Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Post »

Cudny bodziszek Jagódko http://images69.fotosik.pl/948/3db90413ddadcab9med.jpg ,a remont o tej porze w takie upały to ;:222 Lecz przy odpowiedniej muzie wszystko w mig będzie zrobione pomoże też zmywarka u mnie niestety tylko ręczna :wink: . Clemek też cudowny, a podlewania doniczkowców nie zazdroszczę mam ich parę i staram się o nich nie zapominać ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Bajkowo... ;:3
;:167
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jagódko!

Z całego serca kibicuję Twojemu Synowi i bardzo się zmartwiłam jego kłopotami. Być może, aby nastąpiła trwała poprawa, potrzeba więcej czasu?
Książki o Kukuczce też wszystkie znam, a czytanie o wyprawach himalajskich to czysty narkotyk.

No i Twój ogród. Piękny, ciekawy, zróżnicowany. Niech wszystko Ci w nim rośnie jak na drożdżach, a robactwo zginie w diabły!
Pozdrawiam z ususzonych Kaszub :twisted: :twisted:
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Jadzieńko ... to Geranium versicolor - nabyty nie tak dawno od jednej z Forumowiczek . Ciekawy ma rysunek na płatkach - nieprawdaż ?
Dzisiaj z M fugowaliśmy - dobrze , że dzisiaj się ochłodziło - a jeszcze robiłam wysyłkę roślin . Teraz będzie cały dom do sprzątania generalnego - a ja - no cóż - wolałabym grzebać w ziemi . Dużo mi pomaga Syn ( starszy ) - ale w tygodniu wraca późno z pracy - więc jedynie w sobotę mogę liczyć na Niego .

Dziękuję za miłe słowa ;:196 Clematis to Proteus - teraz dopiero zaczyna ciemnieć i są kwiaty pełne .... tych " doniczkowców " już nie ogarniam - a przecież ich nie wyrzucę - już tyle lat są ze mną ...oleandry , datura biała pełna , psianka Rantoneta , fuksja i róże pienne - to już wielkie drzewa .
Serdeczności ;:168 ;:167

Dla Ciebie - pierwsze róże - obie n/n ... ;:167

Obrazek Obrazek

Ewuniu...dziękuję ;:196 - i zapraszam w końcu do rewizyty ;:196 .

Spodoba Ci się Irys TB i Clematis Proteus ?

Obrazek Obrazek

Lisico ...oj , tak - chciałoby się rzec - czekam na poprawę ...a tu ... niestety - teraz dopiero wiem co to niepokój i lęk - zwłaszcza , gdy ( tak , jak teraz ) jest w górach ...
Żadna siła Go nie zatrzyma - powiedział , ze nie ma takiej opcji - to silniejsze od Niego . To jak narkotyk - jakkolwiek to zabrzmi .
Dziękuję za dobre słowo i pochwałę mojego ogrodu ;:168 , który - zwłaszcza teraz - jest dla mnie ucieczką od " myśli nieuczesanych " i stał się swoistym panaceum na wszelkie smutki .

Pozdrawiam z lekko zachmurzonej , po krótkotrwałym deszczu - Małopolski ;:167 :wit

Lubisz błękit - bo Cię wciąga- mnie zresztą też ;:167 ...

Irys syberyjski Cambridge i Geranium Terre Franche .
Obrazek Obrazek
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Jagódko ;:167
Doba trochę za krótka, ale jestem i działam! :wit
Piwonie i irysy dały prawdziwy popis, a róże dopiero zaczynają.
Pozdrawiam Lidka
Odbierz PW
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko jesteś niesamowitą kobietką mam nadzieję,że kiedyś w przyszłości Cię poznam ,bo warto ;:167 rozśmieszyłaś mnie do łez pisząc o swoim synu ;:306 pisząc że przydało by się mu delikatnie mówiąc lanie :D domyślam się jak się martwisz,ale wilka do lasu ciągnie :D a te góry to już nie takie małe go interesują ,ale wysokie szczyty ;:oj Ogród cudowny czekam na Twoje balkonowe piękności :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Irysy cudne, ale także różowa NN taki cukiereczek .Coś ostatnio Jagódko mało Ciebie na FO ,ale czytam ,ze mocno jesteś zapracowana ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Masz śliczne iryski
W tym sezonie zainteresowałam się bodziszkami. Mam już kilka.
Zdjęcia roslinek z bliska są urocze, ale czasem trzeba pokazać w jakim otoczeniu rosną.
Oglądają zdjęcia rabat można sobie wyobrazić cały ogród
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi Drodzy Przyjaciele :wit .

