Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

Elwi pisze:Moni, nareszcie pokazałaś zdjęcia :heja Warto było czekać ;:180 Orliki bardzo urokliwe chociaż nie jestem ich fanką :wink: Za to jestem wielką fanką glicynii ;:167
Jak Ty to robisz, że brunnery masz tak dorodne i nie objedzone? Sypię ślimakolem ile wlezie, a i tak w liściach dziury :(
Z utęsknieniem czekam na kwitnienie piwonii, nie tylko u siebie ... u Ciebie też :D
Moje brunnery chyba nie smakują ślimakom - mają inne smakołyki :lol:
Na piwonie czekam również, ale póki co napawam się widokiem rozkwitających irysów - kupiłam sporo odmian w ostatnich latach i niektóre zakwitną po raz pierwszy, więc tym bardziej cieszą ;:333
Annes 77 pisze:Moni ale cudowne fotki...klimat ech wspaniały ;:167
Kocham róże,ale nie wyobrażam sobie ogrodu bez bylin,piwonii,hortensji i wielu innych roślin ;:224
Orliki teraz mają swój czas,ach te drobne kwiatuszki na wysokich łodyżkach ;:108
Wisteria mnie zadziwiła,taka malutka a ja kwitnie ;:oj Długo czekałaś od momentu posadzenia na kwiaty?
Kupiłam tydzień temu fioletową,ale sprzedająca powiedziała,że będę na kwiaty czekała ze dwa lata albo i dłużej ;:303

Pozdrawiam :wit
Dziękuję, Aniu ;:168
Moja wisteria była kupiona rok temu i miała już pierwsze kwiaty - wówczas były tylko 3, a teraz ogromna ilość. Jeśli kupisz szczepioną, to nie trzeba tak długo czekac na kwiaty. Najlepiej też kupić od razu z kwiatkiem, to masz pewność, że będzie już cały czas kwitła.
nifredil pisze:Cudne masz orliki ;:oj ;:oj , już nawet wyobrażam sobie jakie by z tego powstały mixy. Koniecznie posiej w doniczce, a doczekasz się oryginalnych piękności ;:108

Niestety, mimo całego podziwu dla orlików, to zdjęcie skradło moje serce i porwało moją duszę...
Alania pisze:
Obrazek
Kochana, czapki z głów ;:180
Dzięki, Sabinko
To zdjęcie również lubię - ustawiłam nawet jako tło na swoim profilu na Facebooku.
Z tymi mixami muszę spróbować jak radzisz - może doczekam się takich śliczności jak Twoje ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszek pisze:Witaj Moni! Moje orliki jeszcze się nie rozwinęły, również jestem ich wielbicielką.
Jakie roślinki wsadziłaś między kamieniami na placyku?
Pokazałaś kwitnącą kalinę, czy nie masz problemu z mszycami na niej? Ja nie mogę sobie poradzić.
Na placyku rosną minifloksy, macierzanki i kilka innych skalniaczków, które kwitną na jasnoróżowo. Szkoda, że nie powtarzają kwitnienia latem.
Mszyce na kalinie mam, ale tylko na jednej, a inne nie mają. Mam w sumie 6 kalin.

