Hacjenda Anego już ma 10 lat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat

Post »

Dzisiaj Święto Niezapominajki - Ja o Was pamiętam i będę pamiętał ;:138

Obrazek

Dziękuję Elu! Pigwowce pięknie zawiązały owoce - nalewka będzie :)

Ho, ho, ho Jadziu! To chyba wózkiem podjedziesz na wystawę kwiatów. My na razie nie planujemy ile kupimy, ale pieniążki zbieramy :;230

Pędzi wiosna, pędzi Bogusiu! Agrest ma już spore kuleczki, a jagody kamczackie dostają kolorków, truskawki i poziomki też tuż, tuż. No i dobrze :)

Karolino, może nie tyle chodzi o dyscyplinę (lubię też poleniuchować :wink: ) co o czas. Widzę po sąsiadach - zero przyjemności z ogrodu. Wpadają od czasu do czasu i robią, robią i narzekają, a my ... porobione to siedzimy i wypoczywamy, a robimy jak zmęczymy się leniuchowaniem ;:306
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie!
Troszeczkę pospacerowałem po waszych ogrodach by być na bieżąco - przepraszam że nie zaznaczyłem swej obecności, ale chciałem nadrobić zaległości i jak najwięcej ogrodów odwiedzić :wink:

Tosiu! Właśnie o takim maku marzyłem i ... mam! :)
Kaktusy 10 dni mieszkają już na ogrodzie i ... pokazują kwiaty :heja te czerwone kulki to zawiązane nasiona z zeszłego roku.
Obrazek

Wczoraj poskubałem trochę jagód kamczackich, a dzisiaj już więcej - kolejna pora roku którą lubię :D
Pozdrawiam serdecznie.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Andrzeju dopiero rozkwitało wszystko a tu już tulipany przekwitają, różaneczniki Twoje kończą , ale floksy poduch są boskie.
Dobrze, że się pojawiłeś to dopytam, czy świerka teraz jak ma te jasne przyrosty ścinać i obojętnie jak go ciach?, czy lepiej odrywać- te całe nowe zielone?, to taki strasznie mizerny drapak, ale wysokość juz ma odpoowiednią, teraz chcę zagęścić. Bo pisałeś że jak sekatorem to zbrązowieje-a jak tniesz w lipcu to sekatorem- to wtedy nie brązowieje?. Nie za bardzo zrozumiałam ;:124 .

Druga sprawa świerki w płocie, chcę obciąć gałęzie dolne , długie ( żeby tak szerokie nie były na działkę), a żeby się zagęściły od strony działki jak żywopłot( chodzi o utworzenie ściany pionowej z jednej strony). Myślisz, że jakbym taką długą gałąź ciach w połowie, to pusci jakieś boczne odrosty?.bo już mają te zielone przyrosty ale na końcach długich gałęzi.

