W objęciach tęczy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W objęciach tęczy

Post »

Iza, Twój Franek pewnie zaraz pokaże kolejny pęd, wszak do końca sezonu pozostało kilka miesięcy. U mnie skrętniczki zimą nie kwitły , ale są osoby, którym nawet zimą kwitły ;:oj

Justynko, gloksynie rosną na oknie wschodnim mojej kuchni (kuchnia sporych rozmiarów). Na kolejnym oknie rosną skrętniki, a kolejne zajęły hippeastra. Czwarte wschodnie w pokoju zajmują storczyki, gatunki inne niż phal. Dwa zachodnie okna zajmują phalaenopsis.

Większość gloksynii, to są sadzonki pozyskane z listków, bulwki miałam tylko 2. Dopiero kilka dni temu posadziłam 4 nowe bulwy, z tym że 1 chyba jednak sobie nie poradzi ;:185

Dziś debiutuje sadzonka skrętnika Dracula ;:138 Wielkość kwiatka - 5 cm.

fotki z fleszem
Obrazek

Obrazek

bez flesza (wygląda pawie idealnie tak jak na fotce)

Obrazek
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Jaki piękny:):) Ja mam zawze kłopot ze zdjęciami fioletowych kwiatów, za nic nie wychodzi prawidłowy kolor, a zawsze są niebieskie....
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nadrabiam powoli zaległości :wit
Rok temu radziłaś mi ukorzeniać liść gloksynii w podłożu i wszystko się udało, wyhodował bulwę i poszedł do mojej koleżanki, mam nadzieję, że niedługo zakwitnie :)
I oglądając twoją kolekcję skrętniki kuszą strasznie - Dracula jest przepiękny! Może poszukam miejsca na parapecie na jakiegoś jednego... ;:224
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne masz skrętniki ;:108
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Witam w niedzielne południe!

Edytko, skrętniczki po prostu są ładne, wiec i ja ładne mam :) Cieszę się, że Tobie też się podobają.

Dorotko, jeśli szukasz miejsca na skrętniki, to szukaj od razu kilku miejscówek. Zapewniam Cię, że na jednej doniczce się nie skończy.
Za kwitnienie ukorzenionego listeczka gloksynii trzymam kciuki. Zakwitnie na pewno.

Iza,
fioletowe kwiatki mój aparat też przekłamuje. Szczególnie fotki robione z fleszem są nieprawdziwe. Robię niekiedy kilkanaście fotek, nim jedna okaże się oddawać w miarę zbliżony kolor.

Dzisiejsze fotki gloksynii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wkrótce kwiatki pokaże fioletowa ;:65

Moje skrętniczkowo zbiorowo :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fanką skrętników nie jestem, chociaż kwiaty niektórych odmian są naprawdę śliczne, ale gloksynie... to po prostu cud ;:oj
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Janeczko.
Piękna zbioróweczka skrętnikowa ;:138

Proszę więcej portretów ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Piękne gloksynie i taka duża kolekcja . Bardzo lubię te kwiaty.Ja mam tylko dwa kolory z czego jeden ostatnio zakupiony , a roślinka ma około 35 pączków , więc nie mogłam jej nie kupić . Nigdy nie wyhodowałam więcej niż 5 kwiatów na jednej gloksynii .Mam pytanie czy listki dobrze się ukorzeniają bezpośrednio w podłożu . Pozostałe roślinki też śliczne .
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Janeczko!

Zapraszam do mojego wątku ze storczykami :wit
Awatar użytkownika
izary
500p
500p

Post »

Och, Janeczko jakie cudne, zwłaszcza ta druga, wygląda jakbyś czymś środeczek posypała. Fantastyczna :). No i skrętniczki, tylko się oblizuję :)
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Wolne popołudnie, które zdarza mi się niezwykle rzadko, chcę dziś dzielić z Wami. Do wszystkich odwiedzającym mój tęczowy wątek kieruję serdeczne podziękowania ;:196

Justynko, wkrótce coraz trudniej będzie zrobić zbiorową fokę, gdyż kolejne skrętniki spieszą z kwitnieniem. Obiektyw nie obejmie wszystkich ;:306
Prosisz o więcej portretów? Dziś kilka z dedykacją dla Ciebie ;:168

kropka2, witaj!
Dotychczas ukorzeniałam listki gloksynii tylko w podłożu. Troszkę to trwa, ale ja z gatunku cierpliwych, więc mi to nie przeszkadza. W tym roku będę nastawiać liście jednocześnie w podłożu i w wodzie i dokonam porównania. Wstawione do wody szybko puszczają korzonki, ale czy później też tak szybko tworzą młodą sadzonkę, nie mogę odpowiedzieć z braku doświadczenia.
Jeśli zaś chodzi o kolekcję, to ilościowo mam sporo roślinek, ale biorąc pod uwagę ilość odmian, nie mam ich dużo. O wielu nadal marzę. Moje roślinki też nie szaleją z ilością kwiatów, ale mi to raczej nie przeszkadza. Biorąc pod uwagę, że większość wyhodowałam z listków, to każde kwitnienie cieszy, nawet mikrusi kwiatuszek.

Halinko, miło mi, że zaglądasz.. i tu do tęczowego, i tam w tropiki ;:168

Izka, dziękuję. Ja w ogóle jestem nieźle zafiksowana na punkcie kropek, plamek, kratek itp. na płatkach kwiatków. Toteż gloksynia amarantowa z kropkami jest jedną z moich ulubionych. Czekam teraz na kwitnienie drugiej kropkowanej, zupełnie odmiennej w kolorze.

Gloksynie przy tych upałach nieco zmęczone i nie miały ochoty na sesję fotograficzną. Za to skrętniki chętnie wystawiały swoje buźki.

Dracula ;:167

Obrazek

Silvia

Obrazek

Obrazek

Indi

Obrazek

Obrazek

Falling Stars

Obrazek

Obrazek

W oczekiwaniu na kolejne kwiaty hippeastrum ;:65 Pąków coraz więcej i tak szybko nabrzmiewają ;:108

Obrazek

I jeszcze coś z działeczki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy mógłby mi ktoś wyplewić chwasty wokół sprekelii? :;230
Awatar użytkownika
izary
500p
500p

Post »

Janeczko i znów pokazujesz cuda!!! Ja lubię pielić, jadę :):):)
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Iza, wpadaj. Narzędzia przygotowane...

Białych kwiatów nie umiem fotografować...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36

Post »

Janeczko
Dracula i Indi przepiekne ;:167
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Indi zachwycałam się już w poprzednim sezonie, Dracula kwitnie po raz pierwszy u mnie. Dracula... to jest moje cacuszko ;:167 Czekam też na kolejne, pierwsze kwitnienia ;:65
Aga, ja by coś :wink: to PW ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”