Mój kawałek na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój kawałek na ziemi

Post »

katharos pisze: Małgosiu ja na ten pierwiosnek "chorowałam" długo, dwa razy go z nasion siałam, raz kupowałam drugi raz dostałam, tylko nie pamiętam od kogo...ale nie urosło mi nic. Teraz wiosna spotkałam w Kielcach i mam :tan ponoc co trzy lata trzeba dzielić i przesadzać żeby nie zanikł ;:333
A kot został podrapany ...przez drugiego kota, dopierosmy go doprowadzili do porządku bo po marcowych charcach był w opłakanym stanie i znowu na noc nie przyszedł, rano wołam jest...łapa pogryziona, ucho rozerwane, nos podrapany i cała głowa ;:185 ;:222 Łobuz z niego straszny ;:124
To przyłączę się do prośby Marysi o zbieranie nasionek ;:180 Jest nieziemski ;:215
A kota przytulaj :( Ja wiem, że kocurki lubią sprawdzać swoją męskość (i tu słowa nie są przypadkowe :wink: ) ale on teraz biedny jest :(
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgos pierwiosnek wygląda teraz jeszcze ładniej ale zdjęcia nie zrobię bo jest takie błoto że ugrzęzłabym i na butach wyniosła calusia trawke, która zaczyna byc ładnie widać.
Dolało u mnie wczoraj tak, że rowami płyneło pełno wody, na szczęście są głębokie i woda się mieściła, dziś straszą znowu jakimiś ulewami...może nie będzie, jak na razie u mnie deszczu aż za dość ;:222
Tu gdzie mogłam dojść zrobiłam kilka zdjęć
I tak rh "Rubiconda" kupiony chyba 4 lata temu maluch, po perypetiach z zalaniem, zamuleniem, chorobami grzybowymi, w końcu na nowym miejscu pięknie zakwitł :tan
Obrazek Obrazek

Złotokap po solidnym cięciu jesienia i po przesadzeniu, bałam się że się niepozbiera ale kwitnie, kwiatostany ma o ponad połowe mniejsze niż we wcześniejszych latach.
Obrazek Obrazek

Berberys ma piękne kiscie kwiatów, zielonolistny niestety chyba dokończy żywota ;:222
Obrazek Obrazek

Rozkwita piwonia majowa

Obrazek Obrazek

W tuneliku pierwsze zbiory rzodkiewki i pomidorki się pozawiązywały, koleusy czekaja na wsadzenie i agapant zakwitnie :tan
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Hostowisko zaczyna być widać :D
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Kasiu hej :wit pamiętam twojego złotokap z zeszłego roku, czy teraz tez kwitnie tak obficie?
Hostowiko super ;:63 a koleusy idą do donic czy prosto do gruntu?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Aniu złotokap musiałam jesienią przesadzić, sporo go przyciełam ale i tak ma dużo kwiatów, jednak o wiele mniejszych. Rok temu kiści miały dłogość ok 20 cm a teraz maja góra 8 ;:222 ale mam nadzieje że ładnie sie rozkrzewi i za rok będzie już o wiele ładniej wyglądał, a koleusy ida do ziemi ;:108

