Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

Moim skromnym zdaniem ta róża to Passion ...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kaskady róż, które teraz górują nad naszymi rabatami śniły mi się po nocach ... zimą ;:173
Piękna promenada zawciągu! ;:333
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Wandziu - bardzo miły początek niedzieli - róże w Twoim ogrodzie. Podoba mi się, jak dobierasz im towarzystwo. Jeszcze muszę się dużo nauczyć ;:108 . Dobrze, że mam od kogo.
Niszczylistka podziurawiła mojego Abrahama - wiesz, jak się czeka na pierwsze kwitnienie nowych róż... Nawet nie żal mi było, że kwiaty wytrzymały zaledwie dwa dni w tym skwarze ;:3 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu Fritz Nobis kwitnie zjawiskowo ;:oj Podziwiam Twoją wytrwałość w oczekiwaniu na kwitnienie...dopiero po 8 latach. Ja nie wytrzymałabym czekać tyle lat. Szybciej bym ją pożegnała...Jak widać cierpliwość popłaca ;:108
W zidentyfikowaniu donicowej nn nie pomogę ;:185 Nie mam pojęcia co to ona za jedna, ale jest ;:215
A jak tam angielki z Auchana? Coś już zakwitło?
U mnie zakwitł Graham Thomas i jedna różowa. Usiłuję ją do czegoś dopasować, ale jak na razie nic mi nie przychodzi do głowy ;:24 Co do drugiej mam podejrzenie, że to zupełnie nie będzie róża angielska - coś pąk nie wygląda mi na nią. Kolor też taki majtkowy róż, a miała być morelowa :?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ilonko, witaj kochana! Ja mam spoor kloników, bo one lubią moją ziemię, czego nie mogę powiedzieć o innych niektóych oslinach. Poza tym cudnie się jesienią przebarwiają, a i wiosną mają prześliczne młode przyrosty. Z chęcią bym nawet wymieniła niektóre jałowce na kloniki. Może się w końcu na to zdecyduję. A ty też o tym pomyśl, a miejsce na klonik z pewnością znajdziesz.
Marpa, tę moją marketówkę określono jako Mainzer Fastnacht, która ma też inną nazwę Sisi. Wszystko się zgadza.
Takasobie, kaskady róż też są moim marzeniem. I chciałabym móc określić moje róże jako "całe obsypane kwieciem". Gdy tak oglądam niektóre wątki, to moje różyczki wydają mi się jakieś skromne. Ale może z czasem, kiedyś tam...
ASK_Anulla, oj, gdybyś ty wiedziała Aniu, jak ja te rośliny dobieram, przesadzam, zmieniam miejsca i ciągle jestem niezadowolona. No może czasem coś rzeczywiście zagra i wtedy jestem szczęśliwa. Już teraz planuję jesienne zmiany, bo niektóre przeprowadzki stały się niezbędne.
Dorotka, z Auchana jeszcze nic nie zakwitło. Są pąki, ale jeszcze parę dni muszę poczekać. Jedna to chyba biała będzie. ;:202 Na Grahama na razie nic mi nie pasuje. ;:219

Zapraszam miłych gości na czerwcowy spacer.

Obrazek

Sharifa Asma - piękna, elegancka odmiana. Jak na angielkę ma sztywne pędy i za to ją lubię.
Obrazek

Mary Rose i Old Port ślicznie zgrały się z kwitnieniem. Towarzyszy im szałwia, któą koniecznie będę musiała rozmnożyć w tym miejscu.
Obrazek

Obrazek

Lady Emma Hamilton i Comte de Chambord. W zasadzie pomarańcz z różem zawsze przyprawiał mnie o zgrzytanie zębów, ale musze powiedzieć, że tutaj mi to jakoś dziwnie nie przeszkadza.
Obrazek

Oklahoma - pierwsze kwiaty. Głęboka purpura, choć na zdjęciu tego nie widać. Dostała w końcu porządną podporę.
Obrazek

Stephanie Baronin - takie najbadziej lubię. Białe z lekkim dodatkiem innego koloru.
Obrazek

Obrazek

Glamis Castle - czystobiała angielka.
Obrazek

Kent poprzetykany niebieską i różową czarnuszką.
Obrazek

Obrazek

Amber Queen - jakiś w tym roku bardziej żółty niż bursztynowy. Ale to dopieo pierwszy kwiatek, może następne będą ładniejsze.
Obrazek