No , wreszcie , remont łazienki skończony , okna umyte , dom doprowadzony do stanu używalności i komputer naprawiony . Ogród przetrzebiony ze zbędnych , rozrośniętych karp liliowców żółtych , irysów nadwodnych i żywokostu , które to to zasłoniły mi wgląd na oczko .Teraz trwa spektakl irysów ensata , louisiana , pełnych , syberyjskich - no i górujących ponad wszystkim - róż .
Teraz - czas na relaks - problem w tym , że nie umiem , nie potrafię usiedzieć na doopie ...ciągle mnie gdzieś gna - od truskawek , po pomidory , które to wymagają teraz szczególnej uwagi . Robię koktajle , pieke placki , serniki na zimno , mrożę i zajadamy się na bieżąco . Doglądam przelotem - niczym torpeda - ogród , przesadzając z doniczek rośliny , rozmnażam , przycinam i tak w kółko .
Lada moment jadę po Oliwkę , by cieszyć się Nią przez wakacje .

Lidziu ... oj , tak - zdecydowanie za krótka , a człowiek chciałby zrobić wszystko naraz . Wyobrażam sobie ten spektakl różany , piwoniowy i irysowy . Szkoda , że fotek nie masz :( .
Teraz odpoczywasz zasłużenie ...ale dbaj o siebie - wszak nie od razu Kraków zbudowano . Małymi kroczkami , stopniowo - więcej zdziałasz ;:196 .

Miłego , słonecznego odpoczynku ;:168 :wit

Obrazek Obrazek

Iwonko - to się okaże w realu - serdecznie zapraszam ;:168 . Fakt - niezaprzeczalny , że ' Góro łazika ' już nie zadowalają nawet Tatry - bo przeszedł je wzdłuż i wszerz . Ogranicza Go jedynie nie pełna sprawność jaką miał przed wypadkiem - bo kolano daje o sobie znać ( więzadła rozszczepione ) i jeszcze neurologiczne sprawy . Pomimo to dalej włazi na skały , ale to już nie to samo co wspinaczka po pionowej ścianie .
Balkonowe mam same pelargonie , a tarasowców sporo , oj , sporo - stoją na dworze , przy ścianie południowej domu ; oleandry , datury , psianka Rantonetta , lantany etc...

Serdeczności ;:196 ;:167

Obrazek Obrazek

Jadzieńko ... no - tak się ostatnio układa , że mnie mniej na FO ... a to problemy zdrowotne z Synem , a to przebudowa totalna łazienki , a przecież muszę innych spraw doglądać . Na dodatek komp odmawiał współpracy . No , niestety - są sprawy ważne i te - mniej ważne - jednak po cichutku wpadałam to tu , to tam - ale sił i czasu na pisanie zabrakło .
Ta różowa róża n/n w fazie rozwoju początkowego ma kwiaty w różu - w środku bardziej ciemne - a potem staje się zupełnie blada . Fakt - taki cukiereczek .

Buziaki z różami ... ;:196

Obrazek Obrazek

Gosiu...czasem robię dalszy plan w postaci panoramy , ew. rzut okiem na rabatę .
Bodziszki też bardzo lubię - w tym roku 'wzbogaciłam ' się o cztery odmiany , a wszystkich mam chyba 12 odmian .
Specjalnie dla Ciebie ....kolejne irysy ...dziękując za miłe słowa ;:196 .

Obrazek Obrazek

I takie tam ..to i owo - z przewagą róż .... ;:108

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Witaj!
Już jestem. Po powrocie jak zobaczyłam swój ogród, kwiaty owszem zachwycają, ale to trawsko, mrówki, mszyce i już pojawiająca się na niektórych różach czarna plamistość. Od jutra zaczynam wojnę z tym buszem. Dziś musiałam podlać wszystko, bo ziemia w donicach była zbyt przesuszona. Niestety na M. liczyć nie można. Znów sprawdza się stara zasada "umiesz liczyć, licz na siebie".
Pozdrawiam i idę w końcu spać, bo to już druga noc na nogach. :wit

