Pompy wody ogólnie- wszystkie zagadnienia, od ręcznej do elektrycznej.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pompa do studni - podlewanie ogródka

Post »

Ja mam zrobione tak skrzynka koło studni w niej ma usadowiony hydrofor przeponowy 24 litry i rurami pe rozprowadzone do szklarni dla podlewania kropelkowego i do działki kran na węża.konstrukcja podobna do domowych instalacji.
Kasia i Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 maja 2015, o 08:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapadła decyzja :tan . Odpadły wszelkie pompy elektryczne, głębinowe, zatapialne... Na strychu wygrzebałem takie oto cudo:
Obrazek
Tutaj rozkręcone w ramach reanimacji. Najważniejsze, że jest sprawna ;:215 . Teraz przymierzam się do montażu ale z pewnych względów nie mogę ustawić jej bezpośrednio na studni, która wygląda tak: Obrazek
Pompa będzie stała obok studni, a plan jest mniej więcej taki:

Obrazek
Obrazek
Będę pierwszy raz murował ale z racji, iż ojciec jest z zawodu murarzem to mam nadzieję, że mam do tego dryg ;:306
marta3145
50p
50p
Od: 30 wrz 2013, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z mężem już na etapie budowy domu zaplanowaliśmy zbiornik na deszczówkę wkopany w ziemię. Instalacja jest prosta - dach z dachówki cementowej plus rynny z takim specjalnym zakończonym koszyczkiem przelewem do rur. Rury z 4 rynien idą po powierzchnią ziemi do betonowego zbiornika takiego jak na szambo. W razie większej ilości wody - jest przelew do rowu. Trzeba było coś zrobić bo działka jest na glinie i do czasu montażu rynien mieliśmy błotne bajora. Teraz jest spokój, w zbiorniku jest pompa na brudną wodę i wyciąga deszczówkę. Podlewa się super. Po każdym podlewaniu pachnie jak po deszczu i nie zużyłam jeszcze litra wody sieciowej a mam sporawy warzywniak. Kosztów budowy nie znam ale znam mojego M i wszystko obliczył, przeliczył, przemyślał i stwierdził, że jest oki.
Kasia i Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 maja 2015, o 08:14

Post »

Marta, pomysł super ale u mnie na chwilę obecną nie jest do zrealizowania z różnych względów. Co do pompy ręcznej - niestety nie zdała egzaminu. Zostaje chyba tylko membranowa na polu bitwy ale po pierwsze to nie wiem jak będzie z jej wydajnością i czy da radę tym podlewać a po drugie średnica kręgu to jakieś 110cm a wys. lustra wody ok 80cm. To daje jakieś 750 litrów wody. Teraz pytanie w jakim czasie woda przybiera?? Trzeba odpompować i sprawdzić...
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie. najważniejsza wydajność studni. Bo jeśli poziom wody 80 cm to jest raczej marnie. Pompy zatapialnej już nie powiesisz. Prawdopodobnie kiedyś był wyższy poziom wody gruntowej. No cóż, jeśli chcecie mieć solidną studnię, to trzeba szarpnąć portfelem i pogłębić studnię. Pompa abisynka kompletnie się nie nadaje do podlewania z węża. Skrzydełkowa albo dwutłokowa. Przy okazji można sobie mięśnie wyrobić bez chodzenia na siłownię. :D
Jarek_Lodz
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 20:17

Pompa do studni głębinowej.

Post »

Cześć,

Myślę o wymianie pompy głębinowej.

Aktualna ma ca. 2,7 m3/h i jest to grubo za mało.

Studnia ma 110mm lustro na ca 8m. dno na 26m. Prąd siła lub 220.

Wydajność - większa myślę ok. 5 m3/h

Myślałem o grundfos sq. ale nie wiem jakie są dobre (również nie grundfos).

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Re: Pompa do studni głębinowej.

Post »

Ja polecam Omnigene,mam już 3-5 rok i działa bardzo dobrze a jest dużo tańsza od Grundfosa.
Większość znajomych ma albo Omnigenę albo Grundfosa i obydwie sprawują się dobrze.
Jarek_Lodz
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 20:17

Re: Pompa do studni głębinowej.

Post »

Dostałem propozycję pompy UMBRA WSK F14/12 2.2 kW.

Macie jakies opinie o prodycencie/modelu?

Pozdrawiam
Jarek
waldemaro82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2015, o 10:10

Pompa wody - elektryczna zamiast ręcznej - zestaw

Post »

Witam wszystkich.
Posiadam obecnie na działce pompę skrzydełkową która jest już dość wiekowa, poza tym doprowadziłem prąd i chce ją zastąpić pompą elektryczną.
Trochę poczytałem o różnych opcjach na forum i chciałbym się upewnić czy wszystko dobrze zrozumiałem. Opiszę jak ja to widzę krok po kroku oraz w kolejności montowania poszczególnych elementów zestawu zaczynając od rury wystającej z ziemi.
Rura wprowadzona jest na głębokość ok. 4 m. Wiem, że jest woda bo ręczna pompa działa.
Działania:
Demontuję pompę ręczna i na koniec rury zakładam reduktor. Następnie montuję trójnik z zaworem aby móc zalewać ( czy w dobrym miejscu?). Kolejny element to zawór zwrotny i na koniec rura doprowadzona do pompy. Pompa którą mam zamiar zamontować to np. Omnigena WZ250.
Czy zestaw jest dobrze dobrany? Jakich elementów brakuje? Kiedy będę musiał zalewać i w którym miejscu? Czy na zaworze czy zastosować trójnik bezpośrednio na wyjściu z pompy?
Z góry dzięki za pomoc. Jak będzie potrzeba to wrzucę jakieś zdjęcia.
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Re: Pompa wody - elektryczna zamiast ręcznej - zestaw

