Pomidory w donicach cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory w donicach cz.2
Czy podłoże to sterluks?Były zastrzeżenia co do jego jakości w tym roku.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 maja 2015, o 22:55
Witam.
chciałem się popytać o podłoże pod pomidory i papryki czy jest jakaś tańsza ziemia od hollas? NP. ta z tesco pisze że też 0,6 kg nawozu na metr sześcienny czy jakoś tak
I czy może macie pomysły powodu rozbieżnosci wzrostu moich sadzonek? najmniejsze mają po 3 cm a największa około 18 cm -20 cm wszystkie wysiane w tym samym czasie.Czy wyrównają swój wzrost czy nie czy mam liczyć na jakiekolwiek plony?
Nawożę biohumusem, ciepłe dni spędzają na balkonie na noc jeszcze do domu wędrują
podłoże hollas
chciałem się popytać o podłoże pod pomidory i papryki czy jest jakaś tańsza ziemia od hollas? NP. ta z tesco pisze że też 0,6 kg nawozu na metr sześcienny czy jakoś tak

Nawożę biohumusem, ciepłe dni spędzają na balkonie na noc jeszcze do domu wędrują

Jeżeli chodzi o moje pomidory to raczej winne są dwa czynniki: ziemia i ogrodniczka. Nie poświęcam im tyle czasu ile pomidorom ubiegłorocznym i widać efekty.
Ubiegłoroczne.
Jeśli dobrze odczytałam datę to odpowiednio
14.05.2014

i 20.05.2014

Zaczynałam późno, ale efekty były smakowite i na kanapeczkę coś się znalazło.
Dodam tylko, że w tamtym roku miałam 2 rodzaje, w tym cztery.
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
Kup torf odkwaszony, i od początku stosuj nawożenie.Pomidrekchili pisze:Witam.
chciałem się popytać o podłoże pod pomidory i papryki czy jest jakaś tańsza ziemia od hollas? NP. ta z tesco pisze że też 0,6 kg nawozu na metr sześcienny czy jakoś takI czy może macie pomysły powodu rozbieżnosci wzrostu moich sadzonek? najmniejsze mają po 3 cm a największa około 18 cm -20 cm wszystkie wysiane w tym samym czasie.Czy wyrównają swój wzrost czy nie czy mam liczyć na jakiekolwiek plony?
Nawożę biohumusem, ciepłe dni spędzają na balkonie na noc jeszcze do domu wędrująpodłoże hollas
Ja w rym roku kupiłam do donic torf odkwaszony hollas( dużo tańszy niż ziemia ), miał trochę zawyżone pH dla pomidorów 7,2-7,5,widzę, że niepotrzebnie się martwiłam. Pomidory mają się w tym torfie świetnie.
Aga
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomidrekchili!Jeżeli masz tą z Te.... z nawożeniem 0,6 kg.to nadaje się do pomidorków jak najbardziej.Moje tak w donicach jak i rozsda wczesniej,rosną b.dobrze.Od razu zaznaczam,że donicowa na balkonie jest ferdygowana,na razie starym środkiem i po jego wyczerpaniu bedę stosował wg.nowego przepisu.
To podłoże używam również do papryki i ogórków.

To podłoże używam również do papryki i ogórków.

Zanim kupiłam podłoże Aura, częśc sadzonek pomidorów i papryk wsadziłam do ziemi uniwersalnej z Tesco (też produkt Hollasu, 0,6kg nawozu)) i bardzo dobrze rosły. Co prawda w podłożu było sporo patyków, ale to jedyna wada, jaką zauważyłam. Dodałam trochę perlitu i nie mogę narzekać. Pomidorki rosły znakomicie, a i paprykom się podobało.
pozdrawiam
Ewa
Ewa
F-ma H... na zamówienie sieci supermarketów wyprodukowała podłoże dla mas. Te patyki to zapewne z jakiejś kompostowni wielkomiejskiej.
Przypomina mi się dowcip o produkcji popularnych za PRL papierosów " SPORT".
Wchodzi na halę kierownik zmiany i mówi :
- no, panowie. Kończymy produkcję CARMENÓW, zamiatamy posadzkę i produkujemy SPORTY
Przypomina mi się dowcip o produkcji popularnych za PRL papierosów " SPORT".
Wchodzi na halę kierownik zmiany i mówi :
- no, panowie. Kończymy produkcję CARMENÓW, zamiatamy posadzkę i produkujemy SPORTY
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Też mam większość posadzone w uniwersalnej z Te.... (0,6kg/m3). Faktycznie parę worków było z patykami, ale jak dokupywałam później, to trafiłam na lepszą partię i była bardzo ładna bez śmieci
. Czyli zależy jak się trafi. Niezależnie od wyglądu w obu rosną bardzo dobrze i bezproblemowo.

Pozdrawiam Justyna
Koniecznie je przesadź. A nie jedzą ich jakiejś ziemiórki, czy rozkruszki korzeniowe? Ja w ziemi i to sterlux, przyniosłam takie roztocza. Rośliny stały a korzonki były śladowe. Wypłukałam korzenie, przesadziłam i jeszcze podlałam decisem ale to były petunie i pelargonie nie pomidory.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 maja 2015, o 22:55
Czyli powiadacie żeby albo do torfu odkwaszonego dać lub tej z tesco.No to jedno już wiem.
I czy jeszcze te małe pomidorki które aktualnie mają około 5-7cm ogólnie wysokie dogonią te większe?
Macie jakieś sposoby na odróżnienie odmian pomidorów?Takich małych krzaczków bo jak zwykle babcia wtrąciła mi się w moje pomidory i powyciągała pomidory z woreczków filiowych z nazwą i teraz jestem zmuszony sadzić maskotki do 20l donic .

I czy jeszcze te małe pomidorki które aktualnie mają około 5-7cm ogólnie wysokie dogonią te większe?
Macie jakieś sposoby na odróżnienie odmian pomidorów?Takich małych krzaczków bo jak zwykle babcia wtrąciła mi się w moje pomidory i powyciągała pomidory z woreczków filiowych z nazwą i teraz jestem zmuszony sadzić maskotki do 20l donic .

-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę że następuje zmiana nawożenia. Czekam niecierpliwie na informacje czym mamy nawozić, w zamian mogę się podzielić moją wiedzą na temat wentylacji mechanicznej i klimatyzacji

Na nic nie czekaj, tylko wchódź na bloga do forumowicz.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Aaaaa
OK dzięki za info.

- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Jestem zaniepokojona. W nocy w mojej okolicy podobno (według prognoz z radia i TV) ma być tylko +5 stopni !!
Czy mam przykryć pomidory w donicach flizeliną??
Poradźcie proszę

Czy mam przykryć pomidory w donicach flizeliną??
Poradźcie proszę