie podczytuję Wasze ;:138
Pogoda, lato nie sprzyjają siedzeniu przy komputerze. Za to każdą możliwą chwilę spędzam na działce rozkoszując się świeżym powietrzem. Wieczory były cieplutkie, więc każdego wieczoru kolacja na świeżym powietrzu - bosko.

Od jutra zaczynam upragniony urlop - kolega mój obiecał wpadać na działkę i podlewać, więc mam nadzieję, że słowa dotrzyma. Co by go mocniej zmotywować, zostawię mu kilka ;:304

Za dwa tygodnie odezwie się i nadrobię zaległości a tym czasem życzę pięknej pogody ;:3
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Marlenko każdy z nas latem ma mniej czasu na forum:)
Wypoczywaj na wakacjach :wit

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Aniu, zauważyłam, że forum spowolniło ale i tak nie fajnie mi z tym brakiem czasu. Ten tydzień jest strasznie zakręcony - mamy u siebie "na wakacjach" 9-latkę, czyli razem z moją córcią mam dwie 9-latki ;:224 Co dzień gdzieś biegamy, zwiedzamy, co rusz jakaś atrakcja, gdy przychodzi wieczór dziewczyny padają tuż po kolacja a ja zaraz po nich.

Dziękuję za życzenia wypoczynku - właśnie tego mi trzeba ;:3
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Witajcie Moi mili ;:7
Jestem, wróciłam z urlopu, troszkę odkopałam biurko spod tony dokumentów i nareszcie mam chwilkę, aby odezwać się na FO :wink:

Urlop udał się i to bardzo, ;:3 mieliśmy aż nadto. Kilka dni spędziłam w Skorzęcinie (śliczne jeziorko), potem weekend w Krakowie połączony z wizytą w Energylandii (lunapark - masa frajdy nie tylko na dzieciaków ;:172 ) a na deser 5 dni w Tatrach. Było cudownie :D

Niestety, gdy wróciłam na działce zastałam obraz nędzy i rozpaczy ;:145 Susza wszechobecna. Co prawda kolega mój przychodził co wieczór i podlewał, co mógł, ale ciśnienia wody praktycznie nie było, więc nie wszystko przetrwało ;:185 Po malinach pozostało tylko wspomnienie, trawa miejscami wysuszona na wiór, a kwiaty w donicach od razu poszły do kosza. Na szczęście kolega wziął sobie do serca moje lamenty na temat róż i one widać, że podlewany było z sercem.

Kwitnienie mieczyków ominęło mnie całkowicie, ale widać, że część kwiatów uschłą zanim rozwinęła się - szkoda, bo zapowiadały się całkiem, całkiem. Dalie również słabo sobie u mnie radzą. Kwitną pojedyncze kwiaty a niektóre jeszcze w pączkach, przez rozkwitem.
Różane panienki delikatnie powtarzają kwitnienie - mam nadzieję, że za rok będzie więcej kwiatków ;:333

A teraz troszkę zdjęć
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Marlenko jak fajnie,że już wróciłaś wypoczęta ;:333 Niestety susza spowodowała spowolnienie wśród roślin.
Widzę,że dalie ładnie zakwitły,u mnie podobnie po kilka kwiatów kwitnie,a co roku zawsze było ich zatrzęsienie ;:224
Zwróciłam uwagę na gadżety ogrodowe,które pokazałaś np.wiszące kule ze szkła,nowy zakup? ;:303

Pozdrawiam serdecznie i życzę deszczu Tobie i sobie :D
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Witaj Aniu, ja też się cieszę, że w końcu mam chwilkę na FO, bo z ciekawości, co tam u Was Kochane Kobitki, aż mnie skręcało ;:306 a dostępu do netu praktycznie nie miałam ...

Tak, kule to nowy nabytek. Póki co, taka prowizorka troszkę, teraz poszukuję ładnego, drewnianego koła, co by móc moje kule na nim zawiesić (bo kul jeszcze 8 czeka w kartonie ;:224).

A podkowę znalazł małżonek i zawiesił "na szczęście" :wink:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Cieszę się, że udały Ci się wakacje! ;:215
Dalie śliczniutkie a róże jeszcze bardziej. ;:224
Pomysł z lampionami zawieszonymi na drewnianym kole mnie urzekł. Już bym chętnie kopiowała. Koło mam ale lampek brak. Jak widać możemy się zgrać. ;:183 ;:183 ;:183
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marlenko ostatnio mamy długie i ciepłe jesienie, więc nasze kwiatki mają szanse jeszcze poszaleć :D Twoje dalie może i nieliczne, ale za to te co pokazałaś robią wrażenie ;:215
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Marlena, cieszę się, że wypoczęłaś i wróciłaś na łono FO ;:196
Dalie masz ładne, nie ma co narzekać. U mnie w tym roku bida z nędzą ;:222 To pierwszy tak kiepski rok dla dalii. Zawsze byłam z nich dumna, a tutaj całkowita klapa :( Nie dość, że mam dwie pomyłkowe, to jeszcze susza spowodowała słabe kwitnienie. Całe siły rzucam na róże, a dalie podlewam rzadziej, a i o jedzeniu dla nich zapomniałam ;:223 W przyszłym roku muszę się nimi porządnie zająć.
Super te szklane kule ;:215 Gdzie można kupić takie cudeńka?
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Drogie Koleżanki, jakże mi miło czytać, że i Wy za mną tęskniłyście ;:196 Forum uzależnia :wink: Ubóstwiam je ;:224