-- So 23 maja 2015 09:57 --
Margo2 pisze:Orliki masz faktycznie zjawiskowe
Machniom iryski?
p.w. ;:196
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Orliki też kocham, ale w tym roku zniszczyły mi prawie wszystkie kępy nornice - w zeszłym sezonie cięły powojniki Arabella, a w tym przerzuciły się na orliki, floksy i białą serduszkę :evil:
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mufka pisze:Orliki też kocham, ale w tym roku zniszczyły mi prawie wszystkie kępy nornice - w zeszłym sezonie cięły powojniki Arabella, a w tym przerzuciły się na orliki, floksy i białą serduszkę :evil:
Jesteś pewna, że nornice :?: U mnie wszystkie wymienione przez Ciebie rośliny są pochłaniane przez gołe ślimaki - te bez skorupy :evil: Wczoraj 4 razy w ciągu dnia była je zbierać, solić i co tylko możliwe robiłam, żeby się ich pozbyć, a dzisiaj o poranku jest ich tyle, że niektórych młodych irysków, floksów, jeżówek, ostróżek i młodziutkich sadzonek Anabelle po prostu już nie ma - zjedzone wszystko do gołej ziemi :cry:
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jak zawsze ślicznie u Ciebie .
Masz racje to mogą być ślimaki , bo nornice ( przynajmniej nasze , których było mnóstwo) floksów i jeżówek nie ruszały :-)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Kurczaki po zimie, nie mogę odnaleźć się na FO. Zmieniłaś Login(avatar) i po wpisach w innych wątkach nie mogłam Cię poznać. Rabaty pięknie pozarastane i rośliny zmężniały. Świetnie to wszystko wygląda.
Orlików też mam kilka i przyznaję rację, są świetne teraz kiedy inne rośliny jeszcze nie kwitną, choć kocimiętka tak jak u mnie spisuje się u Ciebie wybornie.
Z tego co czytam chyba mam zaglęboko piwonie posadzone ;:223
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Za głęboko posadzone albo za młode. U mnie będą pierwszy rok kwitły te sadzone późnym latem 2013. Te, które sadziłam w sierpniu 2014 jeszcze malutkie i pąków nie mają. Ale widzę różnicę pomiędzy nimi - rok to dużo.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa7 pisze:Jak zawsze ślicznie u Ciebie .
Masz racje to mogą być ślimaki , bo nornice ( przynajmniej nasze , których było mnóstwo) floksów i jeżówek nie ruszały :-)
U mnie ślimaki zrobiły w tym roku pogrom - nie mam juz nowych jeżówek Mozarella, które kupiłam wiosną - były piękne, duże sadzonki, a uporały się z nimi w dwie noce :( Podobnie z 3 sadzonkami floksów Blue Paradise :(

-- Cz 28 maja 2015 10:31 --
Sosenki4 pisze:Kurczaki po zimie, nie mogę odnaleźć się na FO. Zmieniłaś Login(avatar) i po wpisach w innych wątkach nie mogłam Cię poznać. Rabaty pięknie pozarastane i rośliny zmężniały. Świetnie to wszystko wygląda.
Orlików też mam kilka i przyznaję rację, są świetne teraz kiedy inne rośliny jeszcze nie kwitną, choć kocimiętka tak jak u mnie spisuje się u Ciebie wybornie.
Z tego co czytam chyba mam zaglęboko piwonie posadzone ;:223
U mnie urodzaj na różowe orliki, które zresztą są śliczne - te się ładnie wysiewają. Chciałabym, żeby inne również chciały - muszę pozostawić nasiona, to może doczekam się siewek ;:173 .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorfi pisze:Za głęboko posadzone albo za młode. U mnie będą pierwszy rok kwitły te sadzone późnym latem 2013. Te, które sadziłam w sierpniu 2014 jeszcze malutkie i pąków nie mają. Ale widzę różnicę pomiędzy nimi - rok to dużo.
A to ciekawe... Moje zawsze kwitną w kolejnym sezonie od posadzenia. Może miałas wyjątkowo małe karpy? Kupowałas w markecie? Raczej nie zdarzyło mi się, żeby nie kwitły w kolejnym sezonie od posadzenia, nie przypominam sobie ;:224
Piwonie kocham ogromnie i wciąż dosadzam, choć podejrzewam, że wkrótce będę musiała sama otworzyć jakies centrum ogrodnicze, bo wszystko się mocno rozrasta i trzeba będzie niebawem dzielić ;:173

-- Cz 28 maja 2015 10:36 --
123katex pisze:Piękni i kolorowo u Ciebie, będę śledziła wątek, jeśli pozwolisz. :wit
Zapraszam :wit ;:4
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Moniczko, ja również nie mam już jeżówek Mozarella - zjedzone, jak u Ciebie ;:145
Czekam z niecierpliwością na Twoje irysy ;:65 To jedne z moich ulubionych kwiatów ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kilka zaległych fotek z ostatnich dni
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Spring Shower
Obrazek

Obrazek

Colette - zawsze jako pierwsza zakwita
Obrazek

Queen'S Circle
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Moniczko, ja również nie mam już jeżówek Mozarella - zjedzone, jak u Ciebie ;:145
Czekam z niecierpliwością na Twoje irysy ;:65 To jedne z moich ulubionych kwiatów ;:108
iryski uzupełnione :)
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Hurrra są iryski :heja Jakie piękne, zwiewne i romantyczne ;:167 Jest też pierwsza róża - gratulacje ;:180 Na Twoich rabatach mocno się zagęściło :wink: Co z nadwyżkami? Jakby co, to jestem zainteresowana zakupem, najchętniej ostróżek (albo chociaż nasionami) :D
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

u ciebie już różyczka się rozwinęła ;:oj ja to sobie jeszcze poczekam, pięknie u ciebie tak soczyście ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”