Nasze 1500 m2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze 1500 m2

Post »

Gosiu jak się cieszę,że masz swój wątek ;:138
Z wielką przyjemnością przeczytałam Twoją ogrodową opowieść i obejrzałam śliczne zdjęcia. Powojnikowa rabata jest obłędna ;:167 I wszystkie pozostałe rabaty też super ;:215
Pozdrawiam Amelia
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Amelko to ja się cieszę ze wszystkich waszych odwiedzin ;:196 Bałam się, że będę pisać sama do siebie :wink: Gdybym wiedziała, ze odwiedzi mnie tyle przemiłych gości już dawno miałabym własny wątek :D
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Gdzie by to wsadzić, czyli trudny proces tworzenia"
Nigdy nie przepadałam za przypadkowością, chlubiłam się dobrym zorganizowaniem, nic więc dziwnego, że dokonawszy w tamtym roku dość pokaźnych zakupów "zielonego" postanowiłam zrealizować wreszcie swoje marzenie i stworzyć "profesjonalny" projekt ogrodu ;:306
Kupiłam duży bristol, pobiegałam po ogrodzie z miarką, pomierzyłam wszystko najdokładniej jak się dało, narysowałam plan ogrodu, pozaznaczałam na nim elementy zastane i te, które miały zostać, rozrysowałam te już stworzone rabaty i te, które miałam dopiero w planach. Teraz czekało mnie najtrudniejsze zadanie, czyli rozplanowanie nasadzeń... Poszperałam w googlach i posprawdzałam opisy wybranych roślinek pod kątem wymagań, okresu kwitnienia, wzrostu, a nawet koloru.
W projekt zaangażowali się i inni - mąż robił fiszki z mini opisami, ja planowałam, nawet piesio "pomagał" jak mógł
Obrazek
niestety wkrótce padł wyczerpany
Obrazek

Przygotowana niczym Napoleon do bitwy ze spokojem czekałam na kolejne przesyłki ;:65 A i tak zawsze kończyło się jednakowo - bieganiem z łopatką i szaleństwem w oczach od rabaty do rabaty z jednym kołaczącym się po głowie pytaniem "gdzie by to wsadzić", kiedy za każdym razem okazywało się, że oprócz zamówionych roślinek przyjechało również sporo gratisów ;:306 Pół biedy kiedy znałam choćby ze słyszenia daną roślinkę, ale co zrobić z czymś, co widziało się pierwszy raz na oczy :shock: :?:
asia124
200p
200p
Od: 31 lip 2013, o 03:51

Post »

Aż sobie wyobraziłam sobie jak przyjeżdża do mnie policja zakuwają mnie w kajdanki, prowadzą do radiowozu w piżamie z rozwianym włosem i obłędem w oczach ''Panie Władzo, ale to tylko kwiatki'' :;230

Od jakiegoś czasu też noszę się z zamiarem zrobienia projektu z pierwszego zdarzenia, ale jakoś nie mogę się zebrać. Na razie wszystko sadzę na wariata :D
Pozdrawiam Asia :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Perfekcjonistka pełną gębą :wink:
Żeby to mi się tak chciało planować, większość nasadzeń jest u mnie dziełem przypadku. Ale podoba mi się Twoje podejście do tematu ;)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu:;230 :;230 :;230 I scenariusz komedii gotowy ;:306
Jurku ale sam widzisz na ile się zdało całe to planowanie :lol:
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

:wit
Całkiem ciekawy wątek , wpisuję się by nie przeoczyć
Działeczka super, widać , że działacie :wink:
Widzę truskawki :D Ja u siebie dopiero drugą dziś zjadłem :wink:
Pozdrawiam
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Rodzina zastępcza"
Co zrobić z roślinkami, które np.:
- widzimy pierwszy raz na oczy, a zapadający zmrok nie pozwala na siedzenie przed komputerem i sprawdzanie ich wymagań
- przyjechały właśnie całą skrzynką z zaprzyjaźnionego ogrodu
- których nazw nawet nie znamy
- dla których rabata jest dopiero w trakcie tworzenia ;:88

