Moja działka 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja działka 6

Post »

Lidziu spora kolekcja czosnków. U mnie karatawski zawsze rósł jeden sezon ;:222 Pamiętasz jak mi dałaś iryski od Irminki? dzisiaj jeden zakwitł, ale nie robiłam zdjęć :wink: Ten syberyjski nn śliczny :D
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

U mnie czosnki też się nie trzymają poza jednym. Cudne piwonie. Ciekawy podkolan pięknie prezentuje się z jałowcem. Czyściec ślicznie kwitnie. Mam dyptam drugi rok, ale jakby stoi w miejscu i jest tak samo mały jak w dniu zakupu. Lidziu jakie masz doświadczenie z tą rośliną? Wiem tez że przy kontakcie ze skórą może powodować wielomiesięczne plamy na niej. Sadziłam wiosną bodziszek himalajski plena, ale niestety nie wyrósł, za to przybył mi dziś Magnificum Rosemoor.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Jurku semper kosacców mam stosunkowo niewiele, najwięcej z grupy SDB.
Czosnek zwisły, to niższa od czosnku sztyletowatego roślina, o ciemno różowych, drobnych kwiatach. Cebule czosnku karatawskiego najlepiej kupić jesienią.
Wolałabym, żebyś słowo teoretycznie zamienił na praktycznie i wreszcie mnie odwiedził, bez zastanawiania się co mi przywieźć.

Stasiu stasia_ogrod dziękuję w imieniu roślinek za pochwały. Mój biały powojnik, to bardzo stara odmiana. U mnie rośnie już około 26 lat, a ogrodnik, u którego go kupowałam, już wtedy mówił o nim, że to bardzo stara odmiana.

Marysiu Maska czosnków trochę się przez te wszystkie lata nazbierało. Czekam jeszcze na kwitnienie następnych.
Rośliny, które dostałam od Irminki rosną i kwitną niezawodnie.

Olu Bufo-bufo na czosnki nie narzekam, rosną u mnie dobrze. W tym roku zniknął tylko 'Mount Everest'.
Czyśćca wielkokwiatowego mam od trzech lat. Pięknie się rozrósł i tworzy barwną plamę na rabacie.
Dyptam na początku wolno przyrasta. Bardzo nie lubi przesadzania i preferuje wapienną glebę. U mnie co roku daje samosiew. Miałam też białego, ale niestety rósł w bardziej mokrym miejscu i nie przetrwał. Nie zauważyłam, żeby ta roślina podrażniała skórę, chociaż często go dotykam bez rękawiczek. Zapach jego kwiatów i nasion jest powalający.
Gratuluję zakupu bodziszka 'Magnificum Rosemoor' jest piękny.

Zakwitły następne piwonie.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Niedługo trzmielina da pokaz.
Obrazek Obrazek

Prześliczna drakiew lśniąca.
Obrazek Obrazek

Żmijowiec
Obrazek Obrazek

Przetaczniki pagórkowate.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pięciornik klonolistny
Obrazek Obrazek

Jeżyna bezkolcowa
Obrazek Obrazek

Krwawnik olbrzymi
Obrazek Obrazek

Koper włoski 'Purpureum'
Obrazek Obrazek

Róża nn
Obrazek Obrazek

Mak polny
Obrazek Obrazek

Ostróżka letnia
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny ten podkolan i całkowicie mi nie znany ;:oj
Zdjęcie żmijowca (to pierwsze) mistrzostwo ;:180
Tak, 'Mme Chareau' ma obrzeże w formie kreseczek i sam musiałem zrezygnować z tej nazwy. Najbardziej prawdopodobna odmiana do naszych (bo mamy chyba tę samą) to 'Dancers Veil'.
Tak, na ostatnich zdjęciach kosaćców widzę w tle 'Henna Stitches' i rzeczywiście jaśniejsza niż zdjęcie wcześniej.
Tym razem rozpoznałem tylko jednego: 'Alcazar', ale to też musisz porównać jeszcze w necie, bo mój aparat nie łapie granatowofioletowego koloru i na Twoim kosaćcu też nie mam pewności, czy on jest.
Przetaczniki to: veronica teucrium. Jeśli są dwa różne, to ten ciemniejszy jest: 'Royal Blue'.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Coraz piękniej u ciebie ;:108 .
Znasz może nazwę tej piwonii jasno różowej z ciemniejszymi paskami? Chyba mam taką. A przetacznik to goryczkowy może?
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Lidziu, byłam i zastanawiam się, co tu mądrego napisać. Nie będę oryginalna, powiem po prostu, wszystko masz cudne. :heja ;:108 ;:108
Czy u Ciebie też taka susza. :?: ;:223
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lidziu wszystko już tak pięknie kwitnie u ciebie ,ślicznie masz ;:215 Ciekawy ten kwiat żmijowiec,fajną ma nazwę i ślicznie wygląda :)Dla mnie nowość.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu piwonie obłędne ;:oj znasz może nazwę tej cukierkowej z 5 zdjęcia :shock: :?:
Te dwa budrysy czekają aż im coś z nieba spadnie ;:306 są niesamowite :shock:
Po mojej trzmielinie został tylko ślad na ścianie ;:145
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Jacku JacekP podkolan zielonawy, to nasza rodzima roślina, chociaż nigdy nie udało mi się go w naturze spotkać. To już drugie moje podejście do niego, pierwszego zniszczyła woda. Długo wypatrywałam go w szkółkach, aż wreszcie się udało. Marzy mi się jeszcze podkolan biały o pachnących kwiatach.
Tak, 'Dancers Veil' to chyba to. Najtrudniej rozpoznać na podstawie zdjęć kosaćce w kolorze fioletowym. Ten 'Alcazar', już mi chodził po głowie.
Jeszcze raz dziękuję za rozpoznanie przetaczników, oraz pochwałę zdjęcia, bo to dla mnie duże wyróżnienie.