Bym zapomniała pokazać foto z sobotniej wycieczki do Goczałkowic, Pisarzowic i jeszcze kilku innych szkółek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jest tam pięknie, warto dbać o rośliny by dorosły do takich rozmiarów i cieszyły nasze oczęta.
Kupiłam sobie rh i 3 azalie, wkrótce pokarze, na razie niepowsadzane, miejsce dla nich ciągle w przygotowaniu a że błoto to przygotowania ;:222
Miałam w planach dziś posadzić na stałe miejsce gunere i pierwszy raz skosić część wcześniej posianego trawnika no ale pogoda postanowiła inaczej ;:222
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Kasiu,obramowanie z cegły widzę zrobione,a w Twoim ogrodzie też dużo już kwitnie,rododendrony w Pisarzowicach piękne ,ja też mam parę stamtąd ,ale kiepsko rosną i chorują ,z innych źródeł są piękne ,muszę coś z nimi zrobić .przesadzić i dać nową ziemię ,miło Cię poznać,świetna dziewczyna z Ciebie ,a na jednym zdjęciu pewnie z córunią ,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:168
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Martuniu powiem ci że w szkółkach musiałam się nieźle nagimnastykować żeby znaleźć ładne rośliny. A i w samych Pisarzowicach widziałam okazy ;:222 każda roślina i nawet wieloletni ogród wymagaja ogromnego nakładu pracy, nie da się rośliny posadzić ot tak i niech sobie rośnie. Choc słuchałam jak pani tam mówiła że rh jeden drugiemu nie równe i pośród tylu odmian są takie które "łatwo" rosna i kwitną i takie które mimo starań ciągle choruja choc wydawało by się że maja świetne stanowisko i wszystko czego potrzebują. Taka dola ogrodnika chyba :D
A ze mna córa ;:108
Obrzeża ciągle w robocie, jak tylko pogoda pozwoli to myślę że do końca przyszłego tygodnia będa zrobione :heja
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Najpierw pozdrowię śliczne dziewczyny w ślicznym miejscu ;:215
Hostowisko fajne,ale chyba też posadziłaś za gęsto tak jak ja :roll:
Ale coleusików ;:224 ;:224
złotokap pięknie wygląda.Piękne zresztą wszystkie zdjęcia ;:108
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiula, za koleusy wielkie brawa ;:138 Są piękne ;:138 A takiego czerwonego u mnie w nasionkach nie było ;:185
Pomidorków zawiązanych, Rubiconda i złotokapu "zazdraszczam" ;:131
Piękne masz rośliny ale hostowisko przy huśtawce chyba nieco ryzykowne. Jak się ktoś mocniej bujnie i klapnie?

;:168
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Aniu dzięki za "śliczne" ;:196
Koleusików jest jeszcze jeden pojemnik, za rok mam nadzieje nie być gapą i więcej ukorzenić. A hosty w miejscu za chusiawką do obrzeża mają metr, myślisz że to mało :shock: myślę że ze dwa, trzy lata mogą rosnąć, a potem będę dzielić, mam miejsce jeszcze na wschodniej ścianie domu :heja A w sobotę kupiłysmy z teściową jeszcze jedną bo za 6 zł. była ładnie rozrośnięta to my ją ciach w domu na pół i wyszła po 3 zł. dla każdej :heja Zrobię zdjęcie i ci pokarze może poznasz odmianę bo nie była podpisana.

Małgosiu u mnie z nasionek był jeden czerwony a reszta zielone, będziemy się wymieniać nic się niemartw :D
Pomidorki i u ciebie się zawiążą bez problemu, masz na zewnątrz to owady poradzą sobie, ja moje musze zapylac sama...jak kolwiek to brzmi ;:306
Złotokapy małe mam ;:224
I to jest tył husiawki no i ona jest stara, nowa się robi...bardzo powoli :evil: ale jak się zrobi to będzie ciut do przodu przesunieta ;:108 więc mam nadzieje że nikt mi tam nie klapnie ;:204 ;:306
No i zrobiłam kilka zdjęć, do azalii bliżej nie dojdę, szkoda bo nim błotko obeschnie to chyba kwiatki spadną ;:131 A na zdjęciu widać jaka trawka delikatna jest, dosiliłam ją przed tymi deszczami więc mam nadzieję że zacznie rosnąć w oczach. No i widać jaka mam fatalna ziemię ;:222
Obrazek

Chaber od Marysi, kwitnie jeszcze slicznie niebieski ale nie dojdę do niego ;:222
Obrazek Obrazek

