Pompy wody ogólnie- wszystkie zagadnienia, od ręcznej do elektrycznej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 cze 2015, o 10:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pompa wody - elektryczna zamiast ręcznej - zestaw
Ok, a jaka minimalna średnica powinna być tej rurki wprowadzonej w tę rurę w ziemi? Bo im mniejsza tym mniejszy przepływ i być może woda nadążałaby napływać?
Pogłębienie obecnej lub wykopanie nowej to dużo roboty. Stąd dążę do takiego rozwiązania które pozwoli tego uniknąć.
Pogłębienie obecnej lub wykopanie nowej to dużo roboty. Stąd dążę do takiego rozwiązania które pozwoli tego uniknąć.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 cze 2015, o 10:10
Re: Pompa wody - elektryczna zamiast ręcznej - zestaw
dobra bo coś cisza w temacie.
Generalnie potrzebuję aby pompa była jak najmniej wydajna czyli zbliżona do pompy ręcznej - nigdzie mi się nie śpieszy a chcę aby nie było przestojów w pompowaniu wody bo wiadomo, że pompa na such nie może działać.
I stąd moje pytanie, czy mniejsza wydajność będzie gdy:
- wpuszczę w rurę drugą rurę o średnicy 1'' zakończoną koszem oraz zaworem zwrotnym
- podłączę za pomocą rożnych przejściówek rurę o średnicy 5 cm ( tę wpuszczoną w ziemię ) bezpośrednio do pomy
Dodatkowo zdławiłbym przepływ poprzez jakiś reduktor przy pompie.
Kopania głębszej / nowej na razie nie chcę.
Chce sprawdzić inne opcje zanim wezwę studniarzy itd.
A tak wygląda to cudo:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e0 ... e4cab.html
Proszę w swoich postach, stosować znaki przestankowe. Przecinki naprawdę nie bolą, a pozwalają zrozumieć o co Ci chodzi. pomid.
Generalnie potrzebuję aby pompa była jak najmniej wydajna czyli zbliżona do pompy ręcznej - nigdzie mi się nie śpieszy a chcę aby nie było przestojów w pompowaniu wody bo wiadomo, że pompa na such nie może działać.
I stąd moje pytanie, czy mniejsza wydajność będzie gdy:
- wpuszczę w rurę drugą rurę o średnicy 1'' zakończoną koszem oraz zaworem zwrotnym
- podłączę za pomocą rożnych przejściówek rurę o średnicy 5 cm ( tę wpuszczoną w ziemię ) bezpośrednio do pomy
Dodatkowo zdławiłbym przepływ poprzez jakiś reduktor przy pompie.
Kopania głębszej / nowej na razie nie chcę.
Chce sprawdzić inne opcje zanim wezwę studniarzy itd.
A tak wygląda to cudo:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e0 ... e4cab.html
Proszę w swoich postach, stosować znaki przestankowe. Przecinki naprawdę nie bolą, a pozwalają zrozumieć o co Ci chodzi. pomid.
-
- 100p
- Od: 3 cze 2013, o 20:17
Re: Pompa do studni głębinowej.
Jednak padło na Omnigene 3.5 sc 5/20.
Przy okazji wyjaśnię jak należy dobierać wydajność pompy (przy zakupie się nauczyłem).
- na jakiej wysokości jest lustro - u mnie 7m, przy intensywnym pompowaniu 11m poniżej poziomu
- jakie ciśnienie potrzebujesz - ja 4 atm
- jaką wydajność - ja ok. 5m3/h - nawodnienie ogrodu
Z powyższego dobieramy wydajność pompy :
ciśnienie żądane+odległość do lustra=na jakiej wysokości mamy badać wydajność popmy
(4 atm to 40m) + 7 (do 10m bo lustro opada) = 50m
W związku z tym szukamy pompy która da 5m3/h dla wysokości 50m
Oczywiście studnia musi też mieć wystarczającą wydajność.
Pozdrawiam
Jarek
Przy okazji wyjaśnię jak należy dobierać wydajność pompy (przy zakupie się nauczyłem).
- na jakiej wysokości jest lustro - u mnie 7m, przy intensywnym pompowaniu 11m poniżej poziomu
- jakie ciśnienie potrzebujesz - ja 4 atm
- jaką wydajność - ja ok. 5m3/h - nawodnienie ogrodu
Z powyższego dobieramy wydajność pompy :
ciśnienie żądane+odległość do lustra=na jakiej wysokości mamy badać wydajność popmy
(4 atm to 40m) + 7 (do 10m bo lustro opada) = 50m
W związku z tym szukamy pompy która da 5m3/h dla wysokości 50m
Oczywiście studnia musi też mieć wystarczającą wydajność.
Pozdrawiam
Jarek
Pompa do studni, do podlewania ogrodu. Którą wybrać?
Witam
Opiszę to najlepiej jak umiem, potrzebuje pompy do studni kręgowej, lustro wody znajduje sie na poziomie 6 metrów. Pompa bedzie wykorzystywana do podlewania ogródka, nic wielkiego kilka grządek i troche kwiatów. Najlepiej jakby cena nie przekraczala 200 zł, mysle ze to wystarczajacy budzet do pompy dla najprostszych zastosowan?. Co polecacie? No i jaki wąż do tego?.
Opiszę to najlepiej jak umiem, potrzebuje pompy do studni kręgowej, lustro wody znajduje sie na poziomie 6 metrów. Pompa bedzie wykorzystywana do podlewania ogródka, nic wielkiego kilka grządek i troche kwiatów. Najlepiej jakby cena nie przekraczala 200 zł, mysle ze to wystarczajacy budzet do pompy dla najprostszych zastosowan?. Co polecacie? No i jaki wąż do tego?.
Re: Pompy wody ogólnie- wszystkie zagadnienia, od ręcznej do elektrycznej.
Mam spore doświadczenie z pompami, z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych u mnie na działce. Przerobiłem najtańsze marketowe badziewia, droższe marketowe badziewian stalowe korpusy itd. Najtrwalsza okazała się pompa zanurzeniowa z Karchera. Najtańsza wystarczy Ci zupełnie. Warto dopłacić do takiej do wody brudnej na wszelki wypadek, jakby jakiej paprochy się znalazły w studzience, lub z dna pociągnęła osad. Niby do podlewania starczy najtańsza marketowa, tylko pytanie czy nie warto raz dopłacić i mieć spokój.
Co do węża, z uwagi na wydajność pompy, poleciłbym 3/4. Zupełnie wystarcza do podlewania. Warto dopłacić do lepszego, który nie będzie się łamał i skręcał, co będzie istotne podczas biegania z wężem między roślinami. Żeby zaoszczędzić można do pompy podpiąć kawałeczek węża 3/4 i później redukcją/złączką 3/4 na 1/2 (czyli z większego na mniejszy). Wąż 1/2 jest tańszy, a też się świetnie nada:)
Co do węża, z uwagi na wydajność pompy, poleciłbym 3/4. Zupełnie wystarcza do podlewania. Warto dopłacić do lepszego, który nie będzie się łamał i skręcał, co będzie istotne podczas biegania z wężem między roślinami. Żeby zaoszczędzić można do pompy podpiąć kawałeczek węża 3/4 i później redukcją/złączką 3/4 na 1/2 (czyli z większego na mniejszy). Wąż 1/2 jest tańszy, a też się świetnie nada:)