Pompy wody ogólnie- wszystkie zagadnienia, od ręcznej do elektrycznej.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Kasia i Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 maja 2015, o 08:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pompy wody ogólnie- wszystkie zagadnienia, od ręcznej do elektrycznej.

Post »

Witam! Posiadam studnię kręgową, która kiedyś służyła do czerpania wody do domu. Chciałbym ją wykorzystać do podlewania ogródka. Lustro wody znajduje się ok. 7,5m poniżej poziomu gruntu. Dostępne pompy zatapialne mają parametry mniej więcej do podnoszenia wody z 8m. Mam obawy, że mogą nie dać rady, a nawet jeśli to woda będzie lecieć jak krew z nosa i będę musiał biegać z wiaderkami ;:223 . Odpada zakup pompy głębinowej, a także montaż instalacji do pompy hydroforowej. Czy ewentualnie taka pompa dałaby radę??
Wydajność nie powala ale wysokość podnoszenia 50m oraz ciśnienie rzędu 5 bar brzmi optymistycznie. Może ktoś z Was potrafi coś doradzić w tej kwestii? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dane techniczne
Moc 450 WATT
Wysokość podnoszenia wody 60m
Wydajność pompy 450 l/h
Max zanurzenie 3m
Zasilanie 230 V ~ 50 Hz
Maksymalny rozmiar cząstek 0,4 mm
Waga 3 kg
Maksymalna temperatura wody 40 C
Średnica końcówki do węża 3/4" - 20mm
Szerokość pompy w najgrubszym miejscu 110 mm
Materiały Aluminium
Kolor srebrny
Opis dodatkowy Obudowa Aluminiowa, Przewód zasilający: 10 m
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pompa do studni - podlewanie ogródka

Post »

Ja mam u siebie pompę Omnigena skm 100 do tego wąż 1" i dysza 1" caellfast i wszystko idzie bardzo sprawnie :wink: W godzinę podlewam porządnie z 3 ary ;:333 Ma wydajność ok 40 l/min przy zerowym podnoszeniu. Dla Studni 10 m ma jakieś 30 l/min i to zdecydowanie wystarcza :) Ale poczekaj na opinie innych, bo ja włączam pompę dokładnie w momencie kiedy zaczynam podlewać i nie mogę zatrzymać ,w czasie kiedy pracuje :?
Kasia i Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ALe można ją wrzucić do zwykłej studni kręgowej i do tego na wężu ogrodniczym?? :roll:
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

Ja pompuje plastikowo aluminiową chińską membranówką, o wdzięcznej nazwie Mikata logo na wzór Makity :D . Pompa na głębokości 10m i wężem 1/2'' przesyłam na 30m w bok i jest wszystko ok. Na końcu węża ciśnienie dość wysokie, można śmiało rozpylać na dużej powierzchni, spokojnie 7m strumienia po przytkaniu palcem . Pompka o dziwo pracuje już dwa lata pompując na codzień wodę z kanału w garażu, nawet nie zmieniałem membrany na zapasową jaka była w zestawie.Musze poszukać na aukcji takiej samej bo juz mnie męczy te przekładanie pompki tam i z powrotem.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

K i T. Wasza pompa daje ciśnienie aż za duże do waszych potrzeb. Wystarczy wam z półtorej bara. Jeśli wydajność wynosi 450 l przy ciśnieniu 5 bar, to przy ciśnieniu 1,5-2 bar wydajność będzie co najmniej dwa razy wyższa.
Te dwie wartości (ciśnienie-wydajność) są ze sobą ściśle związane. Producenci w katalogach zawsze dają wykres tej zależności. Jeśli nie zdławicie przepływu zbyt wąskim wężem, to na moje oko możecie spokojnie liczyć jakieś 1000l/godz. Nie wolno wieszać pompy na wężu ani przewodzie zasilającym. Trzeba ją powiesić na stalowej lince. Oczywiście musi wisieć co najmniej z metr nad dnem, żeby nie zasysała piasku. Dlatego ważny słup wody w studni, a nie jej głębokość. Dodatkowo ważna wydajność samej studni. Woda musi napływać do studni spokojnie, bo inaczej dno się wzburzy i będą męty ( i gwarantowane zatarcie pompy). Tak że może okazać się konieczne dławienie przepływu! Jak widzicie sprawa nie jest prosta! ;:185
Kasia i Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak, wiem że pompa musi być na lince. Dla mnie najistotniejsze jest to czy taka membranówka da radę pociągnąć wodę z 8m z dołu i podlewać bezpośrednio z węża przy rozsądnym ciśnieniu, czy po prostu muszę kupić pompę głębinową. Ale z drugiej strony nie wiem czy głębinowa np. SKM 100 może być ot tak po prostu wpuszczona do studni kręgowej bez żadnej rury i czy nie będzie za mocno dawać tej wody z kolei. Jeśli membranowa da radę to byłoby super bo koszt ok 90zł.
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