Ja zrobiłam coś, co nazwałam "rodziną zastępczą" :wink: , czyli wydzieliłam kawałek ziemi, na którym lądowały wszystkie ww roślinki ;:306
Obrazek
Wokół nich wyrosła rabata
Obrazek
dołączyły do nich kolejne kwiatki, zarówno te do dalszej adopcji, jak i te, które miały tam zamieszkać na stałe
Obrazek
a one cierpliwie czekały na nowe domki :wink:
Obrazek

W tym roku spora część wyemigrowała na stałe miejsca (a przynajmniej mam taką nadzieję, że to będą ich stałe miejsca ;:131 ), ale kilka ciągle jeszcze tam tkwi...
Najgorsze, że od niektórych zaginęła dokumentacja (czyt. znaczniki) i sama już nie wiem co tam posiadam :oops:

-- 1 cze 2015, o 21:46 --

AloesIK witam :wit Bardzo się cieszę z kolejnych odwiedzin ;:196 W stopce pięknie zapraszasz do siebie, więc pędzę z rewizytą ;:71
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu, żeby choć jedno drzewo mieć na działce. ;:174 Plany miałaś ambitne. :D Pewnie byłyby zrealizowane wtedy, gdyby firma przyjechała zrobiła ogród i odjechała. ;:218 Ja już na drugi dzień bym przesadzała. :;230 Twoja rodzina zastępcza wyjątkowo skromniutka. ;:180 Takich rodzin zastępczych, to mam ze trzy. ;:306
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu skromniutka, bo niestety nie mam zdjęć, gdy palca tam się już nie dało wsadzić ;:306 Każda roślinka miała jakieś 10 cm2 ;:306
Ty nie masz drzew na działce? A co to za problem wsadzić?... :lol: No wiesz - firma przyjedzie, wsadzi i...już. Ale czy to będzie "nasz" ogród? A gdzie przyjemność ganiania ze szpadlem? Te umorusane ziemią ubrania, bolące wieczorem kości? ;:306 Taki gotowiec to chyba nie dla mnie ;:185
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No jaka zorganizowana jesteś !!!Ale z takim pomocnikiem to na pewno pomysły same się sypały... :lol:
Piesio zaglądał czy dla niego też zarezerwujesz jakąś grządeczkę, w której mógłby kopać do woli i zakopywać kosteczki...Widocznie się nie doczekał i padł...
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu oj tak - pomocnik z niego nie lada, np. gdy był jeszcze szczeniakiem, a ja odprawiałam modły na kolanach przy rabatkach to on kładł mi się na łydkach, bo kto to widział leżeć na trawie ;:306 Albo gdy pani taszczy ciężary super jest plątać się pod nogami czy trochę po niej poskakać... "Użyźnianie" trawy to standard ;:124
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu miałam projekt ogrodu, ale ani jeden procent z tamtej koncepcji nie zostało zrealizowane. ;:306 Szkielet ogrodu oczywiście musi być stały, ale przesadzanie i zmiany to sama przyjemność. Dziś polowałam na ślimaki i kręgosłup mi padł od pełzania po ziemi, ale i tak jestem szczęśliwa. :D
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

soniu ani 1% ;:306 To by się projektant "ucieszył" jakby zobaczył :lol: Co później robisz z tymi ślimakami? Ja mam zawsze dylemat ;:24
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Gosiu bo te nasze psiaki takie delikatne i wychuchane że nawet trawka w dupcie kłuje...Moja Daisy to samo.Położy się ,ale jak widziałaś na kocyku...
Niedawno przyszłam z pracy , czekam na całość rodzinki z obiadem i uciekam na ogródek.Mam jeszcze trochę pielenia i chcę posadzić flance petuni na stałe miejsce do skrzynek...
Ale gdzieś tam słychać burzę...czyżby znowu miało padać?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”