Moja Oaza

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja Oaza

Post »

Z zapartym tchem podziwiam Twoje zdjęcia i oczywiście zielone modelki ;:oj Swoje rośliny pokazujesz w bardzo ciekawy sposób ;:138
Przeczytałam też, o Twojej stracie roślinnej, to bardzo przykre ;:174
Awatar użytkownika
Manuela
100p
100p
Od: 6 mar 2015, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bizu, bardzo podoba mi się ten zielony sznureczek, zdradzisz gdzie go kupiłaś, i jak umocowałaś przy oknie?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
Bizu
100p
100p
Od: 28 cze 2014, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiecie co, nie wiem dlaczego (chociaż podejrzewam), ale większość roślin po moim przesadzaniu mi pada ;:145 Ja chyba wybieram spomiędzy korzeni za dużo ziemi - jak Wy przesadzacie to z ziemią, czy bez, opłukujecie i wycinacie brzydkie korzenie? Do tego częste przestawianie i zalewanie pozostałych mimo mega drenażu i dorobiłam się o tej porze roku strat. A kilka dni temu w upał nie było mnie w domu. Jak wróciłam, to dzbanecznik z metrowego zrobił się nagle tak 70 cm, łysy i kilka dzbanków dziurawych więc już po nich, najstarsza hoja spalone liście (w tej chwili już żółte jak wiór), to samo kilka innych roślin, połamane aloesy i nie tylko... Krew mnie zalała. Ja się pytam co się stało, ale nikt się nie przyznał, poza tym, że okna były myte i niby wiatr zawiał i "wszystko spadło" :roll: Głupie tłumaczenie. Awanturka była ostra. Więc na dniach będę robić przemeblowanie specjalnie pod kwiaty. :roll:

Manuela, tak. Asparagusy wyhodowałam zimą z nasionek. Roślina mateczna pieczołowicie pielęgnowana tuż przed swoją śmiercią po moim przelaniu wyglądała tak:
Obrazek

Powiem Wam, że rzeczywiście dżungla rozrosła się nieobliczalnie i to dosłownie w ciągu tygodnia, dwóch - przez temperaturę pewnie. Passiflora kupiona 2 mc temu jako ostatnia w B która miała dosłownie 3 zwiędnięte liście i zasuszony czubek w tej chwili zakręca się pod sufitem a stoi na podłodze!!! Kwitnie kwitnie i jeszcze raz kwitnie, a kwiaty ma coraz większe podobnie jak liście.
Ta zielona lino-liana to smycz!! Hahaha!!! ;:306 Zawieszona w akcie desperacji "na chwilę" dla dzbanecznika okazała się idealna i została na stałe. To linka dla psa 15 metrowa z małymi karabinkami, utrzyma kilkadziesiąt kilo i można bez szkody dla roślin dowolnie manipulować wysokością doniczek bo działa na zasadzie sznurka od żaluzji. Rośliny wykorzystały ją maksimum, była tylko dla dzbanecznika, ale passiflora, - i tetrastigma obok niepytane po nią sobie sięgnęły. :) No i rzeczywiście okno zarosło w tej chwili całe do sufitu, zasłon nie mam bo nie potrzebuję :D :D

Tryamour ;:167

Kupiłam ostatnio nową ziemię (poprzednia paczka tej firmy była okey) i śmierdzi jak stara piwnica w kamienicy. Tak się zastanawiam czy wywalić, czy wyparzyć, czy do mikrofali ;:169 ;:24

Aha! A jeszcze co do pytania o kalatee to jak wyżej - miałam masę odmian i pięknie rosły (tempo expresowe) do momentu przesadzenia... ;:223 o życie jeszcze walczą zebrina i lancetowata... :( mogę im cyknąć foto przed zgonem bo pewnie nic z tego już nie będzie...
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Ja cały czas stosuje podłoże Biedronki. Zawsze byłem przeciwnikiem kupowania podłoża w sklepach tego typu ale za 20 litrów trochę ponad 3 zł przekonało mnie. Zakupiłem oczywiście do pracy, żeby poprzesadzać roślinki. Kurcze ruszyły po w tym podłożu z siłą rakiety :) Od tej pory kupuję tylko to podłoże :)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Z kalateami mam przyjemność od dwóch lat z hakiem, a w zasadzie od trzech :lol:
I akurat te odmiany, o których piszesz - zebrina i lancetowata, do łatwych nie należą.
Szkodzi im wszystko - przestawianie, zalewanie, zasuszanie ...
Mnie rosną w miarę dobrze tylko dlatego, że ich prawie w ogóle nie ruszam.
Co do przesadzania - to ja staram się nie wytrząsać ziemi z korzeni,
a już na pewno nie opłukuję :lol:
Usuwam jedynie starą ziemię z wierzchu + donica tylko ciut o rozmiar większa.
Nawet u kalatei się to sprawdza :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Bizu
100p
100p

