Róże w krainie winem płynącej

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże w krainie winem płynącej

Post »

Moj Gruß (bialy) jeden kwiat trzyma tydzien..., w sumie kwitnienie trwalo 3 tyg. Dzisaj obcielam ostatnie . Buduje nowe bardzo szybko ;:108 .
Imponujacy widok... ;:224 , LWP tez kwitnie .
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Takie widoki lubię i mogę je oglądać bez końca. Gdyby co ja poproszę o więcej ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj ile masz krzaczków Anny Marii i jak długo ją już masz jest piękna i od razu tyle kwiatów , super ;:3 ;:215
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja Pomponelka rośnie wysoko ,ale szczupła nie jest ,powiedziałabym nawet że rośnie bardziej w szerz jak wzdłuż ;:306
Piękna ta Anna Maria ;:167
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51

Post »

Alexia, a zatem mogę pielęgnować moją nadzieję, że Gruss an Aachen będzie trzymać kwiaty jak należy, gdy tylko "wydorośleje" :D. Dziś rozłożyłam nad biednym krzaczątkiem parasol w czasie najgorszego popołudniowego upału (było u mnie 35?C w cieniu ;:202 ), bo nie mogłam patrzeć jak się smaży i cierpi :( . A miejscówkę ma naprawdę mocno nasłonecznioną.
Twoją LWP przyjdę w takim razie popodziwiać do Ciebie skoro już i ona daje pokaz ;:oj .

Daysy, obiecuję, że będę Cię zamęczać fotkami :lol: .

inka52, mam 2 krzaczki Anny Marii ale rosną nie bezpośrednio przy sobie. To, co widać na pierwszym planie pierwszego zdjęcia w poprzednim poście to jeden krzaczek. Rosną u mnie drugi sezon (sadzone były jesienią 2013 roku). Już w zeszłym roku kwitły bardzo obficie i aż do mrozów. Pachną ;:170 .

Tolinko, moją Pomponellkę będę ściskać w pasie gorsetem i nie dam jej się roztyć ;:306 . Musi być szczuplutka, jak na damę przystało :wink:.

Mam jeszcze trochę zaległych fotek, to Was nimi pomęczę :lol:.
Na początek Laguna, która już na dobre się rozkręca, choć większa część pączków wciąż czeka na otwarcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p

Post »

Niestrudzenie kwitnie Rosarium Uetersen :D:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

U tej róży odnotowałam rekord trzymania kwiatu - aż 17 dni ;:oj . Tak wyglądał kwiat w 17. dniu życia, po czym w 18. dniu zrzucił płatki (to ten u dołu, z lekko podsuszonymi brzegami płatków):

Obrazek

Pierwsze kwiaty pojawiły się na Stadt Rom:

Obrazek

Niezwykły spektakl szykują mi Gärtnerfreude. Zapączkowane na maksa, gdzie niegdzie zaczynają nieśmiało pokazywać kolorek. Już się nie mogę doczekać pełni rozkwitu takich mega bukiecików:

Obrazek
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p

Post »

Cały czas kwitną Schneeflocke:

Obrazek

Bukieciki otwierają też Aspirynki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aspiryny niezawodnie wyprodukowały mnóstwo wypasionych bukietów, którymi Was pomęczę, jak wszystkie rozkwitną :lol: :

Obrazek

I na dobranoc Gruss an Aachen:

Obrazek

Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

:wit , byla u Ciebie burza... , u mnie krotka , ale ho...ho... , teraz robia sie saunowe klimaty. U mnie bylo jeszcze cieplej niz u Ciebie ... , moje rozyczki dostaly fest po d...
Gruß pzbiera sie , dopiero co sadzilas te roze. Byla pewnie w 4-l-. doniczce , musie zbudowac korzenie.
Pomponella w gorsecie... ;:306 , pomponiki sa sliczne. Jerzyk ma sie dobrze , tez te pomponiki... ;:333
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Pedrowa masz takie piękne krzaczyska róż, że niejedna szkółka mogłaby kręcić reklamy swoich róż ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p

Post »

Alexia, u mnie rano tylko grzmoty były ale zero deszczu. Ponoć wieczorem mają być potężne burze i wichury ;:202. A teraz gorąc straszny, mam wrażenie, że jeszcze gorszy niż wczoraj...
Mam nadzieję, że Gruss sie pozbiera. Dziś znowu pod parasolem :lol: . Korzonki miała ta róża bardzo małe :( .
A Pomponellka musi przywyknąć do gorsetu i już :wink: . Na razie jej to nie przeszkadza i rozwija swoje cudne pomponiki:

Obrazek

Obrazek

Daysy, dziękuję za pochwałę moich krzaczysk ;:196 . One wciąż młodziutkie są i w większości raczej można je nazwać krzaczątkami :lol: . Z wyjątkiem jednej - Laguny, bo ta to faktycznie szaleje nieźle ;:oj .

