Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Ja też mam dwa krzaki borówek, zawsze zjadamy prosto z krzaka.
Jaszczurki bardzo ładne. Nie wiem, czy odważyłabym się wziąć do ręki, bałabym się, że ugryzą.
Rogownica u mnie zawsze się pokłada, dolne liście szybko jej żółkną i nieładnie to wygląda. U ciebie przerasta przez siatkę i ma podparcie. Myślę, czym i jak swoją podeprzeć.
Soniu, hortensja w doniczce na schodach będzie stała w cieniu? Ma dosyć małą doniczkę, w upały może omdlewać.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu jak się przygotuje dobrze podłoże, to z pewnością będą rosły. ;:108

Małgosiu megi1402 jaszczurek nie dotykam, są bardzo płochliwe, uciekają, jak tylko się zbliżam. Rogownicę wyrzuciłam za płot, jeszcze gorzej się panoszyła na skarpie niż śniedek. ;:202 Tam przynajmniej ogranicza ilość chwastów. Schody są od północy, podlewam hortensję codziennie. Muszę ją przesadzić, ale mam urwanie głowy i pewnie dopiero po niedzieli to zrobię. Borówki to też moje ulubione owoce.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

nie jem pieczywa bo nie zdrowy wcześniej nie jadłam w ogóle glutenu teraz się zdarza, nie jadłam żadnego przetworzonego jedzenia a teraz też się zdarzy, wędlin też nie jem bo nie lubię i są nie zdrowe. Te niezdrowe nawyki to wszystko wina mojego chłopaka on mnie tak częstuje :;230
W dodatku teraz jak mam tyle pracy na działce to jem jak smok ;:306
Jaszczurek wręcz nie można dotykać bo gubią ogonki ja je biorę do ręki jak już muszę bo kot się nią bawi no i wtedy ogonków już nie mają.
Co do roślinek to też nie mogę sobie kupić tyle ile bym chciała bo mam inne wydatki związane z leczeniem i też niektóre wysiałam, dostałam rozmnożyłam. Jednak większość jest kupionych od tamtego roku kupiłam sobie 20 hortensji - na nie wydałam najwięcej pieniędzy bo sadzonki są dosyć drogie. Róże można kupić w markecie ja mam kilka z carrefoura za 5 zł i jestem z nich bardzo zadowolona, ze szkółki z gołym korzeniem też były tanie6/7 zł. Dopiero w tym roku kupiłam droższe.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Rogownicę też wywaliłam, gdzie pieprz rośnie. To była jedna z moich pierwszych roślinek. Jak kwitła była ładniutka, ale potem paskudna i ekspansywna.
A w berberysach Admiration właśnie dzisiaj odkryłam mrowisko. Miałam berberysy obłożone kamykami, więc mrówom się to b. spodobało. Jeszcze trochę, a straciłabym krzaczki.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj..piekna wiosna..I te irysy..ten bialy pieknie pachnie...a jaszurek u mnie tez duzo..:)pozdrawiam
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Swoją rogownice mocną ograniczyłam ale jeszcze zostało jej trochę na skalniaku.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ja też sobie w tym roku kupiłam właśnie taką werbenę płożącą ale wsadziłam ją do wiszącej doniczki...
Ogólnie bardzo podobają mi się te tradycyjne werbeny ale coś nie chcą u mnie rosnąć. Zobaczymy jak będzie się ta sprawować.
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Soniu z przyjemnością śledzę Twój wątek .
Kupiłam werbenę bo moja niestety nie wzeszła ;:223 .
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Soniu, ja się przymierzam do borówek, ale to chyba dopiero po przeprowadzce, bo albo słońce wysuszy, albo wiatr. Podobnie mam z hortensją ogrodową, już się nawet przyzwyczaiłam do tego, że jest rośliną doniczkową. Przynajmniej kwitnie.
Zazdroszczę werbeny patagońskiej - nie znalazłam nasion, ani sadzonek na miejscu.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, nadrabiam zaległości na FO i przypełzłam do ciebie z informacją o nasionach sasanek.. Jeśli nadal masz na nie ochotę to wyślij mi na PW adres ;:108
Pnącą werbenę miałam w ubiegłym roku, kwitła do samych przymrozków, będziesz z niej zadowolona, ale jak patrzę na twoje ostróżki ;:202 Ty wiesz, że te moje siane w ubiegłym roku obecnie są wyższe niż ja.. czyli mają ponad 1,7 m i nadal mikroskopijne pączki, czyli jeszcze urosną ;:108 Ciekawa jestem cóż to za odmiana te twoje..
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anitko roślin do ogrodu nigdy za dużo. Nie mogą jednak zakupy ogrodowe zdominować domowych budżetów. Ważne, żeby ogród nie stał się obsesją, która zastępuje wszystkie życiowe aktywności. ;:202 Mody na różne diety przychodzą i przemijają, najlepszy jest zdrowy rozsądek, wszystko, tylko z umiarem. ;:108 Towarzysza już zacznij wychowywać, bo później będzie za późno. ;:306 Rogownicy pilnuj, bo jest wyjątkowo ekspansywna, wystarczy mały kawałek, aby wyrosła spora kępa.

