Pompy wody ogólnie- wszystkie zagadnienia, od ręcznej do elektrycznej.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
waldemaro82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2015, o 10:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pompa wody - elektryczna zamiast ręcznej - zestaw

Post »

Ok, a jaka minimalna średnica powinna być tej rurki wprowadzonej w tę rurę w ziemi? Bo im mniejsza tym mniejszy przepływ i być może woda nadążałaby napływać?
Pogłębienie obecnej lub wykopanie nowej to dużo roboty. Stąd dążę do takiego rozwiązania które pozwoli tego uniknąć.
waldemaro82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2015, o 10:10

Re: Pompa wody - elektryczna zamiast ręcznej - zestaw

Post »

dobra bo coś cisza w temacie.
Generalnie potrzebuję aby pompa była jak najmniej wydajna czyli zbliżona do pompy ręcznej - nigdzie mi się nie śpieszy a chcę aby nie było przestojów w pompowaniu wody bo wiadomo, że pompa na such nie może działać.
I stąd moje pytanie, czy mniejsza wydajność będzie gdy:
- wpuszczę w rurę drugą rurę o średnicy 1'' zakończoną koszem oraz zaworem zwrotnym
- podłączę za pomocą rożnych przejściówek rurę o średnicy 5 cm ( tę wpuszczoną w ziemię ) bezpośrednio do pomy
Dodatkowo zdławiłbym przepływ poprzez jakiś reduktor przy pompie.
Kopania głębszej / nowej na razie nie chcę.
Chce sprawdzić inne opcje zanim wezwę studniarzy itd.
A tak wygląda to cudo:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e0 ... e4cab.html

Proszę w swoich postach, stosować znaki przestankowe. Przecinki naprawdę nie bolą, a pozwalają zrozumieć o co Ci chodzi. pomid.
Jarek_Lodz
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 20:17

Re: Pompa do studni głębinowej.

Post »

Jednak padło na Omnigene 3.5 sc 5/20.

Przy okazji wyjaśnię jak należy dobierać wydajność pompy (przy zakupie się nauczyłem).

- na jakiej wysokości jest lustro - u mnie 7m, przy intensywnym pompowaniu 11m poniżej poziomu
- jakie ciśnienie potrzebujesz - ja 4 atm
- jaką wydajność - ja ok. 5m3/h - nawodnienie ogrodu

Z powyższego dobieramy wydajność pompy :

ciśnienie żądane+odległość do lustra=na jakiej wysokości mamy badać wydajność popmy
(4 atm to 40m) + 7 (do 10m bo lustro opada) = 50m
W związku z tym szukamy pompy która da 5m3/h dla wysokości 50m

Oczywiście studnia musi też mieć wystarczającą wydajność.

Pozdrawiam
Jarek
OTHER
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2015, o 17:40

Pompa do studni, do podlewania ogrodu. Którą wybrać?

Post »

Witam
Opiszę to najlepiej jak umiem, potrzebuje pompy do studni kręgowej, lustro wody znajduje sie na poziomie 6 metrów. Pompa bedzie wykorzystywana do podlewania ogródka, nic wielkiego kilka grządek i troche kwiatów. Najlepiej jakby cena nie przekraczala 200 zł, mysle ze to wystarczajacy budzet do pompy dla najprostszych zastosowan?. Co polecacie? No i jaki wąż do tego?.
qvilu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2015, o 14:25

Re: Pompy wody ogólnie- wszystkie zagadnienia, od ręcznej do elektrycznej.

Post »

Mam spore doświadczenie z pompami, z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych u mnie na działce. Przerobiłem najtańsze marketowe badziewia, droższe marketowe badziewian stalowe korpusy itd. Najtrwalsza okazała się pompa zanurzeniowa z Karchera. Najtańsza wystarczy Ci zupełnie. Warto dopłacić do takiej do wody brudnej na wszelki wypadek, jakby jakiej paprochy się znalazły w studzience, lub z dna pociągnęła osad. Niby do podlewania starczy najtańsza marketowa, tylko pytanie czy nie warto raz dopłacić i mieć spokój.

Co do węża, z uwagi na wydajność pompy, poleciłbym 3/4. Zupełnie wystarcza do podlewania. Warto dopłacić do lepszego, który nie będzie się łamał i skręcał, co będzie istotne podczas biegania z wężem między roślinami. Żeby zaoszczędzić można do pompy podpiąć kawałeczek węża 3/4 i później redukcją/złączką 3/4 na 1/2 (czyli z większego na mniejszy). Wąż 1/2 jest tańszy, a też się świetnie nada:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”