Żurawki Mahogany.
Obrazek

Zaczyna New Dawn.
Obrazek

Crocus Rose z niszczylistką dobierającą się do środka.
Obrazek

Pilgrim z bliska
Obrazek

I trochę dalej.
Obrazek

Bremen Stadtmusicanten
Obrazek

W towarzystwie złocienia maruna
Obrazek

Moja ulubienica Pastella.
Obrazek

Gdzieś w gąszczu pod modrzewiem zakwitły zapomniane lilie.
Obrazek

Trochę host
Obrazek

I po cichu, lecz wytrwale pnie się winobluszcz. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wando, jak pięknie u ciebie.. Najchętniej rozbiłabym obóz gdzieś na ścieżce i koczowała przez cały czerwiec ;:oj Piszesz, że nie lubisz lipca, a to przecież czas lilii orienpetów.. w twoim półcieniu rosłyby idealnie ;:224 Mam pytanie dotyczące czosnków. Widziałam na zdjęciach, zielone kule, czy one mają tak zostać w ogrodzie aż..no nie wiem.. same padną? czy można je wyciąć. Pytam, bo zasłaniają mi różę i najchętniej bym się ich już pozbyła, ale tak żeby mi niechcący nie wyginęły ;:218
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Sabinko, lilie rzeczywiście orsły u mnie badzo dobrze. lecz pewnego roku dopadła je ostępka lilianka. Zżerała wszystkie pąki w całym ogrodzie. Nie było sensu uprawiać lilii i postanowiłam je wszystkie wyrzucić, żeby robal się wyniósl. Zostało tylko kilka zapomnianych. Ale dzięki temu na tych kilku już robala nie ma. Poczekam jeszcze rok lub dwa i może wznowię nasadzenia liliowe.
Jeśli chodzi o czosnki, to dla mnie ta sucha faza jest nawet ładniejsza niż wtedy, gdy kwitną. Zostawiam te kule aż do zimy. Teraz wyglądają tak: ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Nie twierdzę, że nie są ozdobne.. pytanie tylko czy jak je usunę to nie stracę ich i wyjdą w przyszłym roku. Liście całkowicie już uschły i zostały właściwie tylko kule ;:218 Mam czosnek w kilku miejscach, ale akurat kilka sztuk rosło idealnie przed Jubilee Celebration i niestety te zwieszone główki są całkowicie zasłaniane przez czosnek..
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wandziu czerwcowy spacer po Twoim ogrodzie był prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Oczarowała mnie róża Stephanie Baronin. Muszę koniecznie o niej poczytać. ;:215 Jest cudna!
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Wandziu bardzo ładnie kwitną ci już róże , u mnie dopiero zaczynają jeszcze wiele w pąkach
Ogród tętni życiem, i taki okres lubię najbardziej szkoda tylko że robale też o sobie nie dają zapomnieć
A jak sprawdza się u ciebie Wandziu nawadnianie
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witaj Wandziu ;:196

Przepraszam, że tak rzadko bywam, ale naprawdę nie daję rady czasowo. U siebie też póki co nic nie wstawię, ale zdjęcia robię i obiecuję kiedyś coś wrzucić.
Ale długi spacer po Twoim pięknym ogrodzie uświadomił mi jak daleko w tyle są moje róże. Pastella, Muzykanci, Pilgrim, Kent - u Ciebie w pełnym rozkwicie, a u mnie jeszcze w blokach startowych :wink: - co jednak robi położenie. Ale nic to, na razie pooglądam u Ciebie. A jest co oglądać, oj jest. Ogród wygląda wspaniale ;:180
Wandziu, przepięknie łączysz róże z bylinami, wszystko się pięknie komponuje - ja tej sztuki nie umiem opanować.
Przesyłam gorące pozdrowienia z burzowych dzisiaj gór :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu klimatycznie u Ciebie,a róże kwitną w najlepsze ;:108
Stephanie Baronin u mnie w podobnej fazie,uwielbiam ją,oblepiona pąkami i nie choruje,cóż więcej trzeba?
Czarnuszka i koper to super dodatki do róż ;:333

Pozdrawiam serdecznie:)
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Wreszcie mogę się napatrzeć na róże ;:138 .
Cóż, dla mnie wszystkie są piękne i wybór jednej, to jak wybory Miss ;:224 . Nie podejmuję się, natomiast utwierdzam, że muszę kupić The Pilgrim.Coś mnie w niej urzekło i nie ma zmiłuj, nawet w donicy, a kupię ;:65 ;:65 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Oj cudnie jest teraz u Ciebie jak róże kwitną Obrazek
Chociaż nie, u Ciebie zawsze jest cudnie. Jestem chorobliwie, obłędnie zakochana w tym ogrodzie Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Wandziu

Przepięknie komponujesz róże z bylinami, uwielbiam spacerować po Twoim ogrodzie i czerpać inspiracje, a wszystkie dodatki tworzą szczególny niepowtarzalny nastrój ;:138 Posadziłam wiosną trzy Pastelle koło siebie i zaczynają się rozkręcać, pierwsze kwiaty juz mogę podziwiać i jestem nimi zachwycona :) Pozdrawiam ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”