CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Zablokowany
Alias
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2015, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Post »

Witam, dopiero od niedawna zaczęłam chodować sukulenty. To mój pierwszy, ma ponad 2 lata, ostatnio zauważyłam na nim dziwne plamki, część liści zaczęła czernieć (usunęłam je). Stał wysoko, więc nie jestem pewna kiedy dokładnie zaczął chorować, ale myślę, że ma to od kilku tygodni. Dodam, że ostatnio za dużo go podlewałam (dwa razy w tygodniu). Dzisiaj zdecydowałam się go przesadzić do troszkę większej doniczki. Nie wiem czy to grzyb albo jakiś szkodnik...czy tylko przelanie?
Z góry dziękuję za wszelkie rady i podpowiedzi :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To są tarczniki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Alias
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję.
Przeczytałam na szybko, że trzeba je zwalczyć najpierw czyszcząc liście wodą z mydłem lub płynem do naczyń, a nawet denaturatem za pomocą patyczka (wacika) a potem potraktować preparatem Acetellic 500EC. Niestety u mnie (UK) nie jest on dostępny. Znacie może jeszcze jakieś inne preparaty?
Podobno ciężko go się pozbyć ;:202
Rozumiem, że trzeba go również odseparować od innych sukulentów...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz zrobić też tak, wpierw przemyć dokładnie spirytusem, zostawić na jakiś czas i wtedy oczyścić liście z tych tarczek szczoteczką. Pod samym działaniem spirytusu tarczniki też powinny zginąć. Doraźnie proponuję po tym zabiegu zakupić same pałeczki i odpowiednią ilość powtykać w ziemię. Myślę, że w UK je gdzieś dostaniesz w jakimś centrum ogrodniczym.
Oczywiście trzeba odseparować zarażoną roślinę od pozostałych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Alias
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki, Norbercie.
Wczoraj wyczyściłam co się dało (niestety najmniejszych kropeczek nie mogłam usunąć), z większymi było ciężko, tak mocno wżarte były, paskudnie uszkodziłam przy tym listki :oops:, a i tak wszystko nie zeszło dokładnie. Dzisiaj zdobyłam jakiś preparat, ale niestety tylko ogólny na szkodniki (tarcznik był namalowany, więc może pomoże).
Moich problemów jednak przybyło, bo okazało się, że na innym sukulencie znalazłam wełnowca :shock:
Również oczyściłam co się dało i spryskałam tym samym środkiem. Na wszelki wypadek opryskałam też sąsiednie roślinki...
Trzymajcie kciuki za moje sukulenty :)
Awatar użytkownika
LittleSol
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 13:06
Kontakt:

Post »

Witam, czy ktoś mógłby powiedzieć mi co dzieje się z moim kaktusem? Dlaczego odpadają mu całe areole wraz z cierniami? Czy to jakaś choroba? Co mam z tym zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedź na moje pytania.
Obrazek
Pozdrawiam, Ewelina
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
baribal19
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lip 2013, o 13:28

Post »

Witam

Proszę o opinię odnośnie moich Euphorbii, na których występuje biały osad. Można go usunąć ścierając.
Co to jest? Co jest tego przyczyną? Woda?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
slonik
50p
50p
Od: 21 paź 2013, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam problem, dwa dni temu zauważyłem dziwny odcień na skórce kaktusa. Przebarwienia pojawiły się od "słonecznej" strony. Od razu nadmieniam, że zmienione miejsca nie są miękkie.
Po kolejne, kaktusik nie może zakwitnąć mimo iż od dłuższego czasu ma zawiązki kwiatowe i został już dwa razy podlany od wybudzenia. Pogoda dopisuje, woda jest, a kwiatów jak nie było tak nie ma:/ Tak jakby roślina się zatrzymała w rozwoju.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Kuba
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak przebarwienia są od słonecznej strony, to słońce je przypaliło. Po spoczynku zimowym trzeba stopniowo przyzwyczaić kaktusy na nowo do słońca.
Co do pąków, to musisz po prostu uzbroić się w cierpliwość. :)
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
slonik
50p
50p
Od: 21 paź 2013, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wybudzenie z zimowego spoczynku odbyło się stopniowo i przebiegło gładko. Kaktus ładnie napił się wody i pojawiły się pąki. Stoi na balkonie już lekko ponad miesiąc, a przebarwienia pojawiły się dopiero jakieś dwa dni temu. Słoneczko już od parunastu dni przyświeca i nie było problemu. Wcześniej zaraz po przeniesieniu na balkon w słoneczne dni kaktusy były cieniowane.
Pozdrawiam, Kuba
Awatar użytkownika
Blear Rose
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sty 2015, o 22:44

Post »

Witam, dzisiaj zauważyłam na jednej stronie kaktusa dziwne przebarwienia (ta strona była do słońca) i marszczenie się od spodu.. mam 2 takie same kaktusy i stały na balkonie od strony południowej i tylko ten jeden dostał takich jakby białych przebarwień i ciemnych. Posiadam go od miesiąca czasu i nie był podlewany. Bardzo proszę o pomoc..

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
werty
50p
50p
Od: 2 cze 2009, o 08:14

Kaktusowaty.

Post »

Dostałam,przed paru laty taki Kwiatek,jak złożone dłonie.
Bardzo mi się podoba.
Teraz coś marnieje,nie kwitnie,ale pokazały się odnogi 2.
Podlewam go mało,może brak witamin,albo za mało ziemi i to trochę wystaje.
Doradżcie. ;:167

[imgObrazek[/img]
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wygląda na Aloe aristata.

Bywa podatny na przelanie - być może teraz trzymasz je sucho ale poprzednio mogło być różnie...

Wyjmij z ziemi, wtedy zobaczysz. Jeśli nie ma korzeni trzeba usunąć boczne liście, przyciąć, potraktować ukorzeniaczem i posadzić ponownie.
To twarda roślina, da radę! :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Blear Rose Twoja roślinka uległa poparzeniu słonecznemu. Być może nie przyzwyczajałeś jej odpowiednio do słońca? Ostatnio były duże upały więc może nieco wody z niej odparowało i przez to się przypaliła, może zrobił się jakiś powietrzny zastój i trochę ją spiekło. To nic poważnego, trochę przycieniuj roślinkę, możesz spryskać poparzone miejsce aby pociągnęła wody, powinno to być trochę mniej widoczne, poparzenie nie jest mocne więc po jakimś czasie albo zniknie albo wraz ze wzrostem roślinki przestanie być widoczne gdyż przesunie się w dół. Co ważne spryskaj roślinkę wieczorem ! Gdybyś zrobił to w dzień, kropelki stworzyły by soczewkę i poparzyły bardzo mocno i oszpeciły roślinkę.
Awatar użytkownika
Blear Rose
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sty 2015, o 22:44

Post »

Dziękuje bardzo :) już się przestraszyłam ze to coś poważnego. Spryskam dzisiaj roślinkę i przeniosę na wschodni parapet :)
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”