Post »

Zrobiłbym to nieco inaczej. Mianowicie w rurę po pompie ręcznej wpuścił drugą, typowa do wody, taka niebieską, na jej końcu tzw. smok z koszem i jednocześnie zaworem zwrotnym. Zapobiega to zassaniu piasku i nie powoduje cofania wody gdy pompa nie działa. Przed pompą zaś trójnik, na nim zawór do zalewania tej niebieskiej rury, można dać zaślepkę żeby nie brudzić kuli, bo straci szczelność. Można dac drugi zawór zwrotny między tym trójnikiem a pompą tylko trzeba uważać na strzałkę kierunku przepływu wody. Ta pompa WZ250 jest dość słaba, ale do podlewania wystarczy. Lepszy byłby jednak mały zestaw hydroforowy ze zbiornikiem 24 l, wtedy nie trzeba odłaczac pompy, po prostu pobieranie wody - pompa działa, nie pobierasz - pompa nie pracuje, za włączanie i wyłączanie odpowiada wyłącznik ciśnieniowy.

Inna opcja - typowa pompa ogrodowa np. Gardena classic 3000/4, wystarczy wrzucić wąż ssący w rurę po pompie ręcznej, do króćca wyjściowego podłączyć przez nakręcane przyłącze szybkołaczkę z wężem, zalać, włączyć pompę i można podlewać.

Pierwsza opcja przyda się bardziej w domku letniskowym, do podlewania bym się nie bawił i wybrał drugi wariant, który można w każdej chwili zabrać z działki i schować. W obu pompy zalewa się po wykręceniu śrubki na górze pompy, jak jest pełna to zakręcamy i dopiero włączamy prąd.
waldemaro82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki.
Pierwsza opcja już była przeze mnie testowana i niestety woda nie nadążała się zbierać i pompa zasysała powietrze na przemian z wodą. Mniej więcej tak: 10 sek. woda i 10 sekund powietrze.
Co do drugiej opcji to czy nie będzie występował ten opisany przeze mnie problem zasysania powietrza?

Co do zestawu z hydroforem to owszem, ale najpierw muszę sprawdzić, że pompa da radę. Jak będzie woda na tyle by pompa nie zasysała powietrza to wtedy zastosuję zestaw z hydroforem.
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Pewnie będzie zasysac powietrze bo każda pompa elektryczna ma wydajność większą od ręcznej. Czyli to słabe źródło, może trzeba pogłebić i wstawić jakiś krąg betonowy albo dwa nawet? Pewnie bez kopania się nie obejdzie, bo na sucho pompa się zatrze a przez ziemię nie napływa tak szybko. Ręczna działała ale porównaj wydajność ręcznej i elektrycznej. Sam też mam zestaw hydroforowy [Omnigena MH 1300 + zbiornik 80 l ] ale woda w kręgach fi 100 cm i poziom wody nawet w 6 tygodniowa susze nie spada poniżej 2 m a czasem sięga 3 m więc jest przynajmniej 1 - 2 m3 wody w samych kręgach więc pompa ma z czego zasysać, a źródło dobre, lustro jest juz na 3 - 5 m od poziomu gruntu w zależności od warunków opadowych, jak leje intensywnie to sie mocno podnosi. Jakie tam są warunki glebowe? Może one utrudniają dopływ wody. Najpierw sprawdź warunki wodne a potem zrób instalację, stracisz mniej pieniędzy. Jak wyjdzie drogo to lepiej przejść na podlewanie z sieci a tu na powrót zamontować abisynkę, będzie ozdobą. Jak masz skąd to zbieraj deszczówkę.
waldemaro82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Warunki są takie, że sąsiad ma coś podobnego co ja planuję ( muszę go trafić i obejrzeć jego zestaw) i u niego działa tak, że normalnie może podlewać bez hydroforu. Nie wiem jak głęboko ma wkopaną rurę.
Podlewania z sieci nie możliwe. Brak sieci :) dlatego muszę coś wykombinować bo deszczówka w beczkach to za mało.
A sposób który opisałem na początku z reduktorem na rurę nie rozwiązałby tego problemu z zasysaniem powietrza? Bo niby skąd by powietrze się brało, przez glebę?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
waldemaro82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy może wystarczy zestaw z hydroforem oraz z hydrostopem?
Może to rozwiąże problem zasysania powietrza?
I wtedy taki zestaw podpiąć za pomocą reduktora do rury w ziemi?
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Na chłopski rozum, jeśli w tej rurze od ręcznej pompy jest sporo wody, to cienki wąż nie powinien zasysać powietrza, bo w wodzie go nie ma aż tyle, czyli wniosek jeden - małe przesiąkanie z gruntu. Skłaniam się ku opcji kopania głębiej w poszukiwaniu silniejszego źródła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”