Lidka
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Jagódko Małopolska!
Dla mnie zawsze będziesz ucieleśnieniem powiedzenia: W małym ciele wielki duch!
A teraz jeszcze zdobyłaś sprawność kafelkarza, czy też fugomistrza :shock:.
Powiem Ci, że taka nowiutka, świeżutka łazieneczka potrafi tak cieszyć jak nowo założona rabata.
Kwiaty w ogrodzie masz piękne, a niektóre wręcz imponujące.
Bodziszki lubię od zawsze, mam ich sporo, ale teraz najbardziej się cieszę nową Rozanne, tak błękitną jak obie lubimy.
Dzięki za zdjęcia okolic jeziorka, dla mnie majstersztyk ;:215. Spróbuj fotografować nie po jednej roślinie, ale choćby parami ;:218. Szukam inspiracji w komponowaniu roślin, może coś podpatrzę...

A tak w ogóle to wielkie buziaki, serdeczności i pozdrowienia z gorącego Pruszcza - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to się Jagódko napracowałaś czas odpocząć,ale to prawda gdy się ma duży ogród i warzywniak i dom na głowie to trudno usiąść bo zaraz się przypomni ,że coś jest do zrobienia i się biegnie dalej,a za chwilkę przetwory,ale praca w takim pięknym otoczeniu i te widoki odpłacają nam całe zmęczenie :D Piękne kwitnienia u Ciebie ;:215
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko nie pokazujesz ostatnio swojego ogródka, na pewno spędzasz każdą chwilę z Oliwką, żeby nacieszyć się Nią jak najbardziej :D
Kochana ściskam Was bardzo serdecznie i życzę wspaniałych wspólnych chwil ;:196
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróciłam z wojaży , przejechałam całą Polskę , by przywieźć do siebie na wakacje Oliwkę . Podróż męcząca - , z przygodami - nieplanowanymi przesiadkami etc...
Ogród zastałam podlany , takoż tarasowce i pomidory i od razu zrobiłam przegląd co w trawie piszczy .
Zaczął się spektakl liliowców , jeżówek , pysznogłówek , róż etc...

Lideczko - witaj na starych śmieciach ;:196 - nie ma to jak w domu - prawda ? Nikt za nas nie zrobi tego , co wiemy najlepiej co jest do zrobienia ;:108 . Moje chłopaki podczas mojej nieobecności przez trzy dni nie podlewali doniczkowych roślin na parterze bo ... nie wiedzieli , że tam rosną :( .
Pozdrawiam serdecznie ;:196 .

Obrazek Obrazek

Jagodo Pomorska no tak - jestem niskiego wzrostu ... Tobie - zapewne byłabym pod pachę :;230 . Nie narzekam pomimo tego i chyba coś w tym jest , że jestem wielka ...bagażem życiowych doświadczeń - czasem ciężkich do udźwignięcia - ale daję rady - przez siłę , którą mam w sobie ...siłę ducha ;:108 .
Dziękuję za miłe słowa ;:168 względem mojej skromnej osoby - jak i pod kątem roślin ;:167 .
Nie wiem , czy u mnie znalazłabyś inspirację do nasadzeń ... mam pomieszanie z poplątaniem - jednym słowem mydło i powidło ...
Buziaki ;:196

Obrazek Obrazek

Iwonko ... nie jestem typem , że wszystko zrobione i czas na relaks ...gna mnie dalej - zresztą sama sobie przyczyniam zajęć . Tak lubię , by 'grafik ' mieć napięty .
Przetworów na razie nie robię - dopiero jak zaczną się lada moment maliny i pomidory .
Dziękuję za miłe słowa ;:168 .

Obrazek Obrazek

Agusiu ...ostatnio mniej mnie - z prostej przyczyny - totalny brak czasu ...przelecę - niczym torpeda i już mnie nie ma ...Tak - mam Oliwkę u siebie ... więc trzeba dogadzać i nacieszyć się wspólnie spędzanym czasem ;:108 - a ten biegnie nieubłaganie .
Fotki robię późnym popołudniem ...i to nie zawsze zdążę .
Dziękuję za szczere pozdrowienia - nawzajem ;:167 ...dla Gabi takoż " tulaski " ;:168 .

Obrazek Obrazek

Kilka 'pstryknięć '....

Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko dobrze,że już jesteś liliowce i jeżówki u Ciebie cudne ;:215 udanie spędzonego czasu z wnusią życzę ;:3
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”