Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Izo, jestem ciekaw, z czym pomylono piwonię drzewiastą? ;:224 Z piwoniami bylinowymi pomylić ich nie sposób, bo ma pieniek i jest szczepiona. No i zazwyczaj sprzedawana jest z liśćmi więc też trudno ją pomylić z innym krzewem :shock: W każdym razie wskazówki przy kupowaniu: musi mieć pieniek i szczepienie, no i nie kupuj bez liści wtedy nie powinno być pomyłki.
Wilczomlecz 'Fire Glow' - miałem wątpliwości, czy takie cudo zimuje u nas, ale przezimował dobrze i rozrósł się nawet. A kupiłem w pewnej szkółce, bo nic ciekawszego nie znalazłem wtedy ;:306
Chryzantema 'Skandynawska' rośnie powoli ale zimuje dobrze i raczej nie mam z nią problemu więc i u Ciebie też powinna się dobrze sprawować 8-)
Pięknie kwitnie bodziszek od Ciebie:
Obrazek

Nareszcie mam laki po kilku latach przerwy :tan Notorycznie wymarzały ale łagodna zima oszczędziła je tym razem:
Obrazek

Loki, meconopsis betonicifolia to prawdziwe cudo ale i drogi, i trudno dostępny a do tego kapryśny i monokarpiczny więc ja już dałem sobie spokój z takimi roślinami. Mekonops walijski rośnie i rozsiewa się chętnie i to rozumiem ;:173
Kolejny z żałobnych bodziszków:
Obrazek

I blisko spokrewniony z lakiem, też trochę podmarzający ale zawsze coś odbije:
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak zawsze z lubością przyglądam się Twojej kolekcji! ;:173 Powaliła mnie Twoja piwonia drzewiasta! Jest zjawiskowa! Kurczę, może też sobie sprawię? ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, piwonię drzewiastą gorąco polecam, bo jej kwitnienie to niecodzienny widok! Najstaranniej ją okrywam na zimę, by się tego widoku nie pozbawić. A i kosztowała niemało więc byłoby szkoda 8-)
Piszesz o kolekcji wszystkich moich roślin? Z niej wyłaniają się moje wiodące kolekcje gatunkowe i wreszcie przyszedł czas na pierwszą, czyli mój kosaćcowy bzik ;:223
Rozpocznę od małych, które już się co prawda pojawiły ale w ograniczonej ilości, a nadal kwitną:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Oj a ja tego bzika załapałam podziwiając twoje irysy i co roku więcej ..u mnie chłodniej zakwitł tylko niski brodo..Kokoryczki też.Pozdrawiam.
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takiego małego wczesnego mam jednego ciemnofioletowego. Nie mam pojecie, jak się nazywa, ale piękny jest!
Jeden irys od Ciebie ma pąka! :tan Reszta śpi, może nie będzie więcej kwiatów na moim irysowym poletku, czy jeszcze czas?
Miłka
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zagladam i podziwiam :wit
Myślałem,że mekonopsy są tylko niebieskie :( Ilu to jeszcze rzeczy nie znamy :wink:
Nawiasem mówiąc,na majowym kiermaszu ogrodnik z Łodzi miał mekonopsy,nawet w przystępnej cenie ...
Mialem ochotę kupić ale wspomnialem sobie,co na ich temat pisze p.Radziul :!:
Czy Twój też jest chimeryczny :?:
Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Gratuluje kwitnienia piwonii drzewiastej - ma cudne kwiaty. Były i u mnie w planach drzewiaste ale już sobie odpuściłam ... wszystkiego nie można mieć bo po prostu fizycznie się nie da...
Pewnie dlatego tak miło spaceruje się po zaprzyjaźnionych ogrodach takich jak Twój .
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jacku! Cudowna ta piwonia drzewiasta.
Czy prunus glandulosa Alba Plena to taki migdałek? Czy także ma skłonność do chorób? Musi rosnąć na słońcu, żeby kwitł obficie?
Mam sporo doniczek, jeśli chcesz, daj znać na forumowym pw lub zadzwoń.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Magdo! Na punkcie kosaćców można zwariować i nie mogę się na nie napatrzeć, jak kwitną. A coraz więcej wysokich już. Chcę jednak najpierw dokończyć pokaz niskich, bo też dobrze się prezentują.
Botaniczna ciekawostka:
Obrazek

