Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

Obrazek
Lucynko znasz tę roślinkę?
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucyno cieszę sie razem z Tobą z tego deszczu ,choć ja nie wiem czy powinnam ponieważ i tak mam wilgotną ziemię ,że cebulowe czasem gniją ,a innym roślinkom deszcz jest potrzebny .Ale Twojej działce i roślinkom się przyda na pewno .
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joluś - u mnie tyle deszczu spadło, że dzisiaj musiałam z wężem gumianym po całej działce ganiać. ;:222

Obrazek Obrazek

Iwonko [i P...] - tego bzu jest tutaj tyle, że ptaki nigdy wszystkich jagódek nie zjadły, tym bardziej że rośnie w pobliżu działek, a niemal wszyscy działkowcy zimą dokarmiają te skrzydlaczki. ;:303

Obrazek Obrazek

Iwonko [00..] - ten kwiatek, o którego pytasz, został przeze mnie znaleziony podczas spaceru po dzikich wertepach. Rosło ich dużo na skraju drogi niedaleko lasu. Były malutkie a całe obsypane kwiatkami, więc jednego wyciągnęłam z ziemi i przyniosłam na działkę. Mam je trzeci rok. Są nieco większe niż w naturze, rozsiewają się same i obdarowują kwieciem przez cały sezon. Nie znam ich nazwy. Ich kwiatki są bardzo podobne do lwich paszczy, ale dużo mniejsze. To dzikie roślinki, ale mnie się podobają. ;:108

Obrazek Obrazek

Obrazek

Alicjo - oj, ale mi napadało! ;:222 ;:222 ;:222
Ksiądz kropidłem bardziej zmoczy. Susza taka, że gdyby nie darmowa woda, co najmniej połowa roślinek byłaby już martwa. Zapowiadają na poniedziałek deszcz, ale tak sobie myślę, że dopiero 'deszcze świętojańskie' dadzą nieco więcej wilgoci. One nigdy nie zawodzą. Trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Pozdrawiam ;:196 Udanej niedzieli i dużo zdrówka ;:168

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

A no widzisz, ja mam takie też i nie wiem jakim cudem u mnie się znalazły, może ptaszki mi niespodziewanie zasiały ;:306
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Piękne bratki - i te duże i te małe ;:215
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

I ja pragnę deszczu niczym kania...gorąco, sucho jak na Saharze. Oby tylko burzy nie było ... :roll:
Po obiedzie wybiorę się zobaczyć co i jak bo troszkę jeszcze siewek do posadzenia mam...wprawdzie zostawiłam je podlane w cieniu ale już pewno przeschły.
Widzę na zdjęciach,że i u mnie znowu mszyce się pojawiły i trzeba będzie temu zaradzić...mam zamiar coca-coli użyć do tego...
Miłej niedzieli życzę!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niedziela w domu. Wydawało się, że będzie deszcz, albo burza, bo całe niebo pokryte chmurami, ale nic z tych chmur nie leci. Tylko duchota, gorąc i ... ciągle sucho.

Iwonko[ oo42], Jolu, Maryniu - dziękuję Wam za ciepłe słowa i życzę udanej , słonecznej lub mokrej - w zależności od oczekiwań - niedzieli. ;:79 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Lucynko z ostatnich zdjęć to fiołki?
Czy one szybko się rozsiewają? Kupiłam je jako roślinki zadarniające na przedogródek i zastanawiam się czy ładnie zarosną, czy kupić coś innego Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zuziu - nie do końca kojarzę, o które fiołki pytasz. Powiem tak: te niebieskie fiołki na piątym zdjęciu bardzo szybko się rozrastają, natomiast fiołki rogate, czyli bratki rozsiewają się same i wiosną wschodzi ich dużo, a co ciekawe: z roku na rok mają coraz więcej coraz mniejszych kwiatków. Zdaje się, że wracają do form matecznych, bo te najstarsze wyglądają dokładnie tak, jak takie dziko rosnące. Bardzo je lubię i zbieram wszystkie siewki w duże kępki, dobierając kolorami kwiatków.
Awatar użytkownika
Nikus
200p
200p
Od: 15 sty 2013, o 22:35