Wandziu ja od dwu lat nie mam w ogrodzie rogownicy, a stale jakieś pojedyncze wyrywam. :evil: Mrówki potrafią zniszczyć rośliny zakładając mrowisko. Ratuj, bo berberys ładny, szkoda go stracić.

Reniu dzięki, że zajrzałaś. ;:196 Ciesz się wnukiem, jak wrócisz będziemy zajmować się ogrodami na forum.

Olu miałam dwa lata temu tradycyjną w gruncie, całkiem dobrze sobie radziła. ;:215 Tę kupiłam z ciekawości, spodobały mi się ażurowe liście.

Mariolu werbenę trzeba wcześnie wysiewać, dużo z nią zachodu. Jak ta się sprawdzi, to oczywiście spróbuję siania. :)

Aniu borówki właściwie posadzone, rosną spokojnie, ale lubią wilgoć. Masz rację, że po przeprowadzce będziesz mogła je podlać w razie suszy i ładnie będą owocować. Moja hortensja ogrodowa też zimę przeżyje w garażu. ;:218 Jakoś nie wierzę, że u mnie w gruncie zakwitnie, a okrywać nie mam zamiaru. Werbena raz posadzona na rabacie sama się wysiewa w ilościach hurtowych. Tak jest u mnie w tym roku. Pieliłam siewki kilka godzin, bo nie mogłam posiekać motyczką między innymi roślinami.

Sabinko proszę o kilka. ;:180 Dzięki za wiadomości o werbenie, coraz ładniej kwitnie. ;:215 Jedną ostróżkę mam taką dużą, a te pierwsze pięć jakieś dziwne. Jak rozwiną paki oczywiście pokażę. Kupiłam je, bo kocham eksperymenty. :;230

Dziś poza podlaniem donic, nie było czasu na ogród. Nawet na zdjęcia było już za ciemno. Wczoraj żurawki w słońcu pięknie wyglądały.

Obrazek

Firletka smółka próbuje nieśmiało pokazać swoje różowości.

Obrazek
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Nie strasz jej z tymi ostróżkami :wink: bo moje w tamtym roku były też bardzo małe a teraz jedna już prawie ze mną równa a ja mam 175 cm wzrostu.
Swojego towarzysza nie muszę zbytnio wychowywać wybrałam sobie takiego żeby jak najmniej nad nim pracować :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anitko na pewno ostróżki będą niskie, bo jak już mają pąki kwiatowe, to za wiele nie urosną. ;:218 Pana gratuluję, ;:215 najważniejsze to porozumienie, reszta mało istotna.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, cebule czosnku i irysów różną się rozmiarem i to znacznie ;:306
W ubiegłym roku dosadziłam irysów holenderskich. Zaszalałam kupiłam paczkę pięćdziesiąt cebul. Część zjadły natychmiast sroki, a reszta wypuściła szczypiorek. Więcej nie dam się namówić.
Twój biały bardzo ładny. Syberyjskie też nieźle dają. ;:138
Werbena już kwitnie ;:oj
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Też jestem zadowolona nawet mi kwiatki pomaga sadzić skarb jak nic ;:167 W tym roku na pewno wiele więcej nie urosną ale za rok się zdziwisz zobaczysz.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”