Post »

Ewa, w szoku jestem - u mnie traktowane po macoszemu (szczególnie lancetowata bo nie podoba mi się) i zero problemu wzrost błyskawiczny. Hm... naprawdę szok :D Zobaczymy czy przeżyją teraz, zebriny będzie mi szkoda bo ta soczysta zieleń i okrągłe liście są obłędne. Co do przesadzania to widzę, że jednak trochę... przesadzałam ;:224 Czyszczę korzenie do ostatniego ziarenka pod prysznicem... i jeszcze przycinam czasem co dłuższe i niekształtne, zbrązowiałe i zawadza. No ale to tylko jak przesadzam z ziemi producenta czyli nie wiadomo z czego, często gęsto wyciągam z dużych roślin jakiś zmacerowany filc czy coś - tym są owinięte korzenie. Ale poprawię się. ;:131
Eriopus, nie wiem czy mogę pisać, ale no właśnie to ziemia biedronkowa, z poprzedniej zadowolona byłam - co dziwne dużo bardziej niż np. z niby świetnych firm, bo jakoś świetności nie zauważyłam w takiej ziemi. Ale do każdej ziemi i tak zawsze mieszam jeszcze wermikulit, keramzyt, żwir, piasek, czasem torf, obornik i inne takie. A i tak zalewam ;:222 problemem są wielkie doniczki gdzie u góry niby sucho,a w środku pływa, z małymi sprawa jest oczywista.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ratuj je bo według mnie obydwie są piękne ;:167
Ale mówimy o takiej Goeppertia zebrina ?
Bo okrągłe liście mają wszystkie odmiany G. roseopicta, a G. zebrina ma raczej podłużne :lol:
Powodzenia :wit
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Roślinki wolą mniejsze doniczki - oczywiście trzeba umieć wyważyć część nadziemną do podziemnej. W zbyt dużej doniczce podłoże nasiąka wodą i brakuje w nim tlenu co jest bezpośrednią przyczyną obumierania korzeni ( w skrócie ).
Ja nic do biedronkowej nie daje :) Uważam , że jest stosunkowo lekka i naprawdę dobrze przesycha. Przesadzając rośliny kieruję się odwieczną zasada - nowa doniczka ma być większa o rozmiar :) Z reguły wybieram o 2 cm większe, chyba, że mam doczynienia z bananowcem :)
Bizu
100p
100p

Post »

Hm... dziwna sprawa. Wzór zebriny, ale liście okrągłe jak piłki ;:24 Zielono białe pasy. Zrobię zaraz foto. Robi się już żółta, więc chyba jednak ją wyjmę i przesadzę bo szkoda mi jej, a puszcza młode ruloniki z korzenia.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zanim strzelisz fotkę, to ja strzelam w ciemno, że to będzie G. orbifolia :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Bizu
100p
100p

Post »

Fotki już mam... ale nawet nie zdążyłam! Faktycznie to jest to! ;:138
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też ją mam - cudna jest ;:167
I ona raczej dobrze się prowadzi, ładnie rośnie.
W przeciwieństwie do G. zebrina - która też ładna, ale za to ciężki z niej kaliber ...
Pokaż swoją.
Pozdrawiam i zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Bizu
100p
100p

Post »

Obie już przesadzone. Te ruloniki chyba zgniły :cry: ona sama też marna, ale teraz są obie rozsadzone i posadzone z (nie wiem jak to nazwać) pękiem korzeni ciut ponad ziemią. Będę tylko zamgławiać. Zauważyłam, że lancetowata dobrze rośnie jak ma sucho i ciasno - jak taka zapomniana stała w ciemnym kącie, to było jej świetnie. :roll: do tego stopnia, że jak ją przesadzałam, to miała pełno młodych rosnących w doniczce nawet głową w dół.
I przypomniałam sobie, że kiedyś wiedziałam, że mam orbifolię... :oops: i zupełnie o tym zapomniałam. Jeśli padnie, to na pewno ją będę jeszcze chcieć.
Tak niestety wygląda teraz:
Obrazek
Awatar użytkownika
Manuela
100p
100p
Od: 6 mar 2015, o 21:21

Post »

Bizu, podsyłam dobrą wróżkę, aby dbała o roślinki :wink:
http://www.egify.pl/gify/fantasy_scifi/ ... g/0016.gif
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
Bizu
100p
100p

Post »

Dziękuję, ale śliczna zielona wróżka :D ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”