Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
vader2
100p
100p
Od: 12 lis 2012, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

Z tego wynika , że średnica pędu tej czereśni ma ok. 3cm na tej wysokości, czy nie lepiej już okulizować poszczególne gałązki tej czereśni? No chyba , że w literę T, ale wydaje mi się że jest trochę już za gruba na okulizację w przystawkę. Jeśli chodzi o jej wiek, to nie jest za stara, ja okulizowałem w koronie 15-nato letnią czereśnię, rozłożyłem to na 3 lata i udało się.
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Z tym szczepieniem czereśni w T - mi się nie udało i odpuściłem. Problemem dla mnie było właściwe nacięcie kory. Jak tylko muśniesz ostrzem drewno, to w tym miejscu tworzy się taka korkowa tkanka, która skutecznie odcina oczko od drewna. I klops.
Andrzej40091
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:48

Post »

Nie nie.....ja to różnie kombinowałem i na przystawkę i pod korę a co z tego wyjdzie się okaże za ok 3-4 tyg :-) Ale ogólnie to jest OKULIZACJA tak czy siak :D Bez to na dwa sposoby kombinowałem bo znalazłem taki CIEKAWY w kolorze bordo z białą obwódką :-)...na małych dziczkach na przystawkę nad korzeniem i na większym oczko pod korę dałem. Teraz tylko czas....

-- 11 cze 2015, o 14:38 --
astone pisze:Z tym szczepieniem czereśni w T - mi się nie udało i odpuściłem. Problemem dla mnie było właściwe nacięcie kory. Jak tylko muśniesz ostrzem drewno, to w tym miejscu tworzy się taka korkowa tkanka, która skutecznie odcina oczko od drewna. I klops.
To w takim razie jak okulizują na przystawkę latem .....? Ścina się pasek kory ale i drewna i jakoś się to zrasta....PRZYKŁAD: https://www.youtube.com/watch?v=lK2fmTej2Qo
Ale z tym muskaniem nożem to wezmę pod uwagę...raczej się tak nie uda by naciąć bez dotykania drewna :-(... może chirurgowi he he
dam radę i sam wyhoduję :-)
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Morze głupie pytanie ale, wy takie duże [oczka ] wstawicie jak na tym filmiku ?? https://www.youtube.com/watch?v=lK2fmTej2Qo
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Andrzej40091 pisze: To w takim razie jak okulizują na przystawkę latem .....? Ścina się pasek kory ale i drewna i jakoś się to zrasta....PRZYKŁAD: https://www.youtube.com/watch?v=lK2fmTej2Qo
Ale z tym muskaniem nożem to wezmę pod uwagę...raczej się tak nie uda by naciąć bez dotykania drewna :-(... może chirurgowi he he
Ta tkanka korkowa powstaje jakby tylko na nacięciu. Tak więc na przystawkę nie przeszkadza tak. Problem w mniejszym lub większym stopniu dotykał u mnie i ziarnkowych i pestkowych, ale u czereśni to było wybitnie widoczne. Przestałem bawić się w T i teraz robię tylko na przystawkę. U mnie zdecydowanie lepszy efekt.
Andrzej40091
50p
50p

Post »

SUPER DZIĘKI :-) Dobra rada nie zawada :-) Ja teraz jak gdyby nabywam wiedzy bo nie mam zbyt wielu podkładek ale na jesień ZADBAM o fajne podkładki to w przyszłym roku ZASZALEJĘ ha ha....ogród mam duży :D Podkładki mam już UPATRZONE na takie szczepienie wiosenne a niektóre muszę kupić bo chciałbym zaszczepić np. agrest to potrzeba mi porzeczki złotej. Co do jabłoni to najpierw sprawdzę moje "dziczki". Grusze też podobno na dziczkach świetnie rosną. Mam upatrzoną taką gruszę SMAK z dzieciństwa. Zawsze mnie sąsiadka goniła jak je kradłem :D :D :D....teraz też ukradnę ale tylko zraziki :D (podobno kradzione lepiej rośnie) ha ha
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

