Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Usuń, niech zaczyna z pąków zapasowych jak najszybciej, jeżeli w ogóle.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Wczoraj wykopałem swoją Chrupkę, (z powodu słabego akumulatora nie udało mi się zrobić zdjęcia) okazało się, że korzenie są zgnite, rozpadały się w palcach. Ale były tam dwa długie na ok. 8 cm zdrowe korzonki, więc z cichą nadzieją, po wycięciu resztek latorośli posadziłem ją w dobrej i przepuszczalnej ziemi. Poczekam do jesieni może jeszcze odbije, a jak nie, to czeka mnie zakup nowej sadzonki.
Pozdrawiam Józef
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Czy można i o ile przycinać latorośle? Czytałam,ze w sierpniu przycina się zostawiając 8 liści za gronem,ale do sierpnia u mnie urosną na kilka metrów a już teraz jest niezła gęstwina.
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak teraz przytniesz główne pędy to wybiją pasierby i z nimi będziesz miała zabawę. Ogławia się latorośle od połowy sierpnia ( niektóre szkoły wskazują że nawet końca lipca ), nie wcześniej z uwagi na możliwość wybijania z pąków zimowych które powinny tworzyć latorośle na wiosnę przyszłego roku ( w nich są kwiatostany ). Generalnie chodzi o to aby tej energii wzrostu która jest teraz duża, nie kierować tam gdzie to jest nie wskazane ( pasierby ) i szkodliwe ( pąki zimowe ). Jeżeli masz bardzo duże przyrosty to albo za mocno został nawieziony krzew azotem, albo to silnie rosnąca odmiana i powinna mieć odpowiedni system prowadzenia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Moje krzewy prowadzone w formie "głowy" ogławiam o blisko 1/4- 1/5 już w początku lipca, ponieważ przerastają wysokość kołków, czyli 1,50m. Obecnie wysokość winorośli, jak Riesling, lokalne stare odmiany, czy Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauv. oraz szereg innych to ok. 1,80m i będą ogławiane w ciągu najbliższych dni. Krzewy nie są nawożone, a ogławianie nie powoduje w kolejnym roku uszczerbku w plonowaniu, co obserwuję w przypadku Rieslingów i Weissburgunderów. Jak ma się o w przypadku innych form prowadzenia, to zapewne poradzą inni Koledzy.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I to jest konkretne zalecenie. Długość kołka determinuje termin i wysokość ogławiania :wink: Latorośl o dł. 1,5 skrócona o 1/4 ma ok 1,1 m. Zważywszy że wyrasta ona z miejsca, które jest kilkanaście cm nad ziemia, wychodzi że po skróceniu nie ma nawet 1 metra :?: Chcących naśladować przestrzegam, że tak wczesne ogławianie spowoduje wybijanie pąków zimowych, a tak krótkie, że mogą ruszyć nawet te bardzo nisko. Na tak krótkich głównych latoroślach jest również niewystarczająca liczba liści asymilujących co zapewne spowoduje dużą aktywność pasierbów.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

W tym roku Marszałek szaleje, ale umiarkowanie.
Jednak ma dobrze ponad dwa metry,natomiast zauważyłam, że z pasierbami jest b. spokojnie, są skromne i b.skromne.

W ubiegłym roku miałam koszmarne pasierby ale... sarny bardzo mi poobgryzały większość krzaków na początku czerwca chyba.

I tu by wychodziło na to, że jednak jak pozwolić rosnąć spokojnie pędom jest spokój z pasierbami.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
agnieszka0308
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2013, o 16:30

Post »

W tym roku moje winorośle poszalały i podrosły znacznie. Mają pierwsze gronka owocowe.
Po pierwszych oznakach mączniaka po Waszych radach opryskałam Topsinem, kilka gronek opadło niestety po oprysku, które były w momencie kwitnienia.
Teraz mam znów problem, gdyż liście winorośli zaczynają żółknąć. Co tym razem się dzieje z winogronem?
Obrazek Obrazek Obrazek
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Witajcie,u mnie wczoraj grad przerzedził trochę zawiązki i liscie tak więc za dużo nie będę miał pracy przy winoroslach pozdrawiam piotr
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

agnieszka0308 pisze: Po pierwszych oznakach mączniaka po Waszych radach opryskałam Topsinem, kilka gronek opadło niestety po oprysku, które były w momencie kwitnienia.
Obawiam się, że Twoja ocena co do mączniaka jest błędna. Na zdjęciach widać wyraźnie że jest on wszędzie. Zaatakowane są również grona i obawiam się, ze możesz nie pojeść.
Piotr
czeczen1963
50p
50p
Od: 1 sie 2014, o 21:48

Post »

Witam Jako nowo upieczony,muszę się sporo nauczyć .Mam nadzieję na pomoc.Od dwóch dni pojawiły się rdzawe plamki.najpierw dwa liście ale dzisiaj zsuważyłem więcej. Co to za paskudztwo? i jak temu zaradzić? Pozdrawiam
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

agnieszka0308 pisze:W tym roku moje winorośle poszalały i podrosły znacznie. Mają pierwsze gronka owocowe.
Po pierwszych oznakach mączniaka po Waszych radach opryskałam Topsinem, kilka gronek opadło niestety po oprysku, które były w momencie kwitnienia.
Teraz mam znów problem, gdyż liście winorośli zaczynają żółknąć. Co tym razem się dzieje z winogronem?
Obrazek Obrazek Obrazek
Mączniak prawdziwy jak się patrzy i bardzo zaawansowany. Możesz próbować ratować poprzez oprysk myjący najlepiej kwaśnym węglanem potasu KHCO3 lub ewentualnie zwykłą sodą spożywczą. Pryska się wszystko dokładnie - liście od wierzchu i spodu, grona oraz łozy dużą ilością tak, aby środek spływał - stąd nazwa oprysk myjący. Stężenie od 0,5 do 1 % + środek zwilżający do oprysków ( ostatecznie płyn do naczyń łyżka stołowa na 10 l ). Oprysk taki wyniszcza grzybnię. Na drugi dzień, nie później, oprysk siarką ( Siarkol, Siarkol extra 80WP ) w stężeniu 0,3 % - to jest środek zapobiegawczy - oprysk zapobiegawczy regularnie jak deszcz zmyje i urosną łozy trzeba powtarzać do końca sezonu. Jeżeli teraz masz tak zaawansowaną infekcję mączniaka prawdziwego to pewnie co roku to samo. Albo regularnie od początku opryski zapobiegawcze, albo jak nie chcesz pryskać to trzeba się pożegnać z tą odmianą bo infekcje będą się powtarzać.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Chciałbym jedynie dodać, że moje krzewy po przycięciu mają średnią wysokość 1,70m, a skracam je, gdy przerastają wysokość palików ( 1,50m ), osiągając blisko 2 m. Krzewy o wysokości 1,70m przy palikach 1,50 m dają się prowadzić stabilnie.
agnieszka0308
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2013, o 16:30

Post »

Winogrodek

W domu posiadam tylko miedzian i topsin, nic z tego nie pomoże?
Czy muszę koniecznie wybrać się do ogrodniczego po Siarkol, Siarkol extra 80WP?
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Topsin i miedzian nie są myjącymi także jak chcesz to spróbować uratować to kup siarkol.
Mam tę moc - Sylwek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”