Florovit
Florovit
jakieś 2 miesiące temu kupiłem nawóz ogrodniczy florovit
przez upały jak było po 35stopni leżał od pod ścianą w domu(miał cień cały czas)
czy mógł się zepsuć?
nadaje się do użytku czy uszkodzi tuje,kwiatki itp czy lepiej zutylizować?
poniżej zdjęcie nazowu
http://images64.fotosik.pl/72/cd7acce8da787dafmed.jpg
przez upały jak było po 35stopni leżał od pod ścianą w domu(miał cień cały czas)
czy mógł się zepsuć?
nadaje się do użytku czy uszkodzi tuje,kwiatki itp czy lepiej zutylizować?
poniżej zdjęcie nazowu
http://images64.fotosik.pl/72/cd7acce8da787dafmed.jpg
Początkujący
Re: Florovit
Nic mu się nie stało.Jedno co to okres nawożenia.To już ostatni dzwonek na nawożenie roślin , musi to zdrewnieć przed zimą inaczej klapnie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
można jaśniej?
ten nawóz jest czarny ale jak odkręcałem to wydaje mi się że jest ciemniejszy i gorzej rozpuszcza się w wodzie...
czy zaszdkodzi jeżeli stał 1h w słoncu?
ten nawóz jest czarny ale jak odkręcałem to wydaje mi się że jest ciemniejszy i gorzej rozpuszcza się w wodzie...
czy zaszdkodzi jeżeli stał 1h w słoncu?
Początkujący
Tak czarny jak coca cola , jedynie pachnie trochę inaczej ;) bo jest robiony chyba z obornika.Nie ma nawet okresu ważności.
Nic mu się nie stało, bo był zamknięty, stał w oryginalnej butelce a do białego słońce tak bardzo nie dociera.
poza tym ma substancje stałe w środku jak pobulkasz być może staje się ciemniejszy, bo substancje trwałe idą do góry-prawo fizyki.
Z nawożeniem ostrożnie , bo jest już późno na duże polewanie, wypędzone niezdrewniałe częsci roślin mogą nie przeżyć przymrozków.Jaśniej się nie da.
Nic mu się nie stało, bo był zamknięty, stał w oryginalnej butelce a do białego słońce tak bardzo nie dociera.
poza tym ma substancje stałe w środku jak pobulkasz być może staje się ciemniejszy, bo substancje trwałe idą do góry-prawo fizyki.
Z nawożeniem ostrożnie , bo jest już późno na duże polewanie, wypędzone niezdrewniałe częsci roślin mogą nie przeżyć przymrozków.Jaśniej się nie da.
Zamiast mercedesa kupa zielska
rozumiem rozumiem...na opakowaniu jest data ważności 2017...a czy wysoka temperatuja (ponad 10 ponad granicą) nie uszkdziły go??
Początkujący
-
- 100p
- Od: 6 gru 2011, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nawóz Florovit Universalny
Witam
Co myślicie o nawożeniu dolistnym Florovitem bylin i krzewów owocowych żeby przyśpieszyć ich wzrost?
Co myślicie o nawożeniu dolistnym Florovitem bylin i krzewów owocowych żeby przyśpieszyć ich wzrost?
Witam forumowiczów, hoduję amatorsko cytrusy i chciałbym teraz jesienią użyć dolistnie nawozu florovit miedź. Kupiłem litrowy koncentrat ale nie mam bladego pojęcia jak go rozcieńczyć. Na etykiecie napisane jest, tu cytuję:
"Sposób stosowania:
Zboża - zalecany roztwór 1% - stosować w fazie krzewienia i strzelania w źdźbło.
Uprawy rolnicze - stosowanie po wystąpieniu objawów niedoboru (roztwór 0,5-1% - 2 opryski w odstępach 2-tygodniowych) lub w fazie intensywnego wzrostu - (roztwór 1% - 3-4 opryski w odstępach 2-tygodniowych), zużywając około 300l cieczy użytkowej na 1ha.
Uprawy ogrodnicze - zalecany roztwór 0,1-0,5% - w zależności od gatunku i fazy rozwojowej rośliny oraz metody nawożenia.
Sady - zalecany roztwór 0,5% - opryskiwać drzewka 2-3 krotnie po kwitnieniu w odstępach 10 dniowych, zużywając ok. 500l cieczy użytkowej na hektar.
Nawozy mikroelementowe powinny być stosowane przede wszystkim profilaktycznie. Taki sposób postępowania zabezpiecza rośliny przed wystąpieniem chorób fizjologicznych i wpływa na zwiększenie wielkości i jakości plonu. Nawozy zastosowane interwencyjnie zapewniają szybszą poprawę kondycji roślin uprawnych.