Przy wężu 3/4 ciśnienie na wyjściu będzie niższe niż na wężu 1/2. A ta ma wyjście 3/4. Wydajność będzie marna. Można zaryzykować i wybrać pompę samozasysającą, ma podnoszenie zwykle powyżej 50 m a głębokość ssania no właśnie 7 - 8 m czyli albo zadziała, albo nie. Inna opcja to pompa zatapialna, im głębiej tym słabiej pompuje ale i tak mocniejszy da strumień niż membranowa. Warto wybrać do wody brudnej, wtedy piasek nie zaszkodzi. Swego czasu używałem pompy zatapialnej do odwodnienia działki, moc coś ok. 3 kW, wąż 50 mm czyli 2" i woda leciała na odległość 100 m przy zanurzeniu 3 m z niezłym ciśnieniem. A do podwieszenia lepiej uzyc cienki łańcuch bo linka stalowa może mocno pokaleczyć. Ew. linka polipropylenowa.
Kasia i Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Spać nie mogę po nocach przez tą pompę ;:145 . Membranowa nie, głębinowa nie, zatapialna... Znalazłem coś takiego choć podobno jeśli chodzi o pompy zatapialne to ciśnienie mizerne dają i nie podleję tym ogródka.
Pompa Zatapialna TP 750 W Malec
Wydajność maksymalna (l/min): 216
Wydajność maksymalna (m3/h): 13
Wysokość podnoszenia (m): 9
Moc silnika (W): 750
Moc silnika (kW): 0,75
Zasilanie (V): 230
Rozmiar gwintu podłączeniowego (cale): 1 1/4
Waga (kg): 18
Maksymalna średnica zanieczyszczeń (mm): 25
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

A dlaczego membranówka nie?
jaro710j
200p
200p

Post »

Ja jeszcze dopowiem, że swoją pompę głębinową wpuszczam do studni kręgowej na lince :wink: A co do ciśnienia, to wolę, żeby przy wężu 1" było spore, bo wtedy woda leci, a nie ledwie płynie, jakby ją przepychał astmatyk przez słomkę ;:306 Przy dyszy, jaką zastosowałem (Cellfast Zraszacz prosty IDEAL 1?) można spokojnie podlewać teren w promieniu 10 metrów od miejsca, gdzie się stoi :wink:
wabik222
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, a co myślicie o odprowadzeniu deszczówki z rynien do studni kręgowej a potem podlewanie tą wodą ogrodu?Jak na razie mam odprowadzenia z całego dachu jedną rurą na dalszą część działki, tam woda rozlewa się na boki.
jaro710j
200p
200p

Post »

A studnia u Ciebie się sama nie napełnia :shock: Prędzej czy później woda i tak przesiąknie do studni, a przy okazji się oczyści. Lejąc wodę bezpośrednio do studni możliwe, że ją zamulisz :roll:
wabik222
50p
50p

Post »

Studni jeszcze nie mam, ale planuję właśnie wykopać.
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

A czym masz dach pokryty? Bo nie każda deszczówka nadaje się do podlewania. A instalację najlepiej zrobić na szczelnym zbiorniku wkopanym w ziemię, z przelewem w razie wiekszych opadów, do tego pompa zatapialna najlepiej do wody brudnej, bo zawsze jakiś tam śmieć wpadnie do rynny, z pływakiem żeby nie zatrzeć przez pracę na sucho. Albo studnia chłonna w dole wypełnionym żwirem przykrytym włókniną, sa specjalne skrzynki do takiego systemu. Przesiąkając w grunt uzupełni studnię kręgową. Ale tu część wody przepada, na szczelnym zbiorniku masz odzysk niemal całkowity, tylko jest ryzyko zastania się wody, bo przecież nie zawsze pada a te kilka m3 dość szybko zuzyjesz, jakas tam część zawsze zostanie i moga się rozwijać bakterie. Najprościej będzie zbiornik na deszczówkę (w marketach po ok. 200 zł sztuka) z kranem na dole wprost pod rynnę a jak się przeleje to po działce rozlać i tyle. Nawet można połaczyć kilka zbiorników. Tylko to mniej atrakcyjne dla oka niz ukryta w ziemi studnia chłonna. Przed wykopaniem studni sprawdź, czy sa warunki, i jakie koszty, czy wystarczy hydrofor z pompą zasysającą czy, jeśli woda np. na 10 czy 15 m, musisz mieć głebinową, bo może taniej wyjdzie podlewać wodą sieciową.
wabik222
50p
50p

Post »

Dach mam z dachówki cementowej. Zbiorniki ustawiane wprost pod rynną odpadają bo już mam zrobione odprowadzenie całej deszczówki od domu, ponieważ miałem z tym problem.Poza tym powierzchnia dachu to ponad 300m2 wiec takie małe zbiorniki odpadają. Z kolei zbiorniki na kilka m3 są drogie. Muszę zrobić jednak to badanie na jakiej głębokości jest woda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”