Obrazek

Aniu - aneczko Wakacje udały się i to bardzo. Pogoda dopisała, nastroje również. Wisienką na torcie było to, że mój małżonek w końcu, po 15 latach małżeństwa, w końcu pokochał góry i górskie wędrówki ;:333 jakoś nigdy nie mogłam go przekonać do wyjazdu a teraz "ta-tam" sama zaplanowałam wszystko i "bum" miłość od pierwszego wejrzenia. Potem było już tylko lepiej :tan Koła zazdroszczę Ci i to bardzo, bardzo, to które mi się trafiło, kosztowało 150 pln !!! Nie kupiłam ;:185 szukam dalej - zdecydowanie kosztowało za dużo. Takie sielskie klimaty drzemią moim serduszku. Marzy mi się też fotel bujany ;:173

Obrazek

vimen Bardzo żałuję, że nie znalazłam czasu na podpędzenie moich dalii. W zeszłym roku ten patent bardzo dobrze sprawdził mi się. No cóż, trudno ale za rok na pewno wsadzę karpy najpierw w donice a dopiero potem na rabaty.

Obrazek

Dorotko Naprawdę cieszę się, że już jestem i że mam dostęp do netu i FO. Tak mi miło jest czytać, co u Was, móc podziwiać Wasze piękne ogrody - uwielbiam to ;:108
Ten rok jest wyjątkowo ciężki dla roślin. Susza jest straszna i wszechobecna. W moim stawie na wsi tragedia - wyschły obydwa stawy ;:145 Naprawdę płakać się chce, tym bardziej, że w zeszłym roku oba stawy pogłębiliśmy i zarybiliśmy ;:145 ;:145 Dalie cieszą oko i ten stan utrzyma się aż do pierwszych przymrozków. Niestety ten rok i dla dalii jest bardzo trudny, więc nie narzekam aż tak bardzo i cieszę się tym, co mam ;:173
Kule podpatrzyłam na weselu i od razy widziałam je u sobie na tarasie.
Kupiłam tutaj: http://www.swiatflorysty.pl jako "Szklana Kula Przepiękna Świeczniki 4szt 10cm W-wa" cena 35 pln za 4 szt. Trzeba tylko pamiętać, aby świece był zwykłe, białe, bo te kolorowe obkopcają szkło. Wieczorami prezentują się cudownie i ta atmosfera ... hmmm .... mega romantyczna ;:183 ;:183 ;:183

Obrazek
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Dziś nareszcie termometry wskazywały normalną temperaturę - w końcu jakaś normalna pogoda, w końcu mogłam popracować w ogrodzie.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie chwastom jakoś susza nie przeszkadza, porosły strasznie - pieliłam prawie dwie godziny i nie powiem, zmęczyłam się okrutnie. Za to jaki przyjemny efekt dla oka - wypielęgnowane rabaty, to jest to, co tygryski lubią najbardziej :D

Po ciężkiej harówce zasiadłam z kawą pod pergolą i dumałam, co tu zrobić, aby było jeszcze piękniej. Obecnie zachwycam się trawami, które z każdym dniem wyglądają wspanialej. Na pewno muszę dokupić jakieś bylinowe towarzystwo dla różanych panienek. Próbowałam wysiewać ostróżkę, niestety nie chciała wyrosnąć. I jeżówki, rany, jakie są śliczne :wink:

Chciałabym również dokupić kilka szt róż, nie mogę się tylko zdecydować, czy zamówić je jesienią czy może wiosną. Wszystko przez przerwę w dostawie wody, które przypada na okres listopad - kwiecień i rusza dopiero w maju. W tym roku brak wody doprowadzał mnie do szaleństwa ;:223

A teraz kilka fotek z ogrodu z dnia wyjazdu na urlop oraz zdjęcia z gór ;:209

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wawel - tereny zielone
Obrazek

Rusionowa polana
Obrazek

Morskie Oko
Obrazek

Wyciąg narciarski- Małe Ciche
Obrazek

I zachód słońca
Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Tak rzadko bywam w górach... a one takie piękne... ;:224

Kolega dobrze zajął się ogrodem pod Twoją nieobecność. Piękne kwitnienia pokazałaś!
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

No i widzicie jak to życie bywa przewrotne, normalnie śmieje się nam w oczy i robi:
Obrazek

Jeszcze wczoraj pisałam Wam, że dumam nad nowymi nasadzeniami nie wiedząc co i jak. Jeszcze dziś rano szperałam w internecie przeglądając oferty sklepów ogrodniczych. A teraz siedzę na kanapie, zmęczona i szczęśliwa. Otóż dziś, przy okazji szkolnych zakupów (w Auchan), przytargałam takie tam różności

Obrazek

Gdy je zobaczyłam, piękne, świeże i pachnące, normalnie poczułam Obrazek no i wzięłam tyle, ile zmieściło mi się w wózku.

Posadziłam wszystkie, oprócz pnącej, bo tu muszę przygotować miejsce do nasadzenia.

A oto szczegóły:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek ta jako jedyna nie kwitła.

I taka dla mężusia, co by się na mnie aż tak bardzo nie złościł (ps - troszkę się zezłościł ale już mu przeszło :wink: )
Obrazek

Róże są po 26 pln - nie wiem czy to mało, czy dużo za to wiem, że pachną obłędnie Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”