NOWY 83 pisze:Morze głupie pytanie ale, wy takie duże [oczka ] wstawicie jak na tym filmiku ?? https://www.youtube.com/watch?v=lK2fmTej2Qo
Ja mam zamiar właśnie takie duże wstawiać. A co? źle? Tylko nikt mi nie chce powiedzieć jaka odległość między oczkami jak dwa chcę wstawić. Prawie na styk na długości? Czy jak?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie pisałem że źle . tylko czy ktoś tak robi? Może tak jest i lepiej dla tego zapytałem .
x-p-11
---

Post »

To ja się pytam czy źle :lol: Ale chyba jak gość na filmie tak robi to chyba wie co robi :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

'Telewizja kłamie' żart , trzeba by to wypróbować albo poczekać aż ktoś się odezwie kto tak robił lub coś wie na temat wielkości tarczki z pąkiem . ;:180 ;:180 myślę że ważniejsze jest spasowanie, docisk , gładkie cięci i termin .
Andrzej40091
50p
50p

Post »

Ale ta Pani na filmie (chyba Rosjanka) wcale się nie spręża z dopasowywaniem tej tarczki okulizacyjnej bo pędy ZRAZA ma cieniutkie a nacięcia robi dość szerokie :D Ja jeszcze nie mam efektów ale wydaje mi się, że faktycznie gra tu rolę TERMIN i JAKOŚĆ CIĘCIA. Trzeba pamiętać, że drzewo zrasta się najpierw miazgą i to DOPASOWANIE jest istotne + ASEPTYKA czyli czysty i odkażony nożyk i umyte rączki i unikanie dotykania TARCZKI :D. Teraz w sprzedaży są takie gumki do szczepienia to DOCISK szczepienia można sobie regulować. Co do ilości oczek to ja bym zakładał DWA ale nie jedno nad drugim tylko po przeciwnych stronach i wtedy to jedno wyżej :D Z tego co czytałem okulizuje się po północnej stronie by oczko szybko nie wysychało ale ja jest drzewko w cieniu to chyba można z każdej..(ale to tylko moja opinia)
x-p-11
---

Post »

Termin na pewno, ale myślę że pogoda - ciepło bezdeszczowo, żadna zgnilizna w powietrzu na początku.
Odkażacie zrazy przed okulizacją /przeciw grzybom, robactwu/ ?
Andrzej40091 pisze:Co do ilości oczek to ja bym zakładał DWA ale nie jedno nad drugim tylko po przeciwnych stronach i wtedy to jedno wyżej
no właśnie nie wiem.. podkładka już rośnie na miejscu stałym
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak podkładka rośnie na docelowym miejscu, to oczko po zachodniej stronie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
x-p-11
---

Post »

Dzięki seedkris. A dwa oczka też po zachodniej? - to ma byc na wszelki wypadek.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Darko52 pisze:Alfamixi, piszesz że na grubym pędzie, oczka się nie uda założyć na przystawkę.
Mógłbyś trochę szczegółowiej. Do jakiej grubości, a co za tym idzie i wieku,
można z powodzeniem okulizować na przystawkę boczną chip -budding ?
Mam siewkę czereśni, na wysokości 10cm od ziemi, ma w obwodzie9,5cm
oraz rośnie chyba piąty rok.
Można latem ją okulizować, czy już jest za gruba i stara?
Pozdrawiam. Darek.
Grubość do 20-30% większa niż materiału zraźnikowego . Czereśnia słabo się wiąże Załóż 2-3 oczka na jednej podkładce ale w literę T na przystawkę będzie ciężko i to 15lipiec-15sierpieńale przede wszystkim jak kora ładnie odrywa się od drewna .
NOWY 83 pisze:Morze głupie pytanie ale, wy takie duże [oczka ] wstawicie jak na tym filmiku ?? https://www.youtube.com/watch?v=lK2fmTej2Qo
może się przyjmie ale nie musi prawidłowo jest to bardzo chaotyczne okulizowanie .
Wykonane prawidłowo docięcie tarczki wygląda tak :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=336
pierwsze cztery zdjęcia niżej w literę T
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”