Skoro o Lagunie mowa, to chciałabym pokazać wszystkim, że jej kwiaty wcale nie muszą mdleć na słońcu :D . U mnie tropiki straszne, a ona stoi od samiusieńkiego wschodu do zachodu słońca w pełnym żarze, jak na patelni, ani przez minutkę nie ma cienia. Tak wyglądają dziś jej kwiaty, zdjęcie świeżutkie, jeszcze ciepłe :wink: :

Obrazek

Taki mam teraz widok z jadalni:

Obrazek

Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Maria de Montravel niesamowicie wygląda z taką masą bielutkich kwiatów. Jak dla mnie to możesz "zanudzać" fotkami róż do znudzenia :wink: , a ja i tak będę ciągle je oglądać i podziwiać :)
Laguna zbudowała piękny krzak, a ilość kwiatów jest oszałamiająca ;:oj Jak długo ją masz?
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p

Post »

Dorotko, Lagunę mam drugi sezon, sadzona była wiosną 2014 roku. Nie do uwierzenia, prawda? Sama w to nie wierzę, jak na nią patrzę :lol: .
Skoro chcesz "zanudzania", to proszę :wink: . Wieczorna Laguna (fotki z wczoraj, robione po kolejnym tropikalnym dniu, a różyca stojąca non-stop w słońcu wciąż ładnie trzyma kwiaty :D ):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zanudzać mogę Cię też Anną Marią :lol: . Wprawdzie w słońcu trudno jest dobrze sfocić taką różę, ale dziś rano zrobiłam zdjęcie obu pannom razem, żeby można było zobaczyć jakie te krzaczory niby miniaturowych różyczek są wielgachne. Tak to teraz wygląda (po środku porzeczka na pniu "zjedzona" przez róże, które miały się płożyć u jej stóp):

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p

Post »

Niesamowite, jak fotki róż w czasie kwitnienia szybko się dezaktualizują ;:oj . Robione wczoraj, dziś już są "przestarzałe" i nie można nadążyć z wstawianiem :lol: .
Wrzucam więc szybciutko trochę tych nie całkiem jeszcze "przeterminowanych", póki kolejne kwiaty mnie nie przegonią ;:224 .

Moje cudne pomponiki rozwijają się coraz szybciej ;:173 :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cieszę się, że zasadziłam Pomponellę przy Aspirynie, bo już teraz widzę, że ten kontrast fajnie podkreśla zarówno ostrą barwę pomponików jak i biel muśniętą różem. Już nie mogę się doczekać jak Pomponellka zarośnie swój obelisk i będzie "wychodziła" z otaczającej ją Aspiryny ;:oj . Póki co Aspirynka faktycznie ją otacza, ale muszę pilnować by nie "zjadła" maleńkiej koleżanki :lol: :

Obrazek

Po drugiej stronie będzie z Pomponellką kontarstować Gruß an Aachen:

Obrazek

Moje Aspiryny to już całkiem dobrze rozrośnięte krzaczory i w ilości 3 sztuk robią mi szpalerek wzdłuż ścieżki (tu trzeci krzaczek jest zasłonięty przez drugi, ale jak już będą w pełni rozkwitu, to postaram się zrobić taką fotę żeby było widać wszystkie 3):

Obrazek
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p

Post »

Tej wiosny zasadziłam 4 krzaczki Schneeflocke. Wszystkie ładnie się rozwijają i choć są teraz w moim ogrodzie najmniejszymi maleństwami, to ilością kwiatów mogą spokojnie konkurować ze swoimi starszymi koleżankami:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na razie koniec zanudzania, ale tylko na jakąś chwilę ;:306 .

Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj laguna szybko zrobiła się krzakiem , jest piękna , a aspirynki pieknie komponują się z zielenią bukszpanów ;:108 ;:3 ;:63
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”