Orliki rozkwitły
Obrazek Obrazek

Niedawno ukorzeniona gałązka żarnowca zakwitła :tan
Obrazek

I jeszcze raz Rubiconda ...piękny jest ;:167 :tan
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, uważaj na błoto żebyś bez butów nie musiała do domu wracać :wink: Ja na jutro szykuję szelki do gumiaków ;:306
Azalia i orliki miodzio ;:215
I przy okazji pochwalę się- kupiłam nasionka kuklika :tan Już się moczą :lol:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne nasadzenia ;:215
Podpowiem,że łatwo można rozmnażać rh ;:108 :tan
Po kwitnieniu,po zawiązaniu pąków ułamuję (czasami niechcęcy M podczas ciachania żywopłotu przy rh)małą zieloną gałązkę z pąkiem i w cieniu rh wsadzam do ziemi.Jak nie pada to podlewam i wszystkie 3 się przyjęły.
W OBI znalazłam ułamaną ciupkę variegata i posadziłam,podlewam bo był skapciały-ładnie odżył-miał cudne kwiaty :heja
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Hostowisko ciekawie się zapowiada ;:138 .Jak Ci się za mocno rozrosną,to będę prosić :wink: .Też mam kilka host,ale posadzone gdzie popadnie ;:224
Fajne zdjęcia z wycieczki ;:138 .Dobrze,że pogoda dopisała.Córa-szczypiorek :lol:
No i jak spojrzałam na Twoją fryzurkę,to pomyślałam,że muszę się wybrać do fryzjera :roll: .Albo przynajmniej nożyczki znaleźć.Bo z tym ogonem na głowie wyglądam ;:222 .Fajna babeczka z Ciebie ;:215

Azalia i rh piękne.Ja mam 2 azalie kupione w zeszłym roku chyba w Obi.Ale jakieś bezlistne ;:223 :oops: .Pąków trochę mają.Muszę je zasilić.Gnojówki mam sporo już nastawionej i się nadaje,tylko deszcz podlewał za mnie :roll:

Rzodkiewki też zajadamy.Nasiałam jak głupia i teraz musimy pod przymusem jeść ;:224 .A w czwartek posadziłam swoje pomidory już do gruntu.I na jednym widziałam pąk ;:138 .Więc za jakiś czas i ja się pochwalę.
A dziś wykopałam z lasu bodziszka ;:224 .Idę w Twoje ślady.A niechcący wypatrzyłam na wysypisku obok pracy m.-białe narcyzy.Wiesz tą starą pachnącą odmianę ;:138 .Bardzo się ucieszyłam,bo polowałam na nie.Więc jest szansa,że m. mi wykopie ;:224
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Asiulka mi się też gałązka jednego rh odłamała i też wsadziłam tylko do doniczki z kwaśna ziemią i stoi w tunelu...żebym o niej nie zapominała, codziennie sprawdzam i podlewam, tydzien stoi i na razie jest ok :D

Jolu mny na córe mówimy przecinek :D a uwierzyłabyś że ja tez taka byłam, jeszcze 10 lat temu.... nie wiem co się ze mną stało ;:222
Rzodkiewek mam rządkę a raczej juz tylko pół, musze zasiać druga turę :heja
A w lasach i na łąkach to ja widze mnustwo roslin które można śmiało wsadzić do ogródka. Pisałam że kuklik zwisły u mnie dziko rośnie, a na tej wycieczce w jednej szkółce był i pytałam...7 zł. :shock: mogłabym stragan otworzyć ;:306 Rok temu na łące przy rzece wykopałam kaczeńca,fachowo mówiąc knieć błotną, teściowej dałam żeby nad strumieniem sobie wsadziła, dzis u niej byłam, kaczeńce są olbrzymie i przepiekne, szkoda że nie mam żadnego ciurkadełka w ogrodzie ;:222
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne kolry azalek - takie żywe bardzo lubię :)
Orliki ładniutkie i ciekawy ten Chaber ;:108
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Kasiu ale wycieczka. Zazdroszczę:). Widoki i kolory niesamowite. A i zaopatrzyć się można:).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”