Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Za każdym razem jak tu zajrzę nie wiem co podziwiać bardziej-irysy ,czy twoją wiedzę o nich ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

:wit
Wspaniała kolekcja, jakże cudownych kwiatów :)
Moja kolekcja jest niewielka, ale już wiem, że musi się powiększyć o kolejne wspaniałości :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dorotka, nie ma najmniejszych racjonalnych podstaw, by obawiać się zaskrońców ;:185
A ja byłem szczęśliwy, że po raz pierwszy tak ładnie mi pozował i nawet pozwolił się pogłaskać :wink: To bardzo przyjemne uczucie ;:173
Aby trochę Cię udobruchać - kolejny kosaciec - jeden z piękniejszych, który zakwitł po raz pierwszy, a taka piękność to tylko może być od Schreinera (1994):
Obrazek

Ogrodniczko, witaj! Zaskrońce są pożyteczne i niegroźne więc chcę ich jak najwięcej! Potrafią zapolować nawet na nornicę.
Zapraszam ponownie (zaskrońców nie będzie :wink: )!
I kolejna tegoroczna premiera. O 3 lata młodszy od poprzednika (1997) wyhodowany przez pana Zdenka Seidla:
Obrazek

Miłko, jeszcze nie zakwitł i wcale się nie dziwię. Obliczyłem, że tylko 30% zakwita w pierwszym roku więc spoko -niech się rozrasta 8-)
A skoro dzień premier, to kolejny. Dobrze się składa, bo to rodzic poprzedniego :idea: I znów wracamy do Schreinera (1983), czyli wszystko w rodzinie :wink: :
Obrazek

Grażynko, dziś zapodaję nieco nowsze kosaćce, ale te stare są podstawą mojej kolekcji i nadal fascynują mnie! Wczoraj posadziłem kolejnego zdobycznego :tan
Ale pozostanę z temacie tegorocznych premier. I kolejny z lat 90-tych (1997) od nieznanego mi hodowcy Grosvenora:
Obrazek

Alicjo, 'Chivalry' to wspaniały protoplasta młodszych odmian i będzie mi się kojarzył nie tylko z wiekową nestorką rodu ale też z moim ojcem, bo 'Chivalry' urodził się w tym samym roku :)
Ja już nie mogę patrzeć, jak męczą się moje kosaćce na 5-letniej rabacie i wszystkie czeka przesadzanie. Wczoraj nawet zacząłem, bo splątały mi się 3 odmiany i tylko w trakcie kwitnienia jestem wstanie je rozdzielić. Jedną z nich był "piękny nieznajomy" w kolorze różu magenta i odrobiną purpury (pamiętacie 'Księżną Łowicką'? Zbliżony odcień). Ale to już nie premiera ;:185 :
Obrazek

Beatko, bez przesady; to taka wiedza powszechna - nie tajemna, którą na bieżąco odświeżam, odpowiadając Wam. A że w temacie kosaćcowy utknąłem po uszy - chętnie czytam o nich.
Kolejna premiera ale uwaga - bezbródkowca! To kosaciec syberyjski:
Obrazek

Justynko, jeśli choć troszkę zmotywowałem Cię do powiększenia ilości kosaćców, to wspaniała wiadomość dla mnie :tan Niech żyją KOSAĆCE!!!
I dla Ciebie jeszcze jedna premiera, choć już pokazywana ale wspaniała więc powtórzę:
Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Jacku , ten ostatni , czekoladowy - piękny ;:oj .
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Witaj Jacku ! Bywam po cichutku, podziwiam, zachwycam się i delektuję Twoją kolekcją z wielką przyjemnością ;:173
Gorzej z pisaniem - bardzo przepraszam ! Internet szwankuje mi w tym sezonie na działce i sama nie umiem sobie z nim poradzić, ale może będzie już lepiej...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku Gipsy Romance naprawdę uroczy, przejście kolorów , śliczny. Sorry, ale tego zaskrońca Ci nie wybaczę, nawet nie wiesz co ja w weekend przeżyłam , jak z każdej strony to paskudztwo pełzało . Ale jak chcesz to możesz przyjechać i kilka sobie przywieźć. :D nawet wszystkie. Wiem , niegroźne, ale nie przekonam się do nich nigdy, myszy wolę, mimo że dziury kopią i kwiaty zżerają .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jacku wszystkie są cudowne a twoja kolekcja imponująca. ;:215
Ujęło mnie Modre Pondeli czyli Niebieski Poniedziałek / czemu akurat poniedziałek ?....../
Ale nic dziwnego, bo błękity i fiolety to moje kolory. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wszystkie odmiany takie piękne! Ale już nie odzywam się w temacie, bo to dla mnie temat drażliwy z wiadomych względów! :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, prawda że piękny? I też ma ciekawą historię, bo przywiozła go pewna osoba zza oceanu, potem się z kimś podzieliła na Śląsku, a teraz zaszczycił mnie na Mazowszu :tan I chyba wiem, jak się nazywa: 'Exactitude'. I jeśli nazwa prawidłowa to świetnie wpisuje się w klimat poprzedniej serii zdjęć, bo też z lat 90-tych (Innerst,1996)!
Ale dziś chcę powrócić do historycznych kosaćców. Niemiecki duet Goos & Koeneman zasłynął na początku XX wieku z całej serii kosaćców. W niejednym płynęła jeszcze w 50% dzika "krew" botanicznego iris variegata. I ja rozpoznałem je początkowo jako gatunek ale potem zacząłem drążyć temat i oto wyniki:
Obrazek