Skład nawozu: w % (m/m): co najmniej 3,0% miedzi (Cu) rozpuszczalnej w wodzie. Miedź (Cu) schelatowanej przez EDTA. Akceptowalna stabilność frakcji schelatowanej w zakresie pH 4-12. "
Niestety niewiele mi to mówi a nie chciałbym zaszkodzić moim cytruskom. Pomoże ktoś?
"Sposób stosowania:
Zboża - zalecany roztwór 1% - stosować w fazie krzewienia i strzelania w źdźbło.
Uprawy rolnicze - stosowanie po wystąpieniu objawów niedoboru (roztwór 0,5-1% - 2 opryski w odstępach 2-tygodniowych) lub w fazie intensywnego wzrostu - (roztwór 1% - 3-4 opryski w odstępach 2-tygodniowych), zużywając około 300l cieczy użytkowej na 1ha.
Uprawy ogrodnicze - zalecany roztwór 0,1-0,5% - w zależności od gatunku i fazy rozwojowej rośliny oraz metody nawożenia.
Sady - zalecany roztwór 0,5% - opryskiwać drzewka 2-3 krotnie po kwitnieniu w odstępach 10 dniowych, zużywając ok. 500l cieczy użytkowej na hektar.
Nawozy mikroelementowe powinny być stosowane przede wszystkim profilaktycznie. Taki sposób postępowania zabezpiecza rośliny przed wystąpieniem chorób fizjologicznych i wpływa na zwiększenie wielkości i jakości plonu. Nawozy zastosowane interwencyjnie zapewniają szybszą poprawę kondycji roślin uprawnych.
Skład nawozu: w % (m/m): co najmniej 3,0% miedzi (Cu) rozpuszczalnej w wodzie. Miedź (Cu) schelatowanej przez EDTA. Akceptowalna stabilność frakcji schelatowanej w zakresie pH 4-12. "
Niestety niewiele mi to mówi a nie chciałbym zaszkodzić moim cytruskom. Pomoże ktoś?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Florovit Miedź jak dawkować?
A występują u Ciebie Niedobory miedzi? że akurat miedź?
A co do tych procentów to:
1%-->10ml na litr wody
0.1%-->1ml na litr wody.
A co do tych procentów to:
1%-->10ml na litr wody
0.1%-->1ml na litr wody.
Wydaje mi się że chyba występują. Liście są jakieś matowe i powykręcane. A jak myślisz od jakiej dawki rozpocząć?
- BobejGS
- Kontakt:
Ze zdjęć bardziej mi wygląda na niedobór azotu.
Nie ma czasem za mokro
Nie ma czasem za mokro
Wydaje mi się że nie ma za mokro. Myślisz żeby tej miedzi nie używać? A na nawożenie azotem już chyba za późno.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak na nawożenie już trochę za późno. Co do tej miedzi to nie wiem czy nie powinny przy niedoborze pozostawać środki lub nerwy ciemne. A takie jasne całe liście od góry krzaka, odrazu mi nasuwają przelanie rośliny
Aha i nie musisz cytować postów, na ktore bezpośrednio odpowiadasz
Bo robi się jakieś echo 

Aha i nie musisz cytować postów, na ktore bezpośrednio odpowiadasz

Spoko
Czytałem gdzieś że dobrze jest zasilić na jesień cytrusy nawozem na bazie miedzi. Może rozrobię ten nawóz w stosunku 1 ml na litr i zrobię oprysk. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję że im nie zaszkodzę.

Florovit
Jolu
Skład jest alternatywny do tego, który jest Ci znany. Powiedziałbym bardziej ogólnodostępny jako, że fosforan amonu nie jest dla przeciętnego działkowca osiągalny w racjonalnej wielkości opakowaniach. Ty również możesz skorzystać z tej wersji pozostawiając sobie Polidap do wykorzystania jako nawóz startowy dla warzyw uprawianych z rozsady.
Skład jest alternatywny do tego, który jest Ci znany. Powiedziałbym bardziej ogólnodostępny jako, że fosforan amonu nie jest dla przeciętnego działkowca osiągalny w racjonalnej wielkości opakowaniach. Ty również możesz skorzystać z tej wersji pozostawiając sobie Polidap do wykorzystania jako nawóz startowy dla warzyw uprawianych z rozsady.