Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Ale się zieleni najadłem,od razu troski znikają ;:108
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

alicjad31 - Alu, dziękuję ;:196 .

ewarm - Ewo, tak bym chciała, żeby ten śniegowiec zakwitł wreszcie. Rośnie na słoneczku, dbam o niego tak, że inne roślinki mogą zazdrościć, a on uparcie nie kwitnie ;:145 . Ma już pewnie ze 4 lata.

Tulap - Mateuszu, to fakt, zieleń uspokaja ;:108 .
Space Mountain
Obrazek[/url]

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
pnąca NN - może ktoś coś podobnego widział :?:
Obrazek Obrazek Obrazek
czyściec po deszczu się'wyłożył' :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Śliczne ostatnie zdjęcie ;:167
Mój mak tego roku sadzony jeszcze nie wytworzył kwiata. Za to liściory już ma że hej. Mam nadzieję, że jednak zakwitnie ;:224

Co do róży NN spójrz tutaj - róża Erlkönig - może to ta? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=19244
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Anka!
Leciutki oddech od wszechobecnych róż... ;:224.
Odnoszę wrażenie, że wlepiwszy oczy w róże, przestajemy zauważać wszystko inne, co rośnie i kwitnie w ogrodzie. Niesłusznie!
Dzięki za przypomnienie, że nawet małe i niepozorne może być piękne i godne uwagi.

;:196 Jagi
PS. Ja też poproszę o namiar na źródło jarzmianek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ktokolwiek widział , ktokolwiek wie...niestety ja nie wiem jaka to róża ...zresztą ja się nie znam... ;:185 Ja znam takie róże, które popularnością na FO nie grzeszą.. :heja unikatowe...takie... ;:306 Ciągle pada ! :roll: Mnie nie napada ;:191 ...ale już mam dość choć i na zakupach byłam i obeszłam kawałek osiedla...Ale jutro ma być u mnie bez deszczu...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Humch...
Parzydło takie baldachowate kwiaty ma?Sprawię sobie.
Maki ładny kolor mają.Ja będę mieć tylko chyba białe z fioletowym środkiem,lekarskie.A to takie ekspansywne,nie siałem u babci a z rabatki ode mnie doleciały-to musiały przeniknąć przez 2 domy i podwórko ;:306
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Aniu ostatnie zdjęcie na 28 str -chryzantema z rodkiem ,zwaliłam od Ciebie bo tak mi się spodobało to zestawienie. Begonia ma piękny kolor a w ogóle to juz nic nie mówię ;:oj ;:138
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Hm, maki to i ja miałam w ogrodzie, ale mi się rozsiały wszędzie, potem z nimi walczyłam.
Zdjęcie śniegowca zrobię na dniach, w sobotę , albo w niedzielę.
W tygodniu pracuję do późna.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu wciąż podziwiam te Twoje giganty różane i z podziwu wyjść nie mogę Obrazek
LO wielkolud, nic dziwnego, że robisz konfitury. Przy tej ilości kwiatów ona tego nawet nie zauważy jak obetniesz jakąś małą część ;:224
Pokazywałaś Comte de Chambord. Jak się u Ciebie spisuje ta róża? Wiele osób ją chwali, ale ja się do nich nie zaliczam ;:185 Tak samo jeśli chodzi o Mme Isaac Pereire. Obie nie powalają mnie na kolana i drugi raz bym ich nie kupiła ;:185
Mam jeszcze pytanie odnośnie żurawek... Czy trzeba obcinać przekwitnięte kwiatostany?
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sweetdaisy - Zuza, jeśli mak do tej pory nie ma pąka, to obawiam się, że już nie zakwitnie, obym się myliła . Co do róży, to raczej nie ta, bo ja gdzieś 'z tyłu głowy' mam nazwy tych, które zamawiałam kiedykolwiek :;230 . Zrobię w wolnym czasie zbiórkę wszystkich jej zdjęć i wstawię w wątek różany, ale nie teraz przy tym szaleństwie kwitnienia .

JagiS - Jagi - mój 'repertuar' różany, to kilkanaście krzewów - zresztą chyba dobrze, bo przy moich preferencjach posiadania "olbrzymek", ogród by wyglądał dziwacznie i nieciekawie. Poza tym, te inne roślinki też są w centrum mojego zainteresowania. Np. trawy wprowadziłam do ogrodu po raz pierwszy w ub. roku ;:108 . Teraz się im przyglądam i czekam, co będzie dalej :tan .
Jarzmianki zamawiałam w szkółce w Szczytnicy, tu na FO; poleciałam z listy . Mój rocznik ma wpisane w geny 'hurtowe' zakupy . Teraz to trochę bywa uciążliwe, ale zanim się 'obejrzę' , wszelakiego dobra mam całą kupę ;:223 .

marpa - Maryniu, poszukam nazwy na spokojnie, poza tym, to mi snu z oczu nie spędza ;:306 , a Ty nie 'tuptaj', tylko się ciesz, że chociaż trochę deszczyk roślinki pomoczy ;:130 .
Róż jest tyle odmian, że czasem sama nie wiem, która ładniejsza i doszłam do wniosku, że podobają mi się prawie wszystkie. Kiedyś nie lubiłam wielkokwiatowych, ale teraz one też tak już typowo nie wyglądają i czasem oglądając, mam na jakąś chętkę, ale wyjrzenie za okno, studzi moje zapałyObrazek.

