Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Pulpa222 pisze:stare, niezawodne liliowce ;:131
U Ciebie stare i niezawodne, a ja w tym roku posadziłam kilka odmian młodziutkich i wciąż czekam na pierwszy kwiat ;:65
Jedne mają kupę liści i nic, inne pałąk z pąkami, które nie mają chęci się otworzyć, a liści jak na lekarstwo.
Ciekawe czy to zależy od odmiany Obrazek Poczekamy, zobaczymy... ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Aniu,
A skąd Ty wytrzasnęłaś tę sadzonkę kosmosu czekoladowego? On ma ten swój zapach, rzeczywiście. Od dwóch lat go nie widziałam w okolicy w sprzedaży... Ps. Kwitnie całe lato. U mnie przechowałam go w zimnym garażu, ale padł po wysadzeniu w grunt, nie wiem, co zrobiłam źle....

Czy chodzenie po korze jest związane z roznoszeniem jej, czy tylko tak sobie to wyobrażam? Widziałam w Holandii takie wysypywane nią ścieżki. I zrębkami, ale nie tymi "pięknymi" kolorowymi, tylko naturalnymi, pewnie robionymi domowym sposobem. Właśnie ja mam zamiar tak robić. Maszynkę już mam.
Podoba mi się twoje stwierdzenie o minimalizowaniu pracy w ogrodzie :D ja tak nie potrafię...
Dzięki za opis mukdenii. W takim razie zostawię ją tam, gdzie jest - niech sobie sama radzi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Zuza - ta kępa siedzi w jednym miejscu od niepamiętnych czasów ;:224 . Nikt jej nie nawozi i nie podlewa, a kwitnie kilka tygodni corocznie, bo ciągle otwierają się nowe kwiaty. Ja mam trochę odmianowych, ale pąki źle wyglądają ;:223 . Niektóre opadają, a inne właśnie nie chcą się otworzyć; pewnie za mało wody, a ja nie przyzwyczajona do podlewania liliowców ;:185 .

justi177 - 'uczeni' w temacie piszą, że kosmos wysadza się do gruntu, w drugiej połowie maja. Może to było przyczyną?.
Nie ma obawy, że kora przeniesie się na butach do domu ;:185 .
Ja też mam młynek do gałęzi i zrębkami wysypuję ścieżki, a mielę wszystko, co wejdzie do młynka; gdzieś tak od 15 lat :roll: .
Mukkdenię na ten sezon zostawiam - potem zobaczymy ;:224.
Kosmos kupowałam przez internet, razem z bukiem tricolor. Jakoś tak wpadł mi w oko, może dlatego, że bardzo lubię te plączące się ogrodzie, zwykłe kosmosy :tan .
Jak to się teraz mówi? - bardziej 'wypasione' liliowce :;230
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak lipiec to i liliowce. Lato się nam zrobiło, a ja odnoszę wrażenie, że dopiero teraz skończyłam porządki pozimowe. Coraz bardziej mnie kusi, żeby sprawić sobie takie drewniane przęsła. Ładnie to wygląda.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ciekawe odmiany aksamitek. Pelargoniom wystarczyłyby te liście, żeby były piękne ;:333 . Mnie też jakoś ostatnio nie wychodzi przetrzymywanie w zimie pelargonii - wszystkie padły na jakąś chorobę grzybową ;:oj . Ten rębak do gałęzi to masz do grubszych gałęzi, czy też do cieńszych, co i zielone łęty można rozdrabniać :?: . No i jakiej firmy :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No cóż ja się też już nie bawię w zimowanie roślin, bo kiepsko mi to wychodzi i dałam sobie spokój, a aksamitki są przeurocze.
Szkoda, że jednoroczne.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewarm - Ewa - aksamitki wysiałam po raz pierwszy od lat i chyba ostatni.
Wzeszły ładnie, potem większość po prostu zniknęła. Nic nie zostało, nawet śladu nie było ;:oj . Cieszyłam się, bo nie dość, że je lubię, to odmiany były ciekawe. Cóż, przeżyję ;:222 .

wanda7 - Wandziu, takie przęsła, kratki czy pergole są dość mocne i wystarczają na długo, jeśli można tak powiedzieć. Poza tym tworzą jakby małą architekturę. Ja mam tę jedną pergolę, a ogród zmienił swój wizerunek ;:7 . U mnie nie ma komu tego mocować, bo pewnie miałabym dużo więcej, pomimo, że ogród nie za duży ;:108 .
Fakt, mam trochę liliowców i teraz będą u mnie gościć w wątku. Są słabsze niż w ub. roku, ale myślę, że to przez suszę.
Ogród płynnie się zmienia, ale to wywołuje u mnie refleksję, że znowu zbliża się jesień ;:174 . Jest tak cudnie i tak mogłoby pozostać ;:170 .

jode22 - Jolu, nazywam go młynkiem do gałęzi. Mój jest Boscha; wrzuć w Google i wszystko będzie jasne. Nie warto innego, bo się nie nacieszysz zbyt długo. Mój jest stary, a teraz produkują takie, co kroją gałęzie do 4 cm średnicy, ale też ładnie mielą badyle roślin, na kawałki. Już kiedyś o nim pisałam i wiem, że PEPSI go kupiła i jest chyba zadowolona, bo ja jeszcze żyję ;:306 .
Pelargonie kupimy w przyszłym roku nowe i będzie 'z głowy'. Są takie rośliny, które dają się przechować, ale tu kompletna porażka, jak widzę, nie tylko u mnie.

