Pomidory w donicach cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.2

Post »

Czy podłoże to sterluks?Były zastrzeżenia co do jego jakości w tym roku.
Pomidrekchili
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 maja 2015, o 22:55

Post »

Witam.

chciałem się popytać o podłoże pod pomidory i papryki czy jest jakaś tańsza ziemia od hollas? NP. ta z tesco pisze że też 0,6 kg nawozu na metr sześcienny czy jakoś tak :roll: I czy może macie pomysły powodu rozbieżnosci wzrostu moich sadzonek? najmniejsze mają po 3 cm a największa około 18 cm -20 cm wszystkie wysiane w tym samym czasie.Czy wyrównają swój wzrost czy nie czy mam liczyć na jakiekolwiek plony?
Nawożę biohumusem, ciepłe dni spędzają na balkonie na noc jeszcze do domu wędrują ;:108 podłoże hollas
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

:wit
Jeżeli chodzi o moje pomidory to raczej winne są dwa czynniki: ziemia i ogrodniczka. Nie poświęcam im tyle czasu ile pomidorom ubiegłorocznym i widać efekty.
Ubiegłoroczne.
Jeśli dobrze odczytałam datę to odpowiednio
14.05.2014
Obrazek
i 20.05.2014
Obrazek
Zaczynałam późno, ale efekty były smakowite i na kanapeczkę coś się znalazło.

Dodam tylko, że w tamtym roku miałam 2 rodzaje, w tym cztery.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Pomidrekchili pisze:Witam.

chciałem się popytać o podłoże pod pomidory i papryki czy jest jakaś tańsza ziemia od hollas? NP. ta z tesco pisze że też 0,6 kg nawozu na metr sześcienny czy jakoś tak :roll: I czy może macie pomysły powodu rozbieżnosci wzrostu moich sadzonek? najmniejsze mają po 3 cm a największa około 18 cm -20 cm wszystkie wysiane w tym samym czasie.Czy wyrównają swój wzrost czy nie czy mam liczyć na jakiekolwiek plony?
Nawożę biohumusem, ciepłe dni spędzają na balkonie na noc jeszcze do domu wędrują ;:108 podłoże hollas
Kup torf odkwaszony, i od początku stosuj nawożenie.
Ja w rym roku kupiłam do donic torf odkwaszony hollas( dużo tańszy niż ziemia ), miał trochę zawyżone pH dla pomidorów 7,2-7,5,widzę, że niepotrzebnie się martwiłam. Pomidory mają się w tym torfie świetnie.
Aga
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomidrekchili!Jeżeli masz tą z Te.... z nawożeniem 0,6 kg.to nadaje się do pomidorków jak najbardziej.Moje tak w donicach jak i rozsda wczesniej,rosną b.dobrze.Od razu zaznaczam,że donicowa na balkonie jest ferdygowana,na razie starym środkiem i po jego wyczerpaniu bedę stosował wg.nowego przepisu.
To podłoże używam również do papryki i ogórków. ;:333 ;:333
Maka
50p
50p
Od: 14 paź 2014, o 11:36

Post »

Zanim kupiłam podłoże Aura, częśc sadzonek pomidorów i papryk wsadziłam do ziemi uniwersalnej z Tesco (też produkt Hollasu, 0,6kg nawozu)) i bardzo dobrze rosły. Co prawda w podłożu było sporo patyków, ale to jedyna wada, jaką zauważyłam. Dodałam trochę perlitu i nie mogę narzekać. Pomidorki rosły znakomicie, a i paprykom się podobało.
pozdrawiam

Ewa
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

F-ma H... na zamówienie sieci supermarketów wyprodukowała podłoże dla mas. Te patyki to zapewne z jakiejś kompostowni wielkomiejskiej.
Przypomina mi się dowcip o produkcji popularnych za PRL papierosów " SPORT".

Wchodzi na halę kierownik zmiany i mówi :
- no, panowie. Kończymy produkcję CARMENÓW, zamiatamy posadzkę i produkujemy SPORTY
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Też mam większość posadzone w uniwersalnej z Te.... (0,6kg/m3). Faktycznie parę worków było z patykami, ale jak dokupywałam później, to trafiłam na lepszą partię i była bardzo ładna bez śmieci :wink:. Czyli zależy jak się trafi. Niezależnie od wyglądu w obu rosną bardzo dobrze i bezproblemowo.
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Zaglądnęłam do korzonków.
Zdjęcie poglądowe.
Obrazek
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Koniecznie je przesadź. A nie jedzą ich jakiejś ziemiórki, czy rozkruszki korzeniowe? Ja w ziemi i to sterlux, przyniosłam takie roztocza. Rośliny stały a korzonki były śladowe. Wypłukałam korzenie, przesadziłam i jeszcze podlałam decisem ale to były petunie i pelargonie nie pomidory.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pomidrekchili
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 maja 2015, o 22:55

Post »

Czyli powiadacie żeby albo do torfu odkwaszonego dać lub tej z tesco.No to jedno już wiem. :wink:
I czy jeszcze te małe pomidorki które aktualnie mają około 5-7cm ogólnie wysokie dogonią te większe?
Macie jakieś sposoby na odróżnienie odmian pomidorów?Takich małych krzaczków bo jak zwykle babcia wtrąciła mi się w moje pomidory i powyciągała pomidory z woreczków filiowych z nazwą i teraz jestem zmuszony sadzić maskotki do 20l donic . ;:219 ;:219
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę że następuje zmiana nawożenia. Czekam niecierpliwie na informacje czym mamy nawozić, w zamian mogę się podzielić moją wiedzą na temat wentylacji mechanicznej i klimatyzacji :wink: :D
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Na nic nie czekaj, tylko wchódź na bloga do forumowicz.
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Aaaaa ;:138 OK dzięki za info.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Jestem zaniepokojona. W nocy w mojej okolicy podobno (według prognoz z radia i TV) ma być tylko +5 stopni !! ;:oj
Czy mam przykryć pomidory w donicach flizeliną??
Poradźcie proszę ;:131
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”