Tulap -Mateusz - to biała tawułka; parzydło zjadły zielone gąsienice, zanim dojrzałam, co się dzieje.

Eliza52 - Elu, w rodku usadowiły się kwiatki powojnika ;:173 . Cieszę się, że Ci się podoba ;:108 .

ewarm -Ewa, ten mak za nic nie chce się rozsiewać; spróbuję zebrać nasiona, chociaż nie jestem w tym biegła.
Wybacz, że naciskałam, ale mnie się wydaje, że skoro ja już mam 'wolne' , to i reszta świata także. Wiem, wiem, ktoś musi pracować na moją emeryturę :;230 .
Obrazek

dorotka350 - Dorota - fakt, narwałam już sporo kwiatów i specjalnie nie widać, a byłoby jeszcze lepiej, tylko trochę zniszczył upał. Mam nadzieję na jeszcze jedne 'zbiory', konfitury za dużo nie wychodzi, bo płatki są cieniutkie :D .
Comte de Chambord - lubię jej kwiaty, bo bywają raz różowe, a raz fiołkowe i ładnie pachną. Niektórzy piszą, że długo się utrzymują - ja uważam, że nie za bardzo; fakt, pogoda dość ekstremalna . Mówiąc szczerze, przy obecnej ofercie róż, nie polecałabym jej komuś; są ładniejsze.
Co do Mme Isaac Pereire - będę jej bronić do upadłego. Dla mnie to piękna, ciężka (wagowo) róża, wypełniona tak, jak lubię i ma najpiękniejszy i najmocniejszy zapach, jaki znam ;:63 . Gdyby nie to palące słońce, to byłaby jednym wielkim kwiatem, tyle miała pąków, których część nawet nie rozkwitła, tylko się upiekła ;:145 . Potrzebuje takiego miejsca, żeby było jasno, ale bez bezpośredniej operacji słońca przez dłuższy czas. Ja posadziłabym ją dzisiaj, po wschodniej stronie.
Potrzebuje też czasu na pokazanie swojej urody. Moja ma 10 lat, a gdzieś od 4-5 dopiero tak ładnie kwitnie i to po dobrym dokarmieniu, czyli obornik jesienią ;:108 . Był czas, ze rosła sama sobie , bez opieki i dała radę, chociaż słabiej kwitła.
Przy naszych mazowieckich piaskach, inaczej się nie da ;:185 .

Tu, jak się ochłodziło; wiesz, przeszło mi przez myśl, że ona jest taka 'mięsista' :?: . Miejscówka to jej się faktycznie trafiła fatalna
Obrazek Obrazek
podjeżdżamy pod dom (te wszystkie wysokie drzewa są moje :( )
Obrazek
wjazd
Obrazek
podwórko ma 'łysienie plackowate' z powodu dużych drzew i dwóch 40-to kilogramowych 'piesków' ;:oj . Parę razy trzeba będzie powtórzyć sianie, to może trochę trawy zostanie ;:65

Obrazek
ciekawe frondy ma ta paproć
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
nawet nie wiem, czyj to kot
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu ...., :wit jestem pod wielkim wrażeniem ,naprawdę jesteś mistrzynią ;:333
.Za każdym razem kiedy zaglądam do Ciebie wzdycham z zachwytu do pięknych roślin i do wspaniałej kompozycji roślinnej .
I jakoś trudno mi sobie wyobrazić ,że kiedyś miałaś podobną łąkę do mojej . ;:306
Pozdrawiam Cie serdecznie ;:167 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Kwietny płot przypadł mi do gustu :D
Kocurek w słońcu do wyściskania ;:138
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wróciłam od pracy ze szpadlem, bo psy wykopały ogromny dół między płytami a płotem. Nie dalej, jak wczoraj, zasypywałam podobny. Dzisiaj położyłam w tym miejscu płytki chodnikowe; wygląda to dziwnie, ale tak musi być. Tam było szambo i myślę, że jeszcze coś czująObrazek.

alicjad31 - Alu, - łąka była długie lata, bo jak w tytule, ogród ma ponad 30 lat, a w młodości, to wiedziałam tylko, że wszystko rośnie zielonym do góry :;230 . Przyszedł czas i na ogród ;:224 .

witch - Aga, no nie wiem, czy kocurek da się wygłaskać, chociaż czasem widuję go w kuchni przy misce; jakoś znalazł drogę ;:131 . Ścianka fajna, jak w bajce o kolczastych różach, ktore zarosły zamek. Gorzej z zamkiem :;230 .
Obrazek

Obrazek
nazwy poszukam, bo to dawno sadzony powojnik, w 2007 roku, też po przejściach ;:224 .

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Więc i Ty szpadlujesz Aniu :D Ja łakomym okiem spoglądam na kwitnące lilie wodne ;:333 ... ;:180 Póki co to żaby na zmianę je okupują ale kwiatów nie widać pewno się w tym sezonie nie doczekam ;:7
Chatę ogarnęliśmy gruntownie z eM jak w każdą sobotę , obiadek ugotowałam, zakupy poczyniłam wczoraj teraz czekam na lepszą aurę ..Na razie chłodnawo ale nie pada lada moment podam hasło do wyjazdu! :heja

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po przejściach, ale kwitnie i rośnie! Ja nie umiem chodzić wokół powojników. Tylko Mikelite mój mnie lubi i ten nowy górski. Reszta to kaszloki i wypłosze ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”