Petunia z nasion cz.4
Re: Petunia z nasion cz.4
Ewelinko. To wszystko gra niewarta świeczki. Warto siać tylko pomidory. Ja jestem teraz trochę zła. Myślę, że lepiej kupić mniej ale wartościowych roślin. Jedna piękna to ozdoba a sto krzaków niestety nie. Szkoda nawet wody do podlewania. Chwilę jestem zła ale chyba coś wysieję. Te które zbiorę. Moje obserwuję ale zaczynam podejrzewać, że się wyciągną i za miesiąc będą paskudne. Gdzie wtedy kupię na podmianę?
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu ale co Ty chcesz od swoich ?? Ja prawdę mówiąc nawet nie wiem już teraz jak wyglądają ładne sadzonki petunii. Sądziłam , że Twoje są cudowne, nawet na rynku widziałam gorsze od chociażby moich więc nie do końca też wiem czy kupie coś wartego swojej ceny. Myślałam , że niektóre moje będą zwisać a tu nic. Może one zaczynają zwisać jak pędy są dłuższe ??? Nawet nie wiem bo nigdy nie miałam tych roślin.
Ja od swoich jeszcze nic nie chcę ale pędy im się nieco wydłużają a że są grube i sztywne to podejrzewam, że pójdą do góry. Może nie mam racji. Może próbuj swoje lekko naginać. Tylko, że ta kaskada też ma sztywne pędy. Ta którą kupiłam ma delikatne listki i wiotkie pędy. Myślę zebrać nasiona. Jak zechcesz to Ci wyślę. Zajrzyj do wątku do Kropki jak jej wyszły białe z takiej samej zbierane. A może zechce pokazać tutaj.
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Moje też mają sztywne pędy . Widziałam petunie kropki, one faktycznie są wiotkie i takie powinna mięć chyba kaskada. No nic widać moje będą stojące , mam tylko nadzieję, że będą przynajmniej obficie kwitły bo paków mają sporo. Zobaczymy co to będzie a w przyszłym roku jeszcze nie wiem czy będę znów siała petunie. Może porobię szczepki pelargonii tych z nasion. Jeszcze nie kwitną ale ładnie rosną i czekam na kolory.
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje te które nie są pełne, tez robią się krzakami, nawet nie zwracam prawie na nie uwagi, bo wiem, że są brzydkie. Te pełne, maja bardzo zbitą ładną konstrukcje i są gęste, w ogóle nie są wybujałe, i to kolejny plus dlaczego tylko już te pełne lubię 

W tym roku wysiałam petunie pełne są śliczne wielkie pełne kwiaty i teraz zastanawiam się czy jak pozbieram z nich nasiona aby wysiać w przyszłym roku to czy też będą pełne?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Będą mieszane. Tak jak u dziewczyn z polki F2
Ta trzecia cudowna. Niespotykana.
Ma być kaskadowa zobaczymy co z niej wyrośnie. 

- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
To moje petunie z nasion, biała będzie stojąca, a różowa zobaczymy - kupowałam nasionka kaskadowej, ale wiadomo jak to jest.
Zobaczę, jak będą wyglądały w sezonie, bo zastanawiam się poważnie czy na drugi rok nie wrócić do pelargonii bluszczolistnych.

Zobaczę, jak będą wyglądały w sezonie, bo zastanawiam się poważnie czy na drugi rok nie wrócić do pelargonii bluszczolistnych.

Pozdrawiam -Marta
Mają swój urok do oglądania z bliska, ale przez ich trochę rozwichrzony wygląd i kwiaty w różnych kierunkach z daleka takiego spektakularnego efektu nie dają jak odmiany, które mają kwiaty gęsto obok siebie skierowane w kierunku wzrostu, że sprawiają wrażenie kuli kwiatowej.
Obserwuję takie na parapetach niedaleko domu teściów. Teraz ledwo zwisają ze skrzynek, ale mają kwiat przy kwiecie, a pod koniec lata są długie na ok.60-70cm i podobnie wyglądają.W zeszłym roku były ciemnoróżowe, w tym roku są nieco jaśniejsze.Wzroku nie mogę od nich oderwać
Obserwuję takie na parapetach niedaleko domu teściów. Teraz ledwo zwisają ze skrzynek, ale mają kwiat przy kwiecie, a pod koniec lata są długie na ok.60-70cm i podobnie wyglądają.W zeszłym roku były ciemnoróżowe, w tym roku są nieco jaśniejsze.Wzroku nie mogę od nich oderwać

To veranda albo pegasus. Są takie cudne odmiany. Niestety licencjonowane, rozmnażane z mateczników i nasiona nie są w sprzedaży. Miałam w tamtym roku takie białe kule. W przyszłym też kupię te 10 szt.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Śliczne są
Jak obrywasz (i czy?) przekwitłe kwiaty-sam kwiat, czy łodyżkę, z której wyrastał też? Pytam, bo pierwszy raz mam petunie i na razie obrywam tylko przekwitłe kwiaty

Jak obrywasz (i czy?) przekwitłe kwiaty-sam kwiat, czy łodyżkę, z której wyrastał też? Pytam, bo pierwszy raz mam petunie i na razie obrywam tylko przekwitłe kwiaty

Pozdrawiam -Marta