Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.2
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.2
Radog myślę że po przesadzeniu salata musi odreagować. Moja tydzień stała w miejscu teraz zaczyna rosnąć. Napisz do Amanity, ona ostatnio ciekawy artykuł o salacie czytała. Jest tam pewien sposób na przesadzanie podany.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam problem z nornicami - codzienne znajduję powiędnięte sałaty - po podniesieniu do góry, ukazuje się sałata pozbawiona zupełnie korzenia, a łodyga ma ślady ząbków. Po włożeniu do wody sałata odzyskuje wigor, ale czy jedzenie na spółkę z nornicami nie grozi chorobą?
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 lut 2014, o 15:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety, nie potrafię odpowiedzieć, co zrobić z nornicami "grasującymi" w sałacie. Mogę tylko podzielić się doświadczeniem, że sałata kozulkowa oraz krucha Juleczka są super!
Siałam w tunelu, potem tam pikowałam oraz w gruncie i właśnie zajadamy się (oraz cała rodzina) sałatami z uprawy w tunelu, a za około myślę tydzień , będzie już ta z gruntu. Są pyszne!
W tym tygodniu popikowałam jeszcze Mirę (czerwone końcówki liści) oraz Rzymską. Zobaczymy!
Pozdrawiam sałaciarzy!
Siałam w tunelu, potem tam pikowałam oraz w gruncie i właśnie zajadamy się (oraz cała rodzina) sałatami z uprawy w tunelu, a za około myślę tydzień , będzie już ta z gruntu. Są pyszne!
W tym tygodniu popikowałam jeszcze Mirę (czerwone końcówki liści) oraz Rzymską. Zobaczymy!
Pozdrawiam sałaciarzy!
A tak, czytałam taki artykuł, w którym jest napisane, że podlanie saletrą potasową rozsady sałaty przed wysadzeniem jej do gruntu może zarówno zminimalizować szok i zahamowanie wzrostu roślin po przesadzeniu jak i może zwiększyć plon.PaulaPola pisze:Radog myślę że po przesadzeniu salata musi odreagować. Moja tydzień stała w miejscu teraz zaczyna rosnąć. Napisz do Amanity, ona ostatnio ciekawy artykuł o salacie czytała. Jest tam pewien sposób na przesadzanie podany.
W art. podana jest dawka 40g saletry potasowej na 2,5 l wody.
Ja swoje obficie podlałam jeszcze w pojemniku przed przesadzeniem, dałam niecałe 35g/2l wody. Sałaty żyją, rosną dalej.
Ale niestety, nie jestem w stanie stwierdzić, czy ten sposób działa, czy rzeczywiście zminimalizowany został szok, bo podlałam wszystkie, nie mam żadnej szt. niepodlanej dla porównania

Ale dla chętnych, do poczytania - tylko, że art. po angielsku:
http://ausveg.com.au/publications/flip/ ... age42.html
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
ostatnia szansa czy jedzenie na spółę z nornicami jest ryzykowne, to nie wiem ale lepiej zapodaj im granulatu zanim się całkiem zadomowią (miałam nieproszonego gościa w ogródku, zrobił sobie norkę pod cukiniami więc poczęstowałam go normixem, po może 2-3 dniach znalazłam intruza na ścieżce między grządkami).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Czy uprawiał ktoś sałatę masłową Justynę
Zjadam już trzecią główkę i w każdej jest tak, że po zdjęciu kilku liści zewnętrznych okazuje się, że rosną dwie tej samej wielkości główki - jak bracia syjamscy
.

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja mam tą sałatę i nic takiego nie zauważyłam,przyjrzę się dokładniej....
Asia
Asia
mam Justynkę - bardzo dobra, sprawdziłam główki ma pojedyncze
-
- 50p
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
Mi ptaki zaatakowały sałatę. Dzisiaj przykryłam białą włókniną. Mam nadzieję że odrośnie bo mi strasznie postrzępiły.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja kończę zbiory, odmiana kumak. Mogę polecać, smaczna i krucha.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Ja wczoraj wsadziłam kolejne rozsady sałaty Livia, Kozulki i królową lata. Jak wszystkie się przyjmą, to będę mieć sałatowy raj
- powtykałam we wszystkie wolne miejsca na działce.

Pozdrawiam -Marta
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
"Z rodziną wychodzi się dobrze tylko na zdjęciach" , to 100% ponadczasowa prawda, dzisiaj się okazało że babka wpuściła ciotkę z dziećmi do ogródka "aby pojadły czereśni" (raczej guguł, bo ledwo co rumieńca nabrało ale szpakom widać to nie przeszkadza), wlazły na rabatkę z sałatami podeptały liściaste 'red bowl'e' a gratisem były zdeptane buraki liściaste które tak marnie mi wzeszły
.
Niestety rukole bardzo mi zgorzkniały (zapewne winą jest puszczenie kwiatowych pędów, wyrwanie pędów złagodzi smak?).
'Królowa majowych' już się prosi o zerwanie, ale wynik koczowania szpaków na drzewie nad grządką jest wiadomy...nie zachęca to do jedzenia
.

Niestety rukole bardzo mi zgorzkniały (zapewne winą jest puszczenie kwiatowych pędów, wyrwanie pędów złagodzi smak?).
'Królowa majowych' już się prosi o zerwanie, ale wynik koczowania szpaków na drzewie nad grządką jest wiadomy...nie zachęca to do jedzenia

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
To sałata miniaturka Tom's Thumb/Tomcio Paluch. Ona oczywiście nie jest jeszcze w 100 % gotowa, bo jeszcze jej ciutkę brakuje, ale już widzę, że oprócz tego, że wygląda uroczo - to dla mnie będzie za mała
Nie najem się nią
Musiałabym ze 2,3 sztuki do sałatki na raz dodać i wysiewać non stop kolejne. Ale w smaku dobra, taka typowa, delikatna masłowa

Tu na zdjęciu Tomcio Paluch z drugą miniaturką Sucrine. Sucrine jest bardzo dobra, ma chrupiące, mięsiste liście, nie wyczuwam, aby były lekko słodkie, może później będą, ale bardzo mi zasmakowała
Jak tylko jestem na działce, to nie mogę się powstrzymać i skubię ją jak ta kura
I już żałuję, że mam jej za mało.

Nie najem się nią

Tu na zdjęciu Tomcio Paluch z drugą miniaturką Sucrine. Sucrine jest bardzo dobra, ma chrupiące, mięsiste liście, nie wyczuwam, aby były lekko słodkie, może później będą, ale bardzo mi zasmakowała

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
No proszę,to sałata "koktajlowa" też,jest?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ginka,ja wczoraj obrywałam liście kwitnącej na żółto rukoli i nie wyczułam,żeby straciła na smaku.Kwiatów nie obrywam bo chcę żeby się rozsiała.