Miłko, kosaćce nie zawsze zakwitają w rok po posadzeniu. Na nowej ubiegłorocznej rabacie zakwitnie ok. połowy. W drugim i trzecim roku kwitną najobficiej. Jeśli miałyby kwitnąć - powinny mieć już pąki albo zgrubienia u nasady liści
Ja też mam wiele bezimiennych. Choćby ten niziutki w kolorze winnym:
Obrazek

Sławku,"ten słynny" mekonops jest niebieski ale są też inne, jak ten mekonops walijski, który wcale nie jest chimeryczny i sam się nasiewa. Widzę nawet dwa odcienie na moich i zastanawiam się, czy jeden to nie jest odmianowy? :idea:
Ale mekonopsy mi teraz nie w głowie, skoro kwitną królewskie kwiaty - kosaćce!
Obrazek

Krysiu, ja Cię rozumiem, bo też odpuszczam sobie wiele roślin i skupiam się na moich ulubionych. Do nich należą - oczywiście kosaćce :lol:
Obrazek

Witaj Izo, prunus glandulosa to wiśnia gruczołowata więc raczej migdałkiem nie jest. U mnie nie choruje i rośnie na słońcu. Dodam jeszcze, że ma dużo wilgoci i to jej chyba odpowiada. Poza tym bezproblemowa roślina.
W sprawie przyjazdu po doniczki napiszę na pw.
I jeszcze jeden kosaciec botaniczny, który mnie zachwycił swym pierwszym kwitnieniem:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Iris lactea nie tylko Ciebie zachwycił. ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A mnie ten biało niebieski z ostatniej fotki.
Przepiękny wachlarz mażnięć na białym tle.
Niestety moje nie zakwitna w tym roku, pewno jesienne opady im zaszkodziły i korzenie podgniły.
Teraz muszę czekać na następny sezon a oczy sycić zdjęciami innych. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to wychodzi, że zakwitnie mi ... jeden (od Ciebie). Ale nie przesądzajmy, bo one potrafią zaskoczyć :wink:
Miłka
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku irysy dla mnie wszystkie piękne ;:333 a im mniejszy to piękniejszy ;:oj
Czekam aż Ci się mleczny rozrośnie ;:7
Mój mekonops walijski okazał się żółtkiem więc już jest na wymianę :roll:
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Neno, kosaciec mleczny ma bardzo oryginalną budowę kwiatka i jego umaszczenie. Więc jego urodzie nie można się oprzeć.
Ale jeszcze jeden kosaciec z grupy SDB pozostał mi do pokazania. Też jest nietypowy, bo ma wąskie płatki, a do tego czarne żyłki. Zastanawiam się, czy to nie botaniczny?
Obrazek

Grażynko, czasem i ja czekam cierpliwie 2-3 lata aż zakwitną posadzone kosaćce. Ogrodnictwo uczy cierpliwości ;:173
Tak 'Open Your Eyes' zachwyca kontrastem białego i niebieskiego ;:333
Kosaćce niskie wszystkie pokazane więc przyszedł czas na średniaki, czyli IB. Zacznę od tego, który Ci nie zakwitł:
Obrazek

Nicola, dziękuję za wizytę. "Na moje... ("oko" chciałaś napisać?) kwitną całkiem długo, bo zaczynają z końcem kwietnia, a kończą prawie pod koniec czerwca. Nie mówiąc o kosaćcach cebulowych, które startują w marcu.