Marysiu, ciesze się, że piszesz mimo szwankującego internetu. Wiem, co to znaczy, bo dopiero od dwóch lat mam szybki (czytaj: normalny) internet. Więc delektuj się do woli, a dziś tematem są piękne odmiany z początku XX wieku. Dla Ciebie kosaciec z 1910 roku ;:333 :
Obrazek

Dorotko, mi możesz nie wybaczyć :wink: ale zaskrońcom wybacz! One nie chcą Cię nastraszyć ale polują m.in. na myszy, które Ty przedkładasz nad te sympatyczne gady ;:173 A myszy by nas dawno zjadły gdyby nie zaskrońce, koty, bociany i inne zwierzęta, które na nie polują. Taka natura przyrody, której jesteśmy cząstką ;:4
'Gipsy Romance' spektakularny ale dziś musisz się zadowolić trochę skromniejszym kosaćcem ale dla mnie równie pięknym i ważnym ;:173 Też pochodzi od iris variegata ale nie ustaliłem odmiany. A może to gatunek? Wg mnie najbardziej zbliżony :idea:
Obrazek

Grażynko, nieskromnie dziękuję ;:173 Widuję piękniejsze kolekcje ale kosaćców współczesnych. Do kolekcjonowania historycznych zapał niewielki.
'Modre Pondeli' - niebieski poniedziałek! No przecież! ;:oj Mogłem skojarzyć wcześniej, bo przecież twórcą był pan Zdenek! Gdyby było 'Monday Blue' wszystko byłoby jasne! Nie znasz tego określenia? To popularny frazeologizm na określenie pierwszego dnia po weekendzie, kiedy wracamy do pracy i snujemy się jeszcze nie do końca przytomni po weekendzie :lol: Gershwin napisał nawet operę pod tym tytułem.
Nie chcę już powtarzać jeszcze jednego kosaćca Goosa&Koenemana 'Havamal', który jest na poprzedniej stronie więc dla uzupełnienia tej serii sympatyczny rudzielec też zapewne historyczny:
Obrazek

Miłko, odzywaj się odzywaj ;:196 Ale liczę na Twoją aktywność, jak zacznę pokazywać dalie ;:65
A tymczasem jeszcze jedna historyczna piękność z 1929 roku (Ayers):
Obrazek
Awatar użytkownika
ogrodniczka01
1000p
1000p
Od: 18 lip 2009, o 11:45

Post »

Okazy kwiatowe posiadasz ;:180 i jak tu nie kochać kwiatów ;:63
Pozdrawiam i Zapraszam-Asia Ogród
Moje wątki
Sprzedam
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Boski ten rudzielec :)
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

A u mnie już po irysach ,przez ten upał szybko przekwitły ,teraz zaczynają róże i piwonie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, nie sposób nie kochać kwiatów; w tym wypadku - kosaćców! A dziś konkretnie białych, które zamierzam pokazać. I choć to tylko jeden kolor, to i tak jest wiele wariantów:
Ten z 1939 roku od Murrella z odrobiną błękitu:
Obrazek

Justyno tak; rudzielec ma wzięcie :wink: W ub. roku nie kwitł lecz w tym się ładnie zrehabilitował.
Ten biały jak mleko :) A że o 50 lat młodszy to i z falbaneczkami :wink:
Obrazek

Janko, u mnie festiwal kosaćców trwa i nie wszystkie jeszcze zakwitły. Ale ta odmiana już kończy kwitnienie (Schreiner, 1940):
Obrazek

I piękny "staruszek" (Foster, 1888)
Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Podziwiam ;:215
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Oj kusisz Jacku a może mi pomożesz mam takie ale kompletnie nie wiem co za okazy..raczej współczesny Obrazek Obrazek
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”