Florovit

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Skład florovitu

Post »

forumowicz .gnojówkę z obornika końskiego.Proporcje w/g pomysłu Annodomini i Twojej modyfikacji na gnojówkę z obornika świeżego kurzego.Ponieważ zawartość wody w obu obornikach świeżych jest bardzo zbliżona więc do pewnego momentu zastosowałam obliczenia takie same.Jednak z chwilą kiedy na koniec podstawiłam zawartości N,P ,K przeznaczone dla obornika końskiego wyszło mi prawie o połowę mniej azotu,trzykrotnie mniej P205,niż w gnojówce kurzej.Za to K20 więcej.Nawet jeśli pomyliłam się w obliczeniach to gnojówka końska podana w takim samym rozcieńczeniu jak kurza nie powinna zaszkodzić.Zwłaszcza w fazie owocowania.Tak myślę :wink: Miłego dnia.
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:47

Nawozy do fertygacji

Post »

Czy można zamiast azofoski zastosować np. Yara Mila Complex zawsze to trochę taniej a 5 kg sprzedają.
Dużo by się proporcje zmieniły?
mila_
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lip 2014, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.2

Post »

W Tesco można teraz kupić Azofoskę 1kg za niecałe 8zł
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

A u mnie nigdzie nie ma saletry potasowej :( . Zostaje mi zakup na al.
Pozdrawiam -Marta
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

yareka pisze:Dużo by się proporcje zmieniły?
A który wariant przepisu chcesz?.
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p

Post »

Z fosforanem monopotasowym. Jeszcze jedno gdybym chciał zwiększyć dawkę azotu do 250-270 mg/l to jakim nawozem najlepiej ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

yareka

aż tyle azotu ? :shock: Ty chyba konopie indyjskie hodujesz ? ;:306

Dobrze, zaraz Ci przeliczę ten nawóz. A jeśli pytasz o nawóz azotowy, to wypadałoby podać roślinę .

Odważysz :
- 20 dkg YM Complex
- 2 dkg saletry potasowej
- 3 dkg fosforanu monopotasowego KH2PO4

i dopełnisz wodą do 1 l. Otrzymasz nawóz NPK o składzie procentowym 2,7 : 3,7 : 5,5

Do fertygacji 4,5 ml/l
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p

Post »

Pomidory(taki eksperyment tylko na słomie niezagrzewanej) i potrzeba właśnie praktycznie 1:1:1 dopiero po 3 gronie trochę więcej potasu ;) Dzięki 2,7 : 3,7 : 5,5 to prawie ideał do 2 fazy ;)
RafalTBG
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2015, o 10:15

Post »

Witam serdecznie! :)
Mam dostęp do takiego zestawu nawozów. Czy mógłbyś opracować przepis z tych składników na nawóz do fertygacji?

Ogród 2001 do kwiatów ogrodowych
NPK (CaMgS) 9-9-15-(5-2-30) z B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn
Yara Mila Complex
Saltera amonowa
Siarczan amonu
Siarczan potasu
siarczan magnezu
Mocznik
superfosfat wzbogacony
ALKALIN K+Si Intermag
Grow On Intermag

Pozdrawiam
Rafal
steehead
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:03

Post »

Czy w nowej wersji nawozu można użyć KH2PO4(Zawartość w związku: K 28,70%; PO4 69,80%) zamiast K2HPO4. Akurat tego związku używam do produkcji nawozów akwariowych i mam go pod ręką :)

Mam jeszcze pytanie bo w teorii można też tym nawozem fertygować papryki, ale czy to tyczy się też papryczek chili? Czy może coś zmienić.Wydaje mi się że chili mają większe zapotrzebowanie na fosfor, ale ciężko mi to potwierdzić. Miałem duży problem ze wzrostem sadzonek i słabym systemem korzeniowym. Wysiane później po podlaniu 1% roztworem KH2PO4 nowe siewki znacznie szybciej "skolonizowały" kubek praktycznie korzenie się pokazały w fazie wzrostu pierwszych liści właściwych gdzie wcześniej korzenie zaczęły się pokazywać jak roślina miała ok 5-6 liści właściwych.
Te pierwsze fertygowane florovitem, drugie podlane najpierw fosforem potem florovit.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

RafalTBG pisze:
Mam dostęp do takiego zestawu nawozów. Czy mógłby Pan opracować przepis z tych składników na nawóz do fertygacji?

Jest możliwych kilka wersji. Czym mam się kierować ?
steehead
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:03

Re: Nawozy do fertygacji

Post »

Sam nie wiem jak to przeoczyłem. W każdym razie dziękuje.
Jest gdzieś jakiś łopatologiczny tutorial gdzie można nauczyć się przeliczania nawozów by nikomu nie truć wiadomo czego :). Niby jest to prosta sprawa mając tabele ze współczynniki do przeliczania składników na nawozy np ta: http://www.scandagra.pl/upload/file/NAW ... nnikow.pdf ale jeszcze nie do końca wiem jak to zastosować.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W tej tabeli akurat nie ma tego związku. Zresztą niepotrzebna Ci taka tabela. Przeliczanie jest proste jak konstrukcja cepa.
steehead pisze:Zawartość w związku: K 28,70%; PO4 69,80%
Ta informacja choć prawdziwa w sensie chemicznym jest nieprzydatna dla celów nawozowych.
Ten związek jako nawóz zawiera: K20= 40,2 % P2O5= 44,4 %

No więc do rzeczy. Mamy konkretny związek chemiczny o wzorze KH2PO4.Mamy w nim określić skład nawozowy tj procentową zawartość potasu jako K2O oraz fosforu jako P2O5 . Zaczynamy od obliczenia masy molowej tego fosforanu. Do tego są nam potrzebne masy molowe poszczególnych pierwiastków składowych . Znajdziesz je w Wikipedii wpisując w wyszukiwarce nazwę pierwiastka. Przykładowo potas:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Potas

Odczytujemy, że masa molowa wynosi 39 g/mol
Obliczamy masę molową fosforanu

39 + {2 x 1} + 12 + [4 x 16 ] = 117 g/mol

Teraz obliczamy masę molową K2O

[ 39 x 2 ] + 16 = 94 g/mol

i masę molową P2O5

[2 x 12] + [ 5 x 16 ] = 104 g/mol

Teraz udziały procentowe K2O i P2O5 obliczamy dzieląc ich ciężary molowe przez ciężar molowy fosforanu i otrzymujemy :

zawartość K2O 94 : 234 = 0,402 co w procentach jest 40,2 %

zawartość P2O5 104 : 234 = 0,444 co w procentach jest 44,4 %

Zapytasz zapewne dlaczego dzielę ciężary molowe tlenku potasu i tlenku fosforu przez podwójną masę molową fosforanu ?. Dlatego, że w fosforanie jest tylko po jednym atomie potasu i fosforu a w tlenkach po 2 atomy. Zatem musimy wziąć dwie cząsteczki fosforanu.
kotletbam
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 maja 2014, o 14:28

Post »

A jak wygląda sprawa rozrobienia azofoski i dolewanie takiego koncentratu do codziennego podlewania ? Chodzi mi o to ile mg w litrze wody, i ile ml na litr w podlewaniu ?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Azofoska nie jest przystosowana do fertygacji, zawiera zanieczyszczenia które zapchają instalację, możesz rozrobić ją w polewaczce, około 0,2 do 0,5 % zależy co chcesz podlewać i jak często.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”