Moje 'błyszczki'
Hosta Devon Green
Obrazek
Hosta Lakeside Black Satin (
Obrazek
Hosta Joseph
Obrazek
Hosta Invicible
Obrazek
Hosta Queen Josephin
Obrazek
spokój ;:224
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Najbardziej podoba mi się spokój... ;:224.
Te hostki wycinasz po nicach z blachy falistej i lakierujesz na wysoki połysk ;:306 ?

:wit Jagi
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu te hosty są takie piękne tak świeżo wyglądają ;:333 A tak na marginesie to już dawno miałam Ci napisać ,że choć za korą nie przepadam to w Twoim ogrodzie wygląda ona rewelacyjnie ;:333 ;:333 ;:333
I kto wie jak mi się poprawi czy się z nią nie przeproszę :wink:
Pozdrawiam ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A wiesz, że oprócz Lakeside Black Satin i Invicible, to mam te błyskotki? Chyba podświadomie je lubię i po nie sięgam ;:173
Czyli muszę uzupełnić zbiory ;:108
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JagiS Jagi - nie masz host?.To bardzo 'wygodne' rośliny ;:108 . Te, co pokazałam, polerowałam do zdjęć :wink: . Mają twarde liście i chociaż ślimaki ich nie ruszają ;:14 .
Spokój - można patrzeć, podziwiać, ale nie można zatrzymać kotłowiska myśli w głowie. Szarpanina wewnętrzna jest gorsza od fizycznej. Może stąd te kolory 'wybuchowe'? ;:224 .
Obrazek Obrazek

alicjad31 - Alu, przeproś się z korą, przeproś, będzie więcej czasu na inne zajęcia :heja .

Obrazek Obrazek

takasobie - Miłko, może nie szukaj Lakeside Black Satin, to wymienimy jesienią. Będę się lepiej czuła ;:168 . Dziękuję za poprawienie nazwy właśnie jej, ale pisałam z głowy ;:7 .
Widziałam Twoje hosty dzisiaj, w innym wątku.
Moja pierwsza dalia, która zakwitła i najmniejsza, jaką widziałam. Inca. Cała od ziemi ma jakieś 20cm :?: Drugą zeżarł ślimak ;:145 .
Obrazek

Obrazek Obrazek

Nie chcę nikogo martwić, ale u mnie zakwitły dzielżany ;:224
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ania
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ANNO,te polerowane hosty bardzo ładne :!: Od razu pomyślałem to samo,co JAGIS napisała ;:108
A jaki nabłyszczacz stosujesz :?: :;230
Czerwone wybuchowe to jakaś odmiana pysznogłówki czy cóś :?:
Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dzielżany kojarzą mi się z jesienią :roll: ...a to lato dopiero się zaczęło...Przyniosłam donicę z piwnicy , podlewam i widzę, że anemony mieć będę To chyba zimujące ale moje oczywiście w donicy i zabrałam wraz z innymi do piwnicy..
Dzisiaj z rana eM wywiózł mnie na działkę i zostawił a sam miał inne sprawy do załatwienia...W Ogrodzie cisza i spokój tylko ptaszki trelują i w okolicy najbliższej sama ja :heja i obiektyw...Rano był kilkuminutowy deszcz ... rośliny w kroplach... bajka! Ale dałam sobie używanie! Ale i wejściową rabatę znowu przerobiłam...i jeszcze parę rzeczy... :tan

A jeszcze polerowane hosty Twoje miałam pochwalić ;:215

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

No tak, jak się coś wyglancuje na wysoki połysk, to choć małe a od razu rzuca się w oczy. ;:306 ;:215
Też mi się podobają a nie mam ani jednej z nich- największy ich plus to ten , że nie są zjadliwe dla ślimaków. ;:108
Już Ci kwitną pysznogłówki ;:oj moje chyba czekają na lato a Ty już straszysz jesienią pokazując kwitnące dzielżany. ;:109
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

slanka-flora - Sławku, moja pysznogłówka ma kilkanaście lat, skąd wziąć jej nazwę? ;:224 .
A hosty połyskliwe lubię, chociaż niewiele ich widuję; może to i lepiej ;:108 .

marpa - Maryniu, rozumiem, że poszalałaś na działce, czasem lepiej, jak nikt się nie kręci :wink: . Zmiany zawsze wskazane ;:108 , jestem "za".
Ja się szykuję ze zmianami na jesień, bo to będzie grubsza robota ;:213 .
Dzielżany tylko dwa mają kwiaty, reszta 'normalnie' rośnie :;230 .
Dopiero teraz wyciągasz donicę z piwnicy? ;:oj .

stasia_ogrod - Stasiu, pysznogłówka 'podciągnęła' jedzonko róży i pewnie dlatego już kwitnie ;:14 .
Te hosty faktycznie, są niejadalne ;:306 .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam Ania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”