Post »

Lucynko przejrzałam cały Twój nowy wątek. Nie będę pisać o każdej roślince z osobna, zajęło by mi to sporo czasu więc napiszę po prostu tak: bajecznie. :)
Iść ciągle iść w stronę słońca...

viewtopic.php?f=2&t=106522
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, ja się zastanawiałam gdzie Ty się podziałaś, powiadomień nie było a tu już tyle stron kolejnego ciekawego wąteczku. ;:oj
Wszystko nadrobiłam, wydeptałam każdą ścieżkę ;:65 te piękne kwiaty, urocze czworonogi i skrzydlate towarzystwo,wspaniale podkreślają niepowtarzalny czar Twojego miejsca na ziemi. ;:433 ;:433 ;:433
Tobie choć troszkę podlało a u nas nawet kropelka nie spadła, tylko niesamowity żar lejący się z nieba.I gdzie te prognozy deszczowe. ;:145
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Weroniko - jesteś bardzo miła i przyjemnie łaskoczesz moje ego. ;:196 Jednak na taką ocenę, jaką wystawiłaś, mój skromny ogródek jeszcze nie zasługuje. Robię, co mogę, by stawał się coraz ładniejszy i wiem, że dużo jeszcze wody w Wiśle upłynie, nim zaspokoi moje oczekiwania. ;:131

Staszko - ja też miewam teraz zapóźnienia w moich wędrówkach po zaprzyjaźnionych ogrodach. Coraz więcej czasu spędzam na działce, coraz mniej w domu, w którym też ciągle jest coś do zrobienia.
Staszko, w kilku wątkach czytałam już o jakichś powiadomieniach. Chciałabym, by mi ktoś wyjaśnił o co w tym chodzi. Może od Ciebie się dowiem ... Proszę. ;:180 ;:180 ;:180
A deszcz jeno pokropił i w dalszym ciągu muszę podlewać, a już mi się znudziło bieganie z wężem po całej działce. EMa nie angażuję, bo musiałabym nad nim stać i wskazywać jak i co należy moczyć lub nie. ;:185
Za ciepłe słowa serdeczne dzięki. ;:79
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Powiadomienia przychodzą na maila. Ja korzystam własnie z tych powiadomień, bo inaczej bym nie ogarnęła.
Też mam coraz mniej czasu. To podlewanie mnie wykańcza.
Wczoraj, a raczej dzisiaj w nocy jak wracałam z olimpiady na wschodzie błyskało się niesamowicie. Myślałam, że może i do nas dotrze deszcz. Za burzą nie tęsknię. Niestety, tylko pokropiło. Omijają nas cos deszcze. Dobrze, że przynajmniej w piątek parę minut popadało
Piwonie i rożyczki masz przecudne. Ja na takie piwonie musze jeszcze poczekać. Coś źle z nimi postępuję :roll:
Awatar użytkownika
Nikus
200p
200p
Od: 15 sty 2013, o 22:35

Post »

Lucynko zasługuje, zasługuje. :) Wierze, że stanie się ogrodem z Twoich snów. Dużo pracy wkładasz a przede wszystkim ;:167 i w mojej ocenie jest i będzie bajeczny:)
Iść ciągle iść w stronę słońca...

viewtopic.php?f=2&t=106522
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko u mnie lało z soboty na niedzielę, nareszcie jestem zadowolona. A ze ciepło to rośliny szaleją. Wczoraj wiązałam co się dało, teraz skubię kolce z dłoni bo pnąca różyczka nie dała się okiełznać łatwo. Do tego ulewa i wiatr złamały pienny agrest więc robię dżem ;:224
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”