"niezapominajki to są kwiaty z bajki" cały zień Niezapominajki zleciał nam pod tą nutą. :wink:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DTJ_1 pisze:czy świerka teraz jak ma te jasne przyrosty ścinać i obojętnie jak go ciach?, czy jakoś specjalnie, chodzi o to żeby nie zbrązowiał na końcach.
Teraz. Aby igły nie miały brązowych końców, wyłamujemy pędy zostawiając 1/3 długości. Oczywiście patrząc na kształt drzewka, gdy trzeba to zostawiamy dłuższy pęd, gdy jest w tym miejscu za dużo to wyłamujemy więcej a nawet przycinamy gałązkę.
Tak zrobimy na młodym drzewku gdy pędów jest niezbyt dużo, a chcemy nadać mu ładny kształt i zagęścić.
Mój świerk ma ogromna ilość pędów więc używam sekatora. Końcówki przycięte brązowieją, ale ... z bliska :wink: z daleka widać bardzo ładny stożek świerkowy :)
Jest już zagęszczony dokładnie - dlatego pozwalam młodym pędom rosnąć, ogromnie "kudłaty"się robi ale te seledynowe pędy dają mu urok. Dopiero w czerwcu sekator biorę w dłoń (pędy są już twarde) i nadaję mu kształt.
Świerk ma to do siebie, że na gałęziach wypuszcza nowe pędy (dlatego tak ładnie się rozrasta) o ile gałęzie są żywe. Powinny wypuścić nowe odrosty - tak jak tuje przycięte zbyt mocno, sę łyse i brązowe, a potem pięknie się zielenią.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maki już kwitną ;:oj u mnie jakoś te rośliny nie chcą rosnąć to samo łubiny .No cóż nie każde roślinki nas lubią .Moje niezapominajki prawie wszystkie wycięte .No to do soboty podziwiam także Twoje kolczatki ,ktore za chwilkę zakwitną
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do zobaczenia w sobotę Jadziu! ;:138
Kolejne rh pokazują swe kolory - jeszcze tylko jeden fioletowy nieśmiało rozchyla pączki, oraz wielkokwiatowa żółta azalia. Te które pokazywałem wcześniej są już w większości bez kwiatów - i dobrze! Przynajmniej dłuższy czas kwitną a nie wszystkie o jednej porze ;:333
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Już wszystko wiem, dziękuję za ponowną lekcję, w sobotę biorę się do roboty. Tych RH i azali zazdroszczę, właśnie najlepiej dobierać takie które kwitną w różnym czasie wtedy potrafi ogród RH kwitnąć 2 miesiące. Tak czytałam bo sama mam 3 mizerne sztuki :;230 . Słoneczka życzę u mnie kiepsko, ale ja i tak ciężko pracuję :;230 .
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Piękne różaneczniki i Azalie ;:138 to piękny kwiat ;:63 mnie się nie wiodą, to dałam spokój, koncentruję się na magnoliach :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Szkoda ,ze te piękne krzewy kwitną tak krótko to samo piwonie .Padł mi hibiskus bylinowy ;:174 .Chyba miał w ubiegłej końcówce roku zbyt mokro, bo juz wtedy gniły mu łodygi.Szkoda go ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale masz ładne tulipanki ;:215
I azalek tyle ;:224 ;:224
U mnie tylko dwie :wink:
. działka za mała, na wszystkie chciejstwa :roll:
x-M-k
---
Od: 23 maja 2014, o 23:33

Post »

Cudne azalie, dołączam się do wcześniejszych chwalących :D i te rabatki kolorowe... podziwiam. Chciałabym kiedyś takie mieć, ale muszę się jeszcze trochę doobserwować roślin, jak rosną :) mi azalię zeżarł pies :roll: do samego korzenia :roll: i nic mu nie było, a mówią, że trująca :roll: podobnież i żarnowiec zjadł... i jeszcze kilka innych, ale już nie pamiętam, kilka lat temu to było :) na szczęście mu przeszło ;)
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No tylko mogę powiedzieć że masz cudowne że dbasz o wszystko i masz cudowne efekty ;:215
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Bardzo się cieszę, że maki Ci już zakwitły.
Pięknie masz na działce.
Ja nie mam dojćia do kompa, a z komórki słabo mi idzie.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Andrzeju bardzo miło mi było spotkać Was i spędzić z Wami tych kilka godzin.
Bardzo dziękuję za tak szybką podwózkę ;:196
A po ogródku pochodzę przy okazji, skoro mam go już zaznaczonego :lol:
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej Any prawie sąsiedzie :wit fajnie było poznać Ciebie i Mirkę...ciekawe ile jeszcze na forum jest takich "sąsiadów" ukrywających miejsce zamieszkania pod nazwą Śląsk , no właśnie nie wiem skąd jest Majka -zapytałabym ale ma zamknięty wątek :) Kilka razy już byłam wirtualnie w Waszym pięknym ogrodzie :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”