Elżbietko powiedz mi co to znaczy.Też mam różowego grudnika i latem trochę kwitł ale słabo.Teraz przeniosłam go do domu i jak mam go podlewać?podlewanie ale tylko w dni liściowe
Elizabetka po śląsku - 2 cz.2008r.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko nie obrywam przyrostów...a niech sobie rośnie
Jeżeli chodzi o ziemię to w tym roku została mi ziemia bo kupiłam do moich nowych kaktusów i pomyślałam, że to też kaktus i dałam tą ziemię. Sprawdziła się i następnym razem też zakupię mały worek ziemi tej do kaktusów właśnie.
Wcześniej mieszałam ziemię ogrodniczą i mój piasek i też rosły. Nie są zbyt wymagające...tak mi się wydaje. Myślę, że najważniejszy jest dla nich odpoczynek i cień w lecie ale co dwa lata jednak trzeba wymieniać ziemię no i w drugim roku nawóz do kaktusów stosuję.
Haniu wiesz kupuję w księgarni "Kalendarz biodynamiczny na 2009r." wydawnictwo "Działkowiec"koszt. 7,20zł (A-5 i cieniutkie) i tam każdy dzień jest oznaczony zgodnie z fazami ksieżyca. Księżyc a na pewno słyszałaś o przypływach odpływach morza ma wpływ na różne części rośliny, tj. korzeń, kwiat, liście i owoce. Każdemu znakowi zodiaku przypisany jest żywioł i część rośliny, np. Bliźnięta -powietrze- kwiat.
Jest to bardzo fascynujące i trudno wytłumaczalne ale jestem przekonana o oddziaływaniu księżyca na nasze roślinki i nie tylko. Fakt nie zawsze można postępować zgodnie z tym kalendarzem bo jest to czasami fizycznie niemożliwe ale się staram.
Są też różne szkoły i różne kalendarze (ponoć) ale mi ten pasuje i co roku go kupuję. Właśnie są w księgarni dostępne. Haniu są tam też inne ciekawostki....bardzo lubię tę książeczkę mieć pod ręką.
Najbliższe dni liściowe przypadają od 7 do 9 listopada. Wtedy podlewam ile tylko sobie życzą - 7 będę podlewać a doleję jeszcze 9 jak wszystko wysiorbią i potem dopiero 15 listopada.
Gabunia
...no to do wiosny.
Pozdrawiam
Tego gagatka to każdy ma.
Młody tegoroczny ...na wiosnę dam mu większą doniczkę.
Mój zamiokulkas wypuszcza listek.

Pozdrawiam cieplutko.

Jeżeli chodzi o ziemię to w tym roku została mi ziemia bo kupiłam do moich nowych kaktusów i pomyślałam, że to też kaktus i dałam tą ziemię. Sprawdziła się i następnym razem też zakupię mały worek ziemi tej do kaktusów właśnie.
Wcześniej mieszałam ziemię ogrodniczą i mój piasek i też rosły. Nie są zbyt wymagające...tak mi się wydaje. Myślę, że najważniejszy jest dla nich odpoczynek i cień w lecie ale co dwa lata jednak trzeba wymieniać ziemię no i w drugim roku nawóz do kaktusów stosuję.
Haniu wiesz kupuję w księgarni "Kalendarz biodynamiczny na 2009r." wydawnictwo "Działkowiec"koszt. 7,20zł (A-5 i cieniutkie) i tam każdy dzień jest oznaczony zgodnie z fazami ksieżyca. Księżyc a na pewno słyszałaś o przypływach odpływach morza ma wpływ na różne części rośliny, tj. korzeń, kwiat, liście i owoce. Każdemu znakowi zodiaku przypisany jest żywioł i część rośliny, np. Bliźnięta -powietrze- kwiat.
Jest to bardzo fascynujące i trudno wytłumaczalne ale jestem przekonana o oddziaływaniu księżyca na nasze roślinki i nie tylko. Fakt nie zawsze można postępować zgodnie z tym kalendarzem bo jest to czasami fizycznie niemożliwe ale się staram.

Najbliższe dni liściowe przypadają od 7 do 9 listopada. Wtedy podlewam ile tylko sobie życzą - 7 będę podlewać a doleję jeszcze 9 jak wszystko wysiorbią i potem dopiero 15 listopada.
Gabunia

Pozdrawiam

Tego gagatka to każdy ma.

Mój zamiokulkas wypuszcza listek.

Pozdrawiam cieplutko.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Haniu ten kalendarz to takie moje antidotum na brak pracy w ogrodzie i od pracy zawodowej a wiadomości są naprawdę fascynujące i takie tajemnicze. Dzisiaj np. Księżyc się dopełnia i soki w roślinach idą do góry (tylko jeszcze nie wiem jak to jest o tej porze roku).
Aniu na wiosnę dostaniesz :szczypki" jak tylko chcesz.
Dzięki za miłe słowa.
Gabrysiu to dociepna Ci jeszcze ta "zielistka' jak to godocie.
Pa
Aniu na wiosnę dostaniesz :szczypki" jak tylko chcesz.

Gabrysiu to dociepna Ci jeszcze ta "zielistka' jak to godocie.
Pa

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
-
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Pokoju nie dobuduję, raczej połączę dwa malutkie w jeden duży.Elizabetka pisze:Nic nowego trzeba jeszcze jeden pokój dobudować.Gabriela pisze:Elżbietko, nie mam jej gdzie postawić.![]()
albo balkonik jak Kogrusia.
Czekam na zgodę ze spółdzielni.
Ale o taki balkon jak ma Grażynka, bym powalczyła, cudny...
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak przyjemnie się na nim teraz siedzi jak wiatr i zimno dookoła....

Ja mam taką zielistkę, ale nie wypuszcza nowych pędów - nie wiecie dlaczego ?

Ja mam taką zielistkę, ale nie wypuszcza nowych pędów - nie wiecie dlaczego ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Gabryśko cudny jest ten balkonik Grażki no nie
...często do niego wracamy.
Mając jeden większy pokój będziesz miała większą przestrzeń....na pewno to dobry pomysł. A spółdzielnia łaski nie robi jak będzie to zgodne z zasadami budownictwa. Trzymam kciuki.
Widzisz Grażynko jakie ma wzięcie Twój balkonik.
A jeżeli chodzi o zielistke to może masz inną taką nie wypuszczającą pędów? No chyba, że wypuści pędy na wiosnę...

Mając jeden większy pokój będziesz miała większą przestrzeń....na pewno to dobry pomysł. A spółdzielnia łaski nie robi jak będzie to zgodne z zasadami budownictwa. Trzymam kciuki.

Widzisz Grażynko jakie ma wzięcie Twój balkonik.

A jeżeli chodzi o zielistke to może masz inną taką nie wypuszczającą pędów? No chyba, że wypuści pędy na wiosnę...