Szczepienie drzew owocowych cz.2
-
- 50p
- Od: 29 maja 2015, o 07:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
TAKA UWAGA !! Jeśli teraz założę oczka obojętnie w jaki sposób to po miesiącu sprawdzę czy się przyjęły a JEŚLI NIE to podkładka nadal jest żywa i rośnie !!! Z wiosny można ją zaszczepić zrazikiem kolejny raz
No PROBLEM

dam radę i sam wyhoduję 

- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Połowa czerwca to dobry czas na szczepienia zielne. Zamierzam w przyszłym tygodniu zająć się tym sposobem. Będę szczepił cienkie zrazy na cienkich podkładkach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Seedkris , a co można tak szczepić ?? coś powiedz więcej .
- seedkris
Mam zamiar jagody kamczackie i borówki.
-
- 50p
A na jakich podkładkach....?seedkris pisze:Mam zamiar jagody kamczackie i borówki.
dam radę i sam wyhoduję 

https://www.youtube.com/watch?v=p38BITK-x4U
Gość tu okulizuje i usuwa drewno z oczka. Różne opinie słyszałem, też i takie, że samą korą okulizacja pewniejsza jest. Sam tak nie próbowałem. Ktoś z Was ma jakieś doświadczenia albo precyzyjną wiedzę w tym temacie?
Gość tu okulizuje i usuwa drewno z oczka. Różne opinie słyszałem, też i takie, że samą korą okulizacja pewniejsza jest. Sam tak nie próbowałem. Ktoś z Was ma jakieś doświadczenia albo precyzyjną wiedzę w tym temacie?
- seedkris
Ja drewna z pod oczka nie usuwam. Zostawiam, takie widełki drewna, minimalną ilość. Oczko dobrze się przyjmie po usunięciu drewna, ale wiosną są duże problemy z wybiciem w pęd. Zazwyczaj nie wybija w pęd. To drewno nie bierze udziału w zrastaniu, ale jest konieczne do wybicia w pęd.
Już skończcie z tą ruską techniką . Oni tak okulizują że pożal się Boże i takie same mają sady . Tak wygląda okulizacja w polskiej szkółce https://www.youtube.com/watch?v=tu-UZOajaxA tarczka z drewnem na przystawkę 99.5% zrostów
-
- 50p
GŁUPIE PYTANIE i bez sensu SORKIAndrzej40091 pisze:A na jakich podkładkach....?seedkris pisze:Mam zamiar jagody kamczackie i borówki.
dam radę i sam wyhoduję 

-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Rośnie u mnie grusza, jakaś siewka, ma kilka lat.
Wiosną została ścięta, tak że został sam pieniek o wysokości około 1,4m.
Z tego pnia wybiło kilka pięknych grubych gałązek.
Teraz proszę o odpowiedź:czy w sierpniu można je okulizować, czy czekać
do przyszłego roku. Na grubość niektóre byłyby dobre, ale czy nie będą za młode?
Pozdrawiam. Darek.
Wiosną została ścięta, tak że został sam pieniek o wysokości około 1,4m.
Z tego pnia wybiło kilka pięknych grubych gałązek.
Teraz proszę o odpowiedź:czy w sierpniu można je okulizować, czy czekać
do przyszłego roku. Na grubość niektóre byłyby dobre, ale czy nie będą za młode?
Pozdrawiam. Darek.
Darek śmiało możesz okulizować zawsze to pół roku wcześniej
jak nie wyjdzie to machniesz wiosną jeszcze raz.

Zawijają taśmą całe oczko jak widzę? Słyszałem, że z jabłonią tak można, ale z pestkowymi już nie. Nie będzie to wtedy takie "maszynowe".Już skończcie z tą ruską techniką . Oni tak okulizują że pożal się Boże i takie same mają sady . Tak wygląda okulizacja w polskiej szkółce https://www.youtube.com/watch?v=tu-UZOajaxA tarczka z drewnem na przystawkę 99.5% zrostów
A dla czego nie można ? Pierwsze o tym słyszę. 

A nie wiem dlaczego. Przeczytałem w kilku miejscach, też na tym forum. Pisali ludzie zdecydowanie bardziej zorientowani ode mnie 

To ja już nic nie kapuję, zawija się wszystko czy z ominęciem pąka? tu vader2 napisał http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 8#p4962938
'Zdecydowanie skuteczniejsza jest okulizacja niż tradycyjne szczepienie zrazami , trzeba tylko pamiętać o konieczności użycia specjalnej, rozciągliwej i półprzepuszczalnej folii do okulizacji, którą to folią trzeba oczko bardzo dokładnie i szczelnie owinąć i docisnąć do analogicznego nacięcia na podkładce, tak by wolny od folii był tylko pączek ( liściowy).
Teraz( po letniej okulizacji) lepiej nie rozcinać tej folii, trzeba poczekać z ciekawością( czy okulant przeżył) do wiosny, tak będzie bezpieczniej. Wnioski te opieram tylko na swoim doświadczeniu praktycznym właśnie z okulizacji czereśni. Ja osobiście na jednym pędzie podkładkowym zawsze zakładam przynajmniej dwa oczka w odległości 15-20cm od siebie.Daje to większe szanse na przyjęcie się chociaż jednego oczka, zwykle ( tak było u mnie) przyjmowało się i rozrastało szybciej i mocniej to , które było wyżej. Pozdrawiam'

zdjęcie Kebera
'Zdecydowanie skuteczniejsza jest okulizacja niż tradycyjne szczepienie zrazami , trzeba tylko pamiętać o konieczności użycia specjalnej, rozciągliwej i półprzepuszczalnej folii do okulizacji, którą to folią trzeba oczko bardzo dokładnie i szczelnie owinąć i docisnąć do analogicznego nacięcia na podkładce, tak by wolny od folii był tylko pączek ( liściowy).
Teraz( po letniej okulizacji) lepiej nie rozcinać tej folii, trzeba poczekać z ciekawością( czy okulant przeżył) do wiosny, tak będzie bezpieczniej. Wnioski te opieram tylko na swoim doświadczeniu praktycznym właśnie z okulizacji czereśni. Ja osobiście na jednym pędzie podkładkowym zawsze zakładam przynajmniej dwa oczka w odległości 15-20cm od siebie.Daje to większe szanse na przyjęcie się chociaż jednego oczka, zwykle ( tak było u mnie) przyjmowało się i rozrastało szybciej i mocniej to , które było wyżej. Pozdrawiam'

zdjęcie Kebera