Małgosiu clem3 dziękuję. Kwiaty piwonii bardzo szybko przekwitają i zrzucają płatki. Piwonia jasno różowa, to bardzo stara odmiana, jej dodatkową atrakcją są przebarwiające się na kolor bordowy łodygi. Niestety nie znam jej nazwy.
Przetacznik już rozpoznany, to pagórkowaty.

Marysiu delosperma dziękuję Ci bardzo.
Susza jest okropna, ziemia popękana i twarda jak beton. Wczoraj rano wprawdzie trochę pokropiło, ale za krótko i za mało. Woda w beczce mi się kończy i trzeba będzie nosić ze studni.

Betusiu beacia0088 rośliny pięknie kwitną, szkoda tylko że przez suszę i ostatnie upały, bardzo krótko.
Żmijowiec, to nasza rodzima roślina, kiedyś wszędzie można było go spotkać, teraz nie uświadczysz. Mój zagościł na działce dzięki Irmince i teraz co roku sam się rozsiewa. Swoją nazwę zawdzięcza wystającym z korony pręcikom, przypominającym język żmii, oraz temu, że w przeszłości używany był przeciw ukąszeniom żmij.

Marysiu mar33 nazwy cukierkowej niestety nie znam, dostałam ją wiele lat temu od pewnej, starszej nie żyjącej już pani teściowej Wandy, która nazywała ją japonką.
Będę chyba płakać razem z Tobą po trzmielinie, była taka cudowna.
Koty wyruszały właśnie na przegląd działki po śniadaniu.

Zapraszam na krótki spacer.
Tego kosaćca jeszcze nie pokazywałam. Zakwitł jako ostatni z bródkowych.
Obrazek Obrazek

Moje maczkowe poletko.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Czosnek 'Forelock' szykuje się do kwitnienia.
Obrazek Obrazek

Zakwitł chaber nadobny.
Obrazek Obrazek

Szachownica kostkowata zawiązała już nasiona.
Obrazek Obrazek

Kłosy jęczmienia grzywiastego.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Lidziu, u mnie lało całą noc i nadal mży. Może te chmury dojdą do Ciebie i nie będziesz musiała nosić wody.
Możesz zebrać dla mnie nasionka szachownicy kostkowatej, bo ja, co za błąd, ;:223 żadnej nie posiadam.
Kocurki pozdrawiam. :D
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu ! Przyłączam się do chwalących żmijowca, ale i pozostałe rośliny zasłużyły na pochwały ;:63 A czarnule szczególnie i już wiem za czym stanęły w kolejce ? na hasło wolno ruszać :;230 Wysiałam nasiona szachownicy, ale nic nie wyszło ;:202 może mają krótką żywotność, a na wiosnę wyszła jednak maleńka szachownica...reszta przepadła ;:oj Czy jęczmień grzywiasty jest jednoroczny? Mam też jeże i dostały kocią karmę :D
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Moja piwonia miała być bordowa, a wyszła taka jak u ciebie, ale cudna jest, więc niech rośnie na zdrowie :wink: Podoba mi się to wyłażenie czosnku z kokonu ;:173 Jęczmień też świetny, a kocurki słodziaki ;:108
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lideczko,jak zawsze pięknie u Ciebie...i te piwonie.na pewno pieknie pachną.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Oj u mnie dyptam rośnie właśnie w dość żyznej ziemi, cóż, jednak jak nie lubi przesadzania to tam zostanie. Ruta też ma opinię drażniącej skórę, ale mi jakoś mnie zaszkodziła, jednak byłam wobec niej ostrożna. Z tym uczulaniem to chyba nie każdego spotyka, ale coś w tym raczej jest. Widziałam gdzieś ostatnio ten jęczmień i nawet się nad nim zastanawiałam, ale teraz jako go gdzieś zobaczę to się zdecyduję, jest niesamowity. Lidziu w takim momencie przyłapałaś czosnek ;:63 (akurat się przebiera ;:306 ).
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu irys jest piękny i pewnikiem chętnych na